Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Nie warto grać w GW2, ta gra cały czas stoi w miejscu a zmieniają się tylko skiny w sklepie, lepiej zagrać w TESO gdzie rozwiązania są bardzo podobne do tych z GW2 i content jest zdecydowanie częściej

Zależy jak na to się patrzy. Eventy takie jak SAB, wintersday etc. nie zmieniają się od lat i nie będą się zmieniać. Jednakże co 2/3 miesiące masz póki co nowy epizod living story więc o całkowitym "content drought" nie można mówić. Jest co robić więc, nie potrzeba nowego contentu co miesiąc.

Jeśli chodzi o skiny co ciężko zaprzeczyć że te które leca do gemstora nie są priorytetem areny.

Problem z GW2 jest taki że takiego system combat nie znajdziesz nigdzie indziej i jak już zaglebisz się w świat/fabule, to ciężko to od tak zostawić.

Będę się przymierzał 4 raz do kupna gry (wcześniejsze konta sprzedałem) grywałem do roku czasu .. pewnie dlatego że grywałem solo a teraz będę sie starał to zmienić. Czy zapowiada się jakaś zmiana dla wvsw? najwięcej czasu tam spędzałem a wiem że od dłuższego czasu gracze hejtują ten tryb podobnie jak pvp.

To zależy pod jakim względem. Jak jesteś graczem typu zaloguje się na kilka godzinek po 16/17 by pobiegać w pugu to gra w wyższych tierach nie wygląda tak źle, ale poza tym to w zasadzie martwy tryb. Gildii prawie nic i aktywności poza prime time nie ma.

wybór serwera oraz różne informacje o GW2 na kanale kolegi.Zapraszam

Jak wyjdzie kolejny dodatek, to Hots będzie za darmo czy będzie wtedy trzeba kupić oba dodatki czy tylko ten nowszy, który będzie zawierać w pakiecie hots?

Jak wyjdzie kolejny dodatek, to Hots będzie za darmo czy będzie wtedy trzeba kupić oba dodatki czy tylko ten nowszy, który będzie zawierać w pakiecie hots?

Tego nikt nie wie, podejrzewam że ArenaNet też do końca jeszcze nie wie ;p

Siemka !

Więc chcę wrócić do gry i mam kilka pytań:

W GW2 grałem na samym początku, wbiłem cap i zonk przestałem grać z związku z życiem osobistym. Teraz chcę wrócić ale czuję ogromną przepaść wiedzy pomiędzy tym co było na początku a teraz. Mam kupiony dodatek, czyste konto aby lecieć drogą ,,od zera do bohatera" i prośba taka aby ktoś mi w skrócie wyjaśnił co będzie mnie czekało jako "nowego"

1. W zamiarze chcę grać guardianem pod build support/tank czyli leczyć, buffować a jak trzeba to i osłonić tarczą. Czy nadal ten build będzie hejtowany przez wszystkich bo nie jest w meta?

2. Warrior pod 1hs/s ma rację bytu?

3. Czym są te nowe masteriesy czy co oni tam znowu wymyślili?

4. Dodatek zaczynam po przejściu lore z podstawki?

5. Jak teraz wygląda progress gearu? Craft -> fractale -> raidy?

6. Dunegony mają sens poza farmą golda?

7. World Bossy są ciekawsze niż ,,uciekaj z kółka!" ?

8. Czy są jakieś solidne polskie gildie i jeśli tak to na jakim serwerze? Tylko proszę i błagam bez żadnych podań, odgrywania ról, pytań ,,dlaczego my, skąd o nasz wiesz, jak długo będziesz online?". Nie zrozumcie mnie źle ale jestem już za stary by się bawić w takie rzeczy. Chcę pograć w towarzystwie innych, pogadać i cieszyć się grą a nie składać podania o pracę.

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc

Jeśli coś mi się przypomni to będę pytał :)

1. W PvE meta tak jak była dalej jest im wiekszy dps tym lepiej. Jedyna klasa "leczaca" jest druid, ale go sie bierze glownie dla buffow do dpsu anizeli jego heala. Mozna jeszcze pohealowac magi elkiem czy ventari revem, ale to bardzo sytuacyjne picki (sprawdzaja sie na niektorych bossach i to tyle). Guardem gra sie full dps, czyli berki tak jak bylo. Jego utlity jest slabe, nie oplaca sie w to inwestowac.

2. Ani w PvE ani w PvP nie ma racji bytu.

4. Nie, mozesz przejsc HoTa nie przechodzac podstawki.

5. Nic w tym aspekcie sie nie zmienilo, dalej ascendy to end game gear, a sposoby ich zdobycia jest wiele, wiki sie klania.

6. Dungeony sa martwe od wyjscia HoTa, mozna je robic ale sa lepsze sposoby na farme golda.

7. Z vanilli nic sie nie zmienilo, world bossy takie same. Meta eventy z HoTa natomiast nie sa takie zle.

8. Serwery od dawien dawna nie maja znaczenia w PvE i PvP, mozesz byc na jakimkolwiek serwerze i grac z kimkolwiek, wystarczy ze jestescie w tym samym regionie.

