Ludzi sporo, windrest na czerwono "crowd" jednak jak wiadomo przez lobby można zaprosić ludzi/kumpli którzy grają na innych serwerach/grupie serwerów.
Dodali jakiś czas temu możliwość dołączania do pseudo klanów zwane social clanami. Taka gildia/klan z okrojonymi właściwościami gdzie można poprosić o pomoc/dowiedzieć się czegoś. Najczęściej są używane jako akademie do jakiś normalnych klanów i przenoszą cię gdy osiągniesz wymagane przez nich AP.
Clany teraz szukają ludzi z przynajmniej 900 AP by robić BT takie coś ala raid. 24osobowa (4teamy) legendarna instancja gdzie liderzy sami zapraszają ludzi.
Co do pvp z 1v1 nie ma problemu, są ludzie którzy grają tylko i wyłącznie pvp nie robiąc nawet fabularnych questów. Co do tagów tu trzeba trochę poczekać ale gdy jest daily challenge z questem od tagów nie ma problemów z ludźmi.
6v6 jeśli nie masz jako takiego ekwipunku i shildów pod pvp(critdef) nie masz za bardzo co tam szukać.
PvE co kto lubi, ale jeśli chodzi o początek to z tego co wiem broń którą lewelujesz dostajesz teraz bodajże na 43-45 lvl'u a nie na początku i wymaksowanie jej kosztuje teraz grosze. Pod koniec za ukończenie questów fabularnych dostajesz aurę, peta, i gemy dające ap.
Co do klas. WL ile by ich nie było zawsze są mile widziani przez sb (taki party buff). FM jest sporo, można by rzec od cholery i ciężko znaleźć nim team ale co tu dużo o nich mówić naprawdę mało jest dobrych force masterów co widać na rankingach (tylko ok 300 fms ma lp1600+ gdzie takich summonerów albo bladedancerów jest po 1000!!!)
Gra pomału daje wrażenie posiadanie coś na wzór trójcy. Wszędzie szukają tankerów (BM, KFM) healerów (summ[Stealth], SF) bufferów (Assa[Stealth/Taxi], WL, KFM) Grabów (Destro, BD) Taka prosta moja podziałka, oczywiście każdy może być dpsem/tankiem jeśli czuje się na siłach i ma umiejętności ale party heal, grab i buff mają tylko te które podałem.
Mam nadzieje, że usatysfakcjonowałem cię tą odpowiedzią i sam zdecydujesz czy warto wracać czy nie.