Czy Warto Wracac Do TERA?

Siemka mam pytanie chcialem wrocic do TERA ale zastanawiam sie czy graja tam jeszcze jacys polacy ewentualnie mozna cos skleic i czy wgl warto zeby sobie pograc tak for fun chyba ze macie inne pomysly w co by tu popykac.

No eloszka. Gra z tego co wiem jest pół żywa ale nie jestem aktywnym graczem więc mogę się mylić. Nie ma na rynku w tym momencie nic prze epickiego. Za to jak rozszerzysz sobie granice poza mmorpgi to już jest w co grać :smiley:
W tym momencie szczyt popularności przypada Valheim które już się sprzedało w 1 mln egzemplarzy i wcale się nie dziwie bo można się tam zatracić :smiley:

survi nie dlamnie typu Rust, Valheim, Conan itp

tl;dr wow, abo to <10h dla totalnego n0oba, jedynie kilka groszy trzeba dać za abo+dodatek

poza mmorpg to tarkov, połączenie wszystkiego co lubie w grach w jednym, zastąpiło mi DayZ, gdyż już nie mam 10 lat tylko 12 i preferuje mniej biegania a więcej piu piu zachowując core gameplayu niemalże ten sam, a nawet ciekawszy. Polecam też od razu kupić najdroższą wersję aka Edge of Darkness, jedyne ~700 zł za setki godzin cudownej zabawy, kolega mówił, że jak się dobrze poszuka można za 1/3 ceny dostać używane konto, a jednak gamma (walizka z której nie tracisz itemów po śmierci) i 2,2x większy stash na itemy + pare innych ciekawych bonusów wynagradza cene. Oczywiście wszystko można zdobyć samemu z tego co w najdroższej grając na standardowym koncie, krótko mówiąc - czas. Na pewno zabawa i mniej stresu jest grając w 2+ osoby, prawdziwe koksy i samce beta, to znaczy alfa, grają solo i nawet taki prawdziwy mężczyzna jak ja czasem się boi tam. pozdro niech to sie kreci i dobry przekaz leci

1lajk

Odpowiedź jest bardzo prosta i nawet nie warto się rozpisywać

NIE WARTO WRACAĆ DO NICZEGO CO JEST HOSTOWANE W GameHajsie

Nie wiem czy interesuje ciebie tylko MMO ale ostatnio też tak myślałem w co tu grać wyszło mi
Destiny 2
Division 2
Gulid Wars 2
Genshi Impact < padło na to idealna gra 4fun ale co op leży tu głównie solo giera

Pytasz nas o pozwolenie ?

1lajk

W tym wątku https://mmorpg.org.pl/news/zobacz/tera-online-wielka-aktualizacja-nowe-dungeony-zmiany-w-expie zapytałem co takiego P2W jest w Tera Online od Gameforge i nikt mi nie odpowiedział…

to ja ci odpowiem - jest ale nie duże, co nie zmienia faktu że gra hostowana przez GameForge wiec nie opłaca się i tak

Z góry sorki za jakieś niepoprawności ortograficzne.
Siemka,
gram w terke od dłuższego czasu z przerwami lecz zawsze wracam na nowy patch aby zobaczyć co się dzieje. Więc myślę że mogę wypowiedzieć się na temat tej gry.
Może zacznijmy od tak zwanego “p2w w terze”. Zwracam od razu uwagę że wymienione rzeczy to moja subiektywna opinia. P2w w tej produkcji polega na tym, że mamy możliwość kupowania skrzynek oraz kluczy w item shopie, z których wypadają nam materiały potrzebne do ulepszania nowego ekwipunku, co skutkuje możliwością szybszego zrobienia gearu od pozostałych. Kolejnym rodzajem p2w jest to, że możemy kupić sobie boxy, z których może wypaść nam smok 2.0, który jest wart ponad 6 milionów, lecz szansa na jego wypadnięcie jest bardzo niska. Również praktycznie każdy przedmiot, który zakupimy w item shopie możemy sprzedaż w grze za golda, który ułatwi nam zdobywanie sprzętu.
W grze znajdziesz na pewno polaków. Na serwerze istnieje kilka polskich gildii, lecz nie pamiętam ich nazw niestety. Prawdopodobnie jak napiszesz na globalnym czacie, że szukasz polskiej gildii to ktoś się odezwie.
Według mnie jeśli znajdziesz ekipę to warto spróbować tego tytułu, ponieważ posiada on jeden z najlepszych systemów walki tego gatunku jaki widziałem oraz walki z bosami według mnie są ciekawe.
Aktualnie gra jest dość uproszczona. Wbicie maksymalnego lvl jest dość proste oraz robienie ekwipunku nie jest tak trudne jak kiedyś. Ceny ulepszenia zostały zmniejszone, szansa na ulepszenie została zwiększona, itd.
Co do pve w gierce. Mamy możliwość robienia instancji 5 osobowych lub rajdów. Możemy również zabijać bossy chodzące wolno po świecie, za które dostajemy osiągnięcia i jakieś tam itemki.
Pvp w grze jest na gorszym poziomie od pve. Głównie chodzi tutaj o czas oczekiwania. Najprościej jest zapisywać się na nie pod czas eventów. Mamy klika trybów. Jednym z nch jest corsairs stronghold, czyli jedna z drużyn atakuje zamek, natomiast celem drugiego zespołu obrona. Nowym trybem pvp są walki 7vs7, które polegają na tym że przejmuje punkty kontrolne i drużyna, która zdobędzie jako pierwsza 5000 punktów wygrywa. Co niedzielę jest organizowane CU. Polega one tym, że każda z gildii, która posiada wymagany lvl może postawić swoją wieżę na terenie miasta Velika. Zasady są bardzo proste. Musimy bronić swojej wieży przed innymi gildiami, gildia której wieża wytrzyma najdłużej wygrywa i zdobywa dużą nagrodę w postaci golda. Są jeszcze walki 3vs3 tutaj chyba nie muszę mówić na czym polega ten tryb.
W sumie warto jeszcze raz wspomnieć o tym “p2w”. W brew pozorom nie jest one aż tak straszne i bez wydawania pieniędzy możemy w pełni cieszyć się rozgrywką. Wiadomo ludzie, którzy wydadzą $$$$ mogą szybciej zrobić niektóre rzeczy od nas, lecz i tak najważniejszy w tej grze jest nas skill.
Dobra, dobra na sam koniec chciał bym wspomnieć również o minusach gry. Jednym z największych bolączek tej gry jest niestety wydawca, czyli nasz wspaniały gameforge. Producent doprowadził grę do strasznego stanu, głównie. Największymi bolączkami według mnie jest itemshop, słaby support pod czas CU(pewne gildie używają specjalnych programów aby niszczyć wieże przeciwnej gildii z miejsc normalnie niedostępnych), jeśli istniał jakiś exploit tylko część ludzi go wykorzystująca została zbanowana.

