Czy opłaca się grać od początku

Witam.

Nigdy nie grałem w path of exile. Z tego co widziałem to gra wyszła w 2013 roku.

I o to moje pytanie:Czy opłaca się zacząć grać? Czy nie zostanę ,,zdominowany" przez weteranów tejże gry? Czy da radę ich dogonić, robić razem dungeony itp?

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Trochę głupie pytanie, czy opłaca się grać od początku.

Jak grasz w coś dla relaksu i przyjemności, a nie zawodowo i dana gra sprawia ci frajdę, to tak. Jak ci tytuł nie podoba, to po co się męczyć, chyba że jesteś masochistą.

Mi się np. ArcheAge podobał przez pierwsze kilka dni i kupiłem patrona na dwa miesiące..., ale po pierwszych zachwytach czar prysł i się gry pozbyłem. Trochę pieniędzy i czasu straciłem, ale nie będę spędzał wolnego czasu przy czymś, co mi się nie podoba. I tą zasadą się kieruj. Jak PoE ci się podoba, to nie się niczym nie przejmuj. Z czasem dogonisz weteranów.

Kieruje się taką zasadą tylko mi chodzi o to że ta gra wyszła już 2 lata temu. I nie wiem czy wogule ogarne to wszystko i czy gra się dalej rozwija czy raczej się wypala.

Gra się cały czas rozwija. Niedawno wyszły nowe ligi i wszyscy rozpoczęli grę od nowa. Ogarnąć tą grę nie jest trudno. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni :)

i tak i tak gra sie głównie solo (takie założenie) a w party tylko jak sam tego bedziesz chciał :) pozatym w miastach wyświetlają sie głównie ludzie z Twoim lvlem.

A jaką lige wybrać? I czym one się różnią?

z tego co wiem teraz masz Standard i HC + nowe jakieś ale na zasadach Standardu i HC. Osobiscie proponuje HC sezonowe, bo jak umrzesz to i tak nic nie tracisz i jestes na sezonowym standardzie. (nie pamiętam nazw)

edit: a czym sie roznia to nie pamietam musialbys poczytac na stronie albo w innym temacie bo wydaje mi sie że było poruszane

Witam.Nigdy nie grałem w path of exile. Z tego co widziałem to gra wyszła w 2013 roku.I o to moje pytanie:Czy opłaca się zacząć grać? Czy nie zostanę ,,zdominowany" przez weteranów tejże gry? Czy da radę ich dogonić, robić razem dungeony itp?Z góry dziękuje i pozdrawiam

Generalnie to tego typu pytania nie świadczą dobrze o pytającym. To tak jakbyś miał mus grania. Gramy przecież dla przyjemności (niektórzy zawodowo, ale jakbyś nim był to raczej odpowiedziałbyś sobie sam na to pytanie). Generalnie to PoE jest nieoficjalnym następcą Diablo 2, więc jeśli lubisz te klimaty to "będzie Ci się opłacało". Resztę już napisali przedmówcy.:)

Podłączam się do pytania tylko lekko je modyfikując.
Czy opłaca się teraz zaczynać grać. Chodzi o to, że i tak chyba (raczej?) nie będę grał tą postacią co stworzę teraz tylko następną, kiedy będzie CBT act'u IV. Niestety długo w POE nie grałem (brak czasu niestety), ale chciałbym się przymierzyć do tego, aby chociaż grać regularnie i w swoim tempie rozwijać postać. Dlatego moje pytanie kieruję do was, doświadczonych graczy POE, aby mi doradzili, albo wyjasnili jak to jest u was w świecie POE.
Dziękuję i Pozdrawiam :)

,,Czy opłaca się grać od początku.''

Opłaca się tylko grać od końca.

-Kappa

warn_ico.png
Offtop
~Leman

Dzięki tobie pobieram PoE! Jeżeli lubiłeś/lubisz grać w D2 to PoE jest idealne dla Ciebie.

Teraz są dwie, dodatkowe ligi, torment i bloodlines (normal i hardcore) które dodają nowe mechaniki gry, kilka nowych przedmiotów oraz umiejętności.

Możecie w sumie teraz na nich zacząć ale kończą się za 10 dni. Po tych 10 dniach, wszystko co na nich zdobędzecie zostanie przeniesione na odpowiednie ligi standardowe.

Niby są jakieś nagrody za zrobienie achievementów ale nie ma już szans byście je zdobyli, więc tym się nie przejmujcie.

Pytanie brzmiało - czy warto. Uważam że tak, zwłaszcza że niedługo wchodzi akt IV, który zmieni praktycznie grę, więc radzę wbijać i uczyć się podstaw :).

Ja bym czekał do 20 na CBT, i wtedy zaczął.

Ja bym czekał do 20 na CBT, i wtedy zaczął.

Mam takie pytanie, bo pobralem PoE ale jakos nie mam 'odwagi' wlaczyc, nalogowo w LoL'a gram moze dlatego. ( przynajmniej z korzysciami )

Nie gralem w Diablo, chociaz grywam w hack'n'slashe na smartfonach.

Jesli zaczne teraz i wejde do ktorejs z podstawowych lig ( i tak nie mam pojecia co one daja ) to czy cos sie zmieni jak sie zacznie akt 4? Bede musial postac robic od nowa? Czy oplaca sie teraz 'przejesc' sie z gra zeby pozniej bylo latwiej?

w PoE masz system ligowy(Nowa liga = Każdy zaczyna od nowa), a gdy dana liga się skończy wtedy zaś wszystkie postacie są transportowane na standard(Tak to zrozumiałem) Więc możesz teraz zacząć grać(ogarnąć mniej więcej o co w tej grze chodzi), a potem zacząć grę na nowej lidze. Sam posiadam 30lvl więc jak chcesz mogę tobie pomóc(choć sam jestem zielony) to mogę zrobić nową postać i pykać z tobą w party.

Jeżeli chodzi o grę to jest w wspaniała. Daje tyle możliwości jeżeli chodzi o build... że to głowa mała^^

Nie widzę żadnych przeszkód, cała rozrywka polega na szlachtowaniu potworów jak w każdym dobrym hack'n shalshu. Nie zostaniesz zdominowany, bo to jest praktycznie singlówka z opcjonalnym co-opem, jedynym co różni od zwykłej singlówki są miasta-huby, gdzie możesz spotkać innych graczy i z nimi handlować. Jeżeli nie chcesz, nikt ci nie będzie się wtrącał w rozgrywkę, możesz grać sam. Nikt ci nie wbije do instancji, jeżeli tego nie chcesz. Po za tym, wszyscy grają na kilkumiesięcznych ligach, kiedy się skończy to zakładają na kolejnej. Podczas startu ligi każdy zaczyna od zera, więc każdy ma równe szanse.

Myślę że nie opłaca się grać od początku. Zacznij od końca.

warn_ico.png
Spam ~ NS

Gra jest bardzo dobra, ale nie rozumiem pytania? Grać od początku? Jak najbardziej. Podeszła mi bardziej niż Diablo III, które niestety rozczarowało mnie na dłuższą metę. No, ale jak kto lubi.

Witam.

Nigdy nie grałem w path of exile. Z tego co widziałem to gra wyszła w 2013 roku.

I o to moje pytanie:Czy opłaca się zacząć grać? Czy nie zostanę ,,zdominowany" przez weteranów tejże gry? Czy da radę ich dogonić, robić razem dungeony itp?

Z góry dziękuje i pozdrawiam