Czy dam radę pograć na takim sprzęcie?

Witam. Zastanawia mnie Allods Online z racji grafiki i w ogóle opinii, postanowiłem zagrać, ale jest jedna sprawa. Od czasu wyjścia gry na pewno było pełno, mnóstwo wręcz update'ów i zastanawiam się czy gierka nadal pójdzie na moim sprzęcie (chodzi o to, że update'y też obejmują grafikę). Mój PC to

AMD 64 x2 4200+, 2gb ramu i GF 8600GT Sonic+

Mogę grać nawet na low, ale byle komfortowo? Wiem, że temat trochę głupawy, ale co zrobić jak gra jednak swoje waży, a czas na ściąganie mógłbym spożytkować na coś innego :)

Jeśli nie masz zawalonego Windowsa jak większość "użytkowników" to spokojnie sobie pograsz. Allods nie ma dużych wymagań, bo nie ma super grafiki. Poniżej minimalne wymagania, które spełniasz z nadwyżką.

Minimalne Wymagania Systemowe∙ Windows XP, Windows2000, DirectX 9.0∙ Intel Pentium III 1.5 GHz∙ 512 MB RAM∙ NVIDIA GeForceFX 5200 64 MB / ATI Radeon 9600 64 MB∙ Rozdzielczość monitora 800x600∙ Karta Graficzna z Pixel Shading of 2.0 lub wyżej∙ Karta dźwiękowa kompatybilna z DirectX∙ Myszka∙ Dysk twardy o pojemności 4 GB∙ Internet ADSL 56k

Ja na swoim szmelcu grałem, w allods'a, a kartę mam gorszę :P.

Ja kiedyś nie miałem zawalonego Windowsa, spełniałem wymagania Sevencore, a przy Open Beta cięło się jak inwalida na hamowni...

A jak wygląda community? Jest w ogóle na polskich serwerach z kim grać? Jest jeden ogólny czy parę? Jak parę to na jakim grać?

Ja kiedyś nie miałem zawalonego Windowsa, spełniałem wymagania Sevencore, a przy Open Beta cięło się jak inwalida na hamowni...

Czyli jednak masz zawalonego. :)

Proponuję go odchudzić, dla laików polecam program Your Uninstaller!

Odinstalowuj tym programem wszystko to co chcesz wyrzucić + rób oczyszczanie dysku. Nie ma żadnego ryzyka, wyrzuca tylko to co jest zbędne. Nie można sobie zepsuć tym programem niczego.

Właśnie nie miałem wtedy, a i tak się cięło... Może to wina tego, że mam dysk Ultra ATA, a nie sata, ale planuję kupić sobie HDD 120mb/s odczyt i przesył średnio :)

W każdym razie zasysam :) A jak stoi PVP? Potrzebuję takiej opinii nie z filmików na youtube, a z doświadczenia :)

PVP, istnieje i jest dobre, na samym końcu są wojny astralne, budowanie własnego statku, latanie nim, odkrywanie nowych astral i takie tam. Tylko do tego momentu nie wiem czy wytrzymasz xD. Daleka droga przed tobą, niektórzy zniechęcają się do tej gry po dniu grania xD.

Ale co z nią nie tak? Za mocne moby? Za mały dmg z itemów?

Ale co z nią nie tak? Za mocne moby? Za mały dmg z itemów?

Dużo biegania. :D Niekiedy bardziej opłaca się farma na jakiś mobach niż bieganie i robienie 5-6 q.

Rozumiem, ale w wowie też trzeba było biegać :) Jakieś mounty są? Na jakim lvlu?

Rozumiem, ale w wowie też trzeba było biegać Jakieś mounty są? Na jakim lvlu?

Exp leci ja krew z nosa :). Gra dla cierpliwych :),

Co do mountów to ja zdobyłem z eventu ale nie wiem czy jest inna możliwość oprócz kupna w IS. Allods to dobra gra i radze nie zniechęcać się niewielką ilością graczy.

Właśnie grałem w Allodsa i przyznam, że gierka jest spoko. Jakoś obecnie mi chodzenie nie przeszkadza, ponieważ jest nawet auto run i samodzielne nakierowanie postaci do npc itp, więc trochę ułatwia nawigację :) Korzystam z portali, aby się przenosić między częściami miasta. Mam już 7,5 lvla i nie wydaje mi się, żeby expienie szło jakoś strasznie wolno, chyba, że max lvl to 500 :) Ale z tego co widziałem to ludzie mają po 51 lvl i to chyba max co? Jeszcze mam pytanie co do umiejętności postaci. Czy skille - spelle zdobywa się z karty umiejętności czy szkolę się u jakiegoś nauczyciela? Zaskoczyło mnie rozdawanie pktów w staty, które jak na razie zachowałem (dodaję tylko jak się pojawią strzałki w dól mówiące o tym, że mam za małą wartość statystyki na dany poziom, więc dodaję ten jeden pkt. i gram dalej. Możecie mi poradzić coś z tym dodawaniem statów? Gram postacią z dźwięczną nazwą "Guślarz" XD

P.S. Czy więcej osób gra na PL czy EU?

Wiecej gra na EU.

Prawdziwa zabawa zaczyna się, gdy wchodzisz w obszar PVP. Ahhh moim Wardenem "jechaliśmy" każdego. Teraz moje serce urkadło GW2. Ale do Allodsa wracam co jakiś czas i nie żałuję.

Co do tematu. Pójdzie u Ciebie na Medium moim zdaniem. Możesz mięc ścinki przy walce w PVP (efekty robią swoje), a tak to powinieneś dać radę :)

-edit

Polecam serwer EU. Ogólnie serwer jest bardziej zaludniony. Jeżeli chodzi o staty, to radzę sobie najpierw znaleźć build w necie (tzw. Pimp Me Build) i z niego korzystać. Bo rozdawanie stat w Allodsie to poważna sprawa. Więc uważaj jak rozdajesz swoje staty i skille.

Ok, wszystko sobie już znalazłem, pobiorę też klienta EU, ale nadal statystyki to czarna magia, ponieważ te buildy, które Aladen podałeś opisują jaką wartość powinna mieć dany atrybut na końcu levelowania, a nie po drodze :(

Właśnie po drodze również.

Oto link do najnowszych buildów różnych klas (pod najnowszy patch) - http://guilds.en.all...y-build-winners

Przeczytaj sobie dokładnie dany build. Tam jest napisane, czy jest on dla DPS, albo pod End Game czy coś innego.

Tam masz opisane wiele możliwości co do danej klasy oraz jak wydawać rubiny, staty, jakiej broni używać itp. Dosłownie wszystko :]

Jeżeli pomogłem to dal Lubię To :)

Właśnie wbiłem 10 lvl na EU i chociaż widzę, że bardzo wolno wbija się te poziomy, to i tak gra mi się bardzo fajnie, tylko martwi mnie problem, że mam po 30-40 klatek...

A zmniejszenie grafiki na medium, wyłączenie cieni na low ?, zawsze to poprawia wydajność gry. Masz 30-40 klatek, ale w mieście, czy po za nim ?. Nie jest źle, da się grać. Poniżej 18 gra loguje niemiłosiernie.

No dałem na low teraz wszystko to wiesz, mam w mieście te 30-40 i spokojnie można grać, ale jak się pojawi od groma graczy w mieście w jednym miejscu to trochę klatki lecą :) Mam nawet 4 gb ramu teraz i nie daje to nic :P