Czy dam rade streamować?

Cześć, mam takie pytanko.

Chciałbym sobie postreamować LoL-a ale nw czy dam radę.

Posiadam Lapka asus k73sv

Procek: Intel i5 2430m 2.4 GHz

4 gb ram

Garta graf: GeForce 540m

Posiadam 3 mb uploadu.

Oczywiście interesowało by mnie 720p i 40 fps-ów w lolu

Hmm 2 problemy grafa slaba ( to ma mniejsze znaczenie ) ale procek tez tyko 2 core wiec ciezka sprawa czy da rade utrzyamc streama . Na dobra jakosc stream potrzeba i5 ale takiej ktora ma 4 core a nie 2 jak w twoim przypadku :( Szanse sa marne na dobry stream powyzej 40 fps

jak robiłem wstępny stream na summoners miałem jakość 720 p ale tylko 35 fsp.

Dało by się to jakoś polepszyć?

( używam triala xsplita )

Spróbuj uzyć OBS'a (Open Broadcast Software), mniej obciąża procesor.

Zapomnij, w LoLu potrzeba 60 klatek na tym (proc/grafa) tyle nie wystreamujesz, zwłaszcza że na streamie te max detale wypadałoby mieć.

A komp kompem, 5-6mb uploadu masz i 10-15 down?

Najważniejsze, to jest mieć dobry internet!

Też się kiedyś interesowałem streamowaniem, wszystko ładnie pięknie ale...

Internet z 5+ wysyłania i z 15 downloadu to minimum :/

Shedar .... do stremu 720 p potrzebujesz dokladnie 3.5 mb uploadu :) Na 480 starcza 2.0 . Dopiero na 1080 potrzebujesz lacza 6-7mb+ uploadu . Download m,oze byc nawet 1 mb ta opcja jest totalnie nie potrzeban do stremu gdzie liczy sie tylko wysylanie. Oraz sam internet nie wystarczy jak masz shity pc bo stream zwieksza wymagania gry praktycznie 2 razy :) Wiec taki core duo i nizej raczej stremu nie zrobia z "nowej" gry .

A tu macie dla tych co maja problemy z ustawieniem stream do swojego lacza czy kompa http://obsproject.com/estimator . Ofc nie sa to idealne ustawienia ale na poczatek mysle ok :)

^ up na lol na low niewiele się różni jak na ultra ;)

na low sprawdzałem stream ładnie wygląda 720p a w grze ~38 fps. No ale to ciut za mało.

Dałby radę ktoś mi ładnie wytłumaczyć obsługę tego OBS?

Chodzi mi o to jak dodać te karty, jak skonfigurować poprawnie etc.

P.S. co wy macie do grafy? ;D Grafa się nie liczy do streamowania ( chociaż wydaje mi się że gt 550m jest dobra ) a procek jest dobry ;)

Dodam że bez streamowania na ultra detale rozdziałka 1600x900 mam 100fps.

W OBS w polu Źródła Obrazu klikasz prawym>dodaj>przechwytywanie gry (na samym dole). Nazywasz to jakkolwiek, klikasz OK i pojawia ci się okno gdzie ustawiasz na górze jaka gra ma być przechwytywana, gdzie program automatycznie wykrywa aktualnie włączoną grę. Ewentualnie możesz odświeżyć gdy jeszcze jej nie widzi.

Dobrze jest też mieć przechwytywanie monitora jeżeli chcesz aby na streamie było widoczne to co robisz przed startem rundy w LoLu. Program ogólnie jest łatwiejszy niż X-split i mniej procesożerny, ale za to mniej rozbudowany. I tak poleca się go dla wszystkich początkujących streamerów.

Cześć, mam takie pytanko.

Chciałbym sobie postreamować LoL-a ale nw czy dam radę.

Posiadam Lapka asus k73sv

Procek: Intel i5 2430m 2.4 GHz

4 gb ram

Garta graf: GeForce 540m

Posiadam 3 mb uploadu.

Oczywiście interesowało by mnie 720p i 40 fps-ów w lolu