Corss HELP!

Yoo.

Mam problem z grą Cross Fire.

Jest on taki : Gram se gram w Crossa i dzisiaj miałem już 2 razy tak że nagle totalna zawiecha i się mi komp wyłancza! Co mam zrobić?? W innych grach nie mam czegoś takiego ;/ plz help

Yoo.Mam problem z grą Cross Fire.Jest on taki : Gram se gram w Crossa i dzisiaj miałem już 2 razy tak że nagle totalna zawiecha i się mi komp wyłancza! Co mam zrobić?? W innych grach nie mam czegoś takiego ;/ plz help

Parametry PieCa? Jaki system operacyjny? :)

Windows XP a nie wiem co to te parametry pieca xD ale wcześniej mi cross działał dobrze x[

moze czas wyczyscic brudnego kompa? :huh:

Zmierz temperatury poszczególnych podzespołów np. za pomocą Everesta, może przegrzewa się grafika lub procek.

Windows XP a nie wiem co to te parametry pieca xD ale wcześniej mi cross działał dobrze x[

PieC = PC = Personal Computer = Komputer...

Parametry komputera ;]

Moja propozycja jest taka sama jak cree, ściągnij jakiś program do mierzenia temperatury podzespołów i zobacz czy się coś nie przegrzewa.

Wczesniej znaczy co? Miales gre ale usuneles.... mozliwe ze cos zrabales podczas deinstalacji... A ze wiedza na temat komputerow nie grzeszysz(bez obrazy) nie sadze byc teraz potrafil to naprawic... wiec odpusc :)

@Spawn

Nawet jak coś spieprzył tak, że nie będzie już nic umiał z tym zrobić. To zawsze przecież można zrobić formata to powinno pomóc.

O tak, to pasuje do przegrzewajacego sie procka, badz grafiki. Jak juz zmierzysz temp. i bedzie za wysoka, to zdejmij obudowe i pracuj bez niej. Mi to kiedys pomoglo:).

A wiatraczki? Jak pracuja? Nie masz wrazenia, ze lekko skrzecza, trzeszcza itp.?

@up

Jeśli faktycznie się grzeje, to zdjęcie obudowy tylko pogorszy sprawę..OMG.. kto wymyśla takie bajki?

Gdyby obudowa szkodziła naszemu piecykowi, to byłby on produkowany bez niej..

Obudowy są specjalnie wyprofilowane, aby powietrze , które chłodzi osprzęt miało jak najlepszy obieg..

Oh, to w takim razie sam nie wiem. Czytalem, ze zdjecie jednej sciany obudowy pomaga( nie jestem pewien, mozliwe, ze czytalem to w CDA) chlodzic kompa. I jak pisalem wyzej: zrobilem tak i obnizylo to temp.

Co wy wymyśliliście z tą temperaturą. Hidaneks nic nie mówił o wysokiej temperaturze. Zresztą co ma do jego problemu temp. kompa :blink: ? Tego nie rozumiem. Prawdopodobnie źle usunął CF i tyle. Najlepiej żeby zrobił formata i spróbował jeszcze raz zainstalować.

Oh, to w takim razie sam nie wiem. Czytalem, ze zdjecie jednej sciany obudowy pomaga( nie jestem pewien, mozliwe, ze czytalem to w CDA) chlodzic kompa. I jak pisalem wyzej: zrobilem tak i obnizylo to temp.

Jasne że pomaga , wiem bo sprawdziłem na starym kompie. Robisz tak:

a)zdejmujesz obudowe

b)stawiasz obok stacjonarny wentylator

c) włączasz go

d) jest chłodniej :D

\\Z tym wentylatorem, to akurat się zgodzę , sam tak robiłem.

Ale jest to raczej mało praktyczne

ale jeśli ma chłodzenie aktywne, lepiej nie ruszać obudowy :P

Co wy wymyśliliście z tą temperaturą. Hidaneks nic nie mówił o wysokiej temperaturze. Zresztą co ma do jego problemu temp. kompa ? Tego nie rozumiem. Prawdopodobnie źle usunął CF i tyle. Najlepiej żeby zrobił formata i spróbował jeszcze raz zainstalować.

wyczyścić nigdy nie zaszkodzi :rolleyes:

Co wy wymyśliliście z tą temperaturą. Hidaneks nic nie mówił o wysokiej temperaturze. Zresztą co ma do jego problemu temp. kompa ? Tego nie rozumiem.

