Combat Arms okiem Brody

Na wstepie przyznam że pierwszy raz opisuje FPS-a więc prosze o ocene w ankiecie czy mam sie dalej bawić w opisywanie tego gatunku , czy lepiej zająć sie czymś innym . Za wszelkie pomyłki przepraszam , wynikają z mopjego noobiarstwa w tym gatunku :)

Combat Arms to MOFPS którego akcja dzieje sie w czasach obecnych . Wcielamy sie w niej w członka jednostki specjalnej i............ to tyle co można powiedzieć o fabule tej gry .

Zacznijmy od sprawa technicznych . CA jest oparty na silniku gry F.E.A.R. której chyba nikomu nie musze przedstawiać .Dzięki temu też wiemy czego można sie spodziewać . Jest ładnie in do tego płynnie nawet na komputerach mających 2-3 lata ( mowa o full detalach). O animacji także niewiele można powiedzieć , chyba tylko tyle , że wygląda dobrze. Tu chciałem zwrócić uwage na animacje wybuchów , tuż po eksplozji widać piękne załamanie powierza mające imitować fale uderzeniową . Dla mnie Bomba ( no dobra to porównanie troche nie na miejscu) . Muzyki właściwie nie ma poza jedną melodią na początku gry , natomiast efekty dźwiękowe to już jest coś na poziomie . Głoś naszego bohatera jest wprawdzie na maxa standardowy dla gatunku FPS , ale odgłosy wystrzałów z broni czy wybuchów są naprawde bardzo dobre . Na dobrych głośnikach/słuchawkach odgłoś strzału z shotgun-a lub wybuch granatu jest naprawde ogłuszający .

Czas na przejście do opisu gry , zacznijmy od mapek . Niema ich narazie za wiele , ale za to są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem rozmiaru jak i terenów .

Na chwile obecną mamy do wyboru pięć trybów rozgrywki :

ONE MAN ARMY - każdy na każdego , moim zdaniem najbardziej nieudany tryb gry . Dlaczego ? Bo ten typ rozgrywki jaki prezentuje Ca jest oparty na współpracy a w tym trybie nie ma jak i z kim

CAPTURE THE FLAG - chyba nie trzeba tłumaczyć . Tu taki mały tips . Nie patrzcie na licznik fragów , tu najlepiej punktowane są przejęcia i odzyskania flag , dlatego nie zdziwcie sie faktem , że mając 50 fragów dosajecie mniej expa od gościa który miał 10 ale kilka razy przejął/odbił flage .

ELIMINATION - walka zespół kontra zespół

SPY HUNT - zbieramy sobie chipy , kiedy zbierzemy trzy stajemy sie szpiegiem , a wtedy wszyscy na nas polują a my nich . Jeśli szpieg zabije wszystkich graczy wygrywa . I tak w koło Macieju . Btw uważąm że nazwa tego trypu jest mocno myląca . Nie wiem jak wam ale mnie szpieg nie kojarzy sie z gościem któremu pudzian mógłby zazdrościć wytrzymałości , do tego biegającym z minigun-em , miotaczem płomieni itd w rękach . Nie lepszą nazwą byłoby " Don't f*ck with Johnn Rambo" ?

SEARCH & DESTROY - nie wiem cop to , praktycznie nikt w tym trybie nie gra , prawdopodobnie to coś z podkładaniem bomby

Warto dodać że na każdej mapie można wyłączyć używanie granatów i/lub broni kamperskich , przepraszam , snajperskich .

Po zakończeniu każdej rozgrywki otrzymujemy exp oraz cp (gotówka) w ilości zależnej od naszych dokonań . Za expa zdobywamy kolejne stopnie wojskowe , co daje nam dostęp do lepszego ekwipunku . Warto też zauważyć ,że wraz ze zdobyciemkolejnej rangi dostajemy naprawde solidne wsparcie finansowe .

Za cp natomiast robimy zakupy w sklepie , a właściwie raju każdego rzeźnika . Narzędzi zadawania bólu i siania zniszczenia jest tyle , że zadowolony będzie nawet największy malkontent . Do tego cała masa umundurownia ( mundury , czapki etc. ), maski gazowe , kamizelki , tłumiki , celowniki , można by tak wymieniać bardzo długo . Jednym słowem raj dla kogoś kto chce na ziemi zrobić piekło .

