@Kickpanda
1. " Choć prawda jest taka że dodają tylko pasywne efekty. " - Nigdy nikt nie uważał, że traity/specjalizacje dają ci skille. To zawsze były pasywne cechy, które mogą też zawierać efekty, które uaktywniają się po wystąpieniu właściwej sytuacji.
2. Mnie to nudzi i to bardzo. Nie widzę kompletnie logiki za tym, co zrobili. I tak mają problem z balansem, więc o co chodziło, to nie mam pojęcia. Gdyby skille nie był przypisane do broni, to wtedy można by było co dodatek dodać jeden czy dwa skille, które wymagają konkretnej broni (np. tego skilla możesz użyć tylko wtedy, gdy w ręce trzymasz miecz; to nie to samo, co przypisanie skilla do broni i zmuszenie gracza do trzymania go na pasku). Teraz nie mogą tego zrobić, bo wtedy musieliby wcisnąć po jednym skillu dla każdej klasy i jej jednej broni, bo jak to tak wygląda, jakby dali coś tylko jednej klasie.
@zombie89
1. To ciekawe, bo ja po "switch gear" (wtf, co to jest) dalej mam 5 skilli przypisanych i 5 utility do wyboru. A jak zmienię broń, bo chyba o to ci chodziło, to mam dalej 5 skilli przypisanych. Nic mnie to nie ratuje. Szczególnie, jeśli z tych 5 skilli interesuje mnie tylko jeden, bo tylko on odpowiada mojej grze.
2. " że jak już wybierzesz odpowiednie bronie(a co za tym idzie skile) to możesz spokojnie skupić się na WvW i ccrafcie " - tu dostałem raka. Z pewnością gracze ESO, WoW-a, Lineage 2, Warhammera i setki innych gier są niespokojni na WvW i przy afkowaniu na crafcie, bo ich skille nie są przypisane do broni. Jeśli ogarnięcie 10 skilli to dla ciebie za dużo, to kwestionuję twoje normalne istnienie w tym świecie. Tu skończę, żeby nie obrazić twojej inteligencji. Na "esencję gry" w postaci WvW i craftu (CRAFTU, omg), spuszczę zasłonę milczenia.
3. To nie są mastery, tylko elitarne specjalizację. I nic nowego do gry nie wprowadzają. Oddajesz 3 "drzewko" w zamian za elitarną specjalizację - w nagrodę dostajesz dostęp do nowej broni (z nowymi skillami) i 5 utility do wyboru. Problem w tym, że dostęp do broni, JAK I do utility, masz tylko przy wyborze elitarnej specjalizacji. Więc nawet jeśli nie podoba ci się Druid, ale chcesz mieć dostęp do choćby jednego jego glyphu, to sorry, ale nie w tej grze. I w taki oto sposób gra blokuje ci możliwość bycia unikalnym.
@tymek420
1. " Gra jest nastawiona na End Game i na gearze. " - przegoniłeś użytkownika wyżej. Gra, która ma endgame niemal od 2 poziomu (i tylko dzięki dodatkowi można powiedzieć, że ma jeszcze raidy) i tak też była reklamowana (czyli jako gra bez gonienia do 80 lvl, żeby móc robić coś, co wcześniej nie było dla ciebie czyt. endgame), jest teraz uznawana za "grę nastawioną na endgame"? LOL. I gear w tej grze nie ma żadnego znaczenia. Trinkety łatwo zdobyć. Reszta, to tylko skiny.
2. Co to znaczy, że bronie klasyfikują moją postać? Chyba po to wybieram klasę, żeby ją "sklasyfikować", nie? Chodzi ci o rolę? Jako thief mogę być DPS-em mając dual pistols lub dual daggers. Jako mesmer mogę robić za cc mają sword/pistol, jak i gs.
3. Ta gra właśnie miała nakłaniać cię do tworzenia własnych build. To właśnie dlatego zabrano statystyki ze specjalizacji.
4. Wstręt mam do twoich wypocin, więc przejdę dalej.
@Frosty
1. Twoją radą na przypisanie skilli do broni jest wybranie innej klasy? Wyborne.
2. Tak. Tak jest w większości MMOG. Tylko że mówimy tutaj o sequelu Guild Wars 1, który był unikalną grą pod względem tworzenia postaci. Teraz zostało już tylko TESO.
@Kruczq
1. Nie znam gry, która ma 40 skilli, a używasz tylko 3. W WoW-ie (bo pewnie do niego biłeś) dobiłem do 80 i używałem wszystkich skilli z wyjątkiem wskrzeszenia i skilla rasowego. Wyrzuciłem może z paska jednego skilla, bo mi się nie podobał. Oczywiście nie używałem ich tak samo. Jedne używałem częściej, a innej rzadziej. Wszystko zależało od sytuacji. No chyba że rzeczywiście korzystasz z wszystkich 9 skilli w GW2. Wtedy twoja gra polega na uderzaniu głową w klawiaturę i aktywowaniu wszystkich skilli w myśl zasady tl;dr. Tak gra większość fanboyów tej gry, więc się nie przejmuj.
2. " gw1 dzialalo tak samo, kazda bron ma rozne skill sety i kazda bron jest dobra w czyms innym, to samo jesli chodzi o utility skille. " Dostałem kolejnego raka. GW2 nawet spod ziemi nie wyrosło, żeby dorównać GW1 do pięt pod względem tworzenia buildów. W GW1 miałeś 8 pustych slotów i wstawiałeś tam skille swojej klasy, a broń nie miała przypisanych klas. Mogłeś biegać nawet z dual daggerami na wojowniku albo tarczą i włócznią na mesmerze. Proszę, nie wypowiadaj się na temat gry, w którą nigdy nie grałeś.
3. " A jak ktos faktycznie uwielbia miec miliardy skilli na pasku to zawsze mozna grac engim. " - Czemu to miało służyć? Dalej widzisz tylko 10 skilli (z czego jeden z nich to kit). Kit inżyniera zmienia tylko 5 skilli (te od broni). I build na 5 kitów jest nieefektywny, więc tym bardziej nie wiem, po co to robić.
Zgadzam się z przedmówcami jeśli chodzi o "nie podoba się to zmień grę". Jeśli chodzi o tworzenie buildów i różnorodność, to ANet schrzaniła GW2 i to mocno. Nie ma w tym żadnej logiki. Dalej jest problem z balansem (a chyba taki był powód tej zmiany), a turnieje nie są w żaden sposób bardziej ekscytujące. Turnieje w GW1 też miały duże nagrody i PvP też było oblegane. Wystarczyło skopiować wszystkie skille i gitara. Ewentualnie wyrzucić te, które naprawdę sprawiały problemy przy balansie. Nie trzeba było wymyślać nowego koła, bo te 8 miejsc na pasku umiejętności tylko dla ciebie, były wielkim atutem GW1. Mogły być też i GW2.
Tak więc jeśli po cichu liczysz na jakiś revamp skilli, to od razu ci piszę, że w obecnej fazie jest to niemożliwe. Wystąpiłyby ogromne problemy z balansem, więc trzeba byłoby przeprowadzić całkowity balans wszystkich skilli (i traitów). To by pociągnęło za sobą balans całego PvE i obawiam się, że również i statów zbroi i broni. Tak więc może w GW3.