Mam w komputerze 4GB ram i od jakiegoś czasu przy normalnym użytkowaniu np przeglądarka winamp w wydajności widnieje że mam zajęte 2,15GB pamięci RAM wydaje mi sie to troche nie możliwe ale nie jestem jakiś specem w tych sprawach oczywiście to wszystko dzieje sie w towarzystwie 30-50procesów
Coś mi zjada RAM?
wszystko dzieje sie w towarzystwie 30-50procesów
Masz odpowiedz. Nainstalowales jakichs dupereli ktore sa uruchomione w tle i jada Ci RAM po całosci.
Start > MSconfig > zakładka services (chyba usługi) > hide all microsoft services (ukryj wszystkie usługi microsoft) > odznacz wszystko co nie jest ci potrzebne.
Potem zakładka startup (rozruch chyba) i tak samo.
Ale najlepiej to zgraj wszystkie ważne rzeczy na jakiś dysk i formata zrób to ci będzie śmigał komp jak nigdy wcześniej
lol, to ja mam ok 10 procesów, czasem więcej ( nie licząc stale uruchomionego Avasta, launchera od LoLa, Steama oraz Firefoxa ).
ale te 30-50 procesów było zawsze i nie było tak że od razu po włączeniu było zajmowane ponad połowa ramu
Albo podlapales jakiegos syfa, albo cos od jakiegos programu zjada ram. Napisz jaki system i zrob screeny z tego co ci sie odpala ze startem systemu, oraz zrob screena z procesow (uruchom->services.msc).
Nie chce spamić bo i tak nie pomogę ale dla was 30procesów to dużo, a ja mam w teraz 92procesy 0.o
jutro jeszcze raz to sprawdzę i zdam wam 'raport'
Wiem tylko że proces svchost zżera czasem sporo zasobów, a związany on jest z aktualizacjami systemu. Dzieje się to nie tylko na XPkach, ale wyłączenie aktualizacji automatycznych pomaga. Sam proces służy właśnie do szukania odpowiednich aktualizacji dla systemu.
ja używam win7 tak więc jakie procesy są potrzebne? bo jeśli ktoś ma 10 a ja 40 to te 30 na pewno jest zbędne tylko nie wiem jakie
grawint nie mozliwe bo systemowie to 20-30 + adoby flashowie i stery
też 10-20 już masz 50-60 xD ja mam 61 ;p
no i jeszcze jedno.. jak mieć wgląd na wszystkie procesy które są uruchamiane przy starcie i gdzie moge je kontrolować czyli tam odznaczyć i zaznaczyć
standardowo po instalalacji wszelkich procesow i programow norma to ok 30 procesow wiec nie ma co sie przejmowac. Przy Win 7 64 bit mozna zejsc do ok 22-24 wszelkich odpalonych procesow z gg, firewallem i antywirem tylko po co? pewnie rzeczy nie beda wlasciwie dzialac, moga zdazac sie bledy przy mocno wykastrowanych systemach. Windows niezaleznie od optymalizacji procesu i tak zarezerwuje sobie ok 10-12%.
Nie wiem co masz z tego w systemie, te uslugi mozna wylaczyc na 100%, ale musisz sam zdecydowac co z tego bedzie ci potrzebne, zeby pozniej placzu nie bylo ze cos nie dziala.
*Windows Search
*Bufor Wydruku (wyłącz tylko wtedy gdy nie posiadasz drukarki)
*Logowanie pomocnicze (jeśli nie korzystamy z programu typu: Team Viewer to wyłączamy)
*Pliki tryby Offline
*Stacja Robocza (Tworzy klienckie połączenia sieciowe z serwerami zdalnymi)
*Wprowadzania na komputerze typu Tablet
*Indeksowanie Plików (Może zwolnić wyszukiwanie plików na dysku)
*Harmonogram zadań (Jeżeli nie korzystamy to wyłączamy)
*Windows Defender (Standardowy antywirus systemu MS VISTA, jeżeli posiadasz własną program antywirusowy to z powodzeniem możesz wyłączyć)
*ReadyBoost (Jeżeli nie mamy PenDrive\'a i nie używamy go jako dodatkowej pamięci ram. Jeżeli posiadamy więcej niż 512MB pamięci to zalecam wyłączyć)
*Usługa Czas Systemu Windows (Zachowuje synchronizację daty i godziny na wszystkich klientach i serwerach w sieci. Można wyłączyć)
*Centrum zabezpieczeń (Brak powiadomień o zagrożeniach, braku antywirusa, firewala itp można wyłączyć)
*Kompozycje (Jeżeli nie zależy nam na wyglądzie)
*Usługa raportowania błędów systemu Windows
*Usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych (Są to denerwujące dymki wyskakujące w prawym dolnym rogu ekranu)
*Zapora Systemu Windows (Można wyłączyć, jeśli posiadamy własny firewall)
