Czas na wymianę GPU

Hej,

Jako że moja prawie 3-letnia r9 270x Toxic nie daje mi już takiego komfortu jak kiedyś, nadszedł czas na wymianę.

Coś tam się znam na sprzęcie, na wydanie mam 1k z groszem i wybór padł owczym pędem na https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/ . Karta ma starczyć na następne 2-3 lata. Recenzje ma bdb i tak w sumie jestem zdecydowany, ale chciałem się upewnić że w tej cenie nie ma nic lepszego do polecenia.

pozostałe części:

ASRock Z97 PRO4 LGA 1150

i5-4690K

- wymiany procka nie planuję póki co; na tą chwilę ciągle spokojnie daje rade na 4,2Ghz

- nie chcę wydawać więcej niż te 1200zł

Bierz tą - https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-rx-580-armor-8g-oc-8gb-dl-dvi-d-hdmi-2-dp-2-atx-rx-580-armor-8g-oc-1220555/

Co by nie być gołosłownym https://www.youtube.com/watch?v=RwkIw_pJr4A to test na dx11

Hm, to znaczy... kwestia gustu. Ja bym po prostu wziął 580, wyniki są bardzo podobne. Radeony jak wino, czym starsze tym lepsze.

A tu porównanie na gierkach z DX12, w którym obecnie wygrywa amd https://www.youtube.com/watch?v=ID1-wqHZ0n8

Ave Ksarou :) . Dawno się nie odzywałem :) brak czasu ( komunijne PC się składa klientom ... pełna parą , żniwa :) ). W sumie racja tyle że ja bym wybrał ten model https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-580-aorus-xtr-8gb-gddr5-256-bit-dvi-d-hdmi-3xdisplayport-box-gv-rx580xtraorus-8gd-976898/ . Nie że bym nie lubił MSI , wręcz przeciwnie , sam mam kilka ich produktów ( używam ) , lecz tym razem Gigabyte odrobił lekcję z RX 480 ( najlepsze jest to że tą samą lekcję odrobił też w GTX 1080 TI ) ... i ten model jest jednym z najlepszych RX 580 puki co ofc ( jeśli nie najlepszy ). Pewnie pokażą to potem wyniki sprzedaży ... czas pokaże.

A tak po za tematem grafiki ... Gajin fajna płytka gł masz , ASRock Z97 PRO4 LGA 1150 ... kiedyś sporo na niej składałem klientom. Wygląd jej może nie powala lecz miała naprawdę porządną sekcję zasilania jak za te pieniążki i ponad przyzwoity dźwięk.

Pozdrawiam.

Mam generalnie problem z kupowaniem kart nowych, do których jest mało recenzji.

Kupiłem tak 2 karty wstecz jednego radka i wszystko było super, poza kulturą pracy, bo wentyle wyły jak szalone, ale jakoś nikt o tym nie wspomniał :/

Druga sprawa, to optymalizacja gier pod Nvidie, która nie jest jakaś powalająca, ale jest faktem.

Wole kupić kartę trochę słabszą, ale która ma szerokie spektrum opinii, tak aby zminimalizować szansę wejścia na minę.

RX 580 to nie jest nowa karta, tylko odświeżona 480, do której masz wiele recenzji. Po drugie Gigabyte zastosował takie samo chłodzenie do gtx 1060 jak i do RX 580, więc kulturę pracy będziesz miał bardzo podobną. Osobiście skłaniałabym się ku Radkowi.

Mam generalnie problem z kupowaniem kart nowych, do których jest mało recenzji.

Kupiłem tak 2 karty wstecz jednego radka i wszystko było super, poza kulturą pracy, bo wentyle wyły jak szalone, ale jakoś nikt o tym nie wspomniał :/

Druga sprawa, to optymalizacja gier pod Nvidie, która nie jest jakaś powalająca, ale jest faktem.

Wole kupić kartę trochę słabszą, ale która ma szerokie spektrum opinii, tak aby zminimalizować szansę wejścia  na minę.

Gry pisane pod nvidia chodza dziwnie nawet na grafikach nvidia :). Roznice znaczne odczujesz tylko w GTA(z ta roznica ze na GTX bedzie tych fpsow 100 a na RXie 85 co i tak daje 100% komfortu) czy grach Ubisoftu jak Assassin czy FarCry. Tylko ty mowisz tu o slowie klucz... czyli grafika na lata :). Tutaj wnioski nasowaja sie same... lepsze wsparcie dla nowych API. Wiele na rynku gier moze namieszac nowa konsola od M$. Firma chce ostro zainwestowac w gry na ta konsole pisane pod DX12. Jednoczesnie gry pisane POD to API pozwoli na latwiejsze portowanie gier na PC.

Na wejście powiem: Nie kupuj 580. ZUPEŁNIE się nie opłaca kupować 580 (póki co)

1060 6GB nadal jest lepszym wyborem, a myślę ze skoro kupujesz grafikę na 2-3 lata to powinna wystarczyć.*

Nie będę tutaj spamował linkami na youtube - każdy może sobie wyszukać testy. ale 580 to tylko odświeżona (kilka fps max) 480 która żre dodatkowo ogromne ilości prądu :).

Choooociaż jeżeli myślisz trochę na wyrost to wiesz... Crossfire + freesync = <3

*jeżeli zamierzasz grać maxymalnie w FullHD

Ja z radeonami mam złe wspomnienia, ich sterowniki wykrzaczają się, jak chcesz film w jakimś formacie obejrzeć - nie pamiętam już jakim musisz szukać opcji którą się włącza lub wyłącza bo inaczej film odpala się w złych kolorach, nie mówiąc już o tym że jak masz starszą kartę a taką wtedy miałem, bo brak kasy za dzieciaka to potrafią zupełnie olać pisanie sterowników pod to w momencie jak pojawia się nowy windows. U nvidi instalujesz sterownik i on po prostu działa bez kombinacji alpejskich. Może ugrasz parę fps radeonem ale IMO to nie warte świeczki.

No popatrz, a ja siedzę na Radeonach od 2009 i NIGDY nie miałem żadnych problemów z sterownikami czy ustawieniami. Może Cię to zdziwi, ale ja też pobieram sterownik, instaluję i to tyle.

@drizztds od 2012 roku miałem Radeona HD7850 do 2017 i nic się nie psuło. Cóż kwestia przypadku.

No to całkiem zastanawiające ci powiem Ksarou, ja kiedyś miałem w pc radka tak koło 2010-2013r i miałem gehenne z tymi sterownikami działały tylko oficjalne sterowniki, instalacja jakiś zmodowanych typu "omega" skutkowała masą bugów które często uniemożliwiały nawet odpalenie gry, a do wyświetlania poprawnie filmów instalowałem taką nakładkę z narzędziami do traya aby móc normalnie film obejrzeć. Mam tez lapka dość nowego 1-2 lata z o zgrozo radeonem, ale ten mi służy wyłącznie do ogladnia filmow jak gdzie dalej od domu jestem, wiec tak bardzo mi to nie przeszkadza ale część opcji w sterownikach zwyczajnie nie działa czy zainstalowałem tam też diablo 2 to odpala się w ratio 4:3 (czarne paski po bokach) matryca to oczywiście panorama podczas gdy na nvidi to samo diablo na tym samym systemie działa normalnie.

Akurat wybór pomiędzy GTX 1060 a RX580 polega głównie na guście, ponieważ osiągi mają podobne. Obecnie sam używam GTX 1060 i jestem zadowolony w 100%, używałem przez 7 lat kart od radeona i też byłem z nich bardzo zadowolony. Ale jeśli chcesz kartę czysto pod gaming to jednak bierz GTX bo karty nvidia sama się skupia aby ich karty były najlepsze w tym przedziale, mają o wiele więcej lepszych oprogramowań do zwiększenia wydajności i zabawy z ustawieniami.

Akurat wybór pomiędzy GTX 1060 a RX580 polega głównie na guście, ponieważ osiągi mają podobne. Obecnie sam używam GTX 1060 i jestem zadowolony w 100%, używałem przez 7 lat kart od radeona i też byłem z nich bardzo zadowolony. Ale jeśli chcesz kartę czysto pod gaming to jednak bierz GTX bo karty nvidia sama się skupia aby ich karty były najlepsze w tym przedziale, mają o wiele więcej lepszych oprogramowań do zwiększenia wydajności i zabawy z ustawieniami.

No mają , tyle RX 580 jest wydajniejsza teraz . A jeszcze kilka miesięcy temu było na odwrót .

Co do wyboru kwestia gustu na obu kartach zagra się we wszystko co jest na rynku.

Można zamknąć - zakupiona ww. 1060 tka ;)

Dzięki wszystkim za rzeczowe wypowiedzi i utwierdzenie mnie w trafności wyboru ;)

Mata po łapce ode mnie.

Hej,

Jako że moja prawie 3-letnia r9 270x Toxic nie daje mi już takiego komfortu jak kiedyś, nadszedł czas na wymianę.

Coś tam się znam na sprzęcie, na wydanie mam 1k z groszem i wybór padł owczym pędem na https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/ . Karta ma starczyć na następne 2-3 lata. Recenzje ma bdb i tak w sumie jestem zdecydowany, ale chciałem się upewnić że w tej cenie nie ma nic lepszego do polecenia.

pozostałe części:

ASRock Z97 PRO4 LGA 1150

i5-4690K

- wymiany procka nie planuję póki co; na tą chwilę ciągle spokojnie daje rade na 4,2Ghz

- nie chcę wydawać więcej niż te 1200zł