Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Coś musiało być gorsze :) bo inaczej nie poznali byśmy tej wisienki, która jak dobrze pójdzie czeka nas za niedługo :D

W połowie LS już łatwo było się domyśleć że chodzi o Mordremoth-a kiedy Scarlet mówiła że przestraszyła się czegoś wielkiego , czegoś poteżniejszego od niej samej itd... Dla mnie słabe zakończenie rocznego LS . Ostateczna walka banalna myślałem że się wysilą wprowadzą jakis mini dung a tu jak zwykle zerg ...

Okejka, by nie śmiecić już forum to zadam pare pytań tu.

Zakupiłem sobie GW2(wcześniej grałem w FFXIV, ale pora na coś innego) i moje pytania są następujące:

- jaki serwer?(który trzyma się gospodarczo a o polską gildie nietrudno)

- jaka klasa postaci?(uwielbiam supportować, utrzymywać kontrole nad "polem bitwy" niż bezmyślnie wpadać w przeciwnika :P chociaż jakbym jeszcze jakiś damage zadawał byłoby fajnie)

@Up 1. Serwer, nieoficjalnie polski to blacktide, chociaż jeśli chcesz się bawić na wvw to polecam jakiś inny np. desolation.

2. Support to najbardziej guardian albo elementalista pod wodę, tak mi się wydaje.

Co do serwera i ilości polaków, to bez wątpienia Blacktide - na nim najzwyczajniej w świecie ich nie brakuje, ale fakt: WvWvW tego serwera nie stoi na najwyższym poziomie. Da się jednak tam bez problemu pograć. Znajdziesz również polskie gildie, które grają tylko ten tryb gdyby Cię to interesowało. Jeżeli jednak wolisz grę RolePlay/PvE/PvP w gronie polaków, to sprawdź: Aiwe.eu || rekrutację prowadzimy pod zakładką forum.

Ach, no i warto zaznaczyć, że niedługo rozpoczyna się turniej WvWvW, także cała tabelka serwerów może tak naprawdę ulec zmianie i IMO jeżeli ktoś nie jest graczem hardcore WvWVW, to odradzam wybieranie serwera przez sprawdzanie jak wysoko aktualnie jest w tabelce ;) Będziecie tylko skakać bez sensu po serwerach - byle być wysoko - co Wam nie da w sumie nic, jeżeli nie planujecie dołączać do gildii stricte W3. To samo ugracie na serwerach, które są nisko w tabelce ^^' Serwery WvW to w zasadzie nie jest nic stabilnego, w każdej chwili porządne gildie z danego serwera mogą przenieść się na inny. I nie zdziwiłbym się gdyby i teraz tak było, gdyż dostają ciekawą ofertę przeniesienia się na serwery, które są niżej w tabelce za free ;) To może być świetna okazja dla wielu porządnych gildii, by całą paczką przenieść się za darmo na słabsze serwery WvW i tam się sprawdzić. Jest to dla nich świetne wyzwanie w grze, w której każdy za wszelką cenę stara się ich szukać. A wy głupio wydajecie gemy/złoto na przenoszenie się, by potem okazało się, że serw był, ale już nie jest taki super ^^' Bo porządna ekipa za darmo sobie po prostu ucieknie z tego serwera w poszukiwaniu kolejnych wyzwań dla gildii ;)

@Xar

Dzięki z odpowiedzieć, osobiście kupiłem GW2 ze względemu właśnie na PvP ^_^ dość rozsądnie będzie wybrać jakiś serwer z dołu tabeli hm.. jakieś sugestie? No i dalej pozostaje wybór klasy ;_;

@XarDzięki z odpowiedzieć, osobiście kupiłem GW2 ze względemu właśnie na PvP dość rozsądnie będzie wybrać jakiś serwer z dołu tabeli hm.. jakieś sugestie? No i dalej pozostaje wybór klasy ;_;

Ja na przykład mam niedosyt po PvP w GW2. Brakuje mi porządnego 1vs1 lub serwera open PvP gdzie można byłoby się wyżyć hardcore na otwartym terenie.

Brakuje mi też GvG i systemu porządnego siege. Zergi na WvWvW nie są tak bardzo emocjonujące jak w Aionie, L2 czy AoC. Po prostu przejecie fortu nic nie znaczy bo za 2 minuty wpada inny zerg i go przejmuje.

Ja siege utożsamiam sobie z epickimi walkami toczonymi raz na jakiś czas (tydzień? kilka dni?).

Dzięki z odpowiedzieć, osobiście kupiłem GW2 ze względemu właśnie na PvP dość rozsądnie będzie wybrać jakiś serwer z dołu tabeli hm.. jakieś sugestie? No i dalej pozostaje wybór klasy ;_;

Znaczy oczywiście nie mylmy PvP z WvWvW :)

Jeśli zależy Ci głównie na PvP, to nie ma znaczenia na jakim będziesz serwerze, za to w WvW wygląda to już inaczej.

