Czego brakuje Wam w grach MMO, co Wam się marzy?

Właśnie zjadłem obiad i zabieram się do pracy nad tym panelem.

Zdecydowałem że zrobię na cały ekran, np: w Wiedźminie 3, też inventory i statystyki zasłaniają wszystko.

U mnie jest to konieczność, dotychczas miałem na to 1/4 ekranu i po prostu czcionki oraz np przyciski do rozdawania punktów expa (przy każdej biegłości i skillu...) są zbyt małe.

Może postaram się wrzucić jakiegoś "skrina", w każdym razie muszę dać to na cały ekran jeśli chcę aby to było czytelne.

Pisząc cały ekran - mam na myśli około 85% powierzchni, dookoła zostawię prześwit, a na dole miejsce na paski życia, staminy itd...

Jeśli masz jakiś pomysł, podziel się nim, może akurat jakiś ciekawy :)

Jeżeli jest to ekran z którego często sie korzysta to jest to bardzo zły pomysł, jeżeli juz potrzeba więcej miejsca to może jakoś rozdzielić panele, bo cały ekran w grze ktora chcesz zrobić to będzie zło, gdyż nie zawsze jest czas i miejsce na zatrzymanie sie i całkowite oślepienie, brak wiedzy o tym co sie z postacią dzieje.

@Nvminer

Wiem że to ma swoje wady, szukam dobrego rozwiązania... głównie chodzi o rozdawanie punktów i o czytelność, w tej chwili przyciski mają 20x20 pixeli - przy rozdzielczości domyślnej 1920x1080 - to niewiele i czasem zdarza się nie trafić myszką, każdy pojedynczy panel umiejętności czy biegłości, musi trochę zajmować.

We wspomnianym wyżej Wiedźminie 3 - też nic nie widzisz jak zarządzasz ekwipunkiem i statystykami.

Zrób listę, podziel umiejętności na mniejsze grupy, zrób coś co nie zawali całego ekranu, bo to zwyczajnie nie zadziała. W wiedźminie możemy sobie pozwolić na długie stanie i nie robienie niczego, zresztą sama gra też się zatrzymuje, w tym co Ty tutaj opisujesz raczej nie będzie takiej możliwości. Do tego jak dobrze zauważyłeś na rozdzielczości fullHD wygląda to tak a nie inaczej, a co dopiero jak takie okno zmniejszysz do niższych, na których wciąż ludzie grają. Musisz jakoś to zgrupować i zmniejszyć pule widzianych opcji, bo wywalenie popupa na cały ekran to naprawdę słabe wyjście.

@Nvminer

Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, i nie ma co panikować, przecież takie rzeczy akurat łatwo można zmieniać, jak będzie źle, to zmienię. :)

Może właśnie rozdziel to tak jak jest w niektórych grach, że przykładowo rozdawanie statystyk pod "c", skilli pod "k" i tak dalej. Nie wszystko musi być pod jednym przyciskiem. Zmniejszy sie ilość potrzebnego miejsca i już.

@Drakean

W przypadku rozdawania punktów Expa, nie mogę rozdzielać :)

Wrzucam trzy "skriny" preprepreprepreprepreprepreprepreprepreprealpha interfejsu (inventory i character panel)

Zanim zaczniecie się śmiać :) To krótkie wyjaśnienia:

- oprócz kilku darmowych ikon, nic tutaj jeszcze nie ma, praktycznie sam kod i szkielet UI, dlatego wygląda to bardzo brzydko :)

- zapewne wiele się jeszcze zmieni w trakcie dalszych prac - więc to w sumie tylko taki ogólny podgląd

"skrin" pierwszy:

(character panel w trakcie rozdawania punktów EXP, z nałożonym debuffem wyczerpania 4 stopnia)

2016-08-27_05-13-05.jpg

"skrin" drugi:

(pełne inventory razem z "bagażnikiem" konia)

2016-08-27_05-26-23.jpg

"skrin" trzeci:

(tak zwane "szybkie" inventory, można dowolnie przełączać pomiędzy szybkim a standardowym)

2016-08-27_06-00-00.jpg

Jest ok, z tym że naprawdę jak widzę umiejki to spokojnie się je da podzielić na mniejsze listy, tym samym zmniejszając tej wielki interfejs na mniejszy, poręczniejszy

No nie powiem, ciekawie to wygląda. I czy wiek postaci będzie na nią jakoś znacząco wpływał i czy będziemy się starzeć? Bo to Mnie zaciekawiło.

