Czas na Alta

Witam.

Niedługo mój Mesmer osiągnie 80 lvl i pomału zaczynam myśleć nad Altem. Mesmera wybrałem ponieważ oglądając klasy przed kupnem GW2 od razu wpadł mi w oko :) Również ze względu na PvP oraz solowania championów. Chciałbym teraz klasę bardziej pod PvE, solowanie dungów (domyślam się, że nie da się wszystkich). Zastanawiam się między: Warrior, Thief, Ranger, Elementalist.

Warrior - W zasadzie to chyba idealna klasa patrząc na moje oczekiwania, ale nie lubuję się zbytnio w latających "puszkach". Raczej coś w stylu Light, Medium, ale nie mówię NIE. Poza tym wiele razy gdzieś przewijało mi się, że jest nudny, bardzo nudny, ile w tym prawdy?

Thief - Jedna z klas jakie wybierałem w innych MMO. Klasa nastawiona bardziej na PvP, ale po obejrzeniu kilku filmików na YT równie dobrze radzi sobie na PvE (kilka dungów też zsolowała).

Ranger - Jak wyżej :) Co prawda nie jest to typowy łucznik, gdyż posiadamy peta (to akurat duży plus), ale łuki na niewiele się zdają. Lepszy DMG wyciągamy z mele weapons, tak ?

Elementalist - Pierwszy MMO i bez wahania wybrałem Maga dlatego mam do nich sentyment :) Oprócz tego, że w GW2 ta klasa ma chyba najwięcej skilli (4 rzywioły + bronie) to nie wiem w zasadzie nic o niej tzn. jakie plusy i minusy. Ale domyślam się, że jak większość magów. Tylko czy kolejna postać magiczna, hmm ?

Było już kilka takich tematów w których była poruszana kwestia klas (w kilku sam uczestniczyłem), więc warto samemu poszukać niż czekać na odpowiedź.
Na twoim miejscu stworzyłbym kilka klas i sprawdził, która najbardziej pasuje. Na początku jest dostępnych 5 slotów na postacie więc masz jakieś tam pole do popisu. I tak w końcu zdobędziesz na każdej z 8 klas 80 lvl.

Jeżeli chcesz grać z radomami, to w kwestii PvE odrzuć Thief'a i Rangera, bo nikt ich nie chce brać. Elem'a niechętnie, ale mogą wziąć Lightning Hammera. Warrior jest pod tym względem najlepszy.

Jeżeli masz "swoich" graczy, to wszystkie 4 nadają się w równym stopniu, zależy od tego, jak bardzo będziesz ogarniał.

Elem jest miętki - najmniejszy pasywny HP Pool i armor, ale na dobrym buildzie jest w stanie robić niezły dmg, a do tego może bawić się w supporta. Bardzo użyteczna klasa.

Ja nie lubię Warka, jest dla mnie nudny, 90% buildów PvE to Zerker. No i ma przesadzony wskaźnik dmg/wytrzymałość.

Thief też miętki, ale potrafi ładnie przywalić i ma duże survi dzięki dodge'om, trap'om i shelthie.

Ranger to mój main. Największy dmg to GS/Sword+WH, ale nie ma za dużego survi na tym buildzie. Masa możliwości buildowania, zarówno pod PvE, jak i PvP. Jednak jest stereotyp tzw. LongBear, czyli rangera z długim łukiem i niedźwiedziem, który jest żałosny, dlatego nikt ich nigdy nie bierze na nic.

Wszystko zależy od ciebie. Pograj, popatrz, sprawdź i oceń sam.

Jeżeli chodzi o pve to najlepszymi klasami jest:

Warrior- największy dps i duża przeżywalność dzięki temu że bije się face to face, jednak potrafi on również dobrze supportować shoutami i banerami.

Guardian- tu chyba nie trzeba tłumaczyć że mega buffy i rozmaite skille wspierające drużynę, nieraz ratujące d*pę.

Mesmer- Bardzo dobre wspomaganie drużyny przy niemałym dps'ie. Takie skille jak Teamwarp, portal, rozdzielenie buffów lub ich przemnożenie, niewidzialności, feedback są nieocenie w niektórych sytuacjach ;)

Najgorsze najgorsze do pve:

Thief- Kompletne upośledzenie jeżeli mamy porównać tą klasę do innych pod względem pve. Przydaje się tylko sytuacyjnie, jeżeli ma użyć trapa z teleportem na arah czy shadow refuge w wszystkich instancjach. Soluje dungi tylko dlatego że są mocno pobugowane. A w party znajdzie się dla niego miejsce tylko na wysokopoziomowych fractalach.

