Czy ładny ten komputer? :P

Znajomy mnie poprosił bym mu złożył coś bo chce JUŻ kupować PieCyka. Wiec:

https://www.morele.net/inventory/info/UhuCJ0/

Teraz tak, nie brałem dodatkowego chlodzenia na proca bo obudowa ma już w sobie 3 wentylatory(poprawcie mnie jak się mylę) wiec cyrkulacja powietrza powinna być ok co za tym idzie boxowe chlodzenie powinno ogarnąć. Karta graficzna Zotac w wersji mini z względu na cene ktora jest przystepna i gwarancje 5 lat. On chciał na początku GTX 1060 ale stosunek wydajność/cena jednak leży po stronie tego Zotaca :) . Pełnowymiarowe wersje zaczynają się od 2100(około). Zasilacz wydaje mi się w sam raz do jednostki która nie będzie podkręcana(i5 bez K). Budżet to 6000zł ale tutaj trzeba doliczyc myszke, klawiature etc. Zostawilem mu miejsce na monitor by mogł trochę kombinować z wyborem :). Spoko zestaw?

Wydaje mi się, że jeden coś od Silentium na procka lepiej się sprawdzi, niż dodatkowe wentylatory w obudowie, chociaż te dadzą odetchnąć gpu, a kręcenia nie będzie. Ogólnie zestaw w dechę.

Kawaii ten zostawik

Jak dla mnie syf :)

Obudowa Zalmana to tandeta materiały, słabe filtry przeciwkurzowe. Zalmana to ja trzymam w piwnicy, musiałem zmienić bo kłębki kurzu i zatkane wentylatory po 3 tygodniach to trochę lipa. Nie mówiąc już że blacha gnie się w rekach i cieniutka

Zmień na SilentiumPC RG4W też ma 3 wiatraki i jest dużo lepsza i w dodatku z szkłem hartowanym a nie jakimś marnym plexi.

Ogólnie Zalman ma bardzo słabe wiatraki, bardzo słabo wieją i głośne po jakimś czasie(słabe łożysko)

W tej cenie powinieneś wziąć procek od AMD czyli Ryzen 1600. Obecnie już lepiej działa to w grach i na tą chwilę to dużo lepszy wybór niż jakikolwiek i5 od Intela

W zestawie już masz dobre chłodzenie, które wytrzyma OC nawet o 600-700mhz i nie bedzie procek się grzał. Każdy procek odblokowany od AMD i nie problem podkręcić, a Intel żyduje i pod IHS-em jest glut, więc temperaturki wysokie nawet bez OC.

Zasilacz to bieda i tylko tyle że produkuje go Bequiet, elektronika jest słaba i na poziomie Antec VP500 za 160zł https://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-ts-550w-p1-550s-gren-747191/

Zasilacz od XFX na podzespołach droższych zasilaczy Seasonic. Bardzo dobry i dużo lepszy od każdego w tej cenie, a nawet do 350zł jest sensownym wyborem :P

Przy AMD ram cie już nie ogranicza i bierzesz 20-30zł droższy 3000mhz i sporo rzeczy będzie odczuwalnie szybciej pracować.

Więc ostatecznie taki komputer będzie ładny

http://www.morele.net/inventory/info/1pgxqY/

Pełna płyta ATX - głównie dlatego droższa, lepsza, bardziej rozbudowana.

Obudowa z szkłem hartowanym wraz z bardzo ładnym chłodzeniem Wraith Spire będzię się świetnie prezentować i chłodno pracować.

Ram 3000mhz

Zasilacz XFX TS 550w na bardzo dobrej elektronice(prawie 1000 opinii i pewnie jeszcze więcej kupionych)

----- głównie dlatego droższe o 150zł cały zestaw, ale według mnie jak najbardziej warte bo dobry zasilacz czy obudowa z cieżko rysującym się szkłem to tylko inwestycja.

6rdzeni/12 wątków do podkręcenia jak najbardziej bez jakiegokolwiek ryzyka. W grach wypada lepiej niż i5 wystarczy pooglądać albo poczytać Reddita :P

Jak dla mnie syf 

Obudowa Zalmana to tandeta materiały, słabe filtry przeciwkurzowe. Zalmana to ja trzymam w piwnicy, musiałem zmienić bo kłębki kurzu i zatkane wentylatory po 3 tygodniach to trochę lipa. Nie mówiąc już że blacha gnie się w rekach i cieniutka

Zmień na SilentiumPC RG4W też ma 3 wiatraki i jest dużo lepsza i w dodatku z szkłem hartowanym a nie jakimś marnym plexi.

