Witam, planuje kupić intel i5 6600k , gtx 1060, ram 1x8gb(chwilowo),dysk ssd 250gb i nie wiem jakie częsci do tego dobrać - płytę, zasilacz,chłodzenie i obudowę. Najlepiej jakby wyszło 2500zł za całość(Bez grafiki).
Ktos poleci jakis zestaw ?
Witam, planuje kupić intel i5 6600k , gtx 1060, ram 1x8gb(chwilowo),dysk ssd 250gb i nie wiem jakie częsci do tego dobrać - płytę, zasilacz,chłodzenie i obudowę. Najlepiej jakby wyszło 2500zł za całość(Bez grafiki).
Jezeli chodzi o proca ja bym szedł w i5 7600K jeżeli ma być z K. Z tego wzgledu że lepiej się kręci. Seria 6 jakoś słabo się poddaję OC. Co do grafiki to lepszym rozwiazaniem bedzie RX 580 ogolnie jest minimalnie szybszy niz GTX 1060 a wydajniejszy w DX12 czy Vulcan :). GTX 1060 to dobra karta na teraz... Ale jak chcesz myśleć trochę do przodu może się okazać za mało. Reszte ci napiszę jak wrócę bo na tel nie chce mi się bawić w szukaniu podzespołów.
na benchmark i5 7600k wychodzi na gorszego od i5 6600k
Ja bym juz poczekal na coffie lake i ich i5 z 4 rdzeniami i 8 watkami. Ta sama sama podstawka co kaby lake. Oczywiscie tylko gtx1060 6gb bo rx580 jest sporo drozszy a jego przewaga nad 1060 nie jest na tyle duza aby przeplacac.
Ja bym juz poczekal na coffie lake i ich i5 z 4 rdzeniami i 8 watkami. Ta sama sama podstawka co kaby lake. Oczywiscie tylko gtx1060 6gb bo rx580 jest sporo drozszy a jego przewaga nad 1060 nie jest na tyle duza aby przeplacac.
No przy gtx 1060 zostanę i raczej przy procku tez tylko nie wiem jaką płytę do niego brać.
No przy gtx 1060 zostanę i raczej przy procku tez tylko nie wiem jaką płytę do niego brać.
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b250m-mortar-b250-ddr4-hdmi-displayport-usb-c-matx-975952/
Dosc spoko plyta glowna. Dobra cena i fajne parametry.
na benchmark i5 7600k wychodzi na gorszego od i5 6600k
Nie wiem gdzies to wyczyta ale
Dodatkowo i5 6600K gorzej się kręci. Wiem bo SAM posiadam ten procesor przy zasilaczu 700W Chiftecka dobrym chlodzeniu ciężko mi osiagnąć stabilne 4200Mhz(testowane na 2 procesorach w zależności od gry/programu do stresu) natomiast i5 7600K bez problemu kręcę na stabilne 4500Mhz. By było jasne GTX 1060 to bardzo spoko karta... ale jak chcesz troche myslec o przyszłości.... ja bym szedł w GTX 1070 albo w układy lepiej wspierajace niskopoziomowe API(fakt tutaj cena zaporowa :/ przez górników ). Praktycznie wszystkie cenione silniki graficzne maja już wprowadzone biblioteki pod Vulcana i DX12 :). Ale to moje zdanie
. Jeżeli GTX 1060 to z pamieciami 9gbps taki MSI gaming X+ się nada
Grafiki i tak na razie nie kupie - dopiero za tydzien/dwa - na razie gtx 660 będzie siedział xD
A co do procka mozesz mieć rację . A polecicie jakąś płytę główna ? Najlepiej 400-450 zł ;x
https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z270-pro4-z270-ddr4-hdmi-dvi-d-vga-atx-975980/
I nie ma co się bać AsRocka(bo znam osoby które się boją tych MOBO) stosunek jakość=cena jest bardzo spoko.
Witam . Zacznę od testu syntetycznego http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7600K-vs-Intel-Core-i5-6600K/3885vs3503 niby tylko 7 % lecz na przykładzie mojego którego sam używam 4.6 GHz poszło z tak zwanego profilu na pł. głównej ( 1 przycisk i masz OC ) . Co to daje a no tak zwane " losowanie sztuki " czasem trafi się taki co lata po 5 GHz a sa i takie co nie wbijają 4.5 GHz . Sprawa pł. głównej jest to temat rzeka , jedni wolą MSI inni Asusa a jeszcze inni Gigabyte a są też fani ASRock'a . Mimo iż nie ukrywam iż zawsze byłem fanem MSI ( 70 % ) sprzętu mam w domu na tych podzespołach , to tym razem postawiłem na Gigabyte . Powodów było 2 ...
1 - wiedziałem bo montowałem takie zestawy z tą kartą graficzną , iż ten model płyty ma naprawdę porządny slot PCI na kartę i mój Zotac nie zaliczy " zwisu " co wygląda nie estetycznie w obudowach z oknem .
2 - wiedziałem też że nie będę montował dodatkowej karty dźwiękowej a zależało mi na jakość , ta płyta ma kodek Realtek ALC1220 a to naprawę jeden z najlepszych dostępnych zintegrowanych na rynku . Wcześniej miałem ALC1150 i też było extra .
Więc co do płyty kwestia wolna , jak lubisz zabawę w OC ( ustawianie , przestawianie , i inne bajery w BIOS ) to Asus w 100 % . Jak jesteś leniwy ( jak JA ) to MSI lub Gigabyte ( 1 klik i myk OC +++ ) . Jak masz masę kasy i lubisz wyzwania extremalne to EVGA i to te z TOP HEAD na 1151 . A jak jesteś daleko patrzący to platforma AMD i Ryzen 1700x na Asusie jako MOBA
( no i tu RAM 3000 MHz minimum ) . I tyle w temacie no chyba iż coś przegapiłem .
Pozdrawiam.
Dlatego proponowałem AsRocka bo też ma funkcję myk myk i jest OC+ . No i cena.... 450zł
z Gigabyte mam zawsze problem mało czytelne UEFI. Ale to dla mnie
Komp zamówiony, można zamknąć, dzięki za helpa.