Czy BDO umiera?

Kilka rzeczy ode mnie :
1) Wszyscy piszą o konieczności kupowania udźwigu/slotów jedno wielkie słowo HAHAHAAHAH Koniec.

Ad.1 Dlaczego HAHA ? Ponieważ nie jest to konieczność ale UŁATWIENIE, gra posiada coś takiego jak wozy, łodzie gdzie można je przeładowywać tylko większość ludzi zapewne nie wie jak to robić tak aby było dobrze. Sloty jeszcze większa głupota bo i tak co jakiś czas trzeba latać się naprawiać a tak jak i udźwig sloty można wykupić za loyality, które otrzymujemy za codzienne logowanie, eventy, i inne tylko jest pewne ograniczenie które również istnieje w przypadku IS. Slotów do WH to nawet ja nie kupiłem bo uważam to za stratę kasy!

2) Co trzeba mieć z IS?

Ad.2 Trzeba mieć pety bardzo ułatwiają rozgrywkę to trzeba przyznać szczególnie jak dużo ktoś grindzi w pt. VP jest to jedna z istotnych rzeczy (to taki przysłowiowy abonament) ale nie jest on potrzebny komuś kto dopiero zaczyna. VP można wykupić dopiero jak osiągnie się ok. 57-58 lvl. Daje on nam 16 slotów inventory/wh, 10 % więcej exp-a, możliwość darmowego kolorowania swojego stroju no i to najważniejsze (zbiegiem czasu trochę zmieniłem zdanie) 21% więcej kasy z handlu na AH. 100 udźwigu i coś tam jeszcze.

3.

2.

1.

Hejt dlaczego 21 % ? jak to ma być ?

A no już tłumaczę :

Gdy mamy item o wartości :

100k = 100%

30% zabieramy na podatek to zostaje nam 70k

30% oddaje nam VP ALE ! oddaje z obiżonej już kwoty CZYLI !

70kx30%=70*0,3=21k

Czyli

21+70=91k - czystego zysku ze sprzedaży. To czy to jest P2W czy nie zostawiam Wam, ja aktualnie kupuje VP za ZŁ ponieważ daje mi możliwości bawienia się ubarwieniem mojej postaci daje mi tego boosta (w innych grach również można coś takiego zaobserwować ale innych gier nikt nie hejtuje np. WOW), mam 16 slotów więcej udźwig.

Postanowiłem to wytłumaczyć gdyż nie widziałem czy ktoś wypowiedział się na ten temat jedyne co widzę to P2W a no i że gra umiera. Jeśli już było a ja się pociłem bez celu to moja strata proszę nie spamować że BYŁO !

To czy gra umiera to się z wami sprzeczać nie będę bo mnie kur... bierze spoty na wszystkich kanałach pełne ludzi ale gra umiera. No spoko a ja expić nie mam gdzie i ciągle muszę walczyć aby utrzymać spota ale gra umiera.

Reasumując gra musi z czegoś żyć i zarabiać jak ma to robić jeśli IS przy grze B2P wg was jest zły ?

WOW - zarabia poprzez wydawanie nowych dodatków, abonament, pety latające pływające, IS z boostem expa i co tam jeszcze jest

ESO - Ówcześnie była B2P z abonamentem ale teraz mamy samo B2P, IS, Premium (konto plus), i płatne DLC

LOLE Srolle itp skórki i różne inne badziewia !

Każda gra ma coś na czym twórcy muszą stale zarabiać przyznaje że BDO trochę drogim mmo jest (prócz w WoWa, na dodatki, abonament i inne pierdolety wydałem więcej niż na 6 miesięcy gry w BDO) ale co poradzić chcesz grać to graj a jak nie to zamknij ryj i daj grać innym.

Pozdro

Edit

AAAAAAAAAAAAAAAAAA

Muszę się zgodzić z jednym faktem jest to gra TIME2WIN, ponieważ różnica dwóch leveli między postaciami to już bardzo dużo. Mimo braku cap levelu jest soft cap, który należy mieć ale zawsze trzeba dążyć aby mieć jak największy lvl. Moim zdaniem to jest właśnie piękne w tej grze, możesz nie mieć czasu aby nerdzić 24/7 ale stopniowo zbudujesz sobie dobrą postać ! Nie wszyscy mają ambicje aby być top1 ! Przykład Tibi pierwsze levele robi się szybko i w pewnym momencie różnica 50 lvli przy 250 a 300 to prawie nic lub 450 a 500. Tutaj ktoś kto ma 60 lvl to jest w plecy od tego co ma 61 czasu trzeba poświęcić ale nikt nie karze tego robić na już. Trzeba umieć planować budowę postaci w czasie.

