czy komputer od takich temperatur może się spalić? http://ifotos.pl/zobacz/112867121_wsxsxpw.jpg
Czy komputer może się spalić?
jezei masz na mysli zajęcie sie ogniem - nie, ale mogą sie przepalić układy.
Jak na spoczynek to temperatury są całkiem wysokie, może nie spali ci to od razu kompa, ale warto się tym zainteresować. Samo przeczyszczenie kompa dużo daje, wiem bo jak czyszczę go to temperatura pod zespołów spada nawet o 20 stopni. Nie musisz ich wypinać - odgórne odkurzanie (oczywiście komp off) spokojnie wystarczy.
Zresztą według temp3 w tym programie powinieneś bardziej zapytać "czy komputer może zamarznąć"
Ciekawostka: w Ameryce(bodajże środkowej i południowej) istnieje gatunek mrówek, które potrafią podpalać komputery - tak, ogniem. Ich toksyna jest łatwopalna, a jako, że wlezą wszędzie to i do kompów włażą i je podpalają, nie raz z całym domem.
to nie jest spoczynek, przy tym był włączony wiedźmin 3 xD
to nie jest spoczynek, przy tym był włączony wiedźmin 3 xD
temperatury bardzo normlane jak na takie upalne dni i nic ci sie nie popali kolego...karty wytrzymuja do 100-120 stopni w obciarzeniach :X zalezy tez czy to radeon czy geforce...radki zawsze maja wyzsza temeperature ale i wiecej wytrzymuja ..
temperatury bardzo normlane jak na takie upalne dni i nic ci sie nie popali kolego...karty wytrzymuja do 100-120 stopni w obciarzeniach :X zalezy tez czy to radeon czy geforce...radki zawsze maja wyzsza temeperature ale i wiecej wytrzymuja ..
geforce gtx 560
bittornt+deamontol litle , a za tydziń puk puk milicja DDDD
a zeby nie było ofd topu to komputer może sie przegrzać i wtedy juz musisz kupic nowy
bittornt+deamontol litle , a za tydziń puk puk milicja DDDDa zeby nie było ofd topu to komputer może sie przegrzać i wtedy juz musisz kupic nowy
Sam sobie montuje gry z ps2 a bittorrent tak jakoś xD
Temperatury dla CPU są w totalnie w normie przy stresie, pewnie masz jeszcze standardowe chłodzenie. A co do GPU to gtx 560 max temp ma chyba 100C więc nie ma się co bać.
ja się zainteresowałem temperaturami mojego laptopa jak zaczął się wyłączać. Okazało się że temp przekracza 115 *C
@Edit: po gruntownym czyszczeniu sprężarką (w takim przypadku pamiętaj zablokować wiatraczki, żeby się nie rozregulowały), temp spadły do 50*C
Stare 98/99 i 2000 może się paliły. Jak masz komputer tak jak ja za trochę ponad 5000 to nie ma prawa się spalić.
Jak miałem jeszcze gtx6800 to grzałem nim w BF3 i tylko wyskakiwał komunikat ,że karta jest nagrzana ,ale po chwili się wyłączał
pewnie jest jakiś układ od tego ,że jeśli przekroczy daną temperaturę to się wyłączy.
Na starych komputerach wiem ,że mogło ci się coś stać ,ale te nowe to jak wywalisz tam pełno kurzu i się zagotuje przy +40 stopniach w cieniu
Te nowe laptopy mają taki coś ,że w środku czyści się samo , przynajmniej u mojego kolego to odkryłem ,a już mnie wyzywał ,że popsułem.
Zobaczylem screena z pierwszego postu - nie, to nie znak ze komputer sie pali . W tym programie ustawiasz sb jaka temperatura jest krytyczna i wtedy sie pojawia ten znaczek
. Domyslnie to jest bodajze 45/50 stopni. Poszukaj w opcjach programu, tam masz gdzies do edycji tego, a co do temperatur... Jak znasz podzespoly to polecam google i sprawdzic jaka jest max dopuszczalna temperatura i tak to poustawiac
Np procesory w PC moga pracowac spokojnie i wyzej, niektore karty graficzne nawet do 100 stopni pracuja w normie
W sprzyjających okolicznościach komputer może się spalić.