Ciężko wybrać drugą klasę która byłaby tak słaba jak Thief w pve, ale na drugim miejscu jest...

Necro- Dlaczego?? już piszę :) jest najbardziej samolubną z wszystkich dostępnych klas w GW2. Może skutecznie wspierać drużynę za pomocą studni, ale dużo lepiej robią to inne klasy, a dps w pve daję wiele do życzenia przy np. warku.

Dlatego też polecam ci wybrać postać która najbardziej ci odpowiada, bo tak naprawdę to jedyne klasy które się liczą w pve to warek, guard i mesmer. Jest to spowodowane tym że ludzie zmusili Anet'kę do upraszczania dungów, co spowodowało że są one nudne i bez sensowne oraz całkowicie nie odzwierciedlają trójcy "crowd controller-support-damage dealer". Mam nadzieje że kiedyś to poprawią.

Krótki opis klas wyśrodkowanych pod względem pve:

Engineer- Bardzo dobry dps i crowd controller, najprzydatniejszy na granatach

Ranger- Bardzo dobrze spisują się duszki oraz duży dps z longa, GS'a lub sword+dagger. Najlepiej z wszystkich daję sobie radę w zwiedzaniu mapy solo.

Elemelek- Ele jest świetnym aoe dps'em z water fieldami przez co dobrze się spisuje w party, a ice bow i fire GS potrafią bardzo ułatwić dungi swoimi dps'ami np. przeciw burrowom. Jednak w expieniu solo może być momentami bardzo ciężko.

Zapomniałem dodać iż każdą z owych klas byłem na HOTM, sprawdzałem różne buildy itd. ale nie okłamujmy się na "kukłach" każda klasa wpadnie w oko ;) Mesmer to mój main i będę go dopieszczać jak tylko się da :) Obecnie gram bez gildii i w zasadzie zakładka Friends ma 0 osób :) Nie mogę porównać odkrywanie map mesmerem względem innych klas bo tylko nim grałem do takiego wysokiego poziomu, ale nie jest zbyt tragicznie, ale może to dlatego, że grałem odkrywając każdą mapę od low lvl do obecnego :) Chociaż i tak jesteśmy zdelevelowani (jest w ogóle takie słowo ?:D) do takiego jaki jest na danej mapie :)

Witam.

Niedługo mój Mesmer osiągnie 80 lvl i pomału zaczynam myśleć nad Altem. Mesmera wybrałem ponieważ oglądając klasy przed kupnem GW2 od razu wpadł mi w oko :) Również ze względu na PvP oraz solowania championów. Chciałbym teraz klasę bardziej pod PvE, solowanie dungów (domyślam się, że nie da się wszystkich). Zastanawiam się między: Warrior, Thief, Ranger, Elementalist.

Warrior - W zasadzie to chyba idealna klasa patrząc na moje oczekiwania, ale nie lubuję się zbytnio w latających "puszkach". Raczej coś w stylu Light, Medium, ale nie mówię NIE. Poza tym wiele razy gdzieś przewijało mi się, że jest nudny, bardzo nudny, ile w tym prawdy?

Thief - Jedna z klas jakie wybierałem w innych MMO. Klasa nastawiona bardziej na PvP, ale po obejrzeniu kilku filmików na YT równie dobrze radzi sobie na PvE (kilka dungów też zsolowała).

Ranger - Jak wyżej :) Co prawda nie jest to typowy łucznik, gdyż posiadamy peta (to akurat duży plus), ale łuki na niewiele się zdają. Lepszy DMG wyciągamy z mele weapons, tak ?

Elementalist - Pierwszy MMO i bez wahania wybrałem Maga dlatego mam do nich sentyment :) Oprócz tego, że w GW2 ta klasa ma chyba najwięcej skilli (4 rzywioły + bronie) to nie wiem w zasadzie nic o niej tzn. jakie plusy i minusy. Ale domyślam się, że jak większość magów. Tylko czy kolejna postać magiczna, hmm ?