Niestety nie ma róży bez kolców , a ta róż nie jest wyjątkiem . Pierwszy kolec to brak podziału na klasy postaci . Każdy jest snajperem , szturmowcem , operatorem broni cięzkiej i czym tam jeszcze sobie wymarzy . Rozumiem że to ukłon w strone graczy żeby nie musieli do każdej broni robić nowych postaci , ale ja za takie ukłony dziekuje . Drugi kolec wynikający niejako z pierwszego , to expienie . Robimy lvl dostajemy dostep do nowego ekwipunku , spory zastrzyk gotówki i.......... koniec . Ciężko było zrobić jakieś statystyki (np. celność ,szybkość , wytrzymałość , bonusy w używaniu danego typu broni itd. ) które można by rozwijać na lvlach i dzięki temu specjalizować naszą postać????????????????????

Ostatni kolec to sklep . Wszystko kupujemy na określony czas od jednego dnia do miesiąca , po tym czasie to coś znika . Takie podejście zmusza do zostania nołlajfem , dlaczego? Pokaże to na przykładzie przeciętnego gracza , takiego jak ja . Moja broń + celownik kosztuje niecałe 6k na tydzień , za misje dostaje w okolicach 60cp , tak więc żeby mieć ją cały czas musze w tygodniu rozegrać mniej więcej 100 walk . Srednio walka trwa 15 minut .

100 x15 minut= 1500minut 1500m :60m =25h czyli mając jeden dzień wolny od gry codziennie musze w nią grać przynajmniej 4h aby utrzymać swój stan posiadania .Chesz mieć maske , mundur czy lepsze granaty? To od kompa nie wstaniesz . Zajefajne .

Czas na ocene końcową . POmimo tych kolców ta róża tonie w beczce miodu tak wiec moja ocena to -5 . Byłoby więcej al;e te wady troche mnie .

Brodo moja Brodo jeszcze daleko tobie do recenzowania FPS-ów daje mierny bo rezencja jest... lipna mogłeś się bardziej wysilić

Pod względem stylistycznym żenada. Ale pod względem rzeczowym perfekt. Ukazałeś i te dobre i te złe strony gry. Z racji tego, że gra jest młoda... No cóż. Tych złych stron jest więcej.

Jeśli zobaczę jakąkolwiek kłótnie w tym temacie, wszyscy uczestnicy dostają bana na 48h więc wstrzymajcie się.

No tak grałem w CA i raczej taka gra wystarcza na tydzień lub na dwa tygodnie zachwycania się nią a potem to staje się trochę... hmmm nie mogę znaleść słowa monotonnę? A recenzja Brody przeciętna stać go na więcej ^^

W zupełności się zgadzam z RmK. Stylistyka pozostawia dużo do życzenia, ale fakty rzeczowe na miejscu. Cóż przyjąłem sobie do serca, że to twój pierwszy MMOFPS, którego opisujesz, a sam nie zrobiłbym tego lepiej i nie znam osoby, która by zrobiła.

Zasługujszesz na db+ (db) I tak trzymaj :)

Co tu mówic Brodzielcu, stylistyka to także część recenzji.

Ale przedstawienie tematu jest na dobrym poziomie :lol:

Daję ocenkę dobrą, także sam lepszej bym nie napisał ;)

Według mnie napisałeś dobrą recenzję ale nie wszystko wziąłeś pod uwagę. W grze jest sporo bugów, gra ciągle jest ulepsza i dodaje się ciągle coś do niej więnc mam nadzieje że one zniknął. Fajne w CA jest wielki napis np. KILL 1 jak się kogoś zabije, to jest plus bo nie trzeba co chwile wciskać TAB żeby zobaczyć ale ludu się pocisnęło. Z kasą na prawdę krucho w tej grze, a po za tym jak na pierwszy raz dobrze napisałeś tą recenzję według mnie.

A wiecie co mi recka sie podoba... bo ja nie nie wiedzialem ze CA kozysta z silnika FEAR. Faktem jest ze nie napisal nic o realnosci broni itp. Jedyne co mnie dobilo to to ze zakupione raz bronie znikaja..... przeciez to jest zenujace... i jak faktycznie jest tak jak napisal broda ze dostaje sie srednio 100cp za mecz a jakis dobry zestaw kosztuje xxxx... Co to k**wa ma byc?? Mam rezygnowac z sexu, jarania, picia by utrzymac kase... zaaal a juz chcialem sciagac ta gre.... Crysis i OFP ROX.

@up

Tak, ten napis sie bardzo przydaje, szczegolnie gdy staramy sie skupic, lub kiedy celujemy...

@recenzja

Widze ze zmienilo sie sporo od kiedy ja gralem ;) Tekst dobry, czyta sie fajnie ale tak jak mowili inni - nie zacheca wygladem.

