Combat Arms okiem Brody

Jedna poprawka , Savage 2 w/g informacji ze styczniowego CDA stał sie całkowicie darmowy :) . Co do Ca , jeśli wejdziesz w gre zobaczysz że sporo ludzi jednak w to gra , więc może nie jest to taki koszmarek jak nam rysujesz:)

ps. Musze przyznać że lista gier które podałeś jest imponująca , proponuje żebyś z tą listą założył nowy temat , zapewne wielu ludzi sie nią zainteresuje . BTW to są wszystko MMOPS czy tylko FPS-y z opcją multi ?

Nie wiem jak reszta, ale jeżeli CS podchodzi pod MMOFPS to Warsow tym bardziej.

Jak dla mnie CS nie wypełnia znamion MMOFPS

w S1 jak i S2 gralem sporo czasu... Gierki sa swietne... O fear tez slyszalem i gralem... Reszta jakos nie bardzo o nich wiedzialem ;D... Ale warto wiedziec :D

Cześć, co tam słychać? Pozdrowienia z realnego świata Gra dopiero wyszła , na stronce już w depocie można "Charge account" (załadować konto) i jest grą nexonu. Dla mnie jest to oswajanie z cash shopem, nie wiem jak dla ciebie. Zreszta, na dniach zapewne dadza cash shop, jestem przekonany.No i co z tego, ze jest na silniku FEAR? Czy to automatycznie czyni gre lepsza, albo rowna FEARowi? Bzdura. Gra Unleash the Fury byla na silniku Unreal3, a ja zamkneli w rok. The Chronicles of Spellborn jest na Unreal 3, ale duzo ludzi ja krytykuje (vide temacik TCoS, w ktorym wzialem udzial). America's Army teraz też jest na U3, ale czy to stawia te gry na rowni z Unrealem 3? NIE. Licencje na silnik mozna sobie kupic, ale jak sie go wykorzysta - to sie liczy.Chyba ze jestes na poziomie tego co ma fajniejsza grafike, to sobie kup Crysisa.Powodzenia.

Powiem ci tak, że na poparcie swojego zdania nie wyłożyłeś jeszcze żadnego argumentu, oprócz tego z cash shopem na który ci odpowiem. A odpowiem tak, że w wersji amerykańskiej jest już cash shop, i nie ma w nim nic bardzo interesującego. Zmiana płci, nowe skiny, nowe kolorki broni, zmiana nicka, jakiś mieczyk. Z poważniejszych to chyba tylko możliwość ustawienia emblematu klanu.

A ja zaczelem przegladac po sieci FPSy... i znalazlem cos.... i teraz biore sie za sciaganie tego... wyglada bardzo ciekawie...

http://pl.youtube.com/watch?v=d3TU65KaPXI

http://pl.youtube.com/watch?v=_3vcMgUfjJU&...feature=related

A ja zaczelem przegladac po sieci FPSy... i znalazlem cos.... i teraz biore sie za sciaganie tego... wyglada bardzo ciekawie...http://pl.youtube.com/watch?v=d3TU65KaPXIhttp://pl.youtube.com/watch?v=_3vcMgUfjJU&...feature=related

Spawn jak dla mnie ta gra zapowiada sie dennie , zresztą z tego co piszą jołtjubowcy , podobno już nie działa:)

spawn, ta gra to tylko pokaz mozliwosci physx.

Wiem i chce to zobaczyc :D

Nie mam pojecia czym dla was jest online FPS i MMOFPS.

Dla mnie MMOFPS to gra, w ktorej w jednym swiecie (albo tez jednym "pokoju") sa bitwy po 100 1000 osob.

Takimi grami sa Planetside, Neocron2, WWII Online...

Reszta to FPS'y z online.

Co do Cellfactor Revolution, gra jest tylko pokazem mozliwosci physx jak ktos wyzej wspomnial. Fajna fizyka, mozna sie pobawic, ale strasznie niezbalansowana (czego sie spodziewac)

Co do tego co CA ma w cash shopie, nie wiem. Widzialem przypadkowo calkiem jakies skiny ktore dodaja kasy w grze i bronie, ktore wygladaja inaczej troche i sa do kupienia na 90 dni.