Jest ok, z tym że naprawdę jak widzę umiejki to spokojnie się je da podzielić na mniejsze listy, tym samym zmniejszając tej wielki interfejs na mniejszy, poręczniejszy

Niezupełnie, ponieważ, to co teraz jest to jeszcze nie koniec, dojdą jeszcze nowe biegłości (to te na środku) ile? trudno mi sprecyzować, może 6, a może 17. Po lewej stronie na dole pojawią się perki, które chwilowo zamroziłem, do tego jeszcze magia, która na razie jest wyłączona - cała mechanika jest bardzo przyjazna dodawaniu i modyfikowaniu. Jak można się domyślić z pierwszego "skrina", przy rozdawaniu punktów EXP, wybierasz SKILL i jedną z powiązanych z nim BIEGŁOŚCI i dopiero taki wybór zatwierdzasz, a system przelicza wszystko ze sprzężeniem zwrotnym. Dlatego raczej trzeba widzieć to wszystko jednocześnie. Mógłbym użyć samych liczb i wtedy zajmowałoby to mniej miejsca, jednak zdecydowałem się na taki sposób przedstawienia statystyk (kolorowe, "przeplatane" paski) ponieważ same liczby, byłyby czytelne głównie dla matematyków i analityków, a humaniści, wojownicy i inni, musieliby się wgryzać w temat... Mam nadzieję że dzięki tym paskom (czarny kolor to debuffowe obniżenia, czerwony to wartości ułomne, żółty-średnie, itd...) gracz łatwiej przyswaja informacje o możliwościach postaci. Ja np: pomimo pewnych arytmetycznych zdolności (bez niech nie poradziłbym sobie z programowaniem) sam wolę takie graficzne przedstawianie, kolorowe słupki itd...

P.S.

Teraz zauważyłem że czcionkę liczb zrobiłem za dużą i nieprawidłowo wyświetlają się wartości 19+.

-----

No nie powiem, ciekawie to wygląda. I czy wiek postaci będzie na nią jakoś znacząco wpływał i czy będziemy się starzeć? Bo to Mnie zaciekawiło.

Mam mnóstwo pomysłów, a ich realizacja jest uzależniona od różnych czynników, trochę już zrobiłem, część jest w trakcie realizacji, inne dodam później, jeszcze inne dopiero jak zdobędę większe fundusze, ale są także takie, które albo nie wypalą i odpadną albo ulegną zmianom.

Co do wieku - U mnie jest tak że podczas tworzenia postaci, wybierasz wygląd i cechy wrodzone, oraz masz pewną pulę (mogłaby zależeć od wieku postaci itd...) punktów na biegłości i umiejętności, która symuluje to czego się nauczyłeś jako dzieciak i młody człowiek, to także w pewien nieznaczny sposób zapisuje Ci karmę. W każdym razie, w wyniku tego, zaczynając grę, nie jesteś kolejnym klonem z zerowym kontem umiejętności (to akurat standard w bardziej złożonych RPG-ach). Mogę zrobić tak że możemy zacząć jako 15-latek, z zmniejszą pulą punktów, ale za to np... można kombinować tutaj sporo :)

A starzenie się - jestem otwarty na różne możliwości w tym względzie. Jeśli spojrzeć na czas gry - to dwie godziny czasu rzeczywistego to jedna doba w grze (zrezygnowałem z przelicznika 1:1, dlatego że powoduje on różne mało grywalne problemy). Zatem według przelicznika, łatwo można obliczyć, że dwa lata grania = 24 lata życia postaci. Co z tym zrobimy? Można wiele, np:

Postać mogłaby starzeć się i przekazywać w specyficzny sposób swoją karmę "potomkowi" - więc gdyby to było MMO - to po 2-3 latach zaczynalibyśmy grać nową postacią. dziedzicem... ----- to są akurat kwestie na które jestem otwarty i nie wiem jeszcze jak to finalnie będzie.

P.S.

W nocy wpadłem na pewien pomysł jak fajnie połączyć non-target ze statystykami, ale... wymagałoby to sporo prac przy animacjach, a jako że korzystam z gotowych, zakupionych animacji i nie jestem grafikiem, to mam do wyboru:
- albo wymyślę coś innego.

