Czy community w grach Pay2Play rzeczywiście jest lepsze i bardziej dojrzałe?

Zazwyczaj, jeśli ktoś próbuje nas przekonać do grania w tytuł Pay2Play, to w pierwszej kolejności pojawia się kwestia community/społeczności.Bo bardziej dojrzali ludzieBo zachowują się odpowiedzialnieBo nie drą ryjaBo są 100% lepsi od gimbu...

Wyświetl pełny artykuł

Stałbym za tym, że na P2P ma dojrzalsze znacznie community, ale nie ze względu na średni wiek graczy. Także młody gracz zapłaci jakoś za te parę miesięcy grania, i to bez większych problemów. Każdy potrafi dzisiaj założyć paypala i wpłacić ze swojego konta bankowego typu 'junior' na PP czy opłacić z karty płatniczej (na poczcie też chyba można doładować konto PP). Ceny też nie są strasznie duże, żeby jeden z drugim nie poświęcił kieszonkowego na swoje mmo. Z tego powodu nie chodzi bynajmniej o wiek głównie.

To, że community płatnych mmo są w pewnym sensie "lepsze", pochodzi od pewnej sprawy, dobrze znanej zwłaszcza starszym graczom. Chodzi oto, że granie w grę ('singlówki') na piracie podczas premiery, a kupienie jej w empiku ma duże znacznie w podjeściu do tytułu- inaczej się podchodzi do oceny gry i zabawy przy niej, bo po pierwsze zapłaciłem za to z własnej kieszeni, więc może z czegoś zrezygnowałem dla tego "krążka". Po drugie, mam te pudełko i myśl, że to ORYGINAŁ (pamiątka w postaci pudełka zostanie ze mną 4ever- niektóre wydania są bardzo fajne), a w przypadku mmo, jestem w swoistej "elicie" graczy, bo większości naszych sieciowych wyjadaczy preferuje darmowe granie.

Młodzi też mają te poczucie zalążka bycia dorosłym gdy zapłaci za mmo p2p czy kupi oryginała (też miałem mleko pod nosem i tak samo się czułem gdy kupowałem miesięczne subskrypcje czy oryginała- rzadko ale zawsze co jakiś czas tak było).

Tak, lepiej się gra z ludźmi w mmo gdy trzeba bulić hajs na to, chociaż zdarzają się wyjątki od reguły (gimbus, to stan świadomości a nie wiek). Jednak czy jest dzisiaj coś nowego, na co warto wykładać co miesiąc swoje PLNy.

Zazwyczaj, jeśli ktoś próbuje nas przekonać do grania w tytuł Pay2Play, to w pierwszej kolejności pojawia się kwestia community/społeczności.Bo bardziej dojrzali ludzieBo zachowują się odpowiedzialnieBo nie drą ryjaBo są 100% lepsi od gimbu...

Wyświetl pełny artykuł