Witam , rozmyślam nad pograniem w Runes of Magic lecz nie wiem czy warto. Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jak z populacją na serwerach , czy twórcy zajmują sie tą grą czy mają wyjebane. Są jakieś ciekawe eventy , oraz jakie są wasze przemyślenia na temat tej gry .Z góry dziękuje za odpowiedź
Czy warto w to grać
Witaj. szczerze to gra nie ma już takiej populacji jak kiedyś...ale nadal ludzie do gry są...teraz są już 2 polskie serwy cath i vesna..co do tworców niby coś robią i eventy pojawiają się dość często, tak samo jak co jakiś czas nowy content ( mapy, insty )....Gram w tą gre już pare lat, i kieydś było lepiej, ale teraz też nie jest tak tragicznie. Osobiście polecam samemu sprawdzić i zobaczyć jak to teraz wygląda...bo dużo część osob pisze o tej grze a od 2-3 lat nawet nie do niej nie logowali.
Jeśli chciałbyś wrócić do gry i tęsknisz za starymi instancjami.
To firma Stary3D ma 2 serwery, na jedenym z nich jest aktualnie Chapter 2.
Level cap to 55. Najlepsze instancje to DL i ZS.
link do strony: https://playernetgames.com/games/runesofmagic-legacy/web/
Gram tam od kilku miesięcy i tutaj w przeciwieństwie do Gameforga troszczą się o grę i graczy. RoMa na Perunie rzuciłem właśnie przez ich wszędobylskie bugi i boty, z którymi GF albo nie chciał albo nie potrafił sobie poradzić.
Tutaj bardzo słuchają graczy i sporo zmian jest wprowadzonych do gry bo gracze sugerowali, że taka zmiana jest dobra i korzystna.
Jak na przykład sugestie co do skilli czy tego co gracze chcialiby zobaczyć w IS.
Zupełnie inna gra niż to co oferuje Gameforge.
Dodali strefe treningową z kukłami do bicia, coś co GF przez tyle lat nie zrobił.
A tu możesz się przejść i dokładnie przetrenować swoje combo na kukle jest ich kilka, z różna ilością obrony fizycznej i magicznej, więc można sprawdzić kiedy lepszym wyborem jest jedzenia na obrażenia, a kiedy na atak. No i śmiało można trenować wbijanie skilli broni na tych kukłach.
Jedyne do czego można się przyczepić to może liczba graczy. Online wieczorami tak po 100+ osób tylko.
Chociaż pomimo niby tej małej liczby gracz jest kilak gildi, są też mniejsze lub większe dramy między gildiami na świecie ale w sumie atmosfera bardzo przyjazna. Może właśnie dlatego, że mało graczy jest.
Ale mają licznik graczy i się tego nie wstydzą nie tak jak GF, gdzie tylko można spekulować ile ludzi gra aktualnie.
edit:
A jeszcze mi się przypomniało. Pomimo, że jest to chapter 2. To nie jest to to samo co było kiedyś.
Sam klient gry jest zaktualizowany i chodzą na nim aktualne addony normalnie z serwerów GF.
Jest na przykład garderoba, której nie było przez 3-4 pierwszych patczy i temu podobne rzeczy.
Są diamenty na normalnie na AH.
Nie ma za to pokojówek, petów i drużyn honorowych.
W sumie chyba nawet lepiej. Bo nie ma biegania po KSie zbugowanej honorówce i farmienia niebotycznych sum golda.
Nie ma farmienia złotych jajek na botach i masowego produkowania ziół, drewna i rudy przez pety.
Sam instancje też są trochę pozmieniane, kilka taktyk na bosach jest trochę innych. Bosy mają więcej HP, żeby nie było taktyk full DPS i do przodu, naprawiono też kilka rzeczy które powodowały nadużycia na oficjalnych.
Nie ma na przykład wysyłania łotra na ukryciu do bosa aby zagrować go i aby przyciągnął resztę drużyny omijając tym samym trash po drodze, bo się okaże, że po drodze jest brama którą trzeba zbić a pilnują jej moby i tym podobne rzeczy.
Nikt nie lata na modelach ani nie boci. Już widziałem 2 przypadki jak ktoś próbował i skończyło się tygodniowymi banami jako pierwsze przewinienie i odebraniem golda, który w ten sposób zarobili.
Sam chetnie sprawdze ten serwer. osobiscie mam slabosc do pierwszych dwoch chapterow, a ROMek do dzisiaj jest dla mnie najlepszym darmowym MMO. Szkoda, ze zostal tak zniszczony, a przez graczy opustoszaly.
Śmiało wbijaj i przekonaj się sam.
Ja sam w sumie w RoMa zacząłem w Ch3 jak cap był chyba 62, ale tan na dobre to w sumie z wejściem ch4, ale mimo to dużą frajdę sprawia granie na Insomni.
Jeszcze do niedawna jak nie było DLa i ZSa. To ludzie latali po rożnych instancjach aby itemki zbierać.
Gestero i Wodny smok na set jubilerki plus ewentualne staty.