Ogólnie jeśli miałeś na myśli WvW, to proponowałbym Ci najpierw znaleźć sobie gildię, która gra ten tryb, a potem iść na ich serwer. Jeżeli interesuje Cię konkretne w3, to warto posprawdzać gildie zagraniczne, bo z tymi polskimi bywa różnie, ale kto wie - może jakąś znajdziesz - poszukaj. Tak czy inaczej najwyżej wybierz taki serwer jaki uważasz za słuszny, pograsz, stworzysz sobie fajną postać, rozeznasz się co, gdzie i jak, a wtedy znajdziesz gildię i się do niej przeniesiesz. Trudno, trochę gemów/złota wydasz, albo trafisz na darmową zmianę (chociaż warto żebyś się z tym pośpieszył i zrobił to wszystko jeszcze przed rozpoczęciem turnieju WvWvW) Tak czy inaczej trzymając się trybu w3 musisz się liczyć z tym, że w przyszłości również będziesz musiał zmieniać serwery, bo tak jak pisałem wyżej, to nei jest nic stabilnego i tego typu gildie czasem lubią sobie poskakać tu, czy tam w poszukiwaniu wyzwań i fajnych walk. Sam jestem ciekaw jak będzie wyglądać teraz tabelka WvW, bo w końcu kiedyś Blacktide był top1, a jak ogłosili takie darmowe zmiany, to ludzie z niego się przenieśli na inne - w poszukiwaniu wyzwań i czegoś nowego. Pytanie czy tak będzie ponownie, tyle, że teraz z innymi serwerami :) Z tego co wiem, to gildia [Lion] już zadeklarowała przeniesienie na Blacktide, podczas, gdy trochę gildii/osób w ostatnich tygodniach z tego serwera uciekało, wydając przy tym sporo gemów - może być tak, że uciekli na serwery, które teraz właśnie będą w tabelce spadać... Kto to wie :> Pozostaje obserwować całą scenę WvW, wyciągać wnioski i nie robić nic pochopnie :P

Ja na przykład mam niedosyt po PvP w GW2. Brakuje mi porządnego 1vs1 lub serwera open PvP gdzie można byłoby się wyżyć hardcore na otwartym terenie.

Jeśli mowa o PvP, to mi się w sumie podoba - na razie wystarczają mi te turnieje 5v5, ale faktycznie przydałoby się coś w tym stylu, tyle, że 1v1.

Jednak musieliby zrobić jakieś osobne buildy pod 1v1, bo nie wyobrażam sobie jak bunkier trafia w takim meczu na bunkra... Tak czy inaczej niby zapowiedzieli, że jakieś duele planują, zatem czas pokaże. A niby teraz mamy koniec pierwszego sezonu living story więc przed nami ta podobno wielka zmiana w mechanice gry - niby chcą aktualizować wiele rzeczy, które zaniedbali przez living story - także tego jestem ciekaw. Na bank pojawi się coś również do PvP - pytanie co... ;)

Chociaż co do samego PvP, to mnie wciągnęło bardziej niż np. granie aren w WoWie - w GW2 jest dynamiczniej i faktycznie liczą się umiejętności, a nie farma itemów, by potem wykorzystać je w PvP - tryb mi się podoba, jednak wymaga jeszcze wielu aktualizacji i dodatkowych rzeczy. Dobre jest to, że taki mecz w PvP to nie tylko to, że musisz pokonać swoich wrogów - nie jest to bezsensowna napieprzanka, a właśnie każda mapa ma swoje cele i trzeba się tego trzymać. To jest bardzo fajne.

Co do otwartego PvP na jakimś serwerze, to ja sobie tego nie wyobrażam - nie w takiej masówce jaką jest GW2.

Takie rzeczy, jak i PK sprawdzały się fajnie w starych produkcjach i sam to lubiłem, ale tutaj po prostu nie widzę dla nich miejsca :/

Ewentualnie jest właśnie to WvW i możesz sobie zrobić np. thiefa i latać solo ;) Dobry thief potrafi tam nieźle namieszać, a jak weźmiesz jeszcze jakiegoś znajomego, bądź 2, to hoho... :D W końcu nikt nie broni Ci wejść na WvW - spora mapa i tam latać w jakiejś mniejszej grupie - byle właśnie trzymać się z dala od tych wielkich, a wierz mi - małych grup tam również nie brakuje i można się nieźle wyżyć :P

Brakuje mi też GvG i systemu porządnego siege. Zergi na WvWvW nie są tak bardzo emocjonujące jak w Aionie, L2 czy AoC. Po prostu przejecie fortu nic nie znaczy bo za 2 minuty wpada inny zerg i go przejmuje. Ja siege utożsamiam sobie z epickimi walkami toczonymi raz na jakiś czas (tydzień? kilka dni?).

Ja za to nie jestem fanem masówek, czyli właśnie WvW nie jest za bardzo w moim stylu, dlatego wolałbym, żeby zamiast niego zrobili porządny tryb GvG. Sama mechanika WvW jest fajna, ale traci przez otwartość tego trybu, bo właśnie przez to ludzie którzy tam wchodzą, instynktownie zaczynają biegać w jak największej grupie, żeby pokonać inną grupę. W GvG byłyby jasno określone liczby graczy, no i mapka byłaby mniejsza, to zmuszałoby graczy do przejęcia lokacji + bronienia się w niej i rozbudowywania, a nie pędzenia dalej i dalej... Zrobili z tego trybu trochę taką farmę, tyle, że w stylu mass-PvP ... Ostatecznie mało się to różni od biegania w zergu PvE i farmienia mobków. Chociaż oczywiście zawsze można dołączyć do gildii hardcore WvW i tam robić zorganizowane raidy, ale jednak sama gra w tym nie pomaga - tu potrzebna jest po prostu dobra chęć ludzi i konkretna organizacja, a IMO gra jednak powinna narzucać pewne rzeczy i dawać jasno do zrozumienia co mają robić, a tutaj ludzie instynktownie zbierają się w kupę i biegają/farmią jak w PvE ... ^^'

Dlatego wolę tryb PvP (turnieje 5v5 itd) od WvW :P Kto wie, może kiedyś pójdą po rozum do głowy, dadzą sobie spokój z tym WvW i przerobią ten tryb na coś porządnego, czyli np. GvG z specjalnym rankingiem, żeby dobierało mniej-więcej równe sobie gildie, do tego wtedy mogą faktycznie je nagradzać za wyniki - bo przeciez teraz nie nagrodzą całego serwera - masówki, bo każdy się tam przeniesie... Do tego poza turniejami w GvG mógłby być też luźny tryb z randomami i wtedy tak samo, walki 10/15/20 i może nawet większe, a pod koniec meczu jakieś nagrody - byle nie trwało to wszystko cały tydzień. Po takich zmianach IMO ten tryb nabrałby profesjonalnej otoczki - nie byłoby to już kolejne miejsce do farmienia, a do faktycznego grania czy to wymagających gier gildia vs gildia, czy właśnie randomy vs randomy, ale za to z jasno określoną ilością ludzi i na mniejszej mapce, żeby wymusić na nich pilnowanie przejętych punktów + rozbudowywanie ich. A i wtedy nie miałoby znaczenia na jakim się jest serwerze, także te na tym by nie cierpiały, bo teraz przez WvW wiele gildii skacze tu czy tam, co dodatkowo utrudnia budowanie jakiejś trwałej społeczności danego serwera.

Co do 1v1 i 2v2 sa organizowane turnieje na ESL-u ( oczywiscie podstawowe 5v5 tez ) . A na hot joinach masz "prywatne serwery " do 1v1 i 2vs2 takze jak chcesz mozna i tak grac :)

Witam, jestem an kupnie GW2 tylko chiałem się najpierw dowiedzieć czy dużo jest patchowania gołej wersji. Tak +/- ile Gb?

Sporo. Z 10GB?

Dzisiaj ANet opublikowała ciekawy artykuł, w którym przedstawiła nowy system trait's.

W skrócie:

- nie trzeba będzie kupować adept, master, grand master manuali, gdyż na 30, 60 i 80tym lvlu trait tree będzie odblokowywać się automatycznie.

- na 80tym lvlu zamiast 70ciu trait pointów będziemy mieli 14.

- będziemy mogli resetować traity w dowolnym momencie, za darmo.

- traity będziemy zdobywać pokonując bossów, kończąc dungeony, lub ucząc się u nauczycieli (coś w podobie do systemu zdobywania skilli z GW1)

- będziemy mogli nauczyć się nowych traitów (łącznie 40)

Zapraszam do lektury.

Oprócz tego w jutrzejszym streamie zostanie zaprezentowana nowa mapka sPVP (nowy tryb)

Łooo ! :D no to chyba zaczynają działać po mojej myśli :)

A to dopiero początek.

https://www.guildwars2.com/en/the-game/releases/feature-packs/

Codziennie aż do 15.04 będą pojawiać się nowe wpisy o nadchodzącym updejcie.

Właśnie zapowiedziano wardrobe system:

Warto wspomnieć, że wraz z tym systemem dye będą wspólne dla całego konta.

Bardzo wygodna rzecz, super, przyda się :)

Chociaż wielu graczy pewnie mniej, bądź bardziej poczuje się wydymanych przez to, że wydawali kupę kasy na transmutation stone itd :P

No ale cóż, czasem trzeba coś stracić, żeby potem cała gra mogła być dzięki temu lepsza.

BTW sam właśnie miałem kombinować z wyglądem w PvE, no ale takie to niewygodne... że zostawiałem sobie to ciągle "na później", a tu proszę, taka zapowiedź :D

Z tego co wyczytałem, to transmutation stone będzie można wymieniać na te nowe chargesy (3:1 stone, 1:1 crystals), więc chociaż tyle dobrze że się nie zmarnuje ;)

Szybkie pytanie, nie chce mi się wertowac tylu stron topic'u.

Czy jest znacząca różnica między wersja heroic, a delux? Z okazji promocji chce sobie zakupić Gw2 i nie wiem w którą wersje zainwestować.

Pozdro i dzięki.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Masz w newsie roznice

@UP: Różnice masz na oficjalnej stronie, wystarczy umieć czytać choć trochę, jakbyś nie umiał angielskiego, to w newsie masz po Polsku. ^^