Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy kupując używany procesor i wkładając go do płyty głównej na gwarancji mogę ją stracić. Mam okazję zakupu mocniejszego, 6 rdzeniowego amd (po kręceniu) który przywrócę do normalnych zegarów lecz aby to zrobić musiałbym grzebać w sprzęcie mającym gwarancję czyli usunąć procesor na gwarancji i wsadzić go w płytę również posiadającą gwarancję. Boję się jednak że taki zabieg może skasować moją dotychczasową opcję darmowej naprawy. Ktoś może wie jak to jest w derkomie z tego typu zabiegami ?
Czy stracę gwarancję?
Jeżeli modyfikowałbyś ogólnie płytę główną to wtedy naruszysz gwarancję. Wymiana procesora tym nie jest, więc możesz wymieniać procka do woli. Ważne żeby był tylko zgodny z płytą główną.
Z tego co się orientuje to teraz nie ma się gwarancji na całość, tylko na poszczególne podzespoły. Więc raczej gwarancji nie stracisz. Każdy ma przecież prawo, do modernizacji sprzętu prawda?
Wiesz,o to zawsze możesz zapytać sprzedającego a on ma obowiązek odpowiedzieć na takie pytanie.
Na 99.9 % gwarancji nie tracisz . Prosta odpowiedz kupując płyte główną sprzedawca nie mógł wiedzieć jaki masz procesor obecnie ( 5 ghz czy 10 ghz ^^ ) lub jaki zamierzasz do niej włożyć ( twój procek nie powinien interesować go wogóle , ofc poza socketem ) . Każda część komputera podlega osobnej gwarancji i jeżeli nie zmieniasz nic w ich komponentach ( dajmy na to bios , podkrecanie itp ) . Nie maja prawa nie uznać gwarancji . Jedyna opcją utraty gwarancji przy wymianie komponentów jest kiedy pc ma plombe. Czyli kupujesz już cały zestaw gotowy .
Prawo dot. gotowych zestawów zmieniło się jakiś czas temu. Sama w sobie plomba na obudowie obowiązuje już tylko na laptopach i komputerach po likwidacyjnych. Co do autora, mam znajomego który pracuje w serwisowni i stwierdził jedno: utrata gwarancji płyty głównej zazwyczaj spowodowana jest SAMODZIELNĄ wymianą kondesatorów, styków baterii, przerabiania mostka ostatecznie przelutowywaniu ścieżek przy podkręcaniu. Nic więcej.
Więc wymieniaj procka spokojnie, tylko pamiętaj o dobraniu procka pod socket.
Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedź ;P Socket będzie odpowiedni to moja płyta obsługuje AM2, AM3 i AM3+ a procesor w porównaniu do mojego da mi ponad 15 klatek/s w renderingu więcej.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy kupując używany procesor i wkładając go do płyty głównej na gwarancji mogę ją stracić. Mam okazję zakupu mocniejszego, 6 rdzeniowego amd (po kręceniu) który przywrócę do normalnych zegarów lecz aby to zrobić musiałbym grzebać w sprzęcie mającym gwarancję czyli usunąć procesor na gwarancji i wsadzić go w płytę również posiadającą gwarancję. Boję się jednak że taki zabieg może skasować moją dotychczasową opcję darmowej naprawy. Ktoś może wie jak to jest w derkomie z tego typu zabiegami ?