Czy F2P zawsze oznacza P2W?

Ja gram w the settlers online i jak uczestniczysz aktywnie we wszystkich ewentach do da sie grać

Odpowiedź : Nie

Przykład : wszystkie gry MOBA

W wielu grach przedmioty z IS możesz kupić za kasę w grze. Przykład: C9, choć nawet przedmioty z IS nie wpływają na balans, bo to głównie powiększenia plecaka, scrolle do resetowania skilli, kostiumy (oprócz souli, które dają lekkie bonusy, ale jak mówiłem można je kupić za złoto).

Odpowiedź: Zależy od tego ile poświęcasz czasu danej grze. Sam gram w pewne mmo f2p od OBT i dorobiłem się tego co mają inni z IS (może nie wszystkiego ale ok 75%, co mi wystarczy by dorównać donatorom), aczkolwiek trochę mi to zajęło bo ok 5 miechów :D

Ale jak już gram w jakies mmo to poświęcam tej grze maximum czasu jaki posiadam.

Czy F2P zawsze oznacza P2W?

Tematyka dość obszerna i wydawałoby się, że nie można jednoznacznie odpowiedzieć ta no pytanie. Dzisiaj postaram się Wam to jednak przedstawić i przekonać Was do tego, co ja na ten tematy myślę.

0.jpg

Zacznijmy od początku...

Każdy z Nas wie że gry MMORPG, dzielą się na 3 rodzaje: p2p(pay to play), b2p(buy to play) i f2p(free to play). Kto jaki tytuł woli jest sprawą indywidualną i w to raczej nie chciałbym się zagłębiać. Już na pierwszy rzut oka widać, że im wyższy szczebel (p2p>b2p>f2p) tym budżet jest większy oraz teoretycznie wdrożone są lepsze pomysły czy rozwiązania. Jednak nie zawsze!

Czynniki podstawowe...

Postaram się rozłożyć "każdego" mmorpg'a który chce osiągnąć sukces, czy to tego za którego trzeba zapłacić raz lub naokrgło, czy to tego za darmo. A więc jesteśmy firmą leniwą taką która nie posiada odpowiednich osób lub oprogramowania do stworzenia wielkiego tytułu, więc kupujemy licencję na daną grę. Wdrażamy wszystkie oprogramowania, konfiguracje, bla-bla-bla. Powiedzmy, że serwer stoi i ma się dobrze. Co należałoby zrobić aby gracze chcieli korzystać z Naszego serwera? Celowo nie operuję tu zwrotem "grać w Naszą grę", ponieważ wydawcę nie obchodzi to, ważne aby mieć użytkowników na których da się zarobić. Niestety, ale nikt nie wmówi mi i pewnie nie tylko, że jest inaczej. Zapewne należałoby załatwić support, update, programistów, adminów i gmów, w takiej kolejności w jakiej się oni tutaj pojawili. Nie będę tłumaczył szczegółów tej kolejności, ci bardziej rozgarnięci lub w ogóle myślący zapewne odkryją dlaczego i już.

serwer_3.jpg

Support - baza wysyłania oraz odbierania raportów od graczy, im więcej pracowników mają gracze do dyspozycji, tym szybciej problemy są rozwiązywane, a przynajmniej chciane być rozwiązywane. Update - norma, bajerek dla graczy, tylko po to aby nie znudziło się im robić ciągle to samo. Programiści - ci od brudnej roboty, jeśli prawidłowo nie działa jakiś skrypt, prawdopodobnie to ich wina oraz także oni to naprawią. O administratorach i gmach nie napiszę nic, po prostu są aby każdy gracz czuł się ważny i miał wrażenie, że ktoś nad tym wszystkim czuwa.

Item Shop...