//Sorry za brak polskich znakow ale z komorki pisze :/

Spawn nie mogłem napisać o realiźmie strzelania z 2 powodów:

a) poza Raven Shieldem żaden "realistyczny" FPS mnie nie wciągnął więc nie miałem skali porównawczej ( ja jako Quake'o Unrealowiec raczej na realizmie sie nie znam :P)

B) nigdy nie miałem w ręce np M16 ( w życiu ) więc tak naprawde nie wiem czy dobrze celownikiem rzuca czy nie :D . Niestety mój kontakt z bronią kończył sie na glocku , pistlecie maszynowym rak , i strzelbie gładkolufowej typu mossberg , więc jedyne co moge ocenić to glocka. Jak dla mnie ma za duzy odrzut :)

Blad ortograficzny i literowki w recenzji ajjj. popraw :P

prezentujesz najlepszy styl z osob tu piszacych. dziekuje ci, ze to napisales, bo chcialem sciagac CA, ale jak sie dowiedzialem, ze musze poswiecic grze tyle czasu, zeby miec dobry sprzet...jeszcze raz thx. to jest chore:). gra na wstepie daje wieksze szanse graczom, ktorzy lubia grac 5h dziennie. a co bedzie jak ktos bedzie gral 7h dziennie? hoho. oczywiscie nic nie zastapi skilla, ale niesmak jednak pozostaje. zostaje przy mb2. tam przynajmniej nikt nie zabierze mi mojego E 11 :)

btw: dalem dst.

Tylko zapomnieliście że:

a) Nawet z początkowych broni można wymiatać.

B) Kupienie broni na jeden dzień to koszt dziesięciu (u mnie siedmiu) rozgrywek. Tyle to gram minimalnie, więc jest spoko.

Mi się recenzja podoba i czyta mi się ją dobrze. Dowiedziałem się z niej wszystkiego co trzeba. Gdyby nie fakt, że broń się kupuje na określoną ilość czasu może zatrzymałbym się na dłużej przy tym tytule. Nie lubię gier, które wymagają "nolifeowania".

Tylko zapomnieliście że:a) Nawet z początkowych broni można wymiatać. Kupienie broni na jeden dzień to koszt dziesięciu (u mnie siedmiu) rozgrywek. Tyle to gram minimalnie, więc jest spoko.

Tyle ze czlowiek chce miec zatysfakcje grania z M4 albo AK47/74 Albo nawet glupiego MP5 a tlumikiem.

A skoro to jest 8 gier... i niby kazda po 15 min wiec to jest 2 godziny gry... I to tez zalezy od skilla goscia... jak ktos jest sredni... to chyba nawet wiecej niz 8 gier. Teraz tak.... taki koles jak ja to poswieca na granie dziennie maaax 2 godzinhy dziennie. Albo to RoM albo to Crysis albo film albo muza.... Gra moze faktycznie jest dobra... ale dla ludzi ktorzy lubia siedziec przy kompie... Niestety ja wole siedziec 2 godziny na lawce na dzielnicy z ziomkami niz siedziec tyle czasu na kompie :).

Ale to moje odczucia... inni mga to lubiec ;D

Jest duzo wiecej i duzo lepszych fps'ow niz to "dzielo". Sciagnalem to przypadkowo w celu przetestowania i jako standardowy, sredni gracz fpsow (Battlefieldy, CoDy, Medal of Honory, Unreale i Kłejki) byłem w szoku jak zle moze wygladac fps. Pomijam juz polaczenie ktore jest zenujace i np. w S4 League bylo duzo lepsze (na dobre 8 serwerow byl jeden grywalny mimo lacza 4mbit i nic nie sciagalem). Sama rozrywka, nie bojmy sie uzyc tutaj slowa, ssie. Mimo tego ze jestesmy zmuszani do grania w dosc niewygodnych warunkach, to jestesmy oswajani i zasypywani z jakims cash shopem i platnosciami za nowe bronie itd.

Jest o wiele wiecej, lepszych FPS'ow niz to cos. FEAR, Warsow, Tremulous, Urban Terror, Fallen Empire: Legions, Tribes 2, Quake World, Quake Live niedlugo juz, Plain Sight...

Naprawde nie jest warto marnowac czasu na to cos.

Sama rozrywka, nie bojmy sie uzyc tutaj slowa, ssie. Mimo tego ze jestesmy zmuszani do grania w dosc niewygodnych warunkach, to jestesmy oswajani i zasypywani z jakims cash shopem i platnosciami za nowe bronie itd.

Ciekawy jestem w jakim świecie żyjesz albo co brałeś, bo w CA nie ma aktualnie żadnego cash shopu a grafa jest na silniku FEAR, więc nie można powiedzieć że wygląda gorzej niż FEAR, bo byłoby to bezsensowne.

