Czy Lineage 2 na globalu jest warty zagrania?

Cześć.

Nigdy nie grałem w L2, jakoś zawsze wybierałem inny tytuł. W każdym razie teraz, kiedy szukam jakiegoś MMO pomyślałem sobie, dlaczego by nie spróbować?

Trochę sobie poczytałem i często widzę odradzanie gry "bo to już nie to samo" oraz polecanie gry na prywatnych serwerach. A że ja osobiście nie mam na takich grać, zastanawiam się nad globalem.

Jak to teraz wygląda na globie? Można się dobrze bawić?

Jak wygląda grind? Jak wygląda gra w party oraz solo. Dużo trzeba poświęcać czasu? Są jakieś opłaty? P2W? Jak z populacją oraz stabilnością? Ogólnie, czy warto zaczynać swoją przygodę z L2, jeśli się wcześniej nie grało i nie będzie mnie męczyło uczucie "to już nie to samo"

Nie warto, grają same boty. Dlaczego nie chcesz na privach zagrać? Są o wiele lepsze od Globala.

Privy mają to do tego, że w każdej chwili mogą paść. L2 jest grą, która wymaga olbrzymiego nakładu czasu i troszkę szkoda byłoby to stracić po zamknięciu priva. Za to global L2 jest... inny. To już nie te stare L2. Nie wspominając już o tonach botów. IMO odpuść całkiem sobie tę gierkę i poszukaj czegoś innego. Jej czasy świetności już dawno minęły.

Nie chce grać na privach właśnie z tego powodu. Kiedyś grałem na privie, wydawałoby się bardzo solidnym, tysiące graczy, konkretna ekipa. Adminowi się znudziło, zawinął manatki, serwa pokasował i tyle zostało.

Wiadomo, że każdą grę mogą zamknąć, ale są na rynku tytuły którym to nie grozi na ten moment :P Dlatego ja priwy omijam z daleka tak bardzo jak tylko się da.

No szkoda trochę tego L2, to poszukam czegoś innego. Dzięki za odpowiedzi.

zgnilek na prvach w meisiac robisz full eq a Ty piszesz ze cos tracisz ??....od 10 lat w l2 gra sie tylko na prvach i top clany tam graja pomijajac ze l2 to obecnie same boty nawet na privach :)

W tydzień? Chyba na takich z rate x54895894589 :P

Bladek ma racje, już od kilku lat jest tak, że są zgrane ekipy które wbijają na nowo-otwarte prywatne serwery, które solidnie wyglądają i są w miarę niskimi ratami. (powiedzmy od x5 do x200 )taka zgrana ekipa potrafi w 2-3 tygodnie wyfarmić sobie topowe itemi razem z epikami i wtedy jadą 2-3-4 tygodnie na PVP. Kiedy już reszta graczy zaczyna ich doganiać sprzętem i zgraniem oni przechodzą na jakiś inny serwer żeby tam przez kolejny miesiąc być w czołówce. Ogólnie taka "taktyka ma jakiś sens" i ciągle jest co robić. Z takich praktyk słyną Ruskie topowe klany.

W tydzień? Chyba na takich z rate x54895894589 

yy wiekszosc serverow to raty 10-50 .. napisalem w miesiac a hardcorzy w tydzien bez problemu.

@Bladek top klany :D chyba Polskie co zmieniają servery co miesiąc. Najlepsi i najbardziej znani gracze na świecie grali i grają na officialnych serverach .

@Zgnilek Oczywiście że zawsze było warto grać na offie . Tak było jest i będzie tylko jest to czasochłonna gra nie jak to na priv wbijasz w miesiąc all i zmieniasz server .

