Czy warto bylo? prosze o ocene

Witam.

Od razu przejdę do rzeczy. Złożyłem sobie kompa. Oto ogolna specyfikacja :

- i5 (3.7mhz x4)

- asus radeon 7850 2gb ddr5

- 16gb pamięci ram ddr3

- dysk twardy 1tb

- zasilacz 600w

- płyta główna MSI karta dzwiekowa i sieciowa zintegrowana

- klawiatura z podświetleniem

- mysz laserowa 3 przyciskowa

- monitor 24 cale benq

- obudowa z zegarem elektronicznym i 5 wiatrakami.

Wartość : 4.200 zł.

Przepraszam ze tak mało szczegółów jeśli chodzi o płytę główna i resztę. Nie jestem specjalista hehe tak czy siak proszę o ocenę sprzętu i czy pogram sobie w najnowsze tytuły na high detal przy 1900x1200. Dzięki waszym wypowiedziom będę wiedział co zmienić w przyszłości.

dziękuję z góry i pozdrawiam.

Jaka konkretnie to pamięć? Jaki Dysk (model)? Jaki Zasilacz (oby nie no-name)? Płyta główna umożliwi podkręcenie tego i5? Obudowa pomieści dobre chłodzenie?

Klawiatura + mysz, monitor to już twoja kwestia. Odejmij ile na do wydajesz i podaj dokładna kwotę (na samą skrzynie) a coś się złoży.

P.S. Czy już to zakupiłeś? Po temacie można domyśleć się że tak... ale z postu ni jak to nie wynika.

Jaka konkretnie to pamięć? Jaki Dysk (model)? Jaki Zasilacz (oby nie no-name)? Płyta główna umożliwi podkręcenie tego i5? Obudowa pomieści dobre chłodzenie?Klawiatura + mysz, monitor to już twoja kwestia. Odejmij ile na do wydajesz i podaj dokładna kwotę (na samą skrzynie) a coś się złoży.

On zdaje się już złożył (czytaj temat), i pyta się o opinie, czy dobrze zrobił. Co do wypowiedzi autora, to patrząc po tym co napisałeś, raczej pograsz w nowe gierki na wysokich/max detalach, lecz dobrzy by było jeśli byś podał szczegóły, co modelów podzespołów (czyt. karta graficzna, płyta, procesor, zasilacz itp.)

i5 jaki? Podaj też dokładnie nazwę płyty głównej, choć po MSI niczego wielkiego chyba oczekiwać nie można. Resztę pytań zamieścił Pan XarduneKs.

@down, down:

Większość MSI są słabe, czasami tylko perełki się trafiają.

Napisał złożył sobie kompa. Więc go już ma co do sprzętu. Jeśli jest cena do jakości, to warto, jak jest inaczej, to nie wiem. Moja wiedza na temat procków skończyła na core 2 duo.

Takeshi

"choć po MSI niczego wielkiego chyba oczekiwać nie można" - To mnie rozbawiłeś !

UP: Właśnie napisał "złożył" kompa nie "kupił" (natomiast po temacie można wywnioskować że już zakupił). Więc jeszcze może nie doszło do transakcji. ogólnie spodziewam bym się słabej jakości...

to przepłaciłeś, ale to nie moja ocena.

Też mi się tak wydaje że przepłącił

Za 3200 można zrobić wydajniejszą maszynę.. + monitor, klawiatura i mysz.

Przykład:

Sama skrzynia za 3200+/-

Płyta: MSI Z77A-G45

Procesor: Intel Core i5-3570K

Chłodzenie: Fortis HE1225

Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB, 1600MHz, 1.5V

Karta: Sapphire HD7870 XT

Dysk: Western Digital 1TB

Napęd: Samsung 224bb

Zasilacz: XFX 550W

Obudowa: Enermax Ostrog

Suma: 3229zł

+

Monitor - 500zł +/-

Klawiatura i mysz - kwestia marki/modelu

P.S. Nie mniej jednak.. za 4200 można złożyć wydajniejsza maszyne.

Zasilacz : xilence redwing 600w (xp600.(135)r) aktywne pfc.

Pamięć ram : geil ddr3 16gb 1866 dual geil leggera cl9.

Dysk twardy: 1tb Seagate st31000524as data III 32mb 7200rpm.

tak obudowa pomieści. Wybrałem dość duza. Tak można podkręcać procka podobno spokojnie do 4.1mhz bez ryzyka. Przepraszam ze tak wolno odp ale jestem w pracy.

Edit. Karta : asus radeon hd7850 2gb ddr5 pci-e 256mbit hdmi/2dvi/dp Box ( takt. Rdzenia. 1000mhz / takt.pamieci 5000mhz/takt.ramdac 400mhz)

Cena bez monitora, myszki i klawiatury : ok. 3600zl

info o płycie głównej dam po pracy.

To strasznie drogo...

A gdzie chłodzenie na procesor? Przy kręceniu to BARDZO ISTOTNE by było wydajne.

P.S. W moim zestawie podmieniłbyś grafikę na 7950.. i w tej samej cenie miał byś wydajniejszy zestaw.

Na razie nie podkrecam procka. Zobaczymy jak się sprawdzi w standardzie. Może drogo bo zamiast 8gb ram zakupiłem 16gb oraz obudowę za 300zl ponad. A 7850 wybralem bo jest to najtansza karta na rynku a zarazem dość mocna. Niska cena = wysoką jakość.

Jeśli zamiast wydajności wolałeś 16GB ramu (1866... zamiast 1600) drogą obudowe to powodzenia.

Moim zdaniem pierw wydajność a potem "wygląd".

Nie rozumiem takich tematów zakupiłeś już zestaw a pada pytanie " pogram sobie w najnowsze tytuły na high detal przy 1900x1200?"

SPRAWDŹ.... I TYLE

P.S. A jeśli czekasz na przesyłkę (i w chwili wolnej robisz temat) trzeba było pomyśleć szybciej nad takim tematem. Jest sens kontynuowania?

NO NA MOJE TO PRZY TAKIM PROCKU TO DALEKO NIE ZAJEDZIESZ :C ja bym go wymienił :D

i5 (3.7mhz x4)

I5 zły? Dlaczego.

Czym się rozni ram 1600 a 1866? Widziałem też 2000mhz+

Obudowę wybierała narzeczona dlatego taka droga :-]a temat jest dla zorientowania się i w przyszłości będę stawiał na wasze porady:-]po to forum jest żeby sie dzielić uwagami na dany temat.

PS. Piecyk będzie w środę.

ale i tak masz lepszego sprzęta niż ja :P. Jak będziesz dbać o kompa, odkurzanie w wewnątrz i ze wewnątrz. To może ci posłużyć wiele lat. Więc to od użytkownika zależy ile wytrzyma sprzęt.

Jestem pedantem wiec piecyk jest w dobrych rękach :-]ale zawsze kompa można upgrejdowac wiec nie hejtujcie<3 ktos odp mi na pytania wyżej? Ciekawość mnie zrzera hehe

Im wyższe taktowanie, tym większy wzrost wydajności. Zazwyczaj niezauważalny, jednak czasem coś tam daje. Dodatkowo ma to też znaczenie podczas podkręcania procesora. Im wyżej tym lepiej, jednak bez przesady też

Artykuł - polecam poczytać ; )

Jeśli zamiast wydajności wolałeś 16GB ramu (1866... zamiast 1600) drogą obudowe to powodzenia.

@nvminer

Dziękuję za wypowiedz i link :]

to ja juz nie rozumiem wypowiedzi up. :-P chciałem 16gb bo 8 juz się nie opłaca podobno. Wybrałem 1866mhz bo wydawało sie ze są lepsze nic 1600...

4200 to o wiele za dużo. Za te pieniądze mógłbyś mieć HD7950. A co do obudowy to też jestem zdania, że nie powinna wyglądać jak zabawka z tesco. Gdzie te części kupowałeś, że tak przepłaciłeś?

W ICOMPIE. Na miejscu w miejscowości mam ten sklep.