Czy tylko ja to widzę?

I? Mówimy ciągle o mecie, a Ty wyjeżdżasz z 4signet Ele. Mogę sobie nawet grać Thief'em pod trapy i czerpać z tego fun - co z tego, jeżeli chcę robić cokolwiek innego poza grą solo to muszę biegać wg. meta buildu?

Tak, zgadzam się całkowicie. Nie mam żadnej wartości dla rajdu. I o to pieję.

Nie mam absolutnie nic do tego, że istnieje coś takiego, jak meta. Nie mam absolutnie nic do tego, że jeżeli robię czysty DPS siedzę w Berku, a jeżeli Condi to w Viperze (i są to jedyne 2 sety używane w mecie PvE).

Mój problem jest taki, że każda klasa ma tylko JEDNĄ słuszną opcję, czasami drugą, ale nieco słabszą. Jedną, jedyną która się liczy. Można by było zbalansować resztę broni oraz skilli które może używać profesja. Tak, że jeżeli zdecydowałbym się wziąć inne bronie, służące nota bene do tego samego nie czułbym się jak kula u nogi w teamie.

Oj to się kolega po prostu spóźnił, ta gra swoją erę tzw theorycraftu przechodziła w 2013 roku. Wtedy ludzie zaczęli rozumieć jej mechaniki i zaczęły powstawać pierwsze buildy uznawane za "meta" ponieważ w porownaniu do innych byly najbardziej wydajne. Zawartość tej gry wciąż da sie przejsc z zupełnie przypadkowym zestawieniem traitow oraz broni czy profesji w teamie, ale ludziom, którzy pierwsze godziny spedzone z gw2 maja juz za soba zwyczajnie szkoda na to czasu. Możesz zebrać swoich znajomych (ekhem) i zrobić użytek ze wszystkich dostępnych w grze umiejętności nie marnujac przy tym czasu ludzi, ktorym na tym czasie zależy i nie chca go tracic na czyjeś chumory.

Życzę powodzenia ze znalezieniem mmo oferującego dokładnie taki sam dps przy uzyciu np 4 roznych buildow dla danej profesji (w takich samych warunkach)

A ile ty buildów viable byś chciał na jednej klasie? Elek ma 4, Warrior ma 3, Chrono ma 3, Guard ma 4 jeśli mówimy o rajdach. Nie wiem czego chcieć więcej. 

Jeszcze raz, ile? Ele ma 3 - Fresh Air, Staff i Auramancer. Chrono ma 2 - Tank i Utility. Warrior ma 2 - PS Burst i PS Condi. Guard ma 2, które nawet nie wiem, czy mają jakieś specyficzne nazwy.
Szkoda, że nie wspomniałeś o Revenancie, który ma 1 build na rajdy. Albo Thief'ie.

Nie musisz biegać według meta buildu. Wystarczy znaleźć grupkę osób którym twój build nie będzie sprawiał problemów. A jak masz grać solo jako pug, no to stety lub niestety większość ludzi gra według mety. Przypomnę może co skrót meta: most effective tactic available. To chyba dobrze, że istnieją buildy dzięki którym będę mógł robić efektywnie instancje. Raidy są wykonywalne w kompozycji 10 leczących tempestów. Wystarczy znaleść grupkę osób, który taki styl gry odpowiada.

Rajdy nie mogą być tak robione, tylko niektóre bossy, które nie mają hard-enrage timer'a, jak wrzucony przez Ciebie Matthias.

Oj to się kolega po prostu spóźnił, ta gra swoją erę tzw theorycraftu przechodziła w 2013 roku. Wtedy ludzie zaczęli rozumieć jej mechaniki i zaczęły powstawać pierwsze buildy uznawane za "meta" ponieważ w porownaniu do innych byly najbardziej wydajne.

Pudło, mój drogi. Pierwsze buildy uznawane za meta powstały już w 2012. 4x Zerk Warrior + Mes. Nienawidziłem tego już wtedy.

I drugie pudło za to, że w 2013 coś takiego jak build condi był kwitowany śmiechem, z racji działania mechaniki condi. Po zmianie tego systemu zaczął się nowy "theorycraft" co będzie działało w tym nowym środowisku.

Życzę powodzenia ze znalezieniem mmo oferującego dokładnie taki sam dps przy uzyciu np 4 roznych buildow dla danej profesji (w takich samych warunkach)

WoW - jeżeli mówimy o klasach mające 3 specjalizacje DPS, 3 buildy na klasę. TSW. SWTOR - jeżeli mówimy o klasach mające 3 specjalizacje DPS, 3 buildy na klasę. Akurat mam zainstalowane, jakbym poszukał to bym mógł wymieniać dalej.

A, no i oczywiście GW1.

I jeżeli ktoś mi powie, że mam grać zatem w te gry, skoro bardziej mi się podobają - spoko, gram. I na nie też narzekam. Jeżeli produkt, za który zapłaciłem, nie spełnił moich oczekiwań z jakiegoś powodu - czy to głupia meta, czy nudne rajdy, czy błędy w grze, czy za duży gear-check - będę ten element krytykował. GW2 było od początku reklamowane jako "graj po swojemu, wszystko będzie viable". A tak nie jest.

Ele ma jeszcze staff healera, guardem mozna grac z mlotkiem, gsem, swordem i scepterem, chrono mozna zbudowac pod dps dajac dublony do exotic trinketow dla 20% boon duration, warriorem mozesz grac full condi, ale PS jest bardziej uzyteczny. Revenant jest ogolnie brany tylko dla 50% boon duration. Mozna grac healerem pod ventari, ale to troll build, ale efektywny. Thief ma 2: staff i dagger dagger o ile sis nie myle. Dalej mi nie odpowiedziales ile bys chcial buildow viable na danej klasie.

Filmik z tempestami mial pokazac ze rajdy mozna robic na rozne sposoby, a meta jest po to by je robic efektywnie. Tez nie widze problemi zagrania 10 tempestow na VG.

Oj to się kolega po prostu spóźnił, ta gra swoją erę tzw theorycraftu przechodziła w 2013 roku. Wtedy ludzie zaczęli rozumieć jej mechaniki i zaczęły powstawać pierwsze buildy uznawane za "meta" ponieważ w porownaniu do innych byly najbardziej wydajne.

"Pudło, mój drogi. Pierwsze buildy uznawane za meta powstały już w 2012. 4x Zerk Warrior + Mes. Nienawidziłem tego już wtedy.

I drugie pudło za to, że w 2013 coś takiego jak build condi był kwitowany śmiechem, z racji działania mechaniki condi. Po zmianie tego systemu zaczął się nowy "theorycraft" co będzie działało w tym nowym środowisku."

Hahaha no skoro wiesz lepiej to wracaj do swojej gry pomiędzy "vote kick-ami" swoim mocnym warriorem w imie wyzszego dobra. Casuale

"WoW - jeżeli mówimy o klasach mające 3 specjalizacje DPS, 3 buildy na klasę. TSW. SWTOR - jeżeli mówimy o klasach mające 3 specjalizacje DPS, 3 buildy na klasę. Akurat mam zainstalowane, jakbym poszukał to bym mógł wymieniać dalej.

A, no i oczywiście GW1."

Możesz porównać do siebie te 3 buildy pod względem dps i wykazać ich równość do paru cyfr po przecinku bo pustymi zdaniami raczej nikogo nie przekonasz

Otóż, chodzi mi o skille w GW 2. Jest to jedyna rzecz która psuje mi grę. Nieważne kogo bym wybrał, już przed poziomem 10 znam wszystkie swoje umiejętności. Szczerze współczuję tym co biorą łucznika. Musi on do końca gry katować pięć skilli. No chyba że lubi latać z 2h mieczem. Jasne, są jeszcze tzw. traity. No ale powiedzmy sobie szczerze. Ich cd to co najmniej 20 sek.przez co używa się ich raz od wielkiego dzwonu.

Pewnie ktoś powie, że najbardziej liczą się specjalizacje (lub mastery, nie pamiętam). Choć prawda jest taka że dodają tylko pasywne efekty.

Próbowałem grać wszystkimi klasami i wkurza mnie to, że jeśli chcę latać wojem z dwoma mieczami, bo nie lubię 1h axów czy 2h młota, to znów jestem skazywany na używanie pięciu umiejętności plus efekty pasywne z drzewek.

Moje pytanie jest takie. Jakim cudem Wam się to nie nudzi? To nie jest hejt, bo gra jest naprawdę bardzo dobra. No ale patrzeć w kółko na te same animacje do 80 lvlu to dla mnie masakra. Nie wiem, może coś przeoczyłem. Jeęli tak, to piszcie.