*Agent ochrony dostępu do sieci (Włącza funkcję ochrony dostępu do sieci NAP na komputerach klienckich. Jeżeli nie korzystamy z sieci NAP można wyłączyć)
*Kolektor zdarzeń systemu Windows (Usługa przechowuje zdarzenia przesyłane dalej w lokalnym dzienniku zdarzeń. Można wyłączyć)
*Rejestr zdalny (Większość z nas nie korzysta z funkcji zdalnego zarządzania komputerem, oraz rejestrem - bezpieczniej wylaczyc)
*Routing i dostęp zdalny (Zdalne zarządzanie komputerem, jeżeli nie korzystamy to z powodzeniem można wyłączyć - bezpieczniej wylaczyc)
*Dziennik wydajności i alerty (Można wyłączyć. Informacje na temat wydajności nie będą zbierane przez system)
*Karta Inteligenta (Wyłączmy)
*Kontrola rodzicielska (Jeżeli nie używamy można wyłączyć. System nie będzie nas pytał o potwierdzenie danej czynności, co dosyć często się zdarza)
*Kopia zapasowa systemu Windows (Jeżeli nie robimy backupów systemu)
*Menedżer auto połączenia dostępu zdalnego (Jeżeli nie korzystamy to wyłączamy)
*Przeglądarka komputera (Utrzymuje aktualną listę komputerów w sieci i dostarcza ją do komputerów wyznaczonych jako przeglądarki. Można wyłączyć)
*Serwer (Jeżeli nie stawiamy servera i nie korzystamy z udostępniania plików i drukarek to wyłączmy usługę)
*Telefonia (Zapewnia obsługę telefonii API (TAP). Spokojnie można wyłączyć)
*Udostępnianie połączenia internetowego (ICS) (Zapewnia usługi translacji adresów sieciowych, adresowania, rozpoznawania nazw i/lub blokowania dostępu intruzów wszystkim komputerom w sieci domowej lub biurowej)
*Usługa udostępniania portów Net.Tcp (Umożliwia udostępnianie portów TCP za pomocą protokołu net.tcp.)
*Usługa Windows Media Center Extender (Umożliwia urządzeniom Windows Media Center Extender lokalizowanie komputera i nawiązywanie z nim połączenia - Wyłączamy)
*Zdalne zarządzanie systemem Windows (WS-Management) (Można wyłączyć)
*Usługa powiadamiania SL UI (Zapewnia możliwość aktywacji licencji na oprogramowanie oraz wysyła powiadomienie - wybór zależy od nas)
*Usługa Planowanie nagrywania (Uruchamia i zatrzymuje rejestrowanie programów telewizyjnych w programie Windows Media Center - Wyłączamy)
*Usługa Odbiornik Windows Media Center (Usługa programu Windows Media Center dla odbioru telewizji i radia UKF - Wyłączamy)
*Usługa Messenger Sharing Folders USN Journal Reader (Jak nie używamy Messengera to wyłączamy)
*Replikacja systemu plików DFS (Replikuje pliki między wieloma komputerami, synchronizując ich zawartość - Wyłączamy)
*Windows Image Acquisition (WIA) (Zapewnia usługi pozyskiwania obrazów dla skanerów i aparatów fotograficznych.)
*Podstawowy aparat filtrowania (osłabi bezpieczeństwo)
*Jesli masz win 7 wersje legalna inaczej smialo mozna dodatkowo wylaczyc windows update i usluge inteligentnego transferu w tle
*jesli masz karte ati to smialo mozna wylaczyc amd external events utility
Tutaj masz dokladnie jak ustawic bezpiecznie i dobrze procesyhttp://www.blackviper.com/service-configurations/black-vipers-windows-7-service-pack-1-service-configurations/ (po angielsku)
Na win 8 na 8 i 16 giga ramu nie zauwazylem poprawy wydajnosci, wiekszej ilosci ram po optymalizacji procesow systemowych, wiec wylaczam tylko 2 uslugi od polaczen zdalnych.
Po ustawieniu sobie uslug, mozna sobie odszukac w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services i zapisac cala galaz i pozniej wprowadzac do rejestru.
Nie odpowiadam za bledy i zle funkcjonowanie systemu
tak naprawde nic nie potrzebuje przy starcie systemu jedyne co to te rzeczy żeby go normalnie uruchomić bez żadnych zbędnych pierdół
Mam w komputerze 4GB ram i od jakiegoś czasu przy normalnym użytkowaniu np przeglądarka winamp w wydajności widnieje że mam zajęte 2,15GB pamięci RAM wydaje mi sie to troche nie możliwe ale nie jestem jakiś specem w tych sprawach oczywiście to wszystko dzieje sie w towarzystwie 30-50procesów