Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Siemka, to wkoncu warto kupić tą gre czy nie :D?

Lubilem gry NCsoftu ale na temat GW2 nic nie wiem, i moje pytanie brzmi czy gra posiada takie elementy jak :

- group finder działający podobnie do wowa luv obecnego l2
- system craftingu podobny do takich gier jak l2, wow, ESO

- battlegroundy, areny 1v1 2v2 itp.

- wojny o jakies fortyfikacje itp

- otwarte pvp na całej mapie z systemem PK

- wolny wybór rozwoju postaci czyli robie sobie questy ale nagle zaczely mnie nudzic to ide porobic sobie dungi, za ktore dostane tez expa i w taki spsoob bede mogl dojsc do end game-u

Jesli punkty, ktore wymienilem rożnią sie to prosilbym o podanie roznicy, chetnie chcialbym zagrac w cos nowego a dotychczasowe gry okropnie mnie znudziły

Pozdro

Masz LFG, crafting jest dość rozbudowany. Jeśli chodzi o PvP to do wyboru mamy: sPvP(5v5 w lobby, od 2 lvla możesz wchodzić, liczą się tylko Twoje umiejętności) oraz WvW - mapki z open pvp gdzie 3 serwery walczą o punkty(zamki itp.).Wbić 80 możesz na bardzo wiele sposobów, praktycznie za wszystko dostajesz doświadczenie(m.in. zwiedzanie map, PvP, eventy). Jeśli chodzi o end game to takowego w GW2 właściwie nie ma. Po wbiciu 80 szybko zdobędziesz full exotic i zostaje Ci farmienie na ascended/legendary, bądź cieszenie się wieloma innymi atrakcjami jakie GW2 oferuje. Ja gram już ponad pół roku i nadal mi się nie znudziło :>

Rozumiem LFG siedze w jakies lokacji i szukam samodzielnie ludzi do gry :D?

Zakładasz party i ustawiasz żeby było widoczne w zakładce LFG, bądź możesz ją otworzyć i dołączyć do jakiejś grupy, która tam się ogłasza.

https://wiki.guildwars2.com/wiki/Looking_For_Group

To je jeszcze od siebie dodam:

1. W grze nie ma endgejmu typowego w innych mmo. Czyli wbijasz max. lvl i max. ekwipunek. Robisz elitarne dungi do porzygu w oczekiwaniu na dodatek i kolejny lvl cap.

2. Max. lvl postaci i max. lvl ekwipunek to może 10% sukcesu w grze. Ponieważ zdobywa się do bardzo szybko, chwalenie się nim jest śmieszne.

3. Jeśli szuka się w GW2 "lepszego wowa", czy "mniej nudnego ESO" czy innego Arczejdza to najlepiej nie marnować kasy i nie brać GW2.

4. Pve nie jest wymagające i to tylko fajna odskocznia od mass pvp jakim jest WvW.

5. Nie poleciłbym tej gry typowemu graczowi mmo.

ps. Gram od premiery, praktycznie codziennie, gra mi się jeszcze nie znudziła.

W mojej opinia wystawanie newsa o obniżce ceny GW2 w jakimś nędznym sklepiku jest albo głupotą "redaktora" tego portalu albo zwykłą złośliwością. W chwili kiedy tak dużo w samym GW2 się zmienia ten pisze o obniżce ceny Gw2, która trąci oszustwem? Serio na tym chcecie budować widownie portalu? Janusze biznesu chcą się pozbyć nic nie wartych kluczy a wy i w tym pomagacie? Brawo!

Hah! News to niezły fail xD

Przecież to tylko podstawka, którą Anet obecnie rozdaje za free (w HoT)

Nie rozumiem was. Guru zawsze wrzuca tego typu newsy, kiedy jakieś MMO jest objęte przeceną.

Nie zapominajcie też, że nie wiadomo czy HoT wyjdzie w tym roku, a GW2 wciąż nie oferuje triala. Dla ludzi, którzy nie wiedzą, w co się pakują przeceny regionalne są idealne, aby sprawdzić grę i ocenić, czy warto potem wydać dodatkowe pieniądze na dodatek. Bo po co kupować grę za 160, która się nie spodoba, kiedy można za 65?

Czy, może faktycznie, jesteśmy debilami?

Jeśli uważasz, że lepiej zapłacić za grę 65 i potem jeszcze 165 to masz odpowiedź na swoje pytanie :>

Ja przed zakupem za 40 zł mocno się zastawiałem, bo jakby na to nie spojrzeć na ziemi złotówki nie leżą i dlatego grę sprawdziłem i wiedziałem, że się nie zawiodę. W tym momencie jednak więcej podstawka nie jest warta jak te 10$.

Ale lepiej jest stracić 65zł, bo, nie oszukujmy się, nie każdemu się GW2 podoba, niż 165zł, prawda?

