Czemu ta gra ma tak skopaną optymalizacje?!

Próbowałeś instalować różne wersje sterowników do karty graficznej?? Nie wiem czy to coś pomoże ale nie zaszkodzi sprawdzić .

Ok, czyli jednak problem globalny, powoli dochodzimy do czegoś.

Ściągnij, zainstaluj i odpal HW monitor.

Przy włączonym programie pograj chwilę np w BF4 czy Archeage. Zrób zrzut ekranu MINIMALNYCH ŚREDNICH I MAKSYMALNYCH temperatur na rdzeniach CPU i GPU po tym jako pograłeś w te gry z 10-15 minut.

Problem jest jednak w grafice lub procku.

Zrobiłem test tylko na Archeage ale myśle że to wystarczy, chociaż wątpię że to wina temperatur ponieważ jak sprawdzałem to było wszystko w porządku.

TicT4c - w ostateczności spróbuje tego sposobu ale raczej to nic nie da bo dlaczego niby te sterowniki są złe? Mało prawdopodobne no ale sprawdzę to.

Tak więc przez zagraniem:

Przed_graniem.jpg

Po 15min:

Po_15_min.jpg

Po 40min (dobrze się już nagrzał):

Po_40min.jpg

Edit: na przykład u niego https://www.youtube.com/watch?v=3i8fV3UG_zk FPSY rzadko kiedy spadają do 50, minimum jakie miał to przy akcji 42 a tak to na spokojnie 55-60fpsów bez żadnych spadków a ma gorszy procesor więc na pewno jest coś nie tak.

Edit 2: pogrzebałem trochę w ustawieniach i z Directu 11 przestawiłem na Mantle i nareszcie BF4 przypominał płynność z tego filmiku... Na Directcie 11 to była masakra ale na Mantle już się dało grać. Jakie z tego wniosku? Że jest coś z procesorem.

Mantle rzeczywiście ma lepszą wydajność na radeonach niż directx ale wydaje m się że lekko obniża także jakość grafiki na dalsze odległości ale to tylko takie moje spostrzeżenia a co do procesora to temperatury wydają się być normalne sprawdź czy przypadkiem nie masz włączone w biosie oszczędzanie energii jeżeli tak to wyłącz.

Ooo bardzo dobre spostrzeżenie TicT4c.

Tyle że nie w biosie, a w Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania. PPM na Pulpit > Personalizuj > Wygaszacz Ekranu > Zmien ustawienia zasilania i tu upewnij się, że masz zaznaczoną opcję profilu zrównoważonego.

Profil oszczędności energii może faktycznie obniżyć wydajność zestawu (sam się kiedyś naciąłem na to :) ).

Ha, miałem ustawione "oszczędzanie energii" dam wam znać czy widać po tym jakieś rezultaty, zaznaczyłem opcję "wysoka wydajność". Dzięki.

Zrównoważony w zupełności wystarczy, aczkolwiek obadaj różnicę między nim a wysoką wydajnością. Jeśli różnica będzie minimalna lub niezauważalna, to zostaw zrównoważone, bo wysoka wydajność żre więcej prądu.

Haha, no nie wierzę widać poprawę! I to o dosyć dużo. Jeszcze nigdy w mieście nie miałem 60fps :D Jak latałem gryfem przedtem miałem 30-40fps a teraz 60-80! Tylko podczas lądowania w mieście spadło do 40 ale to normalne, wiecej graczy :) Ogólnie wydaje mi się że gra chodzi lepiej. Na środku miasta mam ok. 40 fps ale to chyba normalne bo jest tam bardzo dużo graczy :)

Myślę że problem został rozwiązany, chciałbym szczególnie podziękować użytkownikom:

- Gajin

- TicT4c

oraz wszystkim którzy starali się pomóc :)

Dzięki :)

@Edit: uprzedzili mnie, post do usunięcia... :(

Witam, zacznę może od podania mojego kompa żeby nie było że płaczę a posiadam jakiś stary chłam, otóż:

Intel Core i5 4460
Radeon R9 280 od Gigabyte
4gb Ram
Win 7 64bit

Podczas gry bardzo skaczą mi klatki, bardzo czasami jest 100 czasami 15... Czasami nawet nie doczytują mi się postacie, mpcty. Tutaj kieruje do was pytanie, nie szło by jakoś ustawić np. stabilne 30 albo jeśli pójdzie 60? Żeby było 30 i koniec a nie takie wkurw... wkurzające skoki. Czytałem że inni mają np. stałe 60, nie wiem jak to wgl możliwe w takiej grze jak TERA.

Z góry dzięki