Counter Strike

Counter Strike jest najsłynniejszym modem do gry Half-Life. Chyba każdy z was, chociaż raz zagrał w tą wspaniałą grę lub chociaż widział ją u kolegi. Ten wspaniały, taktyczny MMOFPS został wydany przez firmę Valve Software 23 listopada 2000 roku, co oznacza że ma już swoje lata. Mimo zbliżającej się dekady istnienia moda jest on nadal oblegany przez graczy co czyni go królem wszystkich FPSów. Jeżeli masz, poniżej 16 lat odpuść sobie Counter Strike'a lub przynajmniej nie kupuj mikrofonu, ponieważ "piski" doprowadzają starszych graczy do wżenia, a na części serwerów młodsi gracze są blokowani, bądź zabiera im się zdolność komunikacji z innymi.

Po zalogowaniu się na serwer gracz musi wybrać, czy chce opowiadać się po stronie, niekoniecznie złych terrorystów, czy po stronie brygady antyterrorystycznej, zależnie od upodobań. Często owy wybór opiera się na danej mapie, bądź na dołączaniu do silniejszych drużyn, co często robią kiepscy gracze.

W CS'ie nie ma muzyki, ponieważ jest to gra, w której trzeba się skupić. Jedyne jej formy występują po wygraniu rundy przez drużynę lub na początku kolejnej rundy i nie trwają dłużej, niż kilka sekund. W grze występują odgłosy pogody, aczkolwiek część graczy wyłącza je, aby skupić się na hukach strzałów oraz kroków.

Grafika w grze jest już dosyć "wiekowa", ponieważ wyraźnie widać piksele, ale w żadnym wypadku nie przeszkadza to w rozgrywce. Nawet młode pokolenie, które wychowane było na nowszych tytułach sięga z czasem po CS'a, ze względu na tą niepowtarzalną grywalność. Jest to dużym plusem, ponieważ gra ma naprawdę bardzo niskie wymagania i może w nią grać chyba już każdy właściciel PC'ta.

Counter Strike połączony jest z platformą Steam, która znacznie ułatwia komunikację z przyjaciółmi, a ponadto daje możliwość wyszukiwania serwerów, dodawania ich do listy ulubionych oraz czytania wiadomości o nowych grach działających w sieci Steam, uaktualnieniach itp.. Więcej na ten temat znajdziecie na tej stronie: http://forum.ster-gaming.pl/jest-STEAM-t3055.html

Warto wspomnieć, że można również grać za darmo przez tzw. Non Steam, choć z czasem gracze sięgają po Steam, ze względu na dożywotni abonament za marne pieniądze oraz większą liczbę serwerów, lepszych graczy.

Co do oszustów, to na Steamie nie ma prawie żadnych, ponieważ po wychwyceniu takiego delikwenta jego konto jest natychmiast blokowane. Niestety dla osób, które chcą grać za darmo nie ma takich wygód i muszą pogodzić się z niektórymi oszustami.

Na każdej mapie gracz ma określony cel. Mapy zostały ładnie podzielone i po przedrostku nazwy można określić o co będziemy walczyć. Opiszę najpopularniejsze z typów:

Typ mapy: cs_

Rozszerzenie skrótu: Z mapami typu cs_ jest inaczej, niż w przypadku innych przedrostków, ponieważ były to mapy wprowadzone jeszcze w wersji beta. Ten przedrostek został nadany tylko po to, aby odróżniać do jakiego moda są dane mapy. W społeczności graczy przedrostek cs_ oznacza Hostage Rescue (ang. odbicie zakładników).

Cele: Uratować zakładników.

Znane mapy: cs_italy, cs_office, cs_assault.

Polskie mapy: cs_mga, cs_wamperhouse, cs_hive_apc.

Opis: Na mapach typu cs_ terroryści przetrzymują zakładników, a zadaniem antyterrorystów jest odebranie ich im siłą i zaprowadzenie do bezpiecznej strefy. Każda osoba, która strzeli do zakładnika traci pieniądze. Zakładników da się zabić.

Typ mapy: de_

Rozszerzenie skrótu: Defuse (ang. rozbrajać).

Cele: Podłożyć / Rozbroić bombę.

Znane mapy: de_dust2, de_aztec, de_vertigo.

Polskie mapy: de_kabul, de_pakamera, de_parking.

Opis: Na każdej mapie jest przynajmniej jedno miejsce, gdzie terroryści mogą podłożyć bombę - tzw. "Bomb Site". Po podłożeniu jej antyterroryści mają 15-45 sekund na rozbrojenie bomby, zależnie od ustawień administratorów serwera.

Typ mapy: as_

Rozszerzenie skrótu: Assassination (ang. zamach).

Cele: Przeprowadzić VIP-a do bezpiecznej strefy.

