Czy ten zestaw bedzie działać?

Mam specjalnie kupować zasilacz i robić zdjęcie by udowodnić coś random gimbazie z internetu ? Plisss90% mocy jaką pobiera komputer to właśnie linia 12v , reszta to dodatek np pod czytniki kart pamięci. Fortrony może i się nie umierają jak chińskie podróbki , jeśli jednak producent obiecuje na opakowaniu 500W to tyle mniej więcej powinno być a nie 400.

Nigdy nie będziesz miał na linii 12V tyle ile podaje producent "na opakowaniu", to zawsze jest wartość maksymalna a zasilacze mają wydajność rzędu 70% czy więcej jak te z certyfikatem 80plus.

Proszę skończmy ten temat, bo pojawią się jakieś dziwne wnioski w głowach i skończymy głupsi niż byliśmy przed powstaniem tematu.

Te 408W to jest suma mocy na samej linii 12V. 500W to jest moc ogólna zasilacza na wszystkich liniach. Podana moc 550W to jest moc szczytowa zasilacza, która rzadko kiedy jest w ogóle wpisywana w tabelkę za co Fortronowi należy się piwo. Co do IDIOTYCZNEJ opinii, że ten fortron ze screena "sprawdzony" przez wcześniej wymienionego użytkownika, to powiem tylko tyle, że ten zasilacz z obrazka jest mocny. 18A na linii 12V to dużo, wysoka półka.

Sprawdzanie zasilacza nie polega na pobraniu z neta obrazka i przeczytaniu tabelek. Sprawdzenie zasilacza to sprawdzenie przy pomocy urządzeń pomiarowych faktycznych napięć zasilacza w spoczynku i w stresie. Czego nasz dojrzały mistrz wiedzy tajemnej nie zrobił. Po za tym, przez słowo sprawdzenie czegoś rozumiem to, że był chociażby przez chwilę posiadaczem danej rzeczy albo przynajmniej ją dotknął palcem.

Raz jeszcze piszę, firma Fortron jest dobra, należy ją polecać. Nie ma żadnych podstaw, a już na pewno nie było w tym temacie, żeby twierdzić inaczej.

Dla autora tematu: ja również podzielam opinię FlashGordona, że ten fortron może po prostu nie wydolić. Thermaltake, którego Ci polecił jest wporzo. Generalnie te wskaźniki efektywności, certyfikaty bardzo pomagają w doborze zasilaczy. Warto na nie zwracać uwagę i kierować się nimi przy zakupie.

EDIT. Do gościa poniżej:

Na początku tematu twierdziłeś, że fortron to syf. Na początku tematu, twierdziłeś, że moc pokazanego przez ciebie zasilacza to po sprawdzeniu przez ciebie 408W. Teraz próbujesz się wykręcić. Ile razy jeszcze będziesz to robić? Ja jak się na czymś nie znam to się nie odzywam. Proponuję ci postępować podobnie, ale rozumiem. Każdy z nas ma na pewnym etapie życia pewne odchyłki, to normalne; jednak nie każdy z nas próbuje z kogoś zadrwić kiedy sam nie ma za sobą odpowiedniej wiedzy i argumentów.

hmm Zacznijmy więc od początku :

1. Operowanie nazwami typu Fortron 500 nic nie mówi. Założyciel tematu szuka dobrego zasilacza do 200zł co pociągnie mu fx 8350. Wszystko od Fortrona do 200 zł to szajs który nie dźwignie 8350.

Nie rozumiem więc hejtów .

2. BTW Fortrona już niema Firma nazywa się FSP Europe i zgadza się robi bardzo dobre zasilacze które kupuje min. Be Quaiet czy Evaga lista produktów tutaj: http://www.fsp-europe.com/polish/aurum.php

3. Nie wszystkie jednak zasilacze tej firmy są takie "super duper" jak można wywnioskować z waszych postów oto przykład:

NP : Hexa 500 w (FSP-HE-500) ~ 180 zł Linia v12 408 wat

Hexa 500 + ~ 200 zł Linia v12 432 wat

Vs Inne

XFX ATX Core 450W 120mm 80+ PSU (P1-450S-X2B9) ~ 180 zł Linia v12 408 W

Zasilacz Corsair CX Series 500W ATX ~ 200 zł Linia v12 456 W

Zasilacz EVGA ( 100-B1-0500-KR ) ~ 210 zł Linia v12 480 W

SilentiumPC Deus 500W PSU ~ 180 zł Linia v12 468 W

Wniosek Fortron spoko jak się ma więcej $$$. W przypadku jaki omówiliśmy sssie na tyle innych zasilaczy w podobnej cenie.

Edit
O pardon FSP hyper jeszcze daje radę.

Co do pytania :

XFX 550 W powinien dać radę :

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-core-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/

Dobra, mam jeszcze jedno pytanie czy zasilacz 400w Logic, poradzi sobie z radkiem 7850 athlonem x4 4gb pamieci ? I nawet jesli bym podlaczyl radka to wrazie problemow tylko zasilacz sie spali czy ryzykuje czyms wiecej?

Nie. Jak zasilacz nie wyrabia to puszcza duży prąd na podzespoły. Możesz spalić wszystko i nic, zależy od szczęścia, w którym momencie trzaśnie. Nie warto ryzykować tyle hajsu, na karcie graficznej może się nie skończyć.

Tanie zasilacze nie mają z reguły filtrów i zabezpieczeń, dlatego właśnie szansa spalenia podzespołów jest tak duża.

edit. Źle się wyraziłem. Nawet jak daje radę, to zasilanie przekazywane przez niego może falować, być zbyt niskie, zbyt wysokie, może co jakiś czas troszkę podnieść prąd na ułamek sekundy etc.

Ogólnie chce ulepszyć blaszaka którego mam na niżej wymienionej płycie z athlonem x4 i gt630, tylko nie mam zielonego pojecia czy ten procesor w ogole wejdzie, czy dorowna i5 w tej cenie no i karta graficzna czy podziała.

78lmt-s2 - płyta główna

AMD FX-8350 - procek

r9 270x - karta graficzna

fortron 460W - zasilacz