Większości się podoba i mowa o znaczącej liczbie, ale osób które grę posiadają, a nie gadają bzdury, bo ich nie stać. Z resztą dlatego właśnie jest od groma recenzji i gameplay'ów na YT. Na tej podstawie można ocenić, czy gra jest warta zachodu. Jeśli tak to lepiej od razu dodatek kupić. Jednak jeśli ktoś postanowi zakupić grę teraz za 65zł, a potem czekać na przecenę to i tak zapłaci więcej niż 160 zapewne, a granie bez dodatku raczej mija się z celem - gdy już wyjdzie oczywiście.

Tak, kupowanie samej podstawki, kiedy można kupić dodatek w cene którego wchodzi podstawka, jest mało rozsądne. A raczej by było, gdyby nie to, że nie masz innej opcji przetestowania gry przed zakupem jak pożyczenie konta od znajomego. Poleciłem GW2 wielu osobom, z czego spora ilość nie wbiła nawet 80, mimo moich wielkich zachęt z tego okresu. Część nawet z forum.

Zgodziłbym się, że nowemu graczowi, lepiej wydać 160zł na dodatek + podstawka, niż 65zł na samą podstawkę, gdyby:

-Osoba grająca miała okazję przetestować tytuł wcześniej.

-Jeżeli byłby trial.

-Jeżeli niedawno byłby Open Weekend.

-Jeżeli dodatek wychodziłby za mniej niż 3 miesiące.

Tak jeżeli gra Ci się spodoba, stracisz 65zł, kupując podstawkę. Natomiast jeżeli Ci się nie spodoba, tracisz stówę, kupując dodatek za 160.

Moim zdaniem obecnie nie opłaca się kupować samej podstawki, nawet jeżeli jest za 65zł, bo później i tak trzeba płacić za HoT, w którym podstawka jest dodawana za free. A jak ktoś nie jest zdecydowany to wystarczy o grze poczytać i pooglądać filmiki, czy jakieś streamy. Posprawdzać czy w grze znajdują się takie gildie jakich szukamy itp.

Moderator jak zwykle w formie.

Radaktorzyna wrzuca newsa o obniżce cen na wersje GW2, która nie jest warta nawet 1 złotego. I tym samym pomaga IMO w zwykłym oszustwie. Sklep chce pozbyć się nic nie wartych kodów do gry i mmorpg.org.pl w tym pomaga. Macie z tego przynajmniej jakiś udział czy za darmochę pozwalacie wydmuchać swoich czytelników?

Tłumaczenia, że GW2 nie ma dema, traila i.. to dobrze, że można se kupić bezwartościowe konto za ... 65 złotych trąca... no hmmm.. nie napiszę czym trąca.

mod_ico.png
Dostajemy 10% od każdego egzemplarza plus Porshe 911 ~ blaumro

Nie no w sumie... to gdybym chciał sprawdzić GW2 teraz to muszę czekać aż będzie można zakupić HoTa? Na dodatek nie mamy pojęcia kiedy (HoT) wyjdzie. Bezsens 8)

Mam dwóch znajomych którzy teraz chcą kupić po przecenie GW2 i mówisz, że powinni wydać więcej na pre HoTa i się zawieść niż na podstawke i potem ewentualnie dokupić HoTa? Seems legit.

Swoją drogą sama wiara, że podstawka gry jest nic nie warta to głupota... Serio myślicie, że tak jest? Anet MUSIAŁA coś zrobić/powiedzieć, żeby usprawiedliwić się przed dość wysoką ceną dodatku. Imo wygląda to tak, że brakuje im gotówki i próbują coś wcisnąć na siłę robiąc dookoła tego niesamowity hype.

Jestem tylko ciekaw, po jakim czasie weteranom znudzi się kontent z HoTa..

JamJarku, spytam się z ciekawości: Skoro grasz od premiery i ci się jeszcze nie znudziło to powiedz mi, co takiego robisz (tylko proszę nie mów, że farmisz SW) atm.

Swoją drogą gdyby ktoś chciał sprawdzić grę, można pisać do mnie PW chętnie udostępnie swoje konto na jakiś tydzień, atm nie gram od dawna.

Na dodatek nie mamy pojęcia kiedy (HoT) wyjdzie.

Jeszcze w tym roku HoT będzie miał swoją premierę.

Jak będą nowinki o HoT wrzucać w tym tempie, to bliżej stawiam na luty 2016.

Nie, jeżeli nie spodoba się GW2 to nie trzeba kupować HoT. Dlatego uważam, że lepiej stracić 65zł, kupując samą podstawkę i, potem, ewentualnie dodatek (albo wywalając już wtedy), niż tracić 160zł kupując oba.

Przypominam, że nie tak dawno ANet też chciała się pozbyć samych kopii GW2, wiedząc bardzo dobrze, że dadzą to za darmo. Tak, wiem, że dali częściowy refund - fakt pozostaje.