HoS normal bronie i sety + ewentualnie set jubilerki + staty
HoS easy - staty
Origin - Itemki + staty
HotO - staty
Teraz raczej wszyscy DL, ZS i smoki aby jeszcze brakujące części jubilerki zdobyć.
Ale DL w sumie dopiero od tygodnia jest więc ubieranie w te sety i bronie dopiero się rozpoczyna.
Odkąd zacząłem grać tam od początku lipca doszły Gestero, ZS i DL. Ale sporo się nabiegałem po Ori i HoSie aby itemki zdobyć.
Potem był szał na Gestero i wodnego smoka. A teraz przyszła kolej na DLa i ZSa.
Trochę mało ludzi jak na RoM nie lepiej na offce?
Jeżeli chodzi Ci tylko i wyłacznie o ilośc osób na serwerze zawsze możesz wybrać ich drugi serwer - Paradise, tam gra więcej niż na serwerach Gameforge.
Ale tak naprawdę, grając jakiś czas u Stary3D zaczniesz zauważać że to tak naprawdę nie tlumy się liczą a to jak gra jest zarządzana i jaka jest z niej przyjemność.
Pozwolę sobie zacytować mój starszy post, może znajdziesz tam jakieś ciekawe informacje.
Na Arcadii od Stary3D właśnie stuknęły dwa lata i śmiało mogę napisać, że to najlepsze dwa lata spędzone w tej grze. Postaram się trochę przybliżyć sytuację, bo widzę sporo dezinformacji w temacie. Stary3D jest legalnie działającą firmą zarejestrowaną w Holandii, i wydaje w tej chwili trzy (wcześniej cztery gry): Runes of Magic Arcadia, Runes of Magic Legacy i Minecrafta. Klient gry, launcher, wsparcie techniczne, i strona (prawy dolny róg) - wszystko dostępne jest w języku polskim. Postaram się wymienić kilka punktów które wyłapałem przez ten okres, i które mnie tutaj trzymają (gram na obu serwerach na raz), i jakieś linki na potwierdzenie: - bardzo dobre i rzetelne wsparcie techniczne (byłem zaskoczony również wsparciem w naszym ojczystym języku) - bardzo szybkie (czasem nawet 15 minut) konserwacje serwerów (przykład) - regularne patche i bugfixy, oparte w dużym stopniu również na sugestiach graczy (przykład) - WŁASNY CONTENT - questy, bossy, przedmioty, tytuły, karty, skille, statystyki, runy, instancje, strefy, i masa unikatowych rozwiązań których zawsze u GF brakowało i nie chciał ich on wprowadzić - aktywni GM w grze - przejrzysta, zawsze aktualna i multijęzykowa platforma i lau - system antycheat - można zapomnieć o spotkaniu bota, kogoś latającego na flyhacku, speedhacku itd. Pozostałe rzeczy zależą już bardziej od konkretnego serwera, na Arcadii (serwer Paradise) jest zwiększony EXP/PT, lvlcap 102 (w aktualnym evencie otrzymujesz 80 LVL + EQ odrazu) i meeega dużo custom stuffu (kilka instancji i stref których nie ma na serwerach GF), Insomnia to serwer który wystartował z poziomem 50 (pierwsza endgame insta to krasnouludy) i sukcesywnie w odpowiednim tempie wprowadzany jest nowy content poprawiając wszystkie nieudolne błędy GF. Swego czasu rozsyłali mailing, jeśli coś pominąłem to więcej info można znaleźć tutaj: https://playernetgames.com/games/runesofmagic-arcadia/web/invite_pl Jak ktoś ma jakieś pytania można pisać w temacie lub na PM. Strona główna platformy .PlayerNet: https://playernetgames.com/overview Runes of Magic Arcadia: https://playernetgames.com/games/runesofmagic-arcadia/web/ Runes of Magic Legacy: https://playernetgames.com/games/runesofmagic-legacy/web/ Forum Arcadia: https://playernetgames.com/games/runesofmagic/forum/ Forum Legacy: https://playernetgames.com/games/arcadia-legacy/forum/
No ok ale 130 os online? Serio na offku gra mniej ludzi ? To gdzie tu człon mmo ?
Ekard....zapytam z ciekawości... czy na tym serwie są skile pozmieniane tak jak na officialu? Bo np r/k aż do którego z CH chyba 3 mógł spamować rozbrojeniem ( skill od rycka) a jeżeli zrobiło się elite na 15 to niestety postaci sie nie nadawała do gry bo elitka ta wprowadzała c.d 3s na ten skill ( chodzi mi to że kiedyś nawet jak robiłem ta elite na 15 ona nie psuła postaci, nie nakładała C.D na ten skill, bo potem dopiero GF pomieszal coś w skilu i postac poszła się walić.)............drugie pytanie czy r.m jest dobry tak jak na oficjalnym serwie dzięki rzutom i podwójnym....bo zakładam ze tanca ostrza iluzji ( elity a 70) to nie ma która jest op. Bo w sumie dopiero od tego levela tą postacią się opłaca grac.......z tego co pamietam z CH1-CH2 z rogali to jedynie własnie r/k i r/s mozna było coś zrobić ( reszta nie była zbyt grywalna)
P.S czy żeby zagrać na tym prywatnym serwie musze od nowa roma ściągać czy na tym oficjalnym da rade jakoś by poszło.
