Na wstepie przyznam że pierwszy raz opisuje FPS-a więc prosze o ocene w ankiecie czy mam sie dalej bawić w opisywanie tego gatunku , czy lepiej zająć sie czymś innym . Za wszelkie pomyłki przepraszam , wynikają z mopjego noobiarstwa w tym gatunku ![:)]()
Combat Arms to MOFPS którego akcja dzieje sie w czasach obecnych . Wcielamy sie w niej w członka jednostki specjalnej i............ to tyle co można powiedzieć o fabule tej gry .
Zacznijmy od sprawa technicznych . CA jest oparty na silniku gry F.E.A.R. której chyba nikomu nie musze przedstawiać .Dzięki temu też wiemy czego można sie spodziewać . Jest ładnie in do tego płynnie nawet na komputerach mających 2-3 lata ( mowa o full detalach). O animacji także niewiele można powiedzieć , chyba tylko tyle , że wygląda dobrze. Tu chciałem zwrócić uwage na animacje wybuchów , tuż po eksplozji widać piękne załamanie powierza mające imitować fale uderzeniową . Dla mnie Bomba ( no dobra to porównanie troche nie na miejscu) . Muzyki właściwie nie ma poza jedną melodią na początku gry , natomiast efekty dźwiękowe to już jest coś na poziomie . Głoś naszego bohatera jest wprawdzie na maxa standardowy dla gatunku FPS , ale odgłosy wystrzałów z broni czy wybuchów są naprawde bardzo dobre . Na dobrych głośnikach/słuchawkach odgłoś strzału z shotgun-a lub wybuch granatu jest naprawde ogłuszający .
Czas na przejście do opisu gry , zacznijmy od mapek . Niema ich narazie za wiele , ale za to są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem rozmiaru jak i terenów .
Na chwile obecną mamy do wyboru pięć trybów rozgrywki :
ONE MAN ARMY - każdy na każdego , moim zdaniem najbardziej nieudany tryb gry . Dlaczego ? Bo ten typ rozgrywki jaki prezentuje Ca jest oparty na współpracy a w tym trybie nie ma jak i z kim
CAPTURE THE FLAG - chyba nie trzeba tłumaczyć . Tu taki mały tips . Nie patrzcie na licznik fragów , tu najlepiej punktowane są przejęcia i odzyskania flag , dlatego nie zdziwcie sie faktem , że mając 50 fragów dosajecie mniej expa od gościa który miał 10 ale kilka razy przejął/odbił flage .
ELIMINATION - walka zespół kontra zespół
SPY HUNT - zbieramy sobie chipy , kiedy zbierzemy trzy stajemy sie szpiegiem , a wtedy wszyscy na nas polują a my nich . Jeśli szpieg zabije wszystkich graczy wygrywa . I tak w koło Macieju . Btw uważąm że nazwa tego trypu jest mocno myląca . Nie wiem jak wam ale mnie szpieg nie kojarzy sie z gościem któremu pudzian mógłby zazdrościć wytrzymałości , do tego biegającym z minigun-em , miotaczem płomieni itd w rękach . Nie lepszą nazwą byłoby " Don't f*ck with Johnn Rambo" ?
SEARCH & DESTROY - nie wiem cop to , praktycznie nikt w tym trybie nie gra , prawdopodobnie to coś z podkładaniem bomby
Warto dodać że na każdej mapie można wyłączyć używanie granatów i/lub broni kamperskich , przepraszam , snajperskich .
Po zakończeniu każdej rozgrywki otrzymujemy exp oraz cp (gotówka) w ilości zależnej od naszych dokonań . Za expa zdobywamy kolejne stopnie wojskowe , co daje nam dostęp do lepszego ekwipunku . Warto też zauważyć ,że wraz ze zdobyciemkolejnej rangi dostajemy naprawde solidne wsparcie finansowe .
Za cp natomiast robimy zakupy w sklepie , a właściwie raju każdego rzeźnika . Narzędzi zadawania bólu i siania zniszczenia jest tyle , że zadowolony będzie nawet największy malkontent . Do tego cała masa umundurownia ( mundury , czapki etc. ), maski gazowe , kamizelki , tłumiki , celowniki , można by tak wymieniać bardzo długo . Jednym słowem raj dla kogoś kto chce na ziemi zrobić piekło .
Niestety nie ma róży bez kolców , a ta róż nie jest wyjątkiem . Pierwszy kolec to brak podziału na klasy postaci . Każdy jest snajperem , szturmowcem , operatorem broni cięzkiej i czym tam jeszcze sobie wymarzy . Rozumiem że to ukłon w strone graczy żeby nie musieli do każdej broni robić nowych postaci , ale ja za takie ukłony dziekuje . Drugi kolec wynikający niejako z pierwszego , to expienie . Robimy lvl dostajemy dostep do nowego ekwipunku , spory zastrzyk gotówki i.......... koniec . Ciężko było zrobić jakieś statystyki (np. celność ,szybkość , wytrzymałość , bonusy w używaniu danego typu broni itd. ) które można by rozwijać na lvlach i dzięki temu specjalizować naszą postać????????????????????
Ostatni kolec to sklep . Wszystko kupujemy na określony czas od jednego dnia do miesiąca , po tym czasie to coś znika . Takie podejście zmusza do zostania nołlajfem , dlaczego? Pokaże to na przykładzie przeciętnego gracza , takiego jak ja . Moja broń + celownik kosztuje niecałe 6k na tydzień , za misje dostaje w okolicach 60cp , tak więc żeby mieć ją cały czas musze w tygodniu rozegrać mniej więcej 100 walk . Srednio walka trwa 15 minut .
100 x15 minut= 1500minut 1500m :60m =25h czyli mając jeden dzień wolny od gry codziennie musze w nią grać przynajmniej 4h aby utrzymać swój stan posiadania .Chesz mieć maske , mundur czy lepsze granaty? To od kompa nie wstaniesz . Zajefajne .
Czas na ocene końcową . POmimo tych kolców ta róża tonie w beczce miodu tak wiec moja ocena to -5 . Byłoby więcej al;e te wady troche mnie .