Czy warto rozpocząć grę?

Witam. Powoli dopada mnie wakacyjna nuda (wynikająca z rutyny: Daily GW2, Daily RIFT + wieczorki rajdowe, 2/3 rundki w dotę i latanie w EVE), więc rozpocząłem poszukiwania nowego tytułu. W finale stanęły: Aion vs EQ2 vs SWTOR, jednak jak przypomniałem sobie proces expienia w Aion'ie to o mało nie zwymiotowałem i wykreśliłem go z listy. O ile EQ2 znam, to w SWTOR grałem raptem kilka godzin. I stąd moje pytania dotyczące tego tytułu:

1. Jak długo się expi i czy jest to nużące?

2. Czy do tego maxa tylko questy, questy i jeszcze raz questy, czy jest opłacalna przerwa na jakiegoś dunga/PvP?

3. Zasób contentu end-game pod względem PvE - czy są dungi/rajdy, jaki jest ich poziom trudności etc.

4. Jaki serwer jest najlepiej i najbardziej zaludniony?

5. Czy potrzebuję premium, czy wystarczy "preferowany" (pytam w kontekscie late game).

6. Personalne odczucia co do gry i pytania w temacie.

1. Expienie jest dosyć przyjemne, storyline bardzo ciekawy. Lvl cap można wbić w 5 dni D:

2. Instancje na przedziały levelowe, PVP dosyć fajne, questy nie nudzą aż tak mocno, ogólnie jest co robić.

3. Zbieranie jakichś end-game setów i inne duperele. Jak kieeeedyś dawno temu grałem to był 1 raid niestety, end-game PVE kulało - aktualnie nie mam pojęcia jak jest.

4. ----

5. to jest jedna z tych gier, gdzie na f2p nie da się grać.

6. Szybko się nudzi, ale obowiązkowa pozycja do sprawdzenia :)

5. to jest jedna z tych gier, gdzie na f2p nie da się grać.6. Szybko się nudzi, ale obowiązkowa pozycja do sprawdzenia

Cóż, bardzo niedobrze. Szukam tytułu w który mogę się wgryźć na trochę.

No nic, poczekam jeszcze na wypowiedź kogoś, kto aktualnie gra przed podjęciem decyzji. Nie mniej dziękuję.

Też mnie to ciekawi. Jakoś długo się wzbraniałem, nie chciałem grać p2p, potem zapomniałem aż dopiero ostatnio sobie o tym przypomniałem. Dwie sprawy, które mnie interesują jak wygląda pvp(Rzecz jasna jak się za nie wezmę to subskrypcję wykupie) i czy gra na prawdę się szybko nudzi, po zrobieniu storyline nie ma co robić? Przy ostatnim pytaniu można uwzględnić, że jestem fanem uniwersum star wars. :D Kotory dwa przerobione na amen, a na trójkę się nie zanosi, o ile choć trochę przypomina rozgrywkę z nich to gram na bank.

Powiem tak:

Jeśli będziesz rushował przez grę, próbował jak najszybciej wbić 55, to wbijesz w 5 dni. Nie będziesz miał żadnego funu. Jeśli jednak sie zagłębisz w story, pozwiedzasz, porobisz q poboczne, poboczne storyline'y (a jest ich sporo), to śmiało moge powiedzieć, że będzie to jedno z najlepszych doświadczeń lvlowania.

2. Czy do tego maxa tylko questy, questy i jeszcze raz questy, czy jest opłacalna przerwa na jakiegoś dunga/PvP?

Można wyexpić max lvl na samych dungach, samych questach, samym PvP, do wyboru, do koloru. Ogółem można przeplatać, i jest to nawet zalecane. Możesz jeszcze expić na space combat, czyli wykonujesz jakieś tam misje kosmiczne.

