Czemu ta gra ma tak skopaną optymalizacje?!

Witam, zacznę może od podania mojego kompa żeby nie było że płaczę a posiadam jakiś stary chłam, otóż:

Intel Core i5 4460
Radeon R9 280 od Gigabyte
4gb Ram
Win 7 64bit

Podczas gry bardzo skaczą mi klatki, bardzo czasami jest 100 czasami 15... Czasami nawet nie doczytują mi się postacie, mpcty. Tutaj kieruje do was pytanie, nie szło by jakoś ustawić np. stabilne 30 albo jeśli pójdzie 60? Żeby było 30 i koniec a nie takie wkurw... wkurzające skoki. Czytałem że inni mają np. stałe 60, nie wiem jak to wgl możliwe w takiej grze jak TERA.

Z góry dzięki

Mi nic nie skacze, a sprzęt mam słabszy, więc nie wiem gdzie problem leży - może masz zasyfionego kompa ? :)

FPSy skaczą ci tylko w tej grze czy w bardziej zaawansowanych graficznie grach też ??

Bo kumpel miał tak że fpsy skakały mu od 200 na 10-15 fps na kompie z NASA i okazało się że procesor do wymiany.

Problem z postaciami może być związany z internetem.

Nie grałem w aż tak dużo gier ale testowałem czy wszystko jest ok i w takich tytułach jak: Dota 2, BFBC2, zainstalowałem BF4 i też na single nie było problemu, BF Hardline mimo wszystko dobrze chodziło tylko w Empire Total War klatkowało na ultra przy zbliżeniu na jednostki. Ogólnie mocno się zastanawiałem czy czasami coś z moim sprzetem jest nie tak bo szczerze mówiąc nie spełnił moich oczekiwać ale z tego co testowałem go w 3dmarku (wynik 5950) i w Cinebench w szybkości renderingu procesora (5,04) i wszystko niby okay.

Jak myslicie co może być powodem jak jeszcze posprawdzać czy np. to nie wina procesora? Kompa mam od niecałych 3 tygodni także wszystko może być możliwe. Z tą TERA to nie da się grać gdy jedziesz masz 80fps odwracasz się i nagle spada ci do 30fps, gdyby to było stabilne to ok, ale nie takie skoki.

EDIT: Robiłem formata tydzień temu więc raczej komp czysty.

Tera ma swoje kaprysy i tyle. Wcisnij sobie 'ctrl + z' wylaczy ci to interfejs i fpsy ci podskocza na stale. Po za tym sa u wujka google poradniki jak namieszac w plikach config zeby takze fpsy podskoczyly. A gdzie masz te spadki fpsow? Miasta? Battlegroundy? Lokacje zamkniete jak lochy czy zamki? Jesli tak to sie nie dziw bo tak kazdy ma.

Widze, że masz 4gb ramu :D też tyle kiedyś miałem i gra działała słabo. Dokupienie kolejnych 4 gb zdecydowanie pomogło :D

Mam laptopa z i3 i 4 gb ramu, na wysokich klatki spadałby mi tylko w mieście i wcale nie o jakieś wysokie ilości.

No właśnie kolega wyżej udowodnił że to nie wina 4gb ramu, a FPSy spadają mi w różnych miescach, a w miastach to jest już katastrofa, co chwile 10-15, czasami 30max. Co najśmieszniejsze patrzałem czy zmienia się coś z tym wyłączeniem UI i uwaga nic! Komedia, FPSy nadal takie same.

Pozatym przedtem to była kompletna katastrofa bo miałem max 30 klatek ale własnie tak jak kolega WesołyKmiotek wspomniał poszperałem w necie, pozmieniałem config i już się trochę gra odblokowała ale nadal nie jest idealnie. Jak sprawdzić czy coś z sprzetem jest nie tak? Może pobrać jeszcze jakieś MMO dla testów czy tylko w terze tak jest z tymi spadkami czy w innych też to doświadczę?

Może ci dysk nawala ? Pobierz Hd tune,wyłącz wszystkie programy i zrób benchmark i daj screena.

Musisz się pobawić plikami konfiguracyjnymi gry. Jest opcja aby ustawić minimalną oraz maksymalną liczbe fpsów oraz inne opcje niedostępne z poziomu ustawień w grze.

Polecam lekturę:
http://tera-forums.enmasse.com/forums/general-discussion/topics/I-think-I-found-the-most-complete-guide-on-fixing-Tera-O-FPS-issues

Może ci dysk nawala ? Pobierz Hd tune,wyłącz wszystkie programy i zrób benchmark i daj screena.