No i własnie na którym Ty grasz na arcadii czy legacy?
Bo szczerze to sam bm wrócił do Tych czasów, gram aktualnie cały czas na Cath od początku jego istnienia ( z krótkim epizodem na perunie i własnie z niego Cie kojarzę, grałeś w Impach chyba albo elizjum w sumie sam też w tej gildii potem grałem) i powiem że pierwsza 2 chaptery były najlepsze, najbardziej klimatyczne..i w sumie zobaczyłbym jak to teraz wygląda.
Ekard....zapytam z ciekawości... czy na tym serwie są skile pozmieniane tak jak na officialu? Bo np r/k aż do którego z CH chyba 3 mógł spamować rozbrojeniem ( skill od rycka) a jeżeli zrobiło się elite na 15 to niestety postaci sie nie nadawała do gry bo elitka ta wprowadzała c.d 3s na ten skill ( chodzi mi to że kiedyś nawet jak robiłem ta elite na 15 ona nie psuła postaci, nie nakładała C.D na ten skill, bo potem dopiero GF pomieszal coś w skilu i postac poszła się walić.)............drugie pytanie czy r.m jest dobry tak jak na oficjalnym serwie dzięki rzutom i podwójnym....bo zakładam ze tanca ostrza iluzji ( elity a 70) to nie ma która jest op. Bo w sumie dopiero od tego levela tą postacią się opłaca grac.......z tego co pamietam z CH1-CH2 z rogali to jedynie własnie r/k i r/s mozna było coś zrobić ( reszta nie była zbyt grywalna) P.S czy żeby zagrać na tym prywatnym serwie musze od nowa roma ściągać czy na tym oficjalnym da rade jakoś by poszło. No i własnie na którym Ty grasz na arcadii czy legacy? Bo szczerze to sam bm wrócił do Tych czasów, gram aktualnie cały czas na Cath od początku jego istnienia ( z krótkim epizodem na perunie i własnie z niego Cie kojarzę, grałeś w Impach chyba albo elizjum w sumie sam też w tej gildii potem grałem) i powiem że pierwsza 2 chaptery były najlepsze, najbardziej klimatyczne..i w sumie zobaczyłbym jak to teraz wygląda.
Generalnie skille są takie jak w chapterze 2. Możliwe, że są jakieś drobne wariacje z tym co było oryginalnie w Ch2, bo balansują tutaj i zmieniają po swojemu jeśli jest taka potrzeba.
R/K nie ma CD na Rozbrojeniu i jest naprawdę dobrym dpsem, no i może czasem coś przytankować też. Jedyna osoba która zrobiła na przykład 1wszego na Ori solo to właśnie R/K. Chociaż możliwe, że R/S przy odrobinie szczęścia tez dałby robić ale teraz jest już broń z DLa, a jak R/K zrobił 1wszego to jeszcze nie było DLa.
No i R/M ma skille jak w Ch2 więc nie ma rzutów tylko pułapki.
Ale jak pisałem kilka różnic na pewno jest nie jest to idealna kopia tego co było w Ch2 za czasów Frogstera.
Zbufowali trochę Strażników i Druidów oraz dość znacznie Magów, bo magowie strasznie odstawali z dpsem na bosach. Teraz jest ok.
Nie ma petów, pokojówek oraz instrumentów.
Kilka taktyk na bosach jest lekko zmienionych, a bosy na instancjach zbufowane, aby nie było full dps, ale faktycznie trzeba robić taktyki.
Nie ma modeli, botów, flyhacków itd...
Chcesz zrobić DLa? Musisz pobawić się z alarmami.
Było za łatwe dojście z przed ostatniego bosa na DLu do ostatniego, bo ludzie omijali trash na potce niewidzialności?
Bum dodali więcej mobów i nie ma opcji aby je ominąć.
Sporo bugów pousuwanych.
Naprawdę biorą pod uwagę to o co proszą gracze.
Gdyby tak Gameforge przejmowałby się graczami to RoM nie byłby jakąś tam starą zapomnianą przez czas grą.
Pobieram i wytestuje.Online trochę mały ale przynajmniej nie będzie gimbusów. Ach te czas romka na pvp serwie... piękne 3lata życia
EDIT: Wytestowałem serwer Insomnia. Coś pięknego... Gdyby tylko twórcy serwera trochę się rozreklamowali i online skoczył 3-4 krotni to GF zamknął by oficiale ^^
Witam , rozmyślam nad pograniem w Runes of Magic lecz nie wiem czy warto. Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jak z populacją na serwerach , czy twórcy zajmują sie tą grą czy mają wyjebane. Są jakieś ciekawe eventy , oraz jakie są wasze przemyślenia na temat tej gry .Z góry dziękuje za odpowiedź
Czy warto zaczynać grę teraz?
Ja przenioslem sie na serwer paradise niedawno fajnie sie gra, warto zaczynac moim zdaniem