Spalanie – reakcja chemiczna przebiegająca między materiałem palnym lub paliwem a utleniaczem, z wydzieleniem ciepła i światła. Paliwa i utleniacze mogą występować w trzech stanach skupienia: gazowym, ciekłym i stałym. Powszechnie dostępnym utleniaczem gazowym jest tlen zawarty w powietrzu. Utleniacze ciekłe i stałe są stosowane w silnikach rakietowych. Często terminem tym określa się też procesy utleniania zachodzące w organizmach żywych (oddychanie komórkowe), mimo że nie towarzyszy temu żaden efekt świetlny. Są trzy typy zapoczątkowania reakcji spalania: zapłon – punktowy bodziec energetyczny (np. zapałka, iskra itp.)samozapłon – ciągły bodziec energetyczny (np. strumień ciepła elementów grzejnych)samozapalenie – proces samorzutnego zapoczątkowania reakcji spalania przy pomocy przemian zachodzących w samym materiale na drodze fizycznej i chemicznej.Zależnie od zastosowanego materiału palnego wyróżnia się spalanie : homogeniczne – charakterystyczne dla mieszanin gazów palnych, par cieczy z powietrzem.heterogeniczne – dotyczy spalania ciał stałych, charakterystyczne jest żarzenie na powierzchni zetknięcia się ciała stałego z tlenem, przykładem jest spalanie węgla drzewnego, sadzy, niektórych metali.homogeniczno-heterogeniczne – najczęściej występujące spalanie przejściowe, przykładem surowca jest węgiel kamienny.W zależności od sposobu wymieszania paliwa z powietrzem wyróżnia się: spalanie dyfuzyjne – występuje przy braku wstępnego wymieszania paliwa z powietrzem, tak spalają się ciała stałe, ciecze swobodnie parujące, czyste gazy na końcu palnika. Spalanie dyfuzyjne jest stosunkowo łatwo przerwać.spalanie kinetyczne – spalanie homogenicznej mieszaniny paliwa (gazu lub par) z powietrzem, lub w przypadku pseudohomogenicznej mieszaniny np. pyłu ciała stałego lub mgły w powietrzu. Przerwanie spalania kinetycznego jest trudniejsze.
Źródło: Wikipedia.org
Spalić czyli zepsuć po prostu, żartownisie ;D
Edit:
http://zapodaj.net/b50f5485a61d7.png.html>Bez tytułu.png
po kilkunastu minutach jest 100 stopni
Spalić czyli zepsuć po prostu, żartownisie ;DEdit:http://zapodaj.net/b50f5485a61d7.png.html>Bez tytułu.pngpo kilkunastu minutach jest 100 stopni
i co bedziesz nam nabiezaco informowal o podwyzaniu temperatury az do spalenia przeciez jasno juz ci ludzie powiedzieli rozkreci przeczysci i zmieni paste ... nie ma magicznego slowa lub programu ktory naprawi twoj problem
A po 1 100 stopni osiaga twoja karta graficzna a nie procesor
100 to zdecydowanie za dużo. Wyczyść wiatraki z kurzu i upewnij się, że wyloty powietrza w obudowie nie są przysłonięte. Jeśli karta jest podkręcona, to ją "odkręć".
Od pracy w takiej temperaturze, Twoja karta umiera znacznie szybciej niż powinna. Przykładowo w 50st.C mogłaby pracować 5 lat, a w 100st.C umrze po roku.
Cały komputer się nie spali, ale karta graficzna już tak.
Setkę to osiągała karta graficzna w lapku... no i to była lekka przesada, ale to ze względu na marne odprowadzanie ciepła. Dlatego 70 stopni to jeszcze nic strasznego.
Od temperatury to komp ci się nie spali najwyżej układy ci padną na Amen
Wymieniłem wiatraki i w Niedziele idzie do Czyszczenia Dzięki za pomoc