Bez_tytu_u.jpg

Screen z HDTune, wszystko w porządku?

UP - Sprawdzę ten temat od razu jak będę w domu chociaż już pozmieniałem tam w configu, ciekawe czy jeszcze jakieś inne opcje mi zostały.

Co to za dysk jest? HDD tak? Ile rpmów? Długo go masz? Od jak dawna stoi ten system / kiedy ostatnio sprzątałeś i defragmentowałeś dysk? Kiedy był updejt sterowników?

Sorki za lawinę pytań, ale każda z tych kwestii może mieć wpływ i dodawać swoje 3 grosze do ogólnego funkcjonowania kompa.

Mam trochę lepszy sprzęt obecnie, ale nawet na FX 8120 i R7850 nie uświadczyłem problemów z optymalizacją gry, że na obecnym 4690k i R9 270X Toxic + 8GB ramu w ogóle nie wspomnę.

Czytając objawy i patrząc na Twój konfig, to na 80% wina dysku, ramu też by się przydało 8gb, ale to nie robi aż tak dużej różnicy. Dodatkowo jeśli lubisz mmo, to zainwestowałbym w SSDka, nawet 120GB na system + kilka głównych gier - różnica jest ogromna.

Mam zamiar kupić SSD ale dopiero w niedługim czasie. Ogólnie teraz włączyłem sobie Battlefielda 4 i testowałem sobie działanie gry na ustawieniach minimalnych/srednich/wysokich/ultra i to czego doświadczyłem jest śmieszne, gra lepiej chodzi na ultra niż na minimalnych ustawieniach! Na ultra miałem 50-60 fps, czasami wyżej bez problemu a na minimalnych wachało się jak były wybuchy 30-50 może w tych samych wartościach ale czy nie powinno być właśnie lepiej o wiele na minimum?

Odpowiadają na twoje pytanie Gajin:

- Seagetta Barracuda 1000gb HDD

- Mam go od 3 tygodni

- Robiłem formata tydzień temu, komp jest czysty, atywirusa zainstalowałem jako 2 program na dysku

- Sterowniki najnowsze, ściągałem tydzień temu za strony producenta

- nie wiem o co ci chodzi z tym "Ile rpmów" a jeśli chodzi o prędkość obrotową to 7200obr./min

Ale czy dysk miałby wpływ na działanie gier?! Trochę to dziwne ale nie znam się bardziej na tym i w takich grach jak TERA jest to istotne.

EDIT: Ogólnie jak to bywa ze sprzętami nowymi, może być coś nie tak/zepsute fabrycznie i dlatego gra tak działa ale teraz pytanie co? :unsure:

@UP

To żeś mi ćwieka zabił teraz. Wychodzi na to że z dyskiem jest ok.

Grasz na serwerze EU, czy US? Próbowałeś innych w miarę nowych gier sieciowych, jak na ArcheAge, czy TESO? Jak to w nich wyglądało?

A i jeszcze jaki masz internet?

@Dysk, a konkretnie prędkość odczytu, jest ważny w grach MMO, kiedy zdarzają się duże skupiska graczy, jak oblężenia, rajdy, miasta (L2, Aion, Tera, ArcheAge). SSDka sprawiłem sobie na siege w L2, bo szlag trafiał jak w grze z 2004r trzeba było przestawiać ustawienia na ultra low przy obecności 100+ biegających ludzi, bo inaczej miało się ~10fpsów/ lub pokaz slajdów. Teraz maksymalny spadek w takim AA w mieście miałem do ~25fpsów. Nie wyobrażam sobie gry w mmosy bez SSDka już.

@UPTo żeś mi ćwieka zabił teraz. Wychodzi na to że z dyskiem jest ok.Grasz na serwerze EU, czy US? Próbowałeś innych w miarę nowych gier sieciowych, jak na ArcheAge, czy TESO? Jak to w nich wyglądało? A i jeszcze jaki masz internet?

Gram na serwerze EU, nie próbowalem w żadnych innych grach sieciowych ale już teraz zacznę ściagać np. Aiona, zobaczę jak w nim to wygląda. Internet mam 7mb.

Ogólnie dziwna sprawa jest z tym Battlefieldem 4 bo mimo wszystko gra powinno na minimalnych chodzić o wiele lepiej niż na ultra a tak nie jest gra chodzi gorzej albo tak samo. Może to wina procesora albo GPU?

