Teoretycznie te, które Ci się przydadzą.
Do craftu potrzeba zbieractwo i zbieranie aetheru *takie kryształki w powietrzu*.
O ile pamiętam i zbieractwo, i zbieranie aetheru, można zmaksować.
Co do craftowania, to można mieć wszystkie (o ile pamiętam), ale tylko dwie profesje można wymaksować.
W praktyce, niewymaksowana profesja, na nic Ci się nie przyda.
Jak już wcześniej napisałem, craft taki jaki Ci się przyda. Nowy gracz napisałby: "Weź ten na robienie armorków i broni". W praktyce jednak, przyda Ci się to do robienia skinów (taki jakby wygląd jakiejś broni/zbroi, nakłada się na broń/zbroję tego samego rodzaju), a przynajmniej mi się przydawało, bo lepsze zdobywałem z instancji i za AP. Myślałem, że jak będą sobie robił broń i zbroję, to będę koks. Jednak na to poświęcałem za dużo czasu i kasy, a za mało dostawałem.
Polecam alchemię i gotowanie. Będziesz samowystarczalny jeśli chodzi o leczenie (potki) i różne buffy (jedzonko).
Co do zbieractwa i zbierania aetheru. Najpierw szedłem w oba. Później tylko w zbieractwo (nie cierpię zbierać aetheru). Jednak po miesiącach grania, zrozumiałem, że robiłem źle. Większość rzeczy, które zdobywałem ze zbieractwa, można było uzyskać zbierając aether. Nazwy się to Morphing. Oczywiście jest to droższe, bo zbieractwo zabiera tylko czas i kasę potrzebną na wbicie kolejnego poziomu. Morphing natomiast, nie ma jakiegoś paska postępu. Żeby coś zebrać, potrzeba recepty, która nauczy nas "wytwarzania" i aetheru, który posłuży nam za surowiec do wytworzenia. Np. na stworzenie jednego Iron Ore, potrzeba 5 aetherów (piszę z pamięci, nie pamiętam ile). Wystarczy zebrać 5 aetherów i stworzyć Iron Ore. Można to zrobić wszędzie. Nie trzeba nigdzie chodzić. To jest chyba pod klawiszem H. Początkowe surowce (iron ore, inina, aria), są zdobywane od razu, bez żadnych recept. Jednak resztę, trzeba kupić [te recepty na to]. Nie wiem, czy można kupić to u gościa związanego z morphing'iem w stolicy rasy, ale na 100% można kupić to w twierdzy kontrolowanej przez twoją rasę, w Abyss.
Polecam to też dlatego, że do tworzenia rzeczy w crafcie, potrzeba aetheru. Dużo osób na początku rozwija obie rzeczy, ale później, rozwija zazwyczaj jedną - zbieractwo "ziemne". Głównie dlatego, że może to nudzić, a początkowe zbieranie aehteru odstrasza, bo jak już napisałem, jest ono w powietrzu, a na low lvl'ach, będziesz miał słabe skrzydełka i za długo nie polatasz. Ale jeśli zaciśniesz zęby, to nie dość że będziesz mógł z zebranego aetheru wytwarzać surowce potrzebne do craftu, to jeszcze będziesz mógł nadmiar aetheru sprzedawać. Więcej osób rozwija zbieractwo "ziemne", a aether potrzebny do craftu, szybko się sprzeda.
Podsumowując: alchemia i opcjonalne gotowanie.
Ze zbieractwa: zbieranie aetheru i wytwarzanie surowców do craftu, poprzez morphing.
eng: http://gameguide.na.aiononline.com/aion/Morphing