Ciekawy jestem w jakim świecie żyjesz albo co brałeś, bo w CA nie ma aktualnie żadnego cash shopu a grafa jest na silniku FEAR, więc nie można powiedzieć że wygląda gorzej niż FEAR, bo byłoby to bezsensowne.

Cześć, co tam słychać? Pozdrowienia z realnego świata ;)

Gra dopiero wyszła , na stronce już w depocie można "Charge account" (załadować konto) i jest grą nexonu. Dla mnie jest to oswajanie z cash shopem, nie wiem jak dla ciebie. Zreszta, na dniach zapewne dadza cash shop, jestem przekonany.

No i co z tego, ze jest na silniku FEAR? Czy to automatycznie czyni gre lepsza, albo rowna FEARowi? Bzdura. Gra Unleash the Fury byla na silniku Unreal3, a ja zamkneli w rok. The Chronicles of Spellborn jest na Unreal 3, ale duzo ludzi ja krytykuje (vide temacik TCoS, w ktorym wzialem udzial). America's Army teraz też jest na U3, ale czy to stawia te gry na rowni z Unrealem 3? NIE. Licencje na silnik mozna sobie kupic, ale jak sie go wykorzysta - to sie liczy.

Chyba ze jestes na poziomie tego co ma fajniejsza grafike, to sobie kup Crysisa.

Powodzenia.

co do silnika FEAR: polski CI zakupilo ten silnik i wydalo na nim jzu sporo fps. sa one slabsze graficznie od FEAR (nie mowiac juz o gameplay). sam silnik to nie wszystko. cholera, bede jednak musial w to zagrac, zeby wyrobic sobie opinie;p

Jest o wiele wiecej, lepszych FPS'ow niz to cos. FEAR, Warsow, Tremulous, Urban Terror, Fallen Empire: Legions, Tribes 2, Quake World, Quake Live niedlugo juz, Plain Sight... Naprawde nie jest warto marnowac czasu na to cos.

To sa platne FPSy? :D czy darmowe do zassania z neta? :D Daj jakies linki :D

A co do Americans Army nie uzywa on akurat sulnika Unreal 3,0 tylko Unreal 2,0.. Starsza generacja tego silnika ale ostatnio zostal przez nich podrasowany... Dla rownowci.. Lineage 2 obecnie kozysta z silnika Unreal 2,5 :)

AA jeszcze go nie ma, ale...

Created on the Unreal 3 engine, AA3 will introduce new MOSs and feature new ways to preplan missions and specialized training that unlocks new abilities, new weapons, and new technologies.

http://links.mkt647.com/servlet/MailView?m...p;mt=1&rt=0

News z dzisiaj, wiec taka nowoscia chcialem zaskoczyc.

Tak, wszystkie co wymienilem sa darmowe (poza quakelive ktory jest w fazie beta).

FEAR Combat to wiesz co to - http://projectorigin.warnerbros.com/fearcombat/main

Warsow - gra na silniku q3, b. szybka w starym stylu - http://www.warsow.net/

Tremulous - kolejna gra na silniku q3, alieni vs ludzie, odrobina elementow rpg, rts i fps - prosta gierka, b. szybka tez w starym stylu - http://tremulous.net/

Urban Terror - chyba najbardziej popularna gra na silniku q3, cos w stylu Counter Strike'a. Ciekawa nie powiem. - http://www.urbanterror.net/

Fallen Empire: Legions - Gra w stylu Tribes, czyli robocikami sie lata i nawala. Trudne dla nowicjuszy, ale zabawa niezla - www.instantaction.com

Tribes 2 - To co wyzej, lata sie takimi robocikami i walczy miedzy soba. Jest bardziej skomplikowana od Fallen Empire, community jest troche mniejsze, ale jest znacznie lepsza od Fallen Empire. - http://www.tribesnext.com/

Quake World - quake 1 multiplayer, swego czasu byl bardzo popularny. Osmiele sie stwierdzic ze chyba najszybszy online'owy FPS teraz.

World of Padman - kolejna gra na silniku q3, ciekawa i zabawna - http://www.worldofpadman.com/

Jest tez darmowy ostatni Full Spectrum Warrior, swego czasu b. popularna gierka http://files.filefront.com/Full+Spectrum+W...;/fileinfo.html

No i zapomnialbym o najwazniejszym. Nie do konca FPS, bo po czesci wszystko.

Savage 1 i Savage 2 Tortured Soul.

O ile 1 czesc jest cala za darmo, Savage 2 ma darmowe konta, ktore limituja tylko dostep do replayow i przegladania rozegranych gier online i limit chyba jednostek helbourne

s1 - http://www.s2games.com/savage/index.php?page=savageindex

s2 - http://savage2.s2games.com/main.php

I kto przy takim wyborze mysli o Combat Arms :(