Co do serverów : (Populacja z 9rano)

GoD

NC-Softowy (US)- Sporo ludzi gra nie ma problemu o pt , ceny z premiumami bolą bo destinypack z boost expem sporo szmalu kosztuje jak na miesięczny abonament , masz lekkie opóźnienia ale gra się dość komfortowo

Online od 600-2.5k w zależności od servera

Core (EU) - PA około 40zl , medium pop , płynna gra

Online około 1k

Innova(Ru) - Premiuma koło 30zł , masa ludzi , płynna gra , tylko zakręcić się musisz w Eu gidli i przyzwyczaić do cyrylicy

Online od 600-4k w zależności od servera

Kr - Premiumka nie znam kwoty , wszystko w krzaczkach

Online - nie znam

Classic (Stare kroniki ultra hardcore grind)

Inova Eu - Skelth - Cena około 40zł , mała populacja ogółem na moje serv zostanie w nie długiej przyszłości połączony z ruskim

Online około 500

Innova Ru - Gran Kain - Cena premiumki około 30zl , mega populacja , jw cyrylica kwestia przyzwyczajenia

Online 5-7k

Korea - Talking Island - Ceny nie znam , mega populacja , sporawy ping

Online od 6-8k

Podsumowując : Na pewno polecam ci grę na premiumce jeśli masz zamiar grać na GoD bardzo przyspieszy ci to progres . W najnowszych kronikach zostało dodane masa boostów i ułatwień przez co wbicie 99lvl nie jest jakimś wielkim wyczynem a co za tym idzie możesz śmiało się cieszyć grą z resztą servera 1xx lvle . Fakt będziesz w tyle z gear ale nie wszystko na raz i to z czasem przyjdzie . Server albo Core albo Ru . Co do Classic servera jedyny trafny wybór na chwile obecną to Gran Kain gra się świetnie tylko musisz mieć w sobie dużo samozaparcia do hardcore grindu .

-Jak wygląda grind?

Lineage 2 pimijając priv zawsze się cechował hard grindem więc nie ma co tu się dżo rozpisywać jeśli nie masz zamiaru niekiedy siedzieć po tydzień /2 na jednym spocie to nie jest gra dla ciebie

-Jak wygląda gra w party oraz solo.

Ogólnie L2 jest tak skonstruowane że co byś nie robił to gra w party przynosi większe profity czy to w exie/h czy gold/h , ubieraniu sę w itemy itd

Czy jest sens granie solo ? Jasne ! Tylko do wszystkiego dłużej będziesz dochodził

-Dużo trzeba poświęcać czasu?

Nie rozumiem pytania Ludzie grają 13lat na offie i nie mają wszystkiego :D

-Są jakieś opłaty?

Na classic serverach tak obowiązkowe by zagrać , Na god tylko jak chesz mieć PA z boost XP

P2W?

Nie ma raczej P2Kase :D Bo mając masę kasy z gry możesz być dość bydlacki ale to jak w większości starych mmo

-Jak z populacją oraz stabilnością?

Opisałem wyżej

-Ogólnie, czy warto zaczynać swoją przygodę z L2, jeśli się wcześniej nie grało i nie będzie mnie męczyło uczucie "to już nie to samo"

Tak warto niejednokrotnie wracam na servery od czasu do czasu by powbijać jakieś procenciki an starych postaciach . Tym różni się off od priv do gry zawsze możesz wrócić po dłuższej przerwie i cały progress masz zachowany a z privami różnie bywa dziś jest populacja 9k za 1.5 roku śladu po nim nie ma . Ogólnie zadaj sobie pytanie czy lubisz grind jeśli nie zagraj w l2 na jakimś priv rate x 10 for fun , pograj miesiąc i skasuj grę w cholerę :)

Linki do sprawdzenia ile online :

US/kR

http://l2.laby.fr/status/

RU/EU

http://l2on.net/

Pozdrawiam

grajac na globie nie osiagnie niczego bez no life czyli kilku/nastu h dziennie nie wspominajac o q na no la profki itp , ktore tobo sie naprawde ciezko , by mierzyc sie z innymi graczami musisz zalozyc co najmnie 1_2 lata grindu by kogos tam dogonic bo tak lvl leci powoli sam ocen czy masz tyle czasu i zaparcia . Nie lepiej isc na priva i cieszyc sie gra . ps teraz l2 to same boty .

Jeżeli grasz w MMORPG dla rozrywki i przyjemności to nie patrz na topiki z płaczem o p2w. Jeżeli nie grałeś nigdy w L2 to też nie czytaj wypocin typu "to już nie ten sam l2, teraz to star łorsy". Ja zacząłem grać na Core niedawno i jestem zadowolony, jestem w gildii z fajnymi ludźmi więc można pogadać na ts2 i miło spędzić czas. Nie mam parcia na "wyścig szczurów" bo chyba nie na tym ma polegać czerpanie przyjemnosci z gier.

Co do rozgrywki.

Wbijanie poziomów od 1-85 to questy (zabij tyle i tyle) w czasie których dostajesz paczki ze sprzętem na dany poziom. Potem instancje i grind. No i robienie subek i dual class system. Radzę na początku znaleźć gildie i mentora (bonus do expa, secik po przebudzeniu, buffy). By znaleźć pt na jakąkolwiek instancje to kwestia paru minut.

Jeżeli podejdziesz do gry na luzie to będziesz miał sporo zabawy. W razie pytań napisz do mnie to Ci podkręce parę rzeczy.

grajac na globie nie osiagnie niczego bez no life czyli kilku/nastu h dziennie nie wspominajac o q na no la profki itp , ktore tobo sie naprawde ciezko , by mierzyc sie z innymi graczami musisz zalozyc co najmnie 1_2 lata grindu by kogos tam dogonic bo tak lvl leci powoli sam ocen czy masz tyle czasu i zaparcia . Nie lepiej isc na priva i cieszyc sie gra . ps teraz l2 to same boty .

Przecież esencją tej gry jest hardcorowy grind a potem siege. Gdyby nie to, to daliby jakiś jump event i od razu siege. Trzeba mieć po prostu anielską cierpliwość i samozaparcie.
Swoją drogą, L2 jest tylko marnym cieniem przy L1, który to jest jeszcze bardziej hardcorowy i tylko Koreańczycy to docenili, przez co ogółem L1 przynosi o wiele większe dochody dla NCSoftu, niż L2.

Privy dla nowej osoby odpadaja, chociaz tam jest wiecej funu. Niestety rozgrywka toczy sie bardzo szybko, pare msc i nowy serwer.

Teraz tak classic, to stukanie (obejrzyj sobie jakiego twitcha z gran kain w tytule w zakladce Lineage: II.... to zobaczysz jak koles siedzi i stuka 5h czy dluzej moba za mobem, f1f2

Taki totalny grindownik, mysle ze na classicu dalbys rade jak znasz angielski, ale generalnie pytanie czy WARTO. Gra ma fajne pvp, ale ilosc pve Ciebie odrzuci. Wiecej funu bedziesz mial z gier jak gw2 itd.

Grafika tez nie zachwyca.

Jak bardzo sie upierasz nad l2, to tak classic bedzie dobrym wyborem dla CIEBIE. Dlaczego?

Anusz Janusz dlatego, ze rozgrywka tam bedzie wolna i bedziesz mial czas sie nauczyc (tego co potrzebujesz i z czasem poszerzac swoja wiedze), na start wystarczy Ci ktos kto ci wytlumaczy jak sie teleportowac, kupowac szoty itd. reszta to bedzie f1-f4 godzinami na spotach.

elo

Cześć.

Nigdy nie grałem w L2, jakoś zawsze wybierałem inny tytuł. W każdym razie teraz, kiedy szukam jakiegoś MMO pomyślałem sobie, dlaczego by nie spróbować?

Trochę sobie poczytałem i często widzę odradzanie gry "bo to już nie to samo" oraz polecanie gry na prywatnych serwerach. A że ja osobiście nie mam na takich grać, zastanawiam się nad globalem.

Jak to teraz wygląda na globie? Można się dobrze bawić?

Jak wygląda grind? Jak wygląda gra w party oraz solo. Dużo trzeba poświęcać czasu? Są jakieś opłaty? P2W? Jak z populacją oraz stabilnością? Ogólnie, czy warto zaczynać swoją przygodę z L2, jeśli się wcześniej nie grało i nie będzie mnie męczyło uczucie "to już nie to samo"