Serio? :smiley: To jest ta odpowiedź? Jakiś przykład?

Mam wrażenie, że wszyscy jadą po Gameforge, bo jeden zaczął, a tłum zanim… Nikt nie jest w stanie mi podać przykładu ale wszyscy twierdzą, że gra na Gameforge jest P2W. Odpowiedź pana @hehenek jest żadną odpowiedzią. Ktoś jest w stanie rzetelniej, z przykładami, określić na jakiej podstawie nie opłaca się grać w Tera Online na Gameforge? Nie interesują mnie odpowiedzi typu “bo tak”. Konkrety!

dobra, to idź grać i sam nam powiesz :slight_smile:

Po prostu nie mamy ochoty 50 raz pisać tego samego, sprawdź sam

To gdzie to jest napisane skoro to już “50 raz”? Jesteś tutaj “najgłośniej” w tej kwestii, a każesz mi się samemu dowiadywać? Skoro takie popularne i odradzasz granie od tego wydawcy to powinieneś mieć przynajmniej 3 przykłady w głowie :wink:

no proszę cię, dawanie przykładów na gameforge to strata czasu :smiley:

Mówię ci, dowiedz się sam i będzie ciekawiej

Typowa odpowiedź człowieka, który papuguje to co inni mówią. Debilna rozmowa:
hehenek: Ej, nie grajcie w gry do Gameforge, bo są p2w
adamwox: Na jakiej podstawie są p2w?
hehenek: Sam się dowiedz
:joy::joy::joy::joy::joy::joy:

smialo mozna grac w TERA, sporo ludu jest

“To według mnie jest p2w i to zniszczyło grę”
Przykład item shop:

1. Boxy z materiałami do ulepszania.
  2. Smoki 2.0(zdobycie przez kupowania boxów, gdzie w boxie nwm ile jest szansy że wypadnie(może z 1%)) - ps. kiedyś dało się zdobyć go w grze lecz wymagało to tygodni pracy i było tylko raz na x czasu(bardzooooo żadkooo).
  3. Powiedźmy jest event na battle pass, pkt zdobywasz w grze za robienie instancji ale żeby otworzyć najlepszą skrzynkę potrzebujesz [battle pass] gold key, który oczywiście kosztuje dokładnie 395 tt, czyli całkiem sporo. Co prawda możesz kupić do od innego gracza, który kupił to w is ale nadal kupił to za $$$$.
  4. Box z ulepszaczami w dużej ilości(wiadomo jakie się dostaje) za 300tt.
  5. Scroll, który daję ci od razu 70lvl, połowę adv skills, full kaie +15, i coś tam jeszcze jeśli jeszcze tego nie usunęli pod fala hejtów.
  6. Kupowanie ubranek za $$ i innych rzeczy w is = $$$$$$$ co pozwala ci na zrobienie wszystkiego szybciej od innych.
  7. To było wcześniej op ale nadal znajduje się w is, scroll który pozwala w 100% ulepszyć item o jedno ulepszenie wyżej.
    Ja osobiście nigdy nie powiedziałem, że nie warto próbować zagrać w terkę i oczywiście da radę grać bez wydawania $$$. Możesz zrobić najlepszy gear bez wydania $$$, lecz oczywiście zajmie ci to dłużej. Wydawanie pieniędzy w tej grze przyspieszy w dużej mierze twój progress jeśli chodzi o zrobienie gearu, podbicie adv skill, zebranie wszystkich kart, itd.
    Ja osobiście gram w terke już dużo czasu i świetnie się bawiłem przez ten czas, oczywiście były i są chwilę kiedy mam ochotę napluć w twarz gf za to co zrobił z tą grą.
    I jeszcze jedna uwaga bez stałej ekipy jest bardzo ciężko.
    To było by tyle i sorki za błędy ortograficzne i stylistyczne bo pisałem to na szybko xd.
    Uszanowanko.
1lajk

Jeśli nie znalazłeś jeszcze pomocy w grze to napisz na pw będę mógł ci objaśnić podstawy i powiedzieć co i jak robić :smiley: @Rivoxik

@hehenek można ładnie odpowiedzieć? Ucz się :wink:

Dziękuje za wyjaśnienie @Aruketo :kissing_heart: