Czy sprzęt daje rade?

Witam! Posiadam program Xsplit pełną płatną wersje i gdy nagrywam gre Survarium u pełnej rozdzielczości 1920-1080 na ultra to gra chodzi super, ale jak oglądam to co się nagrało to jest jedno wielkie klatkowanie...

Czego to może być wina?

I5-4690k

GTX970

8GB RAMU

Takie gry jak FarCry 3 nagrywam na ultra przy 60 fpsach i nagranie wygląda ładnie

Czy jestem zmuszony nagrywać w mniejszej rozdzielczości? jak wy to widzicie?

Dodam, że jak nagrywam np Bandicamem to jakość jest super mega extra zarówno przy nagrywaniu jak i przy oglądaniu tego nagrania.

Wydaje mi się, że to wina i5 choć nie jestem pewny.

Proponuję sprawdzić inny program.

Ale co z procesorem? tak dokładniej?

W sumie jak napisałeś, że Bandicam ogarnia sprawę to raczej wina Xsplita w takim razie.

Osobiście nie polecam Xsplita ani do streamowania a ni do nagrywania ;)

Są dużo lepsze programy do tego :)

A takim uniwersalnym który fenomenalnie sprawdza się w nagrywaniu i streamowaniu jest OBS.

Ja korzystam z niego bo nagrywa mi obraz z kamerki, gre i dźwięk równocześnie tak, że równo wszystko leci i nie musze renderować.

Jak chce nagrać gre bandicamem to nie mam obrazu z kamerki i dźwięk który nagrywam np Audacity po renderowaniu spierdziela we wszystkie strony...

Aa widzisz, no to polecam z całego serca OBS'a, a dla czego? A no dla tego, że po:

1. Jest to w pełni darmowy program!

2. Jest bardzo łatwy w obsłudze.

3. Jest znacznie mniej "zasobożerny" niż w/w Xsplit.

Ogólnie lepsza wersja Xsplita ;P

No to pobrałem tego OBS i jak staram się coś nagrać to praktycznie przy każdym ruchu na ekranie ( wymuszonym myszką ) obraz się rozmazuje...

Nie moge znaleźć porady jak to ustawić.

A już śpieszę z pomocą.

Takie ustawienia mam na 720p, jeśli chcesz nagrywać na fullHD to wystarczy rozdziałkę zmienić na 1080p ;)

Podczas nagrywania i ogólnie ruszania ekranem w grze, w programie pali się na czerwono ostrzeżenie o wysoki poborze procesora, a w menadżerze zadań windows użycie CPU 95/100%

I ten program miał nie zjadać procesora?

Bandicamem, frabsem itd nagrywam z palcem w tyłku na full mega blaster, a tym się nie da? To o co z tym w końcu chodzi?

Ustawiłem sobie tak jak masz ty.

Pytanie z innej beczki.. chodzi tylko o nagranie filmu na kompa czy streamowanie online w czasie rzeczywistym ?

W czasie nagrywania filmu proc dostaje ostro w d*pę tak samo jak dysk, który nie dość iż obsługuję grę zapisuję równocześnie film. Na poprzednim kompie, tj. 8gb ramu, radek 7850 i amd phenom II x4 965 dawałem radę spokojnie nagrywać filmiki nawet z BFa 4 jednak tam gdzie gra wymagała większych zasobów już na starcie to w czasie nagrywania czasami było "ciepełko". Jeśli w innych programach nie masz problemów z nagraniem i jakością po nagraniu to wina może leżeć w samych ustawieniach danego progsa, aczkolwiek sam program jest pisany inaczej. Ja używam programu ACTION! do nagrywania filmików, obecnie nie widzę innego, którego mógłbym go zastąpić !

Jeśli chcesz streamować online to co obecnie robisz to prócz tego wyżej dochodzi jeszcze łącze internetowe i tutaj np. 1mb na wyjściu czyli około 100kb/s nie styka by streamować.

Chodzi mi tylko o nagrywanie! W ustawieniach OBS nie zaznaczyłem by procek katował film, a karta graficzna i jest już spokojnie.

Teraz byle dźwięk ogarnąć i mam nadzieje, że jakoś to będzie.

Podsumuje to tak OBS bardziej nadaje sie do stremowania niz nagrywania to samo xsplit . Jezeli chcesz nagrywac to tylko i wylacznie Action ( 90 zl pelna wersja ) . Mozesz dodac nawet do 2 kamerek na nagraniu naraz , wybrac czy mic ma sie nagrywac do jednej sciezki czy osobno w stosunku do gry . Do tego ma on specjalne ustawienia dla kart AMD oraz Nvidi odciazajace procka . Plik w obu tych przypadkach w locie konwertowany jest na mp4 .Sama mam i5 3550 i nigdy nie mialem problemu z nagranym materialem ( wszytsko nagrywam na ultra usatwieniach ) :)

Jeśli chodzi o nagrywanie OBS'em to się mylisz :)

Program bardzo szybko się rozwija i na chwilę obecną jest jednym z najlepszym programów służących do nagrywania a to z tego względu, że oferuje znacznie więcej opcji niż Action! dzięki czemu jakość nagrania będzie znacznie lepsza. Nawet RockAlone2k korzysta właśnie z OBS'a do nagrywania swoich filmów i jak można zaobserwować jakość na jego nagraniach, jakość jest mega. ;)

Oczywiście Action! też jest doby, lecz kompletnie nie opłacalny. Po pierwsze, kosztuje prawie 100zł a po drugie, osiąga słabsze wyniki jeśli chodzi o jakość nagrań i możliwości dostosowania ustawień ;)

Witam! Posiadam program Xsplit pełną płatną wersje i gdy nagrywam gre Survarium u pełnej rozdzielczości 1920-1080 na ultra to gra chodzi super, ale jak oglądam to co się nagrało to jest jedno wielkie klatkowanie...

Czego to może być wina?

I5-4690k

GTX970

8GB RAMU

Takie gry jak FarCry 3 nagrywam na ultra przy 60 fpsach i nagranie wygląda ładnie

Czy jestem zmuszony nagrywać w mniejszej rozdzielczości? jak wy to widzicie?

Dodam, że jak nagrywam np Bandicamem to jakość jest super mega extra zarówno przy nagrywaniu jak i przy oglądaniu tego nagrania.