Czy blizzard Odtworzy stare serwery Vanilli w najbliższym czasie ?
Czy blizzard Odtworzy starego WoWa
tak, w nastepnym tygodniu odbeda sie testy.
Ale ja poważnie pytam....
Nie, nie odtworzy. Aktualnie został przypuszczony największy atak na Blizzard odnośnie otwarcia serwerów ze starymi dodatkami. Niegdyś rozrzuceni gracze po wszystkich serwerach połączyli swe siły, bo zamknięto najlepszy i największy priv WoWa, który skupiał w sobie dużą większość fanów Vanilli. I Blizzard nawet teraz się nie ugiął. Więc nie ugnie się nigdy. Gdyby to zrobił, to tak jakby sam przyznał, że nowsze dodatki były "ujowe".
Nie wiem skąd bierzesz swoje informacje, ale z tego co wiem, to Blizzard dostał darmowe wyniki badań, które normalnie są płatne. Serwery pod vanillę już dawno były testowane, a Blizz ma tyle pracowników, iż bez problemu mogą oddelegować grupę do trzymania pieczy nad owym serverm/ami. Btw już w którymś temacie wspominałem o starszych wersjach wowa.
Grałem w WoW'a głównie ze względu na fabułę z W3, która miała swój niepowtarzalny klimat i po prostu wciągnęła mnie po uszy. Fanem vanilli nie jestem, ale gdyby stworzyli serwer z TBC i WotLK, powrócił bym do gry. Kolejne dodatki to dla mnie nieporozumienie, które popsuły grę T_T
A czasami blizzard nie miał otworzyć serwera na którym nie ma LFG, LFR, Cross realmu, heirlomów, rafów i innych rzeczy które ułatwiają rozgrywkę?
Nie. Napisali o możliwości otwarcia takich 'pristine' serwerów kilka dni temu na forum, nie mówili że to zrobią. Na dniach twórcy Nostalriusa mają spotkać się z szychami z Blizza i podyskutować. Co z tych dyskusji wyjdzie, cholera wie. Możliwe, że nic. Ale Legacy serwerów jednak tak od razu bym nie skreślał. Blizzard to wielki korporacyjny moloch, wydawało się im że nie opłaca się schylać do graczy którzy już od dobrych paru lat płaczą o tego typu serwery, ale skoro spotykają się z zespołem Nostalriusa, to chyba znaczy że poczuli zapach pieniążka. Nie dziwota zresztą, skoro pod jedną głupią petycją o przywrócenie starych kronik podpisało się ponad 250k osób.
No ale takich serwerów nie spodziewałbym się przed wyjściem Legionu, muszą wrzucić całe swoje zasoby w ten dodatek, w sumie to takie 'być albo nie być' jeśli chodzi o przyszłość wowa.
Nawet jak blizzard otworzy stare serwery, to będą to serwery tak samo płatne jak normalne. Nie będzie tez tam raczej tokena żeby moc płacić za gre goldem. Ogólnie to na pewno otworzenie tego to nie kwestia tygodni a miesięcy. Serwery musza być w pełni odtworzone, wszystko musi działać, najlepiej na nowych usprawnieniach jak lepsze tekstury. Blizzard nie może sobie pozwolić na wypuszczenie czegoś, co będzie miało takie błędy jak każdy prywatny serwer, wszystko musi grać musi tam być zespół który będzie pilnował wszystkiego i jednocześnie naprawiał ewentualne błędy. To nie jest taka prosta rzecz, tym bardziej ze zamieć jest korporacja i takie decyzje mogą znacznie rozciągać się w czasie.
Z technicznego punktu widzenia jestem w stanie uwierzyć Blizzardowi, że przywrócenie starej wersji nie jest takim hop siup (przystosowanie do nowego hardware i softu serwerowego, który niewątpliwie był zmieniany przez te 12 last, integracja z battle.net, aktualizacja zabezpieczeń itd). Nie można patrzeć na to przez pryzmat niedoskonałego emulatora i mówić, że skoro grupka pasjonatów to zrobiła to Blizz zrobi to w tydzień. Oczywiście Blizz jest to w stanie zrobić z problemami, ale to multimilardowa korporacja, więc nie mogą wcisnąć kitu, że jest to niemożliwe.
Co do samej idei, ja jestem jak najbardziej za, ale rozumiem obawy zespołu tworzącego nowy content. Jeżeli stara wersja była by popularniejsza niż nowy content, to oznaczało by po prostu, że cały nowy team jest do zwolnienia, bo to ich wina, że ludzie porzucili WoWa.
Patrząc jednak realistycznie, Blizzard nie otworzy legacy serwerów a jedynie popracuje nad wersją Pristine, która moim zdaniem będzie gówniana, ale to temat na inną dyskusję. Całe to spotkanie z devami Nostalriusa i Markiem Kernem to tylko pic PRowy, żeby ostudzić trochę wkurzenie graczy, którym zamknięto serwer. Ja to widzę tak, że będzie to po prostu fajna wycieczka szkolna dla ekipy Nostalriusa, gdzie zostaną uświadomieni, że serwery legacy nie powstaną. Mark Kern też za wiele nie załatwi, niestety po niesławie jaką się okrył podczas produkcji Firefalla nikt nie traktuje tego gościa poważnie, fakt, że był liderem zespołu tworzącego WoWa aktualnie nic nie znaczy moim zdaniem.