3. Zasób contentu end-game pod względem PvE - czy są dungi/rajdy, jaki jest ich poziom trudności etc.

Ostatnio ostro sie wzięli za raidy, dodają nowe mode'y oraz same opsy (op/operaton = raid). Są daily, które nie są obowiązkowe (nie tak, jak w WoWie), dungi oczywiście są, i co najważniejsze, są odświeżane, czyli nie ma tak, że stary content idzie w niepamięć. Co do poziomu trudności niewiele powiem, bo raidy robiłem tylko Story Mode, co jest najłatwiejszym trybem, a tam to majówka, ale na Nightmare ponoć są bardzo trudne.

RP - Progenitor

PvP - Darth Nihilus (francuski serwer :P Angielski Tom of Freedon Nadd, ale ten jest mniej populowany.)

PvE - The Red Eclipse

5. Czy potrzebuję premium, czy wystarczy "preferowany" (pytam w kontekscie late game).

Tutaj niestety prawda- masz poblokowane tysiące rzeczy jeśli nie jesteś subem. ALE! Wszystkie unlocki da się kupić w grze za creditsy, autoryzacja ekwipunku, przepustki na warzone. Znam ludzi, którzy grają za free i normalnie zdobywają gear. Po prostu muszą farmić trochę więcej kredytów :P

6. Personalne odczucia co do gry i pytania w temacie. Jestem ogółem fanem Star Wars, więc uwielbiam, gram już z rok i mi się nie nudzi. Jestem subem, to fakt, mam trochę ułatwień, ale śmiało mogę polecić, ciągle dodają content, w dodatku mam wrażenie, że słuchają się graczy, bo jak tylko coś jest na forum, to starają się to dodać, i często nawet dodają. Jeśli Cię zachęciłem, to zapraszam na Progenitora, po stronie Imperium :P

Intrygujące, wielce intrygujące. Do farmienia w celu dogonienia innych już przywykłem, choćby z EQ2. I jeżeli jestem w stanie mieć większość contentu, wydając tylko kilka złoty na prefa, to bardzo dobrze.

Chyba właśnie mnie kupiłeś.

Ja też właśnie ściągam, więc server Progenitor?

Tak, progenitor chyba jest najbardziej popularny, ja sam tam gram, nick Zannae, w razie czego :P

Tak, progenitor chyba jest najbardziej popularny, ja sam tam gram, nick Zannae, w razie czego

Patrząc pod względem funkcjonujących polskich gildi to ten server wypada blado, ale ze względu , że tam poszli znajomi sam jestem zmuszony grac na tym servie :/

Nie mówię o polskich gildiach, tylko o ogólnej populacji. Poza tym nie jest tak źle, ja sam jestem w polskiej gildii :P

co do punktu 5 -

tutaj niestety prawda- masz poblokowane tysiące rzeczy jeśli nie jesteś subem. ALE! Wszystkie unlocki da się kupić w grze za creditsy, autoryzacja ekwipunku, przepustki na warzone. Znam ludzi, którzy grają za free i normalnie zdobywają gear. Po prostu muszą farmić trochę więcej kredytów

Zeby kupic niektore unlocki, musisz miec duzo kredytow, a zeby miec duzo kredytow musisz miec suba, a jak masz suba, to nie potrzebujesz juz unlockow - paradoks swtora.

Zeby kupic niektore unlocki, musisz miec duzo kredytow, a zeby miec duzo kredytow musisz miec suba, a jak masz suba, to nie potrzebujesz juz unlockow - paradoks swtora.

Cóż, faktycznie rozczarowujące. Nie mniej chyba spróbuję, jak tylko wrócę i ściągnę to będę grał na Progenitorze.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, temat uważam za zakończony i do zamknięcia.

Witam. Powoli dopada mnie wakacyjna nuda (wynikająca z rutyny: Daily GW2, Daily RIFT + wieczorki rajdowe, 2/3 rundki w dotę i latanie w EVE), więc rozpocząłem poszukiwania nowego tytułu. W finale stanęły: Aion vs EQ2 vs SWTOR, jednak jak przypomniałem sobie proces expienia w Aion'ie to o mało nie zwymiotowałem i wykreśliłem go z listy. O ile EQ2 znam, to w SWTOR grałem raptem kilka godzin. I stąd moje pytania dotyczące tego tytułu:

6. Personalne odczucia co do gry i pytania w temacie.