No i w końcu temat tabu - Item $hop! Czym przecież byłaby gra f2p bez tego elementu, chociaż ostatnio zauważyliśmy tę "dogodność" także w tytułach b2p, tej sprawy jednak nie będziemy rozwijać. Sklep z itemami, przeróżnymi, od małych po duże, od tanich po drogie. Jest to jedyne źródło utrzymania wszystkich tych czynników podstawowych danej gry. Prawdopodobnie im więcej się sprzedaje tym szybciej i lepiej to wszystko działa, mowa głownie o update'ach. :D IS jest także samo nakręcającą się maszyną do zarabiania. Gracz A zobaczył że pojawił się nowy itemek i pomyślał że musi go mieć, ponieważ ma on wszystko to czego chce. Gracz B nie upierałby się aby mieć ten itemek, jednak zobaczył go u Gracz A i stwierdził, że bez niego będzie o wiele słabszy(=przegra), a on nie lubi przegrywać. Nowy itemek ma już Gracz A i Gracz B, więc kupili i inni gracze, żeby nie odstawać w tyle.

last-chaos-nowy-item-shop.jpg

A więc...

Skoro gracze nakręcają się sami w kupowaniu dobrodziejstw ze sklepu z itemami, dlaczego by wydawcy nie mieli z tego korzystać w celu zwiększenia zarobku. :wacko: To gry robione są dla pieniędzy? :blink: Tak, szerloku, tylko i wyłącznie! To właśnie dzięki graczom i IS gra oraz wszyscy z nią związani(czyt. pracownicy) mogą w stanie się utrzymać. Do sklepików dodawane są coraz to lepsze i ciekawsze (czyt. droższe) przedmioty, a po pewnym czasie niektóry myślą, że "bez tego nie da się grać". Jak można zaobserwować wydawca nie jest tym najgorszym a gracz. Gra przecież oferowała tylko daną "opcję", nie wymuszała jej nie nikim, to użytkownik postanowił jej używać, aby mieć łatwiej.

Werdykt...

Tytuły free-to-play najczęściej oznaczają pay-to-win, ponieważ na czymś muszą zarabiać. Przecież nie mają żadnych abonamentów czy subskrybcji, tych jednorazowych czy czasowych. Gry robione i wydawane są tylko i wyłącznie dla zarobków, nie dla przyjemności graczy. To, że ktoś coś robi nie oznacza, że musi być to robione z czystej pasji.

kciuk_zle.gif

Oczywiście istnieją mmorpgi, które w swoim sklepiku nie mają niczego co mogłoby w większym stopniu uwidocznić różnicę pomiędzy graczem korzystającym, a tym który wszystko zdobywa poprzez pomysłowość i dążenie do celów. Najczęściej są to tytuły f2p, które upadają po pewnym czasie z powodu problemów finansowych.

Jaka jest rada???

Opcji jest kilka, grać tylko w tytuły p2p/b2p lub nie grać w ogóle w mmorpgi. Grać tylko w te tytułu wolne od "wymuszeń" lecz mieć na uwadze to, że prędzej czy później gra ta upadnie. Jest też inna opcja, bardziej trudna i wymagająca niejednego ambitnego postanowienia, wszystkiego tego co potrzebne z IS dorobić się samemu, np. na craftowania, farmieniu, wykonywaniu "skomplikowanych" questów czy nawet zbieraniu matsów. To co ktoś sprzedaje bez namysłu do npc'a, niejeden gracz odkupuje za marne "pieniądze"(mowa o tych w grze) tylko po to aby odsprzedać innemu graczowi za pokaźną kwotę lub nawet fortunę. Sposobów na darmowe granie w grach free-to-play jest wiele, a wszystko to dzięki wydawcom i braku przypisywania itemów z wirualnego $klepiku (niekiedy nawet umieszczani są nawet bankierzy oferujący zamianę zamiany waluty itemshopowiej na tą w grze i odwrotnie), tylko po to aby mogły one pójść w obieg i napędzić tą wirtualną ekonomię w naszej wymarzonej grze. :)

yessg.png

Mam nadzieję, że tekst ten rozwieje wszelkie wątpliwości na temat f2p i is>all.