Częstotliwość odświeżania w monitorze CRT

Witam

Puki co posiadam taki monitor, i chyba będę go miał dłuższy czas.

mdW_H27KhCowcNVvPVsuD_g.jpg

Jaką ustawić sobie częstotliwość odświeżania żeby go nie uszkodzić, no i żeby jak najmniej działał na oczy?

Rozdzielczość teraz mam 1280x768, a odświeżanie na 75Hz.

Normalnie w opcjach mogę maksymalnie wybrać 1024x768 60Hz, a te opcje odblokowałem po zmianie w karcie graficznej.

W ustawieniach karty mogę ustawić dużo wyższe wartości.

# D

warn_ico.png
Spam ~ blaumro

odswiezanie ustaw sobie na najwieksze jakie mozesz albo 2 mniej od najwiekszej

Na 200Hz???? Monitor Crt to uciągnie, czy tym zajmuje się karta graficzna?

Najlepiej 60hz

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87_od%C5%9Bwie%C5%BCania_monitora

Ja wiem, wiem o co w tym chodzi, ale nie wiem czy nie uszkodze monitora jeśli to zwiększe. Mój monitor jest dostosowany do 60Hz.

Ustaw sobie na 75Mhz i miej tak dopuki ekran nie zacznie mrugac ;]

Uszkodzisz monitor jeśli ustawisz większe odświeżanie. Na starych kompach, za czasów Pentium 90Mhz, tak się dało i jestem naocznym świadkiem tego jak monitor po takim czymś błysnął i już więcej się nie włączył.

Od pewnego czasu nie da się ustawić większych parametrów niż monitor obsługuje - nie bez powodu.

@up: Bzdura. Podkręcałem już kilka monitorów LCD i problemów nie było. Co do CRT to one same w sobie chodzą na co najmniej 75Hz+ i taką częstotliwość polecam ustawić, daje sporo lepszą płynność obrazu niż typowe LCD z 60Hz.

@up: Bzdura. Podkręcałem już kilka monitorów LCD i problemów nie było.

Ja mówię o CRT.

I jak to bzdura ? Przecież widziałem to na własne oczy... To jak, śniło mi się ?

I jak to bzdura ? Przecież widziałem to na własne oczy... To jak, śniło mi się ?

nie snilo, w crt mozna bylo zarowno bawic sie rozdzielczoscia jak i odswierzaniem. Jezeli mozesz to podaj model, bedzie latwiej sprawdzic jaka jest bezpieczna maksymalna wartosc :)

Tak zabardzo to nie mam jak sprawdzić modelu. Nigdzie nie pisze.

z tylu lub pod spodem powina byc taka jebitna naklejka z logiem producenta i danymi technicznymi

Witam

Puki co posiadam taki monitor, i chyba będę go miał dłuższy czas.

mdW_H27KhCowcNVvPVsuD_g.jpg

Jaką ustawić sobie częstotliwość odświeżania żeby go nie uszkodzić, no i żeby jak najmniej działał na oczy?

Rozdzielczość teraz mam 1280x768, a odświeżanie na 75Hz.

Normalnie w opcjach mogę maksymalnie wybrać 1024x768 60Hz, a te opcje odblokowałem po zmianie w karcie graficznej.

W ustawieniach karty mogę ustawić dużo wyższe wartości.