Może nic nie mówi bo zapewne nawet tego nie sprawdził.

Akurat dużo ma, bo to są typowe objawy przegrzewania się sprzętu, a CF ma bardzo kiepsko zoptymalizowany kod, na słabszym sprzęcie musisz pograć chwilę by załapał przyzwoite FPS'y, co z ty idzie obciąża to procesor i grafikę. A to, że wcześniej chodził normalnie wcale o niczym nie świadczy, podzespoły mogą siąść w każdej chwili, a rzadko jaki produkt potrafi błędem własnego procesu zresetować maszynę.

Jeśli problem będzie się powtarzał i pomiar pokaże, że to jednak z temperaturą jest coś na rzeczy radził bym kupić powietrze w spray'u i porządnie przedmuchać całość, jeśli to procesor to zmienić pastę termoprzewodzaca i sprawdzić jak działa wentylator, ewentualnie wymienić na wydajniejszy.

Grafikę możesz sprawdzić używając np 3DMark'u.

Do mierzenie temperatury możesz użyć np everest home edition, czy cpucool, aha i pamiętaj, że karty z chłodzeniem pasywnym mają znacznie większą tolerancję na wysokie temperatury. Zawsze możesz też sam sprawdzić po samoczynny resecie temperaturę radiatorów po prostu ich dotykając (wyłącz tylko zasilacz ;) ).

Jasne że pomaga , wiem bo sprawdziłem na starym kompie. Robisz tak:a)zdejmujesz obudoweb)stawiasz obok stacjonarny wentylatorc) włączasz god) jest chłodniej

Haha, pamietam, jak pod nogami mialem ogromny wentylator, ktory chlodzil mi kompa;p. Mialem stare gowno, a chcialem grac w wiedzmina. Podkrecilem ten kalkulator tak, ze za szybko sie grzal. Jedna czesc obudowy zostala zdjecia, a obok postawilem jakis gigantyczny wiatrak. Zagluszal caly dziwek z gier (gram na glosnikach). A w wiedzmina i tak nie zagralem;p.

Cree dobrze radzi, ale jak masz kase i nie masz smykalki do PC, to zawsze mozesz kupic nowa obudowe (z lepszym chlodzeniem) + jakis wentylator na karte graficzna. Ale nie wiem czy warto, skoro problem wystepuje tylko w crossfire. Oczywiscie pierw sprawdz, czy to z temperatura jest problem;p.

Jak juz temat powstal, to ja zapytam: Jaka tempretatura jest odpowiednia? Jaka za duza, jaka za niska?

Ja Dzz mam na naprawdę wymagającej grze 40 stopni a przy normalnym użytkowaniu 20-27

Miałem kiedyś problem bo nawet jeżeli coś wypakowywałem to osiągał temperaturę 68 stopni,raz doszło do 71 ale mam w garażu sprężarkę,spytałem się wujka że zrobić tak czy coś nie rozwalę i takie tam,wujek powiedział że nawet trzeba bo ja wstyd przyznać nigdy nie czyściłem kompa przez około 8 miesięcy i zadmuchałem ostro po całym kompie i teraz jest taka temperatura jaką wymieniłem powyżej.

Komputer działa sprawnie,tak jak powinien,mi to pomogło.

TYlko jak zfoormatować (Tak?) i skąd wziąc ten program do przegrzewania?? xD

II mam zdjąć z niego obudowę I wydmuchać cały kurz??

TYlko jak zfoormatować (Tak?) i skąd wziąc ten program do przegrzewania?? xD

ja bym ci radził najpierw przeczyścić bo nigdy nie zaszkodzi :mellow:

TYM programem sprawdzisz temperaturę podzespołów.

Wpadłem jeszcze na jedną możliwa przyczynę problemu.

Nie podpinałeś ostatnio żadnych nowych urządzeń do kompa? (nowa karta graficzna, drukarka, skaner itp )