Jest ok, z tym że naprawdę jak widzę umiejki to spokojnie się je da podzielić na mniejsze listy, tym samym zmniejszając tej wielki interfejs na mniejszy, poręczniejszy
Niezupełnie, ponieważ, to co teraz jest to jeszcze nie koniec, dojdą jeszcze nowe biegłości (to te na środku) ile? trudno mi sprecyzować, może 6, a może 17. Po lewej stronie na dole pojawią się perki, które chwilowo zamroziłem, do tego jeszcze magia, która na razie jest wyłączona - cała mechanika jest bardzo przyjazna dodawaniu i modyfikowaniu. Jak można się domyślić z pierwszego "skrina", przy rozdawaniu punktów EXP, wybierasz SKILL i jedną z powiązanych z nim BIEGŁOŚCI i dopiero taki wybór zatwierdzasz, a system przelicza wszystko ze sprzężeniem zwrotnym. Dlatego raczej trzeba widzieć to wszystko jednocześnie. Mógłbym użyć samych liczb i wtedy zajmowałoby to mniej miejsca, jednak zdecydowałem się na taki sposób przedstawienia statystyk (kolorowe, "przeplatane" paski) ponieważ same liczby, byłyby czytelne głównie dla matematyków i analityków, a humaniści, wojownicy i inni, musieliby się wgryzać w temat... Mam nadzieję że dzięki tym paskom (czarny kolor to debuffowe obniżenia, czerwony to wartości ułomne, żółty-średnie, itd...) gracz łatwiej przyswaja informacje o możliwościach postaci. Ja np: pomimo pewnych arytmetycznych zdolności (bez niech nie poradziłbym sobie z programowaniem) sam wolę takie graficzne przedstawianie, kolorowe słupki itd...
P.S.
Teraz zauważyłem że czcionkę liczb zrobiłem za dużą i nieprawidłowo wyświetlają się wartości 19+.
-----
No nie powiem, ciekawie to wygląda. I czy wiek postaci będzie na nią jakoś znacząco wpływał i czy będziemy się starzeć? Bo to Mnie zaciekawiło.
Mam mnóstwo pomysłów, a ich realizacja jest uzależniona od różnych czynników, trochę już zrobiłem, część jest w trakcie realizacji, inne dodam później, jeszcze inne dopiero jak zdobędę większe fundusze, ale są także takie, które albo nie wypalą i odpadną albo ulegną zmianom.
Co do wieku - U mnie jest tak że podczas tworzenia postaci, wybierasz wygląd i cechy wrodzone, oraz masz pewną pulę (mogłaby zależeć od wieku postaci itd...) punktów na biegłości i umiejętności, która symuluje to czego się nauczyłeś jako dzieciak i młody człowiek, to także w pewien nieznaczny sposób zapisuje Ci karmę. W każdym razie, w wyniku tego, zaczynając grę, nie jesteś kolejnym klonem z zerowym kontem umiejętności (to akurat standard w bardziej złożonych RPG-ach). Mogę zrobić tak że możemy zacząć jako 15-latek, z zmniejszą pulą punktów, ale za to np... można kombinować tutaj sporo ![:) :)]()
A starzenie się - jestem otwarty na różne możliwości w tym względzie. Jeśli spojrzeć na czas gry - to dwie godziny czasu rzeczywistego to jedna doba w grze (zrezygnowałem z przelicznika 1:1, dlatego że powoduje on różne mało grywalne problemy). Zatem według przelicznika, łatwo można obliczyć, że dwa lata grania = 24 lata życia postaci. Co z tym zrobimy? Można wiele, np:
Postać mogłaby starzeć się i przekazywać w specyficzny sposób swoją karmę "potomkowi" - więc gdyby to było MMO - to po 2-3 latach zaczynalibyśmy grać nową postacią. dziedzicem... ----- to są akurat kwestie na które jestem otwarty i nie wiem jeszcze jak to finalnie będzie.
P.S.
W nocy wpadłem na pewien pomysł jak fajnie połączyć non-target ze statystykami, ale... wymagałoby to sporo prac przy animacjach, a jako że korzystam z gotowych, zakupionych animacji i nie jestem grafikiem, to mam do wyboru:
- albo wymyślę coś innego.
- albo zrobię to, ale część animacji będzie brzydko wyglądała, np: jak tańczące kłody drewna i najwyżej później to poprawię, jak znajdę fundusze lub zamknę w piwnicy speca od animacji i zmuszę do współpracy ![:) :)]()
edit //
No dobrze, temat się niejako wyczerpał, dodatkowo wystraszyłem Was "skrinami". Teraz, jako że system statystyk i iventory, oraz częściowo interakcje z otoczeniem, udanie zaliczyły podstawowe testy
To zabieram się za świat gry, czyli: teren, drzewa, trawa, roślinki, kwiatki, kamyczki itd... jak coś będzie gotowe to spróbuję zmyć wrażenie po pierwszych "skrinach"
Pozdrawiam ![:) :)]()