@UP - No tak SSD może dużo dać ale bez przesady że brak SSDka jest winą tych spadków, może i pomoże, zwiększy przyjemność z gry ale to chyba na tyle. Tak czy siak kupię SSD ale dopiero za ok. 4-5msc więc trochę bede musiał jeszcze poczekać.

Witam, zacznę może od podania mojego kompa żeby nie było że płaczę a posiadam jakiś stary chłam, otóż:Intel Core i5 4460Radeon R9 280 od Gigabyte 4gb RamWin 7 64bitPodczas gry bardzo skaczą mi klatki, bardzo czasami jest 100 czasami 15... Czasami nawet nie doczytują mi się postacie, mpcty. Tutaj kieruje do was pytanie, nie szło by jakoś ustawić np. stabilne 30 albo jeśli pójdzie 60? Żeby było 30 i koniec a nie takie wkurw... wkurzające skoki. Czytałem że inni mają np. stałe 60, nie wiem jak to wgl możliwe w takiej grze jak TERA.Z góry dzięki

e5be4746e9fe0f2e7e3869ed1146ff92cc7cb7d4

Sorki, ale nie mogłem inaczej. Proponuję poprawienie parametrów kompa. Z tym co masz to nie dziwię się, że TERA leży i kwiczy.

warn_ico.png
Od tego typu komentarzy, które nie wnoszą nic do tematu, prosimy się powstrzymać. ~PL

Jeszcze wracając do tego BF4. Jeśli masz zaznaczony vsync w opcjach gry, to powyżej 60 fpsów nie wejdziesz na żadnej rozdziałce :) W każdym razie jeśli fpsy nie są niższe na low, niż na high, to bym się tym mocno nie frasował.

Najwyraźniej problem tkwi w grach sieciowych, więc tu bym kombinował. Sprawdź tego Aiona i najlepiej ArcheAge (osiągi w tej grze dużo by nam powiedziały) i wtedy wrócimy do tematu.

Sorki, ale nie mogłem inaczej. Proponuję poprawienie parametrów kompa. Z tym co masz to nie dziwię się, że TERA leży i kwiczy.

idiots_idiots_everywhere_pl_ffffff_7.jpg

Jeszcze wracając do tego BF4. Jeśli masz zaznaczony vsync w opcjach gry, to powyżej 60 fpsów nie wejdziesz na żadnej rozdziałce W każdym razie jeśli fpsy nie są niższe na low, niż na high, to bym się tym mocno nie frasował.Najwyraźniej problem tkwi w grach sieciowych, więc tu bym kombinował. Sprawdź tego Aiona i najlepiej ArcheAge (osiągi w tej grze dużo by nam powiedziały) i wtedy wrócimy do tematu.

Tak,tak sprawdzę w ArcheAge, już ściągam i ku mojemu zdziwieniu tylko 8gb :D Dam znać jak się w tej grze sprawują te FPSy.

Co do tego Battlefielda 4 to wyłącze te PhysyX i dam znać.

A ja ma mam podobny i nie mam żadnych problemów

Ok ściągnąłem ArcheAge i to co mogę powiedzieć to jedynie to że w tej grze wystpuję ten sam problem co w Terze... Biegnę sobie drogą mam 80fps a tu nagle 30, albo idę odwracam się i 20fps... A to jest początek gry także ciekawe co byłoby potem, tak wgl miałem 1 misję znaleźć coś dla tubylców, znalazłem kokosa i jak mu go oddałem, on go przy mnie rozłupał to dopiero po jakimś czasie jego tekstury się wczytały tak to widziałem czarny model... Co do tego Battlefielda 4 to gdzie znajdę tą opcje Physyx żeby ją wyłączyć? To jest bardzo dziwna że gra na minimum nie dodaje mi żadnych FPSów. I mimo wszystko w BF4 to samo występuje zjawisko, mam 70fps aż tu nagle ni sto ni zowąd 30 tylko biegnąc... Po wyłączeniu BF4 komp zaczął trochę lagować, wcisłem minimalizuj "Origin" i musiałem trochę poczekać...

Nie wiem co jest grane :(

EDIT: Też tak macie jak np. przeglądacie Facebooka albo Kwejka i np. w połowie się wam tak zatnie na sekundę czy to jest normalne? Bo już sam nie wiem, może za bardzo wyolbrzymiam problem ale teraz sobie zdałem sprawę że coś jest nie tak.