Tak czy siak, ucieszył bym się, gdyby Blizz odtworzył stare wersje WoWa, uważam, że podstawka to była najlepsza wersja tej gry i kwintesencja znaczenia gatunku Massively Multiplayer Online Role Playing Game.
Szczerze mówiąc, wątpię że te pristine servery w ogóle powstaną. A jeśli, to długo nie postoją. Po kilku latach batalii o serwery na starych kronikach, Blizzard postawi na graczach taką kupę? Przecież i tak nikt czegoś takiego nie chce. Nikogo nie interesuje serwer bez możliwości transferów, bez szybkiego expienia, rafów ale na nowych kronikach. Może się zrobić jeszcze większy szum niż po zamknięciu Nostalriusa.
Ja sam się łudzę że takie serwery powstaną, ale co racja to racja. Nie można się zbytnio nastawiać, patrząc na podejście blizza :/ wole być miło zaskoczony.
To takie moje małe spekulacje, ale mam wrażenie że największe szanse na Legacy serwery będziemy mieli wtedy, gdy Legion okaże się wielką klapą finansową. Ludzie się wnerwią na amen, blizz straci zbyt dużo subskrypcji, a to mógłby być wtedy taki ostatni podryg pozwalający na wyciągnięcie jeszcze jakiejś konkretnej sumki z WoWa.
Straszna szkoda że to wszystko tak wygląda.
Zamiast domagać się otworzenia serwerów na starszych dodatkach lepiej wymusić na blizzardzie stworzenie nowego dodatku tak aby gracze bawili się w nim jak za czasów vanilla, tbc, wotlk. Otworzenie legacy serwerów to rozwiązanie tylko na chwilę w końcu po paru latach i one się znudzą a jeśli blizzard będzie robił nadal takie dodatki jak wod to im zostanie z milion subów jak nie mniej.
Zdecydowanie wolę nowy dobry dodatek w którym będę się dobrze bawił przez cały okres jego trwania niż chwilowy powrót do przeszłości...
Zamiast domagać się otworzenia serwerów na starszych dodatkach lepiej wymusić na blizzardzie stworzenie nowego dodatku tak aby gracze bawili się w nim jak za czasów vanilla, tbc, wotlk. Otworzenie legacy serwerów to rozwiązanie tylko na chwilę w końcu po paru latach i one się znudzą a jeśli blizzard będzie robił nadal takie dodatki jak wod to im zostanie z milion subów jak nie mniej. Zdecydowanie wolę nowy dobry dodatek w którym będę się dobrze bawił przez cały okres jego trwania niż chwilowy powrót do przeszłości...
Blizzard obrał drogę bez powrotu :). Nie wyobrażam sobie gdyby usunęli LFR, LFD, kazali ludziom szukać pt na trade i utrudnili zdobywanie gearu. Płacz obecnych graczy byłby jeszcze większy niż tych ludzi od vanilla serwerów
podobno pod wanile wyznaczyli jeden realm mało tego wszyscy którzy grali na nostalriusie będą mogli przenieść swoje postacie tam grać jak jeszcze zakupią legiona to dostaną rok wowa za darmo.
Poproszę miejsce gdzie to napisali bo brzmi jak olbrzymi fake.
podobno pod wanile wyznaczyli jeden realm mało tego wszyscy którzy grali na nostalriusie będą mogli przenieść swoje postacie tam grać jak jeszcze zakupią legiona to dostaną rok wowa za darmo.
a to info z jakiegoś konkretnego źródła, czy kolega kolegi słyszał, że kolega?
http://www.gry-online.pl/ gdzieś gry-online mało tego tam był nawet napisane po ang jak to wszystko ma wyglądać.
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=97720
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=97805
Przeszukuje te newsy o wowie na stronie i jakos nie moge znalezc oparcia tego co tutaj zaproponowales, moze podasz dokladne miejsce gdzie to przeczytales... Chyba ze chodzi Ci o sekcje komentarzy i to jak jeden uzytkownik podaje piekny news na temat integracji kont etc... Tyle ze z innym serwerem prywatnym na ktorym rzeczywiscie moga grac dalej ludzie grajacy z tamtego prywatnego serwera
https://firestorm-servers.com/en/news/post/163
Dokladnie chodzi o ten news podrzucony w komentarzu ale pozbawiony nazwy serweram przez co mylnie mozna odebrac ze chodzi o normalnego wowa co jest nierealne. Tak samo jak damowy rok grania co by bylo strzalem w glowe dla calej reszty spolecznosci. Podkolorowany smierdzacy fake
Według szacunków Blizardowskich i moich również takie serwery będą działały tylko do paru lat, bowiem gracze wowa będą woleli jednak cisnąc content niż siedzieć na starej vanilli.
Z moich wyliczeń wynika, że siedziałbym na takim serwie 4-6 lat ale mimo wszystko wolałbym regularne updaty do aktualnego wowa. Naprawią niektóre aspekty które zanikły podczas wypuszczania kolejnych dodatków i będzie dobrze. Tak swoją drogą w warlordsach obiecali powrót do korzeni wielu ludzi wróciło ale zastali nadal to samo a do korzeni wróciła jedynie fabuła ;p
Zawsze też mogą zarobione pieniądze z overwatcha zainwestować w nowy silnik...