Planetside ma odstraszajaca grafe... niestety...

w WWII Online gralem... dobra giera... niestety do realistyki jest brakuje calkiem spoooro. i bez joysticka nie ma co myslec o lataniu.

O Neocron2 nie slyszalem wiele... jedyne co slyszalem to to ze chyba jest platna nie?? Znaczy z tego co wiem jest trial... ale tak to trzeba bulic :D

Wszystkie 3 wymagaja abonamentu - tak.

Ale mowie, w moim mniemaniu to sa prawdziwe MMOFPSy w przeciwienstwie do S4 GunZa i innych smiesznych tworow.

PlanetSide odstraszajaca grafa?

Toz to grafika na silniku SOE. Taka sama grafika jak Star Wars Galaxies czy The Matrix Online.

http://it.youtube.com/watch?v=a8xeQrsJTB4

Mhm... Co to jest właściwie??Przypomina mi jakiś 3d do którego są dorobione bronie .

Co do Grafiki to mogli się bardziej postarać.A Ca jest spoko.Kase się szybko zbiera .Najpierw zagrajcie a potem mówcie.

PS:Broda mi się tam opis podoba. :P

Znalazłem strasznego buga który pozwala w naście godzin nabić mase lvl-i i kasy , wymaga tylko cierpliwości od gracza . Nie zamierzam stosować , ani go przytaczac , ale irytujące :/

Mhm... Co to jest właściwie??Przypomina mi jakiś 3d do którego są dorobione bronie .Co do Grafiki to mogli się bardziej postarać.

....PlanetSide powstal w 2003 roku, tj. rok przed WoWem.

Dwa.. widzisz - jak sie robi gre MMO (mowie o prawdziwym mmo w ktorym nie ma instancji ani nic ograniczajacego widzialnosc innych ludzi) masz wybór, albo stawiasz na grafike i tragiczny performance na 99% komputerach przez najblizsze 1.5 roku, albo stawiasz na to, zeby w bitwach w ktorej biora udzial tysiace graczy, mozna bylo cos zobaczyc na FPS wiekszym niz 0.5...

dla tego ja czekam na Operation FLashpoint2 :D(w jedynke gralem dlugimi latami) Nie dosc ze cool grafa to servy moga pomiescic nawet 100 osob :D.... A jak sie rozgrywalo CTI to wlasnie zawsze z 60 os na servie bylo :D. No i ten realizm... Kocham te gre :D

Na wstepie przyznam że pierwszy raz opisuje FPS-a więc prosze o ocene w ankiecie czy mam sie dalej bawić w opisywanie tego gatunku , czy lepiej zająć sie czymś innym . Za wszelkie pomyłki przepraszam , wynikają z mopjego noobiarstwa w tym gatunku :)

Combat Arms to MOFPS którego akcja dzieje sie w czasach obecnych . Wcielamy sie w niej w członka jednostki specjalnej i............ to tyle co można powiedzieć o fabule tej gry .

Zacznijmy od sprawa technicznych . CA jest oparty na silniku gry F.E.A.R. której chyba nikomu nie musze przedstawiać .Dzięki temu też wiemy czego można sie spodziewać . Jest ładnie in do tego płynnie nawet na komputerach mających 2-3 lata ( mowa o full detalach). O animacji także niewiele można powiedzieć , chyba tylko tyle , że wygląda dobrze. Tu chciałem zwrócić uwage na animacje wybuchów , tuż po eksplozji widać piękne załamanie powierza mające imitować fale uderzeniową . Dla mnie Bomba ( no dobra to porównanie troche nie na miejscu) . Muzyki właściwie nie ma poza jedną melodią na początku gry , natomiast efekty dźwiękowe to już jest coś na poziomie . Głoś naszego bohatera jest wprawdzie na maxa standardowy dla gatunku FPS , ale odgłosy wystrzałów z broni czy wybuchów są naprawde bardzo dobre . Na dobrych głośnikach/słuchawkach odgłoś strzału z shotgun-a lub wybuch granatu jest naprawde ogłuszający .

Czas na przejście do opisu gry , zacznijmy od mapek . Niema ich narazie za wiele , ale za to są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem rozmiaru jak i terenów .

