Czy stracę gwarancję?

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy kupując używany procesor i wkładając go do płyty głównej na gwarancji mogę ją stracić. Mam okazję zakupu mocniejszego, 6 rdzeniowego amd (po kręceniu) który przywrócę do normalnych zegarów lecz aby to zrobić musiałbym grzebać w sprzęcie mającym gwarancję czyli usunąć procesor na gwarancji i wsadzić go w płytę również posiadającą gwarancję. Boję się jednak że taki zabieg może skasować moją dotychczasową opcję darmowej naprawy. Ktoś może wie jak to jest w derkomie z tego typu zabiegami ?

Jeżeli modyfikowałbyś ogólnie płytę główną to wtedy naruszysz gwarancję. Wymiana procesora tym nie jest, więc możesz wymieniać procka do woli. Ważne żeby był tylko zgodny z płytą główną.

Z tego co się orientuje to teraz nie ma się gwarancji na całość, tylko na poszczególne podzespoły. Więc raczej gwarancji nie stracisz. Każdy ma przecież prawo, do modernizacji sprzętu prawda? :)

Wiesz,o to zawsze możesz zapytać sprzedającego a on ma obowiązek odpowiedzieć na takie pytanie.

Na 99.9 % gwarancji nie tracisz . Prosta odpowiedz kupując płyte główną sprzedawca nie mógł wiedzieć jaki masz procesor obecnie ( 5 ghz czy 10 ghz ^^ ) lub jaki zamierzasz do niej włożyć ( twój procek nie powinien interesować go wogóle , ofc poza socketem ) . Każda część komputera podlega osobnej gwarancji i jeżeli nie zmieniasz nic w ich komponentach ( dajmy na to bios , podkrecanie itp ) . Nie maja prawa nie uznać gwarancji . Jedyna opcją utraty gwarancji przy wymianie komponentów jest kiedy pc ma plombe. Czyli kupujesz już cały zestaw gotowy .

Prawo dot. gotowych zestawów zmieniło się jakiś czas temu. Sama w sobie plomba na obudowie obowiązuje już tylko na laptopach i komputerach po likwidacyjnych. Co do autora, mam znajomego który pracuje w serwisowni i stwierdził jedno: utrata gwarancji płyty głównej zazwyczaj spowodowana jest SAMODZIELNĄ wymianą kondesatorów, styków baterii, przerabiania mostka ostatecznie przelutowywaniu ścieżek przy podkręcaniu. Nic więcej.

Więc wymieniaj procka spokojnie, tylko pamiętaj o dobraniu procka pod socket.

Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedź ;P Socket będzie odpowiedni to moja płyta obsługuje AM2, AM3 i AM3+ :) a procesor w porównaniu do mojego da mi ponad 15 klatek/s w renderingu więcej.

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy kupując używany procesor i wkładając go do płyty głównej na gwarancji mogę ją stracić. Mam okazję zakupu mocniejszego, 6 rdzeniowego amd (po kręceniu) który przywrócę do normalnych zegarów lecz aby to zrobić musiałbym grzebać w sprzęcie mającym gwarancję czyli usunąć procesor na gwarancji i wsadzić go w płytę również posiadającą gwarancję. Boję się jednak że taki zabieg może skasować moją dotychczasową opcję darmowej naprawy. Ktoś może wie jak to jest w derkomie z tego typu zabiegami ?