Czy przejść na windows 7 64 bit?

Witam! Mój komputer to:

Karta graficzna - NVIDIA GeForce GT 240 1GB DDR3

Procesor - Intel Core 2 Duo 1.86

Ram - 2x2GB DDR2

Płyta główna - ASUS P5VD2-MX

Zasilacz - Super Fan 500W

Moja płyta główna obsługuje 4GB ramu a wykrywalne mam 2,69 i w biosie też jest tak ustawione nawet po aktualizacji biosu tyle jest. Myślę, że może to być przez system 32 bitowy windows 7 ultimate. Czy opłaca mi się przejść na windows 7 64bit?

Tak, jeśli jest +4GB to tylko system 64 bit.

Tak: )

Oczywiście że warto, 32 bitowy obsługuje max 4 GB jeżeli więcej to oczywiście że warto się przerzucić na 64 bitowego.

Mógłbyś nawet pokusić o windows 8 ;). Bardziej przyszłościowy chociaż może za rok windows 9 :P.

Na twoim miejscu zostałbym przy XP 64-bitowym. Twój PC do demonów prędkości nie należy a XP zżera dużo mniej niż 7emka.

Mógłbyś nawet pokusić o windows 8 . Bardziej przyszłościowy chociaż może za rok windows 9 .

Haha windows 8 bardziej przyszłościowy ? hahaha spadlem z krzesla. Taka przyszosc, ze skoncza wydawac łatki do W8 za 3 lata bo nikt z tego gówna nie korzysta.

Haha windows 8 bardziej przyszłościowy ? hahaha spadlem z krzesla. Taka przyszosc, ze skoncza wydawac łatki do W8 za 3 lata bo nikt z tego gówna nie korzysta.

Ja korzystam i jestem zadowolony, jest dużo ładniejszy i szybszy i jednocześnie pracuje mi się tak samo jak na W7.

Potwierdzam, na W8 szybciej działa procek niż na poprzednich Windowsach. Poza tym mała różnica jest tylko w pasku start, do którego można się przyzwyczaić po 2-3 dniach. Osobiście nie wróciłbym na W7.

Co do startu to wystarczy zainstalować to: http://www.iobit.com/iobitstartmenu8.php i zapominamy o modern UI ciesząc się normalnym pulpitem z normalnym startem.

Ja chciałbym zobaczyć tego 64bit xp Windowsa :).

@Nyksusek Ja z P4 2,8 GHz używałem W7 i chodził dobrze, więc nie wiem o co ci chodzi, xp już dawno powinien być trupem.

Swoja droga, bios nie ma nic wspólnego z Windowsem. Skoro nawet w biosie widzi ci nie pelne 3GB ramu to przyczyna moze byc w plycie glownej(bios) albo pamieci. Win xp ZAWSZE bedzie ci widzial okolo 3,5 GB RAM(jak dobrze pamietam) mając te 4GB. WIec raczej to nie jest wina windowsa.

Ciekawe ja te gówno w lapku mam, nawet ciężko spiracić win 8 ;). Tak windows 8 jest przyszłościowy jest pozbawiony zbędnego balastu z windowsa 7. Jedynie nie ma startu, ale już do tego się przyzwyczaiłem ;).

Swoja droga, bios nie ma nic wspólnego z Windowsem. Skoro nawet w biosie widzi ci nie pelne 3GB ramu to przyczyna moze byc w plycie glownej(bios) albo pamieci. Win xp ZAWSZE bedzie ci widzial okolo 3,5 GB RAM(jak dobrze pamietam) mając te 4GB. WIec raczej to nie jest wina windowsa.

Albo ma 3GB a ktoś mu wcisnął kit że ma więcej. Znam i takie osoby. :P Najszybciej będzie sprawdzić w specyfikacji sprzętu ile tak na prawdę się posiada, dopiero wtedy kombinować z czym co jest nie tak jak powinno.

No chyba iż jedna kość ram wysiada, też to może byś spowodowane, albo jak up wyżej ;P.

Rada: Nie zmieniaj windowsa bo nie w nim jest problem. XP to stary dobry win. Chyba ze koniecznie chcesz grac w gry ktore maja obsługę DX10 czy DX11. Ale na tym sprzęcie co masz na bank ci nie rusza. Idz do specjalisty niech ci sprawdzi plyte glowna, bios, magistrale, sama pamiec. Windows tu nic nie da.

Witam! Mój komputer to:

Karta graficzna - NVIDIA GeForce GT 240 1GB DDR3

Procesor - Intel Core 2 Duo 1.86

Ram - 2x2GB DDR2

Płyta główna - ASUS P5VD2-MX

Zasilacz - Super Fan 500W

Moja płyta główna obsługuje 4GB ramu a wykrywalne mam 2,69 i w biosie też jest tak ustawione nawet po aktualizacji biosu tyle jest. Myślę, że może to być przez system 32 bitowy windows 7 ultimate. Czy opłaca mi się przejść na windows 7 64bit?