Znane mapy: as_oilrig, as_tundra, as_tigris.

Opis: Z drużyny anty-terrorystów komputer losowo wybiera VIP'a (ang. Very Important Person - Bardzo Ważna Osoba.), który uzbrojony tylko w podstawowy pistolet anty-terrorystów oraz dodatkową kamizelkę w obstawie kolegów z drużyny musi przedostać się w bezpieczne miejsce.

Typ mapy: aim_

Rozszerzenie skrótu: Aiming (ang. celowanie).

Cele: Eksterminacja przeciwników.

Znane mapy: aim_map, aim_map_usp, aim_ak_colt.

Polskie mapy: aim_4friends, aim_beast, aim_night.

Opis: Mapy typu aim_ są z reguły bardzo małe. Bronie leżą na ziemi, a gracz nie ma dostępu do zbrojowni. Na tych mapach gracze mogą poćwiczyć swoją celność oraz szybkość reakcji, aczkolwiek żadnej taktyki nie idzie się nauczyć.

Typ mapy: awp_

Rozszerzenie skrótu: Arctic Warfare Magnum ? jest to nazwa rozszerzenia jak i model broni snajperskiej dostępnej dla obu drużyn.

Cele: Jak wyżej - zabić wszystkich.

Znane mapy: awp_map, awp_city, awp_india.

Polskie mapy: awp_castle_towers

Opis: Mapy tego typu, analogicznie jak w aimach służą poprawie naszej celności oraz refleksu, tyle że gracz ma dostęp tylko do tej jednej broni.

Wymieniłem typy map, a więc pora na typy gry.

Typ gry: FFA

Rozszerzenie skrótu: Free For All(ang. Wolność dla Wszystkich)

Opis: Na serwerach typu FFA, każdy gracz może biegać jak głupi i nie ma obowiązku wykonywać celu mapy.

Typ gry: TP

Rozszerzenie skrótu: Team Play(ang. Gra Drużynowa)

Opis: Na serwerach typy TP, każdy gracz ma obowiązek słuchać innych i wspólnie wykonywać cel mapy. Jest to typ gry dla osób, które lubią grać taktycznie wiedząc, że mają za sobą wsparcie kolegów.

Typ gry: DM

Rozszerzenie skrótu: Deathmatch(ang. Mecz Śmierci)

Opis: Na serwerach typu DM gracze mogą zabijać się nawzajem, niezależnie od drużyny. Po wejściu na serwer każdy może wybrać taką broń jaką lubi. Nie musi czekać, aż wszyscy gracze z drużyny zginą, ponieważ odradza się od razu po śmierci.

Typ gry: Team DM

Rozszerzenie skrótu: Team Deathmatch(ang. Drużynowy Mecz Śmierci)

Opis: Na serwerach typy Team Deathmatch gracze zabijają się tak samo jak pisałem wyżej, tyle że drużynami.

Typ gry: DMHS

Rozszerzenie skrótu: Deathmatch (Only Headshot)(ang. Mecz Śmierci[Tylko strzały w głowę]).

Opis: Na serwerach typy DMHS, gracze mogą zabijać się nawzajem tylko celnymi strzałami w głowę. Obrażenia w inne partie ciała są ignorowane.

Typ gry: Team DMHS

Rozszerzenie skrótu: Team Deathmatch(Only Headshot)(ang. Drużynowy Mecz Śmierci[Tylko strzały w głowę]).

Opis: Na serwerach typy Team DMHS, gracze mogą zabijać się nawzajem tylko celnymi strzałami w głowę. Obrażenia w inne partie ciała są ignorowane. Walka podzielona jest na drużyny.

Typ gry: GG

Rozszerzenie skrótu: Gun Game(ang. Zabawa Bronią).

Opis: Na serwerach typu GG, w miarę mordowania przeciwników, broń z której strzelamy sama się zmienia. Celem jest zabicie określonej liczby graczy z broni, aby uzyskać kolejną.

Typ gry: Team GG

Rozszerzenie skróty: Team Gun Game(ang. Drużynowa zabawa bronią).

Opis: Na serwerach typu Team GG, zasady są takie same jak w zwykłym GG, tyle że walczymy drużynowo.

W grze istnieją również pluginy, które zostały stworzone, by jeszcze bardziej urozmaicić rozrywkę. Można byłoby napisać osobny artykuł o każdym z nich, więc po prostu wymienię te najbardziej znane:

* WarCraft 3

http://wc3mods.net/main/

* Diablo Mod

http://www.diablomod.pl/

* SuperHero Mod

http://forums.alliedmods.net/forumdisplay.php?f=30

W każdym z tych pluginów wcielamy się w bohatera, który posiada specjalne umiejętności, które może rozwijać zdobywając kolejne poziomy doświadczenia.