I w mojej opinii to jest właśnie najlepsze !

Nie wiem co to jest automatyzacja w Rohanie ale jeśli chodzi ci o bota, którego wprowadzili z 2 lata temu to ja miałem na myśli grę kiedy tego całego syfu nie było. Gry są identyczne, tyle, że Rohan jest F2P. Na początku było za***iście, ale dev chcieli więcej i więcej aż wprowadzili tzw."epick'i" za 3 tys zł. Wtedy odeszło z 40% populacji na globalu, w tym ja. Nikt nie pisał o "doganianiu" ale ogromnej przewadze, której zwykły gracz nie będący nolifem nigdy nie wyrówna z kimś kto kupuje z IS co chce = P2W.

Właśnie Rohan jest idealnym przykładem jak wygląda czyste p2w (i jednocześnie dlaczego Black desert nie jest p2w):

Rohan: dostępne tylko w Item shopie: epickie bronie z kosmicznymi statami, kostiumy, talizmany, czapki, seale, medale, scrolle, poty i w h... innych rzeczy

Wszystko to dawało gigantyczny boost dmg, dp. Do tego scrole do expa, płątne kamienie do skili a na końcu wbudowany bot.

W zasadzie w Item Malu kupowałeś sobie god mode

I tak wygląda p2w...

A nie jak w black desert: marne 19.5% (wliczajac w to 5% taxu lokalnego) mniej taxu w ah + jakieś żałosne 10% expa w kostiumach.

Trzeba być niepełnosprawnym umysłowo żeby nazywać Black Desert grą p2w.

Gra sama w sobie jest dobra jeśli chodzi o grind mmo. A odpowiedź na pytanie "Czy grać?" jest banalnie prosta. Sytuacja jest identyczna jak w Rohan BloodFeud w którego 5 lat grałem. Masz dwie opcje: albo wydajesz non stop kupę kasy i grasz na luzie, albo siedzisz jak nolife i wszystko sam zdobywasz (dopóki nie wprowadzą w IS czegoś czego od gracza nie kupisz za walutę w grze). W każdym innym wypadku ta gra przyniesie więcej frustracji niż zabawy.

Mistrzu ale rozmijasz się z prawdą - w Rohanie musiałeś co miesiąc wydawać / kupować przedmioty z Item Malu bo bez tego:

- nie miałeś skili na 6 i 7

- nie mogłeś łączyć broni/setów bez pres stone bo w przypadku failu itemek ci znikał

- nie miałeś żadnego dmgu bez tych wszystkich płatnych boostów (co miesiac trzeba było kupować nowe)

- bez broni epic/upgrade (niedostępnej z dropa - tylko IM) byłeś mięsem armatnim

I co najważniejsze w Rohanie mogłeś na exchange markecie kupić już wyfarmioną, wylevelowaną postać.

Jak miałeś odpowiednio gruby portfel to w 1 h od zainstalowania gry mogłeś mieć najlepszą postać na serwerze

W Black Desercie - jak ktoś sobie myśli że jak wpompuje nawet te tysiace euro i w 2 dni będzie biegał w endgamowym secie i kładł wszystko na hita to się srogo rozczaruje:

Raz: Przy obecnych tygodniowych limitach (odsprzedaż przedmiotów w item shopu za golda) potrzeba tygodni na zgromadzenie kasy na zakup endgame seta.

Dwa:. Nawet jak będziesz miał biliony i tak będziesz potrzebował tygodni (wariant optymistyczny) na skompletowanie setu ( gigantyczny popyt i niedobór boss setów - osobiście od 3 miesiecy próbuje dorwać giath helm )

Trzy - i tak potrzebujesz levela - szczególnie po awakeningu - najlepsze skile są na 59 lvlu a tego nie kupisz, nie pójdziesz na skróty - musisz spędzić określoną ilość godzin na spocie.

I tyle w temacie

@Ristofer

Sprostowanie tylko.

podatek na AH wynosi 35% a nie 30%. Także vp to nie 21% a 19,5%, różnica nie duża ale znacząca :).

Witam

Czy mogły mi ktoś napisać czy BDO umiera opłaca się zaczynać grę ?