CrossFire- Karty pod CF. (Rxy580?

Dobry

Złozyłem sobie ostatnio zestaw komptuerwy na płycie głównej

MSI- MORTAR B250M

W obliczu masakrycznej sytuacji na rynku, ktora nie wiadomo kiedy sie unormuje. Szukam propozycji do CrossFire opartej na GPU poprzedniej generacji.

Czy chociaż troche bedzie to opłacalne?

Jakie karty mogę dopasować i jakie moge uzyskać na nich osiągi? Jak będzie z poborem prądu? Posiadam zasilacz który niby ciągnie 1080 ale tylko 500W. Więc to tez może okazać się problem....

Czy w ogole uda mi sie złożyć to tak by wydajność i cena była na poziomie RX'a 580?

Crossfire nie jest opłacalne, tak samo zysk nie jest adekwatny do kasy jaką trzeba w to włożyć. Zysk maksymalnie będzie może 130-150% pobór mocy jak przy 2 grafikach czyli trzeba liczyć 200W na grafikę, więc zasilacz 750w dobry najlepiej aby było zapasu trochę i nie katować go na 80-90%.

Ogółem już lepiej wziąć 1080 niż 2xR9 580 a jak znam dzisiejsze ceny to gtx1080 i tak taniej wyjdzie. Kupując w niemczech chyba 500-600 euro czyli poniżej 3000zł bym liczył. Dodatkowo B250m, więc jak zgaduje procesor max i5 7500, więc nawet nie ma sensu.

Crossfire/SLI ma sens tylko gdy masz już topowe podzespoły i chcesz wycisnąć z tego jeszcze więcej, więc 2x1080ti ma sens, ale po co to sensu nie widzę. A tak to lepiej pojedyńcze grafiki zazwyczaj za 3/4 ceny 2 grafik masz już jedną lepszą.

To poprostu jakas alternatywa dla 480/580? D:

Wiadmo już czy te kryptowaluty sie ogarniają i ile będzie taki pusto-stan na rynku GPU?

Ceny walut spadają powoli. Może za jakiś miesiąc juz bedzie dobrze.

Dobry

Złozyłem sobie ostatnio zestaw komptuerwy na płycie głównej

MSI- MORTAR B250M

W obliczu masakrycznej sytuacji na rynku, ktora nie wiadomo kiedy sie unormuje. Szukam propozycji do CrossFire opartej na GPU poprzedniej generacji.

Czy chociaż troche bedzie to opłacalne?

Jakie karty mogę dopasować i jakie moge uzyskać na nich osiągi? Jak będzie z poborem prądu? Posiadam zasilacz który niby ciągnie 1080 ale tylko 500W. Więc to tez może okazać się problem....

Czy w ogole uda mi sie złożyć to tak by wydajność i cena była na poziomie RX'a 580?