Czy warto wrocic? Jak wyglada obecna sytuacja?

Cześć!

Jako wieloletni fan Ragnaroka, jak i graniu podczas CB i wczesnego platnego startu, zastanawiam sie mocno nad powrotrm do gry. Ostatnio skonczylem po 60h, lagow, spadajacych fpsow,bugow i wszedzie latajacych botow.

Przechodzac do sedna:

1. Czytalem na forum ze sytuacja z FPSami sie poprawila, czy to oznacza ze na porządnym sprzecie 60 fpsow jest stałe?

2. Jak wyglada pvp,gvg na obecna chwilę? W RO byly WoE ktore byly esencja tej gry.

3. Czy hlvlowe dungi, bossy sa wymagające?

4. Czy jest co robic w endgame?

5. Czy jestem w stanie dogonic przeciętnych hlvl graczy i bic sie jak rowny z rownym grajac ok 2-4h dziennie + w weekend wiadomo wiecej?

6. Czy znajda sie jakies chetne osoby na low lvl do grania ?

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Tez sie zastanawiam. Dobiłem do 100 któregos lvl i chetnie bym wrocil, majac z kim robic questy.

1. Sytuacja FPS'ów jak najbardziej się poprawia i na każdym, średniej klasy sprzęcie można bezstresowo grać. Ba! Na najtańszych laptopach na rynku nawet ze zintegrowaną kartą graficzną można. Nie oczekiwałbym jednak 60 FPSów w każdym momencie, z resztą podobnie jak miało to miejsce w Ragnaroku np. na WoE ;)

2. -

3. Jak najbardziej mogą być, ale to jest kwestia czysto personalna, bo wiadomo, że z odpowiednim ogarnięciem i sprzętem nie będą. Jedni powiedzą, że jest za trudno, inni, że za łatwo. Cały combat i tak jest ciekawy, bo wymaga od nas poruszania się i skakania, a nie stania w miejscu z wciśniętym LPM xd

4. -

5. Raczej bez większych komplikacji, expi się znacznie szybciej niż na początku, dungeony i misje dają znacznie więcej doświadczenia, nie czuć już liniowości gdyż jeśli chcemy to nic nie stoi na przeszkodzie by pomijać questy/mapy. Tzw. iść expić "na foczki"; zakres expa z potworów zwiększony aż do 39 