1. W PvE meta tak jak była dalej jest im wiekszy dps tym lepiej. Jedyna klasa "leczaca" jest druid, ale go sie bierze glownie dla buffow do dpsu anizeli jego heala. Mozna jeszcze pohealowac magi elkiem czy ventari revem, ale to bardzo sytuacyjne picki (sprawdzaja sie na niektorych bossach i to tyle). Guardem gra sie full dps, czyli berki tak jak bylo. Jego utlity jest slabe, nie oplaca sie w to inwestowac.

2. Ani w PvE ani w PvP nie ma racji bytu. 

4. Nie, mozesz przejsc HoTa nie przechodzac podstawki. 

5. Nic w tym aspekcie sie nie zmienilo, dalej ascendy to end game gear, a sposoby ich zdobycia jest wiele, wiki sie klania. 

6. Dungeony sa martwe od wyjscia HoTa, mozna je robic ale sa lepsze sposoby na farme golda. 

7. Z vanilli nic sie nie zmienilo, world bossy takie same. Meta eventy z HoTa natomiast nie sa takie zle. 

8. Serwery od dawien dawna nie maja znaczenia w PvE i PvP, mozesz byc na jakimkolwiek serwerze i grac z kimkolwiek, wystarczy ze jestescie w tym samym regionie. 

Dzięki za informacje :) więc nie mam do czego wracać.

Pozdrawiam!

Czy kupując z tej strony http://www.cdkeys.com/pc/games/guild-wars-2-heart-of-thorns-pc-cd-key dostane samą gre czy razem z boostem który jest w wersji podstawowej gry na stronie producenta ?

@Castanic w komentarzach pod produktem można wyczytać ze ludzie dostali boosta.

Ja z kolei mam pytanko do samej gry. Otóż kupiłem sobie dodatek i wbiłem od początku bez użycia boosta do 80 swojego elementaliste. I szukam teraz jakiś celów do czego mam zmierzać. Na początek zbieram na eq z cofa z berserk statami, jednak jak to osiągnę to co dalej? Rozumiem, że po tym przydałby mi się asc eq w całości ale skąd go wziąć? Słyszałem, że z jakiś questów z 3 sezonu czy jakoś tak? Jak mam w ogóle zacząć kontent dodatku oraz jak zabrać się do tej elitarnej specki elka?

Żeby odblokować elitarną specjalizację musisz wszystkie traity kupić i się odblokuje co do reszty nie mam pojęcia sam dopiero zaczołem.

Ponoć najlepsza opcja na asc eq na początek to z craftu. Na necie masz pełno info o tym. Osobiście mianuje elementaliste i jak czujesz ze masz szczęście to z tequatla w sparkfly fen możesz asc trafić EQ( mi na start trafił się staff). Do szybkiego wbicia elitki polece mapy z dodatku bo hero pointy masz x10.

Na ctaft trzeba mieć kase...kiedyś wycrafciłem asc staff myślałem, że mnie już to ominie. Skąd mam wziąć kase skoro dungeony nagle nie wiedzieć dlaczego nie odgrywają takiej roli jak kiedyś, że się dzień wdzień farmiło na nich golda ja rozumiem, że są rajdy ale one są bardziej wymagające i najlepiej już mieć asc eq

@Barosz kolejna opcja raz dziennie na jormaga możesz się przejść o ile masz farta. Ostatnio dwa razy pod rząd trafilem z niego wintersbite przedmiot warty 400Golda. Ogólnie jest sporo opcji na farmę kasy.

Ile masz magic find? Bo ja chyba z 80 wiec mi jeszcze do tej pory nic ciekawego sięnie trafiło. A jak z fraktalami wygląda sytuacja? I co z tymi misjami z living story czy jakoś tak?

54 jakoś mam. ASC staff z tequatla wypadł mi jak miałem ok 30 mf :P Fraktali jeszcze nie zacząłem wiec nie powiem.

Teraz Hajs zarabia się na fractalach, a nie dungach. 1 rajd możesz zrobić w egzotykach jak znajdziesz fajną grupę albo gildię. Albo będziesz farmił i liczył na drop asc z fractali i rajdów, no albo musisz wydać na crafting (chociaż większość mówi, że to się nie opłaca). Niedługo ma też wyjść jakiś sposób na ascended gear z WvW, ale pewnie i tak lepiej leci z fractali i rajdów.

co do GW2 bez dodatku, kazdy moze cieszyc sie gra i levelowac kazda postac do 80 poziomu w zupelnosci wystarcza (no po za Revantem bo to klasa ktora jest dostepny z dodatkiem). Co do endgamu po 80 poziomie, nie... tutaj potrzebujesz dodatek bo bez niego ani Mastery nie masz ani nie mozesz szybowac oraz nie mozesz grac na elite specjalizacjach co w nowym contantcie jest waznym czynnikiem, core buildy sa slabsze na wielu klasach. Gre moge polecic na max 2 miechy tak jak u mnie, szybko sie nudzi bo to nie jest typowe MMO tutaj praktycznie progress nie istnieje, bardziej skiny skorki i wyglad sie liczy jak sety-tiery, i poziom trudnosci na mapach HoTa jest trudniejszy niz na Tyria Core. Legendarki sa nie warte zachodu, bo maja dokladnie takie same statystki jak Ascended, duzo grindu no i wiekszosc wyglada gorzej niz wiekszosc skinow w grze no chyba ze chcesz latac z lukiem dla rangera rzygajacym tencza i strzelajcym jednorozcami.