Na chwile obecną mamy do wyboru pięć trybów rozgrywki :

ONE MAN ARMY - każdy na każdego , moim zdaniem najbardziej nieudany tryb gry . Dlaczego ? Bo ten typ rozgrywki jaki prezentuje Ca jest oparty na współpracy a w tym trybie nie ma jak i z kim

CAPTURE THE FLAG - chyba nie trzeba tłumaczyć . Tu taki mały tips . Nie patrzcie na licznik fragów , tu najlepiej punktowane są przejęcia i odzyskania flag , dlatego nie zdziwcie sie faktem , że mając 50 fragów dosajecie mniej expa od gościa który miał 10 ale kilka razy przejął/odbił flage .

ELIMINATION - walka zespół kontra zespół

SPY HUNT - zbieramy sobie chipy , kiedy zbierzemy trzy stajemy sie szpiegiem , a wtedy wszyscy na nas polują a my nich . Jeśli szpieg zabije wszystkich graczy wygrywa . I tak w koło Macieju . Btw uważąm że nazwa tego trypu jest mocno myląca . Nie wiem jak wam ale mnie szpieg nie kojarzy sie z gościem któremu pudzian mógłby zazdrościć wytrzymałości , do tego biegającym z minigun-em , miotaczem płomieni itd w rękach . Nie lepszą nazwą byłoby " Don't f*ck with Johnn Rambo" ?

SEARCH & DESTROY - nie wiem cop to , praktycznie nikt w tym trybie nie gra , prawdopodobnie to coś z podkładaniem bomby

Warto dodać że na każdej mapie można wyłączyć używanie granatów i/lub broni kamperskich , przepraszam , snajperskich .

Po zakończeniu każdej rozgrywki otrzymujemy exp oraz cp (gotówka) w ilości zależnej od naszych dokonań . Za expa zdobywamy kolejne stopnie wojskowe , co daje nam dostęp do lepszego ekwipunku . Warto też zauważyć ,że wraz ze zdobyciemkolejnej rangi dostajemy naprawde solidne wsparcie finansowe .

Za cp natomiast robimy zakupy w sklepie , a właściwie raju każdego rzeźnika . Narzędzi zadawania bólu i siania zniszczenia jest tyle , że zadowolony będzie nawet największy malkontent . Do tego cała masa umundurownia ( mundury , czapki etc. ), maski gazowe , kamizelki , tłumiki , celowniki , można by tak wymieniać bardzo długo . Jednym słowem raj dla kogoś kto chce na ziemi zrobić piekło .

Niestety nie ma róży bez kolców , a ta róż nie jest wyjątkiem . Pierwszy kolec to brak podziału na klasy postaci . Każdy jest snajperem , szturmowcem , operatorem broni cięzkiej i czym tam jeszcze sobie wymarzy . Rozumiem że to ukłon w strone graczy żeby nie musieli do każdej broni robić nowych postaci , ale ja za takie ukłony dziekuje . Drugi kolec wynikający niejako z pierwszego , to expienie . Robimy lvl dostajemy dostep do nowego ekwipunku , spory zastrzyk gotówki i.......... koniec . Ciężko było zrobić jakieś statystyki (np. celność ,szybkość , wytrzymałość , bonusy w używaniu danego typu broni itd. ) które można by rozwijać na lvlach i dzięki temu specjalizować naszą postać????????????????????

Ostatni kolec to sklep . Wszystko kupujemy na określony czas od jednego dnia do miesiąca , po tym czasie to coś znika . Takie podejście zmusza do zostania nołlajfem , dlaczego? Pokaże to na przykładzie przeciętnego gracza , takiego jak ja . Moja broń + celownik kosztuje niecałe 6k na tydzień , za misje dostaje w okolicach 60cp , tak więc żeby mieć ją cały czas musze w tygodniu rozegrać mniej więcej 100 walk . Srednio walka trwa 15 minut .

100 x15 minut= 1500minut 1500m :60m =25h czyli mając jeden dzień wolny od gry codziennie musze w nią grać przynajmniej 4h aby utrzymać swój stan posiadania .Chesz mieć maske , mundur czy lepsze granaty? To od kompa nie wstaniesz . Zajefajne .

Czas na ocene końcową . POmimo tych kolców ta róża tonie w beczce miodu tak wiec moja ocena to -5 . Byłoby więcej al;e te wady troche mnie .