Czy może się popsuć bateria w lapku?

Czy może się popsuć bateria do laptopa na trybie wydłużania żywotności baterii (ładuje do max 80%) jest napisane ,że jest podłączone zasilanie ,ale nie ładuje to nic się jej nie może stać?

Bateria psuje się i to bardzo często, a częściej psuje się przez nieprawidłowe eksploatowanie.

Najczęściej psuje się w taki sposób, że nawet naładowana na 100% będzie strasznie mało wydajna i będzie bardzo, krótko trzymać.

Są też przypadki, że całkowicie się rozwali lub będzie oszukiwać właściciela np ja miałem tak, że pokazywała 70w % naładowania, ale jak ją włożyłem ponownie to było nagle 14 % i co się dziwić, że lipnie trzyma.

Prawidłowe eksploatowanie baterii jest całkowicie bezsensowne i wiadomo, że najczęściej są budowane tak by się psuły i by było co wymieniać ;)

Dlatego ja na laptopie jestem cały czas na zasilaczu, z wyjętą baterią. Baterii używam gdy wiem że będzie przerwa w dostawie prądu, jest burza lub silny wiatr co może też sprawić problemy z prądem lub nie mam do niego dostępu :P

Ale bateria tez nie moze byc zbyt dlugo bez ładowania bo sie psuje i tak ni w tylek ni w oko :P nie dogodzisz.

Ja mam już ponad rok lapka, i bateria nadal trzyma 3h :) Od zakupu lapka nic się nie zmieniło. Fakt każda ma zakodowane ilośc doładowań, jednak na razie jest ok. Przedłużanie żywotności baterii nie działa, pic na wodę. Tracisz chyba ok ,. 1h :)

Na swoim starym laptopie ( samsung R580 ) miałem tą opcję włączoną cały czas i laptop sobie chodzil na zasilaczu + baterii, po 4 latach bateria nadal mi trzyma te 2.5h. Także nie wiem czy go prawidłowo eksploatowałem, czy nie, ale nic Ci nei zaszkodzi :)

Mogła paść elektronika o której wspominał DeimonD. Zasilacz oryginalny?

Jak masz możliwość to spróbuj pożyczyć od kogoś mocniejszy zasilacz, może się ocknie. Tylko nie wtykaj wtyczki na siłę jak nie będzie pasowała, szkoda gniazda.

Spróbuj też jakichś dziwadeł typu rozładować do końca, podłączyć ładowanie bez odpalania lapka itd. Czasem takie wydawałoby się śmieszne zabiegi pomagają.

Osobiście kupiłem lapka z baterią, która niby nie trzymała. Okazało się, że lapek jej po prostu nie ładował, na innym działała. Po włożeniu baterii z powrotem do mojego lapka zaczęła działać. Tak jakby się wzbudziła, co było powodem? Nie wiem do dziś.

Kiedyś słyszałem o jakimś sposobie poprzez mrożenie baterii (wtf?!?) ale to pewnie był jakiś pic na wodę :D

To nie był pic na wodę, ale nie wiem czy działa. Chodzi o to, że kiedy ten licznik ładowań dojdzie do ustalonej wartości to elektronika w baterii zabrania ładować ogniwa.

Włożenie baterii do zamrażarki może doprowadzić do zresetowania tego licznika, aczkolwiek nigdy tego nie robiłem i nie mam zamiaru robić tego w swojej zamrażarce, tak na wszelki wypadek :P .

Tak samo się przecież postępowało z pamięciami flash, które przestawały trzymać dane.

Jak ktoś się nie boi to może spróbować :) .

Czy może się popsuć bateria do laptopa na trybie wydłużania żywotności baterii (ładuje do max 80%) jest napisane ,że jest podłączone zasilanie ,ale nie ładuje to nic się jej nie może stać?