Coś sie popsuło

Siostra poprosiła mnie o naprawienie kompa

Podłączam do prądu i automatycznie się pc włącza(dlaczego ???) później muszę wybrać tryby uruchomienia(awaryjny itd) lecz za każdym razem to samo.... I standardowo jest znaczek windowsa(XP) ładuje się wywala czarny ekran jest coś napisane ale nie jestem w stanie odczytać 3 linijek w 1 sek i pc się resetuje ...

1. Sprawdzałeś czy coś śmierdzi np z wentylatora/ po otworzeniu obudowy ?

2. Próbowałeś go czyścić z kurzu ? ( Trochę kurzu przyklejonego pod dyskiem twardym uniemożliwia włączanie komputera to samo w innych ważnych miejscach .. )

3. Komputer wydaje jakieś dzięki ? ( Pikanie. Jak tak to proszę podać jakie )

Coś czuje ze bez przerzucania części do innego odpowiednika i sprawdzania co padło się nie obejdzie.

Chyba ze komputer magicznie ruszy po czyszczeniu go z kurzu np pompką od materaca + odkurzaczem do tylnego wentylatora

Podłączam do prądu i automatycznie się pc włącza(dlaczego ???)

Bo zasilacz nie kosztował więcej niż 50zł.

I standardowo jest znaczek windowsa(XP) ładuje się wywala czarny ekran jest coś napisane ale nie jestem w stanie odczytać 3 linijek w 1 sek i pc się resetuje ...

Format c: /q

Albo podaj co się wyświetla na ekranie, to moooooże coś się wymyśli. Jednak format c: w przypadku WinXP, zawsze jest najlepszą, najszybszą i najskuteczniejszą metodą jego naprawiania :D

Przejdź na Win7.

Możesz też włożyć płytę z Windowsem do napędu i naciskać klawisz F8, albo F11 (albo ustawić w BIOSie priorytet uruchamiania dla CD-RMU) i uruchomić program "naprawczy", który po kilkudziesięciu minutach się skończy i...

nic się nie zmieni.

Jeśli instalator nie odnajdzie systemu i zostaniesz z literką C:\ lub C:\Windows na ekranie, to wpisz chkdsk /p.

ale nie jestem w stanie odczytać 3 linijek w 1 sek i pc się resetuje ...

Naciśnij klawisz Pause/Break w momencie pojawiania się tego napisu, to może go odczytasz.

Lub nagraj go kamerą i potem zatrzymaj na tej klatce z napisem :D :D Tego jeszcze nikomu nie polecałem...dobre! :D

1. Sprawdzałeś czy coś śmierdzi np z wentylatora/ po otworzeniu obudowy ?2. Próbowałeś go czyścić z kurzu ? ( Trochę kurzu przyklejonego pod dyskiem twardym uniemożliwia włączanie komputera to samo w innych ważnych miejscach .. )3. Komputer wydaje jakieś dzięki ? ( Pikanie. Jak tak to proszę podać jakie )

1.Błąd systemu, nie jest winą przegrzewania się, bo komputer działa mu max minute i nie zdąży się nic przegrzać.

2. Czyszczenie z kurzu, metodą na naprawienie błędów systemowych? :D W sumie kiedyś popsuła mi się Amiga 500 i jak poleżała w szafie trzy miesiące, to zaczęła działać, więc jestem skłonny wierzyć w takie cuda :)

3. Komputer mu się uruchamia, bo pojawia się monit o wybór trybu uruchomienia systemu, więc nic nie będzie pikało błędów, bo procedurę POST komputer przechodzi bez błędów.

Coś czuje ze bez przerzucania części do innego odpowiednika i sprawdzania co padło się nie obejdzie.

Padł system. Sprawdziłem, czytając pierwszy post. Bez rozbierania dwóch komputerów.

odkurzaczem do tylnego wentylatora

Nie należy kręcić wiatrakami, gdy komp jest wyłączony. Wiatrak wtedy działa jak mini prądnica i generuje prąd.

czyli reinstall systemu wystarczy ?

czyli reinstall systemu wystarczy ?

Zależy. Jeżeli przyczyna leży po stronie systemu to tak, pomoże. Jednak jeżeli przyczyna leży po stronie sprzętowej to nie ma szans (tzn taki format może okazać się skuteczny na kilka dni, na dluzsza metę nie zda egzaminu).

problem jest taki ze nie mogę zrobic reinstalla... Jak moge wam udostepnić film ktory nagrałem ?

Wrzuć go na YT i podaj linka...

Co się dzieje jak chcesz instalować system????

Próbowałeś z pendriva?

Wygląda mi to na uszkodzony sektor startowy, podczas odczytywania informacji bootowania systemu następuje błąd, tak zwane BAD SECTORY na dysku twardym, , rozwiązanie : wymiana dysku twardego.

Możesz również przeskanować dysk twardy podłączając go do innego komputera, albo używając narzędzi systemowych linuxa http://traxter-online.net/multi-bootowalna-plyta-ratunkowa/

To nie jest żaden odosobniony przypadek , dyski twarde czasami padają.

https://www.youtube.com/watch?v=gJ7pjt_hdAc&feature=youtu.be

jakosc jest nie zadowalajaca jezeli mozecie cos poradzic to słucham

Dlaczego nie możesz zrobić reinstala ? A procedurę naprawczą, o której pisałem ?

Nie ogladnelem do konca :(, jesli chodzi o dane typu zdjecia no to zostaje Ci jakis wiekszy penek z linuxem i zgrywanie.

Siostra poprosiła mnie o naprawienie kompa

Podłączam do prądu i automatycznie się pc włącza(dlaczego ???) później muszę wybrać tryby uruchomienia(awaryjny itd) lecz za każdym razem to samo.... I standardowo jest znaczek windowsa(XP) ładuje się wywala czarny ekran jest coś napisane ale nie jestem w stanie odczytać 3 linijek w 1 sek i pc się resetuje ...