Ogólnie Zalman ma bardzo słabe wiatraki, bardzo słabo wieją i głośne po jakimś czasie(słabe łożysko)

W tej cenie powinieneś wziąć procek od AMD czyli Ryzen 1600. Obecnie już lepiej działa to w grach i na tą chwilę to dużo lepszy wybór niż jakikolwiek i5 od Intela

W zestawie już masz dobre chłodzenie, które wytrzyma OC nawet o 600-700mhz i nie bedzie procek się grzał. Każdy procek odblokowany od AMD i nie problem podkręcić, a Intel żyduje i pod IHS-em jest glut, więc temperaturki wysokie nawet bez OC.

Zasilacz to bieda i tylko tyle że produkuje go Bequiet, elektronika jest słaba i na poziomie Antec VP500 za 160zł https://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-ts-550w-p1-550s-gren-747191/ 

Zasilacz od XFX na podzespołach droższych zasilaczy Seasonic. Bardzo dobry i dużo lepszy od każdego w tej cenie, a nawet do 350zł jest sensownym wyborem 

Przy AMD ram cie już nie ogranicza i bierzesz 20-30zł droższy 3000mhz i sporo rzeczy będzie odczuwalnie szybciej pracować.

Więc ostatecznie taki komputer będzie ładny

http://www.morele.net/inventory/info/1pgxqY/

Pełna płyta ATX - głównie dlatego droższa, lepsza, bardziej rozbudowana.

Obudowa z szkłem hartowanym wraz z bardzo ładnym chłodzeniem Wraith Spire będzię się świetnie prezentować i chłodno pracować.

Ram 3000mhz

Zasilacz XFX TS 550w na bardzo dobrej elektronice(prawie 1000 opinii i pewnie jeszcze więcej kupionych)

----- głównie dlatego droższe o 150zł cały zestaw, ale według mnie jak najbardziej warte bo dobry zasilacz czy obudowa z cieżko rysującym się szkłem to tylko inwestycja.

6rdzeni/12 wątków do podkręcenia jak najbardziej bez jakiegokolwiek ryzyka. W grach wypada lepiej niż i5 wystarczy pooglądać albo poczytać Reddita 

Wypowiem się tylko do obudowy bo pleciesz jakieś bzdury albo uzywałeś ją na budowie, plexi jak najbardziej tak ale o kurzu a tym bardziej czymkolwiek zatkanym nie mam mowy[otwierana po około roku]

@Jabolos

Używałem 2 lata Zalmana Z3 Plus i teraz stoi w piwnicy, bo już go miałem dość :) Wpadł mi okazyjnie SPC M60W i nawet się nie zastanawiałem

Stała na biurku

W sumie nie rozumiem stwierdzenia "używałeś ją na obudowie" ale nie wiem o czym ty piszesz :P Ta obudowa jako filtr ma gąbkę i siatkę perforowaną co praktycznie nie ma nic wspólnego z filtrami przeciwkurzowymi. Kurz leci jak sito do podzespołów, a wentylatory po roku musiałem zmienić bo i nie dmuchały prawie, a kurz na nich osiadał po tygodniu. Blacha nie ma nawet 3mm, gdzie ta od najtańszego SilentiumPC ma conajmniej 5mm

Zalman był dobry kiedyś, jakieś 5 lat temu? Teraz? syf.

na budowie nie na obudowie ;] a czemu ma sluzyc grubsza blacha ? rozumiem że na siłe chcesz udowodnić swoją racje jednak zalman w tym przedziale cenowym jest bardzo dobrym wyborem

Znajomy mnie poprosił bym mu złożył coś bo chce JUŻ kupować PieCyka. Wiec:

https://www.morele.net/inventory/info/UhuCJ0/

Teraz tak, nie brałem dodatkowego chlodzenia na proca bo obudowa ma już w sobie 3 wentylatory(poprawcie mnie jak się mylę) wiec cyrkulacja powietrza powinna być ok co za tym idzie boxowe chlodzenie powinno ogarnąć. Karta graficzna Zotac w wersji mini z względu na cene ktora jest przystepna i gwarancje 5 lat. On chciał na początku GTX 1060 ale stosunek wydajność/cena jednak leży po stronie tego Zotaca :) . Pełnowymiarowe wersje zaczynają się od 2100(około). Zasilacz wydaje mi się w sam raz do jednostki która nie będzie podkręcana(i5 bez K). Budżet to 6000zł ale tutaj trzeba doliczyc myszke, klawiature etc. Zostawilem mu miejsce na monitor by mogł trochę kombinować z wyborem :). Spoko zestaw?