Najczęściej używanymi broniami są Maverick M4A1 Carabine (aka M4), którą posiadają anty-terroryści oraz CV47 (aka AK47, kałah), do którego dostęp mają terroryści. M4 cechuje stabilny odrzut i szybkostrzelność z kolei kałaha mocny odrzut oraz wolniejsze, aniżeli mocniejsze strzały.

Na zakończenie powiem, że Counter Strike jest wspaniałym MMOFPSem, który mimo swojego wieku, nadal jest najlepszą strzelanką w sieci, której cena jak za taką dawkę emocji jest strasznie niska - około 15 złotych za sam klucz Steam lub 49.95zł w Empiku razem z płytą. CS jest idealnym wyborem dla osób, które przede wszystkim cenią sobie grywalność.

Grafika: 3/10

Grywalność: 9/10

Moja Ocena: 8/10

Plusy:

- Grywalność

- Cena

- Ilość dostępnych serwerów

- Niskie Pingi

- Niskie Wymagania

Minusy:

- Mimo wszystko, jak na rok 2010 grafika jest bardzo słaba.

- Agresywni gracze.

- Piskliwe głosy dzieciaków, które sięgnęły po tą grę.

- Dodawanie zbędnej muzyki na serwer.

- Serwery nie wymuszające "Interpu".

- Kilka błędów, które do tej pory nie zostały naprawione.

Wymagania sprzętowe(minimalne):

* System operacyjny: Windows 95

* Procesor: 400MHz

* Pamięć ram: 64MB

* Karta grafiki 3d: 16MB

* Miejsce na dysku: około 500MB

Wymagania sprzętowe(zalecane):

* System operacyjny: Windows XP

* Procesor: 800MHz

* Pamięć ram: 128MB

* Karta grafiki: 32MB

* Miejsce na dysku: około 500MB

Polecane linki:

http://www.counter-strike.pl/

http://www.wiaderko.com/

Wszystko pięknie, ładnie.. świetnie się czyta, ale to zły dział. Jest to opis gry, a nie recenzja.

Counter Strike'a nie jest grą MMOFPS.

Wszystko pięknie, ładnie.. świetnie się czyta, ale to zły dział. Jest to opis gry, a nie recenzja.

Wiem, napisałem na shoutboxie, żeby szanowna władza przeniosła do artykułów :).

Counter Strike'a nie jest grą MMOFPS.
Gatunek: FPSTryb gry: Multiplayer

CS 1.6 nie ma trybu dla pojedynczego gracza. Został stworzony do grania przez sieć, co daje mu tag taktycznego MMOFPS'a

Ktoś może zauważyć, że nie wspomniałem o botach do gry. Jest to związane z tym, że w dzisiejszych czasach chyba nikt już ich nie używa.

Cree, a jaka gra jest MMOFPS'em? Wiem o co ci chodzi. Dla mnie, np. Wszystkie te strzelanki, to zwykle FPS z trybem Multi. Bo co ma CA, czego nie ma taki BF 1942? Tylko to, ze wbijasz lvl, a sama gra pozostaje tym, czym jest, czy strzelanka z trybem Multi.

Takim prawdziwym MMOFPS, bedzie gra, ktora da nam otwarty swiat, jakas interakcje itp.

Został stworzony do grania przez sieć, co daje mu tag taktycznego MMOFPS'a

Idąc tym tropem, każda gra FPS posiadająca tryb MP to MMOFPS... CS to po prosty FPS sieciowy i tyle. z MMO nie ma nic wspólnego.

Cree, a jaka gra jest MMOFPS'em? Wiem o co ci chodzi. Dla mnie, np. Wszystkie te strzelanki, to zwykle FPS z trybem Multi. Bo co ma CA, czego nie ma taki BF 1942? Tylko to, ze wbijasz lvl, a sama gra pozostaje tym, czym jest, czy strzelanka z trybem Multi. Takim prawdziwym MMOFPS, bedzie gra, ktora da nam otwarty swiat, jakas interakcje itp.

Dokładnie, jedyna gra która moim zdaniem, może aspirować do tego tytułu to rosyjski After World, no i nie wiem jak sprawa wygląda z Fallen Earth.

Tak więc czemu na forum jest dział MMOFPS?

IMHO takie gry można nazwać MMOFPS, tak samo jak pieprznika jadalnego kurką...

Idąc tym tropem, każda gra FPS posiadająca tryb MP to MMOFPS... CS to po prosty FPS sieciowy i tyle. z MMO nie ma nic wspólnego.

MMO - Massive Multiplayer Online

MMOFPS - Massive Multiplayer Online First-Person Shotter

Musisz się pogodzić z tym, że każda strzelanina sieciowa to MMOFPS, a nie szukasz dziury w całym :).

Tak więc czemu na forum jest dział MMOFPS?IMHO takie gry można nazwać MMOFPS, tak samo jak pieprznika jadalnego kurką...

Dokładnie, to zwykłe shootery online, już kiedyś ten pomysł poruszałem:

http://www.mmorpg.org.pl/forum/index.php?s...ic=4428&hl=

MMO - Massive Multiplayer OnlineMMOFPS - Massive Multiplayer Online First-Person ShotterMusisz się pogodzić z tym, że każda strzelanina sieciowa to MMOFPS, a nie szukasz dziury w całym .

A gdzie tu ma sens pojęcie Massive? Gra odbywa się na licznych serwerach dedykowanych zazwyczaj po 16 slotów. To zwykły tryb Multi a nie żadne MMO. Skoro już jesteśmy przy Wikipedii:

Massively Multiplayer Online Game (MMOG lub MMO) ? typ gry komputerowej rozgrywanej jednocześnie przez tysiące lub nawet miliony graczy w Internecie, tak więc dostęp do gry możliwy jest wyłącznie on-line.Gry MMOG zapewniają szerokie spektrum interakcji między graczami wykraczające poza to co oferują zwykłe gry sieciowe multiplayer, bardziej rozbudowaną komunikację, bardziej rozbudowaną walkę, z większą ilością graczy jednocześnie, czy nawet wieloma zespołami, często handel i rozbudowaną ekonomię, a nie rzadko również politykę.
Dokładnie, to zwykłe shootery online, już kiedyś ten pomysł poruszałem. Już kiedyś poruszałem ten temat:http://www.mmorpg.org.pl/forum/index.php?s...ic=4428&hl=A gdzie tu ma sens pojęcie Massive? Gra odbywa się na licznych serwerach dedykowanych zazwyczaj po 16 slotów. To zwykły tryb Multi a nie żadne MMO. Więc nie musisz mi wypisywać pojęć które znam, tylko sam się zastanów co znaczą.

Link nie działa. Ja mam swoje zdanie na ten temat i myślę, że część osób zgodzi się ze mną. Nie warto się kłócić na ten temat.

Link nie działa

U mnie wszytko hula prawidłowo, nie wiem czemu Ci nie działa.

Mi także nie działa link.

@Merol93

Różnica pomiędzy sieciowymi strzelankami a MMOFPSami jest taka, że w tych drugich to wydawca gry oferuje hosting. Ponadto posiadają wbudowane systemy rankingów, organizacji klanów, osiągnięć itd. Z tego taki Modern Warfare 2 można na siłę wepchnąć do grona MMOFPSów, ale CSa już nie...

@Down

Tak.

Różnica pomiędzy sieciowymi strzelankami a MMOFPSami jest taka, że w tych drugich to wydawca gry oferuje hosting. Ponadto posiadają wbudowane systemy rankingów, organizacji klanów, osiągnięć itd. Z tego taki Modern Warfare 2 można na siłę wepchnąć do grona MMOFPSów, ale CSa już nie...

To co, wszystkie strzelanki na konsole sa MMOFPS'a?

To pojecie jest teraz popularne, MMO ladnie brzmi, wiec tak nazywamy zwykle strzelanki, co samo w sobie jest bledne. Ale moze juz o tym nie mowmy, bo robi sie OT.

Na zakończenie tej dyskusji powiem, że w dziale MMOFPS na forum, widnieje również poddział Counter Strike. Napracowałem się robiąc ten artykuł oraz liczę na pozytywne, obiektywne oceny.

Być może coś mi umknęło, ale nie zauważyłem abyś napisał że to praca konkursowa, więc jeżeli tak jest to napisz ;)

No to quake 3 to też mmofps , dajmy w ten typ wszystko w co sie strzela więcej niż x graczy ( x sami wybierzcie ) i juz mamy gatunek przy którym mmorpg to dół popularności . W takim razier ja ostatnio gram w mmo tpp resident evil 5 ( tu przynajmniej sie jakoś rozwijam )

ps. CS dajcie w każdy ranking , maniacy.......

Być może coś mi umknęło, ale nie zauważyłem abyś napisał że to praca konkursowa, więc jeżeli tak jest to napisz

Jest to praca konkursowa :).

Bardzo elegancki i starannie przygotowany opis - widać, że włożyłeś w niego trochę pracy. Pomniejsze błędy się pojawiają, ale każdemu może się zdarzyć. Fajny pomysł z tym "pogrubianiem". No ogólnie czepiać się nie będę. Z czystym sumieniem wlepiam:

18 punktów.

Za MMOFPS'a 15 pkt.

Counter-Strike to nie MMOFPS, to zwykły shooter sieciowy, kiedy to w końcu pojmiecie.

Myślę że nie powinieneś odejmować mu za to punktów. Wielu graczy nazywa takie gry "MMO", min. Ci, którzy ustanowili taką kategorię na stronie głównej...