Co zmienić dylemat

Witam. Mam taki mały dylemat.

Chodzi mi o wydajność ogółną komputera tak jak i w grach chociażby

Zastanawiam się co jest u mnie w tej chwili ważniejsze. Zmiana plyty głównej z ddr2 3GB 800Mhz na powiedzmy 8 GB 1600 Mhz ddr3, Czy bardziej zmiana grafiki.

Opis komputera

Phenom x4 965BE

Płyta główna Gigabyte i tak ograniczona ddr2 wiec model chyba nie ma wiekszego znaczenia

3 GB ram ddr2 800 Mhz

Grafika Geforce GTS 250 512 MB ram ddr3 ( 145 Watt TDP )

Zasilacz Fortron 450W ( jeśli chodzi na nim taki pożeracz prądu jak gts 250 to chyba każda karta ruszy )

Dyski sata i ata nie ma znaczenia w sumie

Nie jestem totalnym laikiem w sprzęcie tylko poprostu mam dylemat co wymienić aby uzyskac wiekszy przyrost wydajności. Co sądzicie?

Pozdrawiam.

ja to bym wymienił kartę graficzną bo moja obecna jeszcze na chwilę GT 220 1Gb DDR3 już kuleje, a co dopiero 512 z DDR3. Także ja bym się za to zabrał. Zależy jakim budżetem dysponujesz. Bo możesz na przykład zmienić kartę graficzną, dokupić 1 gb ramu i odkładać na nową płytę główną. Myślę, że ja tak bym zrobił, czy dobrze? Opinię zostawiam innym użytkownikom.

Tylko ja nie chce już inwestować w ramy ddr2 ani złotówki a gt 220 do gts 250 to przepaść na korzyść gts 250 :) http://www.hwcompare.com/739/geforce-gt-220-gddr3-vs-geforce-gts-250-512mb/ mozesz zabaczyć porównanie tych kart

No to wymień w takim razie tylko płytę główną z tymi ramami. A grafika Ci może jeszcze przez rok posłuży.

@up Nowak jak nie znasz się za bardzo na podzespołach to ochłoń, po co ładować kasę w błoto

@topic

Hmm myślę że nie ma sensu coś tu wkładać bo i tak musiałbyś za jakiś czas zmieniać podstawkę czyt. płytę główną a co za tym idzie wszystko co teraz masz stałoby się bezużyteczne. Na upartego mógłbyś kupić jakaś używana kartę graficzna w stylu Radeon 7700 = ~350zł ale ram również by się przydał ale czy jest w tym sens? Moje zdanie jest takie żebyś zbierał na nowego kompa na intelu a na tym amdku będziesz się musiał jeszcze trochę pomęczyć

Podaj budżet.

550 zł. ale mowie na razie albo grafika albo ram z płytą. Póki co stawiam na grafikę a później wymianę mobo na am3+ na której powinna wyjść jeszcze nowa generacja AMD FX.

edit: tylko jaka grafika a tej cenie? Patrząc na fora to ludzie polecają albo HD7790 albo GTX650Ti. Obie karty mieszczą się w cenie.

Proszę o opinie ludzi znających się na rzeczy

Proszę : http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx650ti-boost-1gb-ddr5192bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc,39113.html

Grafika rewelacyjna jeżeli chodzi co stosunek cena-wydajność. Akurat do twojego phenoma będzie idealnie pasować. Wydajnością podobna do 7850, przy czym cena mniejsza.

a co sadzisz o tej ? mam na miejscu do kupienia i cena jeszcze niższa http://proline.pl/?p=VGAASUNVD0315 ( błąd)

edit to nie była TI mój b łąd

a ta?http://proline.pl/?p=VGAPALNVD0338

650ti bez boost to poziom mniej więcej radeona 7770, a boost to już prawie 7850.

a ten boost nie da rady wykręcić programowo? OC? chodzi mi budowę karty. Możną ją wykręcić ?

Jeżeli chodzi ci o to żeby 650ti podkręcić do poziomu 650ti boost to takiej wydajności nie osiągniesz. Jeżeli masz 550zł bierz tą co podałem, a nie pożałujesz.

Po wielu rozterkach zdecydowałem się na HD 7850:) Mam nadzieję że to to dobry wybór.

Od msi ładnie wykręcisz, bierz wersję 1GB. ( Cena około 600zł ).

Zakupiłem właśnie MSI :) Już chodzi w kompie bez overclockingu przyrost wydajności mam w granicach 80% zakup za 580 zł

Witam. Mam taki mały dylemat.

Chodzi mi o wydajność ogółną komputera tak jak i w grach chociażby

Zastanawiam się co jest u mnie w tej chwili ważniejsze. Zmiana plyty głównej z ddr2 3GB 800Mhz na powiedzmy 8 GB 1600 Mhz ddr3, Czy bardziej zmiana grafiki.

Opis komputera

Phenom x4 965BE

Płyta główna Gigabyte i tak ograniczona ddr2 wiec model chyba nie ma wiekszego znaczenia

3 GB ram ddr2 800 Mhz

Grafika Geforce GTS 250 512 MB ram ddr3 ( 145 Watt TDP )

Zasilacz Fortron 450W ( jeśli chodzi na nim taki pożeracz prądu jak gts 250 to chyba każda karta ruszy )

Dyski sata i ata nie ma znaczenia w sumie

Nie jestem totalnym laikiem w sprzęcie tylko poprostu mam dylemat co wymienić aby uzyskac wiekszy przyrost wydajności. Co sądzicie?

Pozdrawiam.