Core 2 Quad vs Core 2 Duo

Witam. Otoz jak w temacie chcialym zapytac, ktory bedzie lepszy ? niby quad to 4 rdzenie a c2d tylko 2 ale moze sa jakeis inne powody ?

specyfikacja kompa :

Procesor : Pentium D 2x 2.8 GHz

Karta graficzna : Ati Radeon HD 4850 1GB DDR5

RAM : 2GB ddr2 800 Hz

Windows XP home edition SP3

Oczywiście, że Quad lepszy. Sam przeniosłem się z duo na quada. Więcej rdzeni więcej wątków obsługiwanych przez procesor, czy jakoś tak ;p.

no tak ale ja rozmyslam nad zakupem quada Q6600 a core 2 duo E8400, no i podobno ten E8400 jest lepszy niz ten quad np do gier.

Zależy jaki Quad, a jaki Duo. Ale na 99% Quad.

Ja i tak wychodze z zalozenia ze Najlepszy C2D czyli wersje E8500 i E8600 sa lepsze od cztero rdzeniowcow Core Quad z poczadkowych serji. Natomiast C2D sa gorsze od tych najnowszych Core Quad. Sam posiadam C2D E8500 i jestem zadowolony bo nie stac mnie na cos w stylu jeszcze lepszego Quada. Jesli jest mala roznica to po co przeplacac i brac Quada z starszych serji? Procesory C2D kosztuja na allegro okolo 250zl (C2D E8500) a Quady okolo 350zl (Q8400) w gore.

Nie podales najbardziej istotnych rzeczy zwanych zasilaczem i plyta glowna. Chociaz zasilacz tu jest malo wazny bo i tak pentium D zjada wiecej mocy niz C2D albo Quad.

Najwazniejsze czy ci plyta glowna obsluzy Quada i jaka rewizja biosu. Bo jesli nie to jestes skazany na C2D, lub byc moze aktualizacje samego biosu.

plyta glowna obsluzy socket 775, czyli c2d, c2q i dual core tez. wiec nie ma z tym problemu. Czyli ten : http://allegro.pl/intel-core2duo-procesor-e8500-6m-cache-3-16ghz-i2607978530.html

bylby lepszy od core 2 quad Q6600 ? bo jest o wiele tanszy, a po co mam przeplacac jakeis 100 zl za cos gorszego.

Co do samej platformy Quad Vs Core 2 Duo pisz sobie wersje E8400 / E8500 vs Q6600 i poczytaj opinie.

Kolejna sprawa uczulam cie na kupowianie od osob ktore posiadaja mala ilosc komentarzy.

Ja zawsze wybieram sklepy komputerowe by nie byc oszukanym, wiec wole doplacic do interesu i miec pewny produkt.

Co do samej plyty glownej nie wazne czy jest ona na socket 775 bo ja mialem 945GCM-S2L ktora quada nie obskugiwala a teraz mam P35-S3L ktora obsluguje i obie mialy socket 775 (plyty glowne gigabyte). Zalezna byla tez wersja biosu do danego procesora, ale to mozna sprawdzic na stronie producenta plyty glownej.

Sam osobiscie powiem ci ze roznica miedzy pentium D wersja 920 albo 915 a samym Core 2 Duo E8500 jest ogromna. A w dodatku tego E8500 mozna bardzo latwo podkrecic przy dobrym chlodzeniu. Sam mialem P-D 925 2x3.0Ghz i jestem zadowolony z zmiany nic nie wartego Pentium D.

a na przyklad http://allegro.pl/intel-xeon-e3110-slb9c-e8400-3-0ghz-6mb-1333-gw-i2601106069.html lub

http://allegro.pl/intel-core-2-duo-e8500-3-16ghz-6mb-1333-gwarancja-i2594175851.html ten. zaufane i bedize lepsze od tego quada ?

Nie patrz na cenę tylko patrz na przyszłość. Na takim duo daleko nie pojedziesz, już są problemy i w większości gier nie wystarcza nawet o największej mocy.

Quad to podstawa, nawet 2,8 quad będzie wydajniejszy niż 4,0 duo

no tak, ale tutaj mowa o 2.4 quadzie, gdyz ograniczaja mnie srodki finnsowe. Chyba sie skusze na tego quada, bo jednak to cztero rdzeniowka zawsze.

Tylko Quad 6600 to 2.4 i nich sobie poczyta opinie co jest lepsze wydajnosciowo a nie co sie lepiej prezentuje w komputerze.

Jak napisalem sprawdz model plyty glownej u producena i szukaj Quada w wersji Q8400 (2.66) lub cos silniejszego.

Chociaz jesli nie masz tyle funduszy a chcesz cos dobrego do 300 zl to pozostaje ci poczytac opinie graczy i wybrac procesor lepszy z tych co podalem wyzej.

Cenowo? za Q8400 - 350 zl chyba. A Q9450 jest dla mnie za drogi bo widzialem go za 500+ zl na allegro.

Samego Xenona nie znam i nie wiem co to za procesor co podales w linkach od allegro.

Jak nie masz kasy to może taniej wyjdzie cię płyta główna pod procesor AMD i nawet 6-rdzeniowy procesor tej firmy.

Czym się różnią te procesory od intela? Ceną bo wydajność prawie ta sama, płacisz więcej tylko za znaczek "Intela"

Pamiętaj też, że do quadów potrzebujesz nowej płyty głównej z socketem LGA 1155, do innej ci nie wejdzie.

Nowa płyta główna AMD pod AM3+ to koszt ok 150zł, wypasiony procesor (AMD Phenom II X4 965 Black Edit /3.4GHz) 350zł, może dużo ale za Intela musiałbyś dać 2 razy tyle.

Przy czym socket AM3+ jest nowy i wystarczy ci nawet na dłużej. Intel co chwile zmienia sockety

Szukaj używanych to z 500zł zrobi się 300zł

Co do samych procesorow i wyboru na temat wydajnosci polecam strone http://benchit.pl/procesory/ranking

Tylko nie wiem na ile informacje sa na niej wiarygodne. Bo ponizej jest wpis na temat wiarygodnosci danych.

Dla mnie to lista pogladowa.

http://benchit.pl/procesory/porownanie I wszystko będziesz wiedział. Osobiście polecam quada.

Nie słuchajcie konesera. Najlepsze do gier od amd są 4 rdzeniowe teraz ponieważ 6 rdzeni to nie wiem co obsłuży. Poza tym inteala 2rdzeniowe dorównują tym x4, więc wyobraźcie sobie procek za 800zł kupicie amd? O jak najbardziej kupcie 8 rdzeni z których połowa się nie przydaje. Chodzi oczywiście o gry. Nie twierdze że amd ma słabe procki tylko po prostu intel skupia jakość na mniej rdzeni a amd na ilość. Procesory do gier od jakoś 500-600zł to już raczej tylko intela. Przynajmniej teraz.

P.S 6 rdzeniowe są na pewno lepsze niż cztero ale chodzi mi o wydajność do ceny, nie warto powyżej 4 rdzeni płacić za ich większą ilość poza tym do gier to raczej intela. Amd to też jakoś podobnie też zalezy dokladnie do czego itd

Quady pracują na LGA 775 ta sama podstawka co DUO.

Witam. Otoz jak w temacie chcialym zapytac, ktory bedzie lepszy ? niby quad to 4 rdzenie a c2d tylko 2 ale moze sa jakeis inne powody ?

specyfikacja kompa :

Procesor : Pentium D 2x 2.8 GHz

Karta graficzna : Ati Radeon HD 4850 1GB DDR5

RAM : 2GB ddr2 800 Hz

Windows XP home edition SP3