- albo zrobię to, ale część animacji będzie brzydko wyglądała, np: jak tańczące kłody drewna i najwyżej później to poprawię, jak znajdę fundusze lub zamknę w piwnicy speca od animacji i zmuszę do współpracy :)

edit //

No dobrze, temat się niejako wyczerpał, dodatkowo wystraszyłem Was "skrinami". Teraz, jako że system statystyk i iventory, oraz częściowo interakcje z otoczeniem, udanie zaliczyły podstawowe testy :) To zabieram się za świat gry, czyli: teren, drzewa, trawa, roślinki, kwiatki, kamyczki itd... jak coś będzie gotowe to spróbuję zmyć wrażenie po pierwszych "skrinach"

Pozdrawiam :)

Czekam z niecierpliwościa ;)

@Drakean

Dzięki za słowa wsparcia ;)

Zobaczymy co mi wyjdzie z tego, właśnie siadam i zaczynam, nie będzie łatwo... ale przy dobrych wiatrach może już za tydzień będzie coś gotowe do pokazania.

Na razie będzie to tylko teren, trawa i inne takie drobne kamienie... jeśli chodzi o drzewa - mam ich trochę mało, ale zobaczymy, może coś dokupię.
Zdecydowałem się na grafikę realistyczną, między innymi dlatego że jest tańsza niż stylizowana czy kreskówkowa.

Hej.

Pomyślałem że nie zaszkodzi zapytać Was o to co jest w tytule wątku.

Jak być może ktoś tam kojarzy, od jakiegoś czasu siedzę po godzinach na strychu i dłubię sobie dłutem w komputerze, próbując zrobić własną grę. Gra raczej świata nie zawojuje, ale nie o to tutaj się rozchodzi, robię to bo lubię, to moje hobby.

Moja gra, to coś w rodzaju RPG (MMO planuje dodać jak skończę RPG). Żeby nie zanudzać, napiszę tylko że gra będzie trochę inna, Długo przed rozpoczęciem prac nad grą, wyszedłem sobie z prostego założenia na bazie ochoty i własnych potrzeb i doszedłem do prostego wniosku:
Że chcę zrobić grę z elementami których nie ma w innych grach MMO lub są potraktowane po macoszemu, a jeśli nawet są w jakiejś postaci, to nie w takiej jakbym chciał. Innymi słowy: nie robię niestety kolejnej Ultimy, Diablo czy WoWa.
Oczywiście koła też od nowa nie wymyślam i moja gra to jednak po prostu coś w rodzaju RPG.

Wiem co chcę zrobić, część już zrobiłem, ale jest parę spraw nad którymi wciąż się zastanawiam, dodatkowo czasami pojawiają się nowe pomysły. i między innymi dlatego pomyślałem że zapytam Was o to czego Wam brakuje w grach MMO, może macie ochotę ponarzekać lub zwierzyć się w tym temacie ze skrytych fantazji ;) Wy się wygadacie, a ja może dojdę do wniosku że dodam to w swojej grze lub napiszę że już to zrobiłem albo mam w planach.

Dla zachęty (choć pewnie i tak nikt nie napisze ;) ) wymienię kilka stosunkowo nietypowych rzeczy, które zrobiłem lub mam zamiar zrobić w swojej grze:

- (w trakcie realizacji) friendly fire (tak, zawsze miałem perwersyjną ochotę na to żeby DPS niechcący trafił czasem Tanka)

- (jeszcze niezrobione) brak questów w stylu: "zabij dziesięć wilków stojących za moim domem i potulnie czekających aż je zabijesz" zamiast tego będzie trzeba np poszukać jednego wilka w lesie, co nie będzie łatwe jeśli masz niski skill w tropieniu zwierząt, polecam wtedy poszukać sobie innego zajęcia ( np: innych questów)

- (zrobione) buffy i debuffy są rzucane bez ograniczeń typowych dla większości gier, przykład: -----> gracz (np kobieca postać) z wysokim poziomem umiejętności uwodzenia może rzucić debuffa na dowolną postać w karczmie (która może na bazie swoich umiejętności pasywnych obronić się lub nie) bez konsekwencji wchodzenia w tryb walki, skutek? obniżone czasowo statystyki zauroczonego gracza lub NPC - do którego może podejść kumpel uwodzicielki i użyć zdolności "pickpocket".

Pozdrawiam.