A to, że ktoś może sobie pooglądać filmiki i streamy... No proszę Cię. Rzeczywiście, świetna opcja, aby sprawdzić, czy gra nam pasuje. Innym faktem jest to, że każda gra Buy/Pay to Play oferuje triala. A GW2 nie. Przypadek?

Właściciele sklepu chcą pozbyć się nic nie wartych kluczy bo nakupowali ich i nie zeszły a portal mmorpg.org.pl mu w tym za zupełną darmochę pomógł. News redaktorzyny góru jest o tyle bezwartościowy, że zamiast wspomnieć o tym, że już nawet producent nie sprzedaje takiej wersji gry to pisze, cytuje "nie mówiąc już o oficjalnym sklepie gry, gdzie kupujemy wersję za prawie 200 złotych" co jest kłamstwem bo nie można u producenta takiej gry kupić. Jest dostępny TYLKO HoT, który podstawkę zawiera.

Nie no w sumie... to gdybym chciał sprawdzić GW2 teraz to muszę czekać aż będzie można zakupić HoTa? Na dodatek nie mamy pojęcia kiedy (HoT) wyjdzie. Bezsens 8)

Nie musisz czekać na HoT bo już można go od kilkunastu dni kupić. Np. na sklep.gram.pl

Mam dwóch znajomych którzy teraz chcą kupić po przecenie GW2 i mówisz, że powinni wydać więcej na pre HoTa i się zawieść niż na podstawke i potem ewentualnie dokupić HoTa? Seems legit.

Nie będę tego komentował.

Swoją drogą sama wiara, że podstawka gry jest nic nie warta to głupota... Serio myślicie, że tak jest? Anet MUSIAŁA coś zrobić/powiedzieć, żeby usprawiedliwić się przed dość wysoką ceną dodatku. Imo wygląda to tak, że brakuje im gotówki i próbują coś wcisnąć na siłę robiąc dookoła tego niesamowity hype.

Ja uważam, że wersja podstawowa gry (w sytuacji, kiedy można kupić wersję HoT zawierającą podstawkę) jest warta nie więcej niż materiał, z którego można zrobić opakowanie, płytę cd, itp.

Jestem tylko ciekaw, po jakim czasie weteranom znudzi się kontent z HoTa..

Jednym znudzi się po 1 godzinie a innym w okolicach kolejnego dodatku. To ma jakieś znaczenie?

JamJarku, spytam się z ciekawości: Skoro grasz od premiery i ci się jeszcze nie znudziło to powiedz mi, co takiego robisz (tylko proszę nie mów, że farmisz SW) atm.

Dokładnie to gram od pierwszego otwartego beta testu. A na obecną chwilę w GW2 moja aktywność wygląda tak, że w tygodniu (poniedziałek-piątek) staram się zrobić na 100% daily (bo tylko na tyle mam czasu ok. 2 godzin) a jak daily jest proste/szybkie to nadprogramowo fraki, dungi i dłuższe sesje wvw. W weekendy robię sobie kolejne mapy na 100% a jako, że mam specyficzne podejście do tego tematu (nie speedrunuje) to zrobienie kompletu dla 1 postaci zajmuje mi wiele, wiele, wiele tygodni. A to wszystko poprzetykane jest chęcią wymasowania kolekcji i aczików.

Swoją drogą gdyby ktoś chciał sprawdzić grę, można pisać do mnie PW chętnie udostępnie swoje konto na jakiś tydzień, atm nie gram od dawna.

To udostępnij swoim 2 kolegom zamiast pisać be ze du ry o demie GW2 za 65 zeta, ok?

@Might Tay : Zawsze w formie :)

Swoją drogą sama wiara, że podstawka gry jest nic nie warta to głupota... Serio myślicie, że tak jest? Anet MUSIAŁA coś zrobić/powiedzieć, żeby usprawiedliwić się przed dość wysoką ceną dodatku.

Mało to razy w przypadku b2p rozdawano poprzednie części gry za darmo, żeby zachęcić graczy do kupowania nowych?

W moim odczuciu to powszechna praktyka. GW2 nie jest f2p ani p2p więc dlaczego tak dużo osób patrzy na tę grę przez pryzmat tych modeli płatności?

z ciekawosci, jakby ktos od zera zaczynal...

to gra jest teraz gorsza, taka sama czy lepsza?

cos sie zmieni pod dodatku?

jak z populacja?

Jak porównać GW2 sprzed lat z obecnym no to lepsze, a wiadomo - jak na razie jesteśmy przed dodatkiem więc najlepsze przed nami. Chociaż to dobry czas żeby sobie wszystko ogarnąć przed Heart of Thorns. Co do populacji to jest całkiem ok - biorąc pod uwagę to, że nie dodają regularnie jakichś aktualizacji itp.