Czy pociągnie komputer do popularnych gier

Siema, mam okazję odkupić od kumpla komputer i chcę wiedzieć, czy pogram na nim w gry takie jak:

• BF3
  • GTA 5
  • CS:GO

Mniej/więcej na jakich ustawieniach by działały.

Specyfikacja:

Procesor Intel Core 2 Quad Q9330 2.50 GHz

RAM 3GB DDR2

Karta graficzna AMD Radeon HD5450 400MHz

Licze na szybkie odpowiedzi, oraz konkretne.

Nie
Nie
I nie wiem.

nie

procek tak, ram/karta nie

Za ile chcą Ci go opchnąć jeżeli można wiedzieć?

Nie.

Procek OK,

RAM dokup do 4GB a najlepiej do 8GB

Karta słaba. Kup Radeona R7 260x za ~250 zł do tego i możesz grać.

Ramu nie dokupi bo już nie produkują DDR2. Ogólnie odradzam kupno tego kompa. Przestarzały sprzęt bez możliwości ulepszenia

@edit

CS:GO może jakoś pójdzie, na resztę nie ma co liczyć. Chyba, że uwielbiasz spadki do 10 FPS w "wirze walki"

Ramu nie dokupi bo już nie produkują DDR2.

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=ddr2&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-3-e-0113

Przestarzały sprzęt bez możliwości ulepszenia

Z możliwością ulepszenia, do pewnych granic, o których pisałem. Do pogrania we wszystko oprócz nadchdzącego Wiedźmina 3 wystarczy.

Jak za grosze to możesz brać.

DDR2 nie rozszerzysz do 8GB Ramu

w to mobo nie wsadzisz ddr3

nie wsadzisz mocniejszego procka, a przydalyby sie powoli 4 rdzenie

grafa średnia.

btw co za problem jesli to kolega, sprawdzic u niego na tym sprzęcie czy pojdą te gry.

Ewentualnie jeśli masz dobry zasilacz i ten zestaw możesz kupić za dobre pieniądze, to weź i podkręć ;)

DDR2 nie rozszerzysz do 8GB Ramu

Brednie. Nawet 16GB wsadzi jak mu się zamarzy.

w to mobo nie wsadzisz ddr3

Nie ma potrzeby.

nie wsadzisz mocniejszego procka, a przydalyby sie powoli 4 rdzenie

Ten procek ma 4 rdzenie.

Wsadzi mocniejszy procek. Najmocniejszy na socket LGA 775 jest chyba Q9705, albo wystatczy jakiś Q6600 za flaszkę z allegro podkręcony w kosmos i już mamy mocniejszy procesor niż oryginalny.

Inną rzeczą jest, że ten procek wystarcza do wszystkich gier i nie wymaga żadnego podkręcania, żeby grać w przyzwoitych warunkach, bo gry w większości nie są, że tak powiem, procesorożerne.

grafa średnia.

Chyba do przeglądania Internetu.

to weź i podkręć

Jeśli masz dobre chłodzenie, to raz. Dwa, jeśli chcesz skrócić jego życie, które i tak już jest przy granicy i w każdej chwili coś może się sfajczyć, bo gwarancja skończyła się dawno temu (pewno z ~3-4lata).

Inna sprawa, że trzeba umieć podkręcać i nie jest to kwestia kliknięcia kilku guzików.

I trzy, podkręcenie czegokolwiek tutaj nic nie zmieni w wydajności w grach. A jeśli już to bardzo, ale to bardzo niewiele, wręcz niezauważalnie.

Nie polecam podkręcania niczego, gdyż nie ma takiej potrzeby.

Ewentualnie jeśli masz dobry zasilacz

Dobry zasilacz w 5letnim kompie ? J...jak ? To zasilacze nie umierają ? Nie zużywają się ?

Nie polecam podkręcania niczego w tym kompie i nie polecam słuchania rad użytkownika

Raptile90

:)

nom zrobiłbym to samo co angel ;)

wywalił kartę na śmietnik kupił inną albo r7 albo gtx 460 może?

wywalił ramy kupił 2x2 gb lub 2x4 ofc 800mhz chyba, że płyta czyta wyżej to 1066

zastanowiłbym się też nad zasilaczem

co do "osiągów" aktualnego sprzętu to 2 pierwsze pozycje to tylko na obrazku można zobaczyć, co do CS:go to jak wyżej ktos dobrze powiedział może 10fps w każdym razie slajdowanie gwarant

@edit

właśnie sprawdziłem tą kartę te coś ma support Dx11 o.o

http://www.amd.com/en-gb/products/graphics/desktop/5000/5450

Bez sensu się w to pakować, a kupno 8GB ramu DDR2 to poroniony pomysł. Jakikolwiek Pentium Haswella będzie o wiele szybszy właściwie w każdej grze niż ten Q9300, a ta karta - nie nadaję się do niczego więcej jak wyświetlania pulpitu.

@edit właśnie sprawdziłem tą kartę te coś ma support Dx11 o.ohttp://www.amd.com/e...sktop/5000/5450

To tak jakby dołożyć piąty i szósty bieg do Fiata 126p i się tym chwalić na reklamach i plakatach :D Silnik oczywiście zostaje ten sam, 23 konie mocy w porywach do 25, jeśli długo nie jeżdżony i się uszczelni :D

Bez sensu się w to pakować.

Wszystko zależy od tego ile za tego kompa. Jak wyjdzie w sumie koło 500zł i dozbieranie do 2000 zł jest dla autora tematu problemem, to moim zdaniem warto się w to pakować.

Jakikolwiek Pentium Haswella będzie o wiele szybszy właściwie w każdej grze niż ten Q9300

Za szesć stów kompa z i5 nie kupisz, a taki komp jak ten tutaj (po wspomnianych modyfikacjach) wystarczy do grania we wszystko (na wyosokich i maksymalnych detalach) oprócz nadchodzącego Wiedźmina 3, który ma wymagania z kosmosu.

Różnica pomiędzy tym Quadem, a i3 będzie niezauważalna w grach, a pomiędzy i5 trochę bardziej zauważalna, ale to tylko w niektórych grach. Gry w większości nie są procesorożerne i stary poczciwy niepodkręcony Q9300 pociągnie wszystko co do dnia dzisiejszego wyszło.

A jeśli jakimś cudem w tym kompie będzie dobre chłodzenie, to za flaszkę można wymienić go na Q6600 i tego wariata podkręcić spokojnie do 3,2GHz, a jeśli wystawimy kompa za okno na śnieg to i do 4GHz :) Zyskamy na tym pewno ze trzy FPSy w Battlefieldzie, także WOOHOO!! Szał! ;)

a kupno 8GB ramu DDR2 to poroniony pomysł

Tak, 4GB wystarczą, ale jakby się dało tanio załatwić 6 lub 8 to warto, bo różnica będzie odczuwalna. W każdym bądź razie na pewno trzeba dokupić z 3 na 4. Dobrze jakby były to 800MHz.

To tak jakby dołożyć piąty i szósty bieg do Fiata 126p i się tym chwalić na reklamach i plakatach Silnik oczywiście zostaje ten sam, 23 konie mocy w porywach do 25, jeśli długo nie jeżdżony i się uszczelni Wszystko zależy od tego ile za tego kompa. Jak wyjdzie w sumie koło 500zł i dozbieranie do 2000 zł jest dla autora tematu problemem, to moim zdaniem warto się w to pakować.Za szesć stów kompa z i5 nie kupisz, a taki komp jak ten tutaj (po wspomnianych modyfikacjach) wystarczy do grania we wszystko (na wyosokich i maksymalnych detalach) oprócz nadchodzącego Wiedźmina 3, który ma wymagania z kosmosu.Różnica pomiędzy tym Quadem, a i3 będzie niezauważalna w grach, a pomiędzy i5 trochę bardziej zauważalna, ale to tylko w niektórych grach. Gry w większości nie są procesorożerne i stary poczciwy niepodkręcony Q9300 pociągnie wszystko co do dnia dzisiejszego wyszło.A jeśli jakimś cudem w tym kompie będzie dobre chłodzenie, to za flaszkę można wymienić go na Q6600 i tego wariata podkręcić spokojnie do 3,2GHz, a jeśli wystawimy kompa za okno na śnieg to i do 4GHz Zyskamy na tym pewno ze trzy FPSy w Battlefieldzie, także WOOHOO!! Szał! Tak, 4GB wystarczą, ale jakby się dało tanio załatwić 6 lub 8 to warto, bo różnica będzie odczuwalna. W każdym bądź razie na pewno trzeba dokupić z 3 na 4. Dobrze jakby były to 800MHz.

Kto tu mówi o i5? Za 600 zł dostaniesz Pentiuma G3258(OC do 4GHz na boxie)+MSi H81-P33+4GB ram. Taki zestaw będzie w każdej możliwej grze widocznie szybszy niż jakikolwiek quad, a na dodatek integra tego procka będzie lepsza od tego złomu jakim jest HD5450. Tak samo nie wiem skąd wytrzasnąłeś, że wystarczy do grania we wszystko :blink: Do tego jeszcze wymiana na Q6600, mógłbyś powiedzieć po kiego cofać się do takiej grzałki?

Tak samo nie wiem skąd wytrzasnąłeś, że wystarczy do grania we wszystko

Bo wystarczy.

Do tego jeszcze wymiana na Q6600, mógłbyś powiedzieć po kiego cofać się do takiej grzałki?

Cytuję siebie "A jeśli jakimś cudem w tym kompie będzie dobre chłodzenie, to za flaszkę można wymienić go na Q6600 i tego wariata podkręcić spokojnie do 3,2GHz, a jeśli wystawimy kompa za okno na śnieg to i do 4GHz Zyskamy na tym pewno ze trzy FPSy w Battlefieldzie, także WOOHOO!! Szał! ;)"

To tak pół żartem pół serio, mogłes nie zrozumieć.

entiuma G3258(OC do 4GHz na boxie)+MSi H81-P33+4GB ram.

Też wolałbym taki zestaw, ale wyjdzie mu ponad 2x drożej, a skok wydajności będzie marginalny. Plusem jest możliwość późniejszego ulepszenia.

Proc 300zł

ram 170

mobo 170

karta r7 260x 400 zł (podrożały ? o.O)

do tego zasialacz 100zł

obudowa 100zł

Dysk twardy 250zł

W sumie 1490zł.

Jeśli taki wydatek nie jest dla autora problem, to też polecam taki właśnie zestaw. Ta płyta główna ma socket 1150, więc zawsze później można do niej włożyć i5 czy i7 jeśli zajdzie taka potrzeba.

DDR2 jest jeszcze 4gb i nawet 8gb na proline taki znajdziesz, ale jest problem, bo ja takowy zakupiłem DDR2 4GB 667mhz pc2 cl5, lecz komputer go nie widzi nawet po zaaktualizowaniu biosa, przestawiałem na szynach i nadal tak samo, wydaję mi się, że te kości są wadliwe po prostu samo w sobie skoro pochodzą one z MADE IN CHINA.

Co do komputera to on jest warty max 400 zł, nie ulepszysz go już. A co do gier to GTA5 jak i BF nie ruszą ci a co do CS GO to po prostu będziesz grał na 20-40 fps przy minimalnych ustawieniach.

sam jesteś wadliwy... przetestowałem już z 3-4 komplety i wszystkie działały tylko trzeba zapytać czy to pod czipset amd czy intela to raz dwa jeżeli masz wszystkie sloty zajęte to musisz podciągnąć woltarz bo przynajmniej ja tak musiałem zrobić podczas używania 4x1 lub inne sloty i włączać i wyłączać po kolei ramy żeby sprzęt "załapał" bo mi też właśnie "nie czytało" ramu

Siema, mam okazję odkupić od kumpla komputer i chcę wiedzieć, czy pogram na nim w gry takie jak:BF3GTA 5CS:GOMniej/więcej na jakich ustawieniach by działały.Specyfikacja:Procesor Intel Core 2 Quad Q9330 2.50 GHzRAM 3GB DDR2Karta graficzna AMD Radeon HD5450 400MHzLicze na szybkie odpowiedzi, oraz konkretne.

BF 3 - Pójdzie na Wysokich z AA x4 , wiem bo sam grałem na słabszym kompie tylko ram 4gb i spokojnie miałem od 50 do 65fpsow

GTA V- Myśle że tu nie wiadomo jak będzie to zoptymalizowane, ale obstawiam Niskie ze względu na RAM

CS:Go- nie ma zbyt dużych wymagań , ze względu na rozgrywkę online Średnie/Wysokie

BF 3 - Pójdzie na Wysokich z AA x4 , wiem bo sam grałem na słabszym kompie tylko ram 4gb i spokojnie miałem od 50 do 65fpsow

Chyba jak będzie stał nieruchomo na środku pustyni, albo poza mapą... Oczywiście na singleplayer.

Na q6600, 4gb ram i gtx 260/2 musiałem na średnich grać żeby gra chodziła płynnie w każdej sytuacji, a i tak zdarzało się jej zamulać jak się grało na 64 graczy.

Nie wierzę, że od premiery aż tak poprawiliby optymalizacje. Nie ma bata.

HD5450 jest dobra do przeglądania Internetu, a nie do grania. Chyba pomyliłeś Battlefieldy, chociaż nie wiem, czy nawet dwójka by na tym płynnie poszła :D

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-5450-Passive-vs-GeForce-GTX-260

http://www.hwcompare.com/388/geforce-gtx-260-vs-radeon-hd-5450/

Co do GTA 5 to tutaj są wymagania

Minimalna konfiguracja sprzętowa:System operacyjny: 64-bitowy Windows Vista, Windows 7 lub Windows 8 (8.1)Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz lub AMD Phenom 9850 2,5 GHzPamięć operacyjna: 4 GBKarta graficzna: Nvidia GeForce 9800 GT lub AMD Radeon HD 4870 z 1 GB pamięciKarta dźwiękowa: kompatybilna z DirectXDysk twardy: 65 GB wolnego miejscaRekomendowana konfiguracja sprzętowa:System operacyjny: 64-bitowy Windows Vista, Windows 7 lub Windows 8 (8.1)Procesor: Intel Core i5-3470 3,2 GHz lub AMD X8 FX-8350 4 GHzPamięć operacyjna: 8 GBKarta graficzna: Nvidia GeForce GTX 660 lub AMD Radeon HD 7870 z 2 GB pamięciKarta dźwiękowa: kompatybilna z DirectXDysk twardy: 65 GB wolnego miejsca

Po wspomnianych przeze mnie modyfikacjach będzie szło, ale na pewno nie superpłynnie w najwyższych detalach, ale przypuszczam, że nie będzie też tragedii, w końcu to gra z ps3, a jak wiemy ps3 to szrot i PCtom z tamtych czasów nie dorastał do pięt.

Dużo zależy też od optymalizacji. Po roku od premiery nagle zacznie płynnie chodzić na wszystkim, to jest akurat pewne :D

PS. Port Final Fantasy 13 z PS3 działa idealnie, a mój wyżej wymieniony komputer gdyby mógł, to by się wyłączył podczas grania, bo nie ma co robić. Z GTA5 też tak będzie, teoretycznie, bo wiadomo że populrne i nowe gry mają sprawić też, aby gracze kupili nowe komputery...

Ziomek odpuść sobie chyba że chcesz być zawiedziony...

@Fiery Angel grałem na Athlon x2, i 2gb ram z ta sama karta graficzna i chodziła przepięknie. Jeżeli grałeś na podobnym sprzęcie i miałeś lagi, tzn że któryś z twoich komponentów nie współgrał z całym Pctem...

Ja jak mówię na podobnym sprzęcie miałem 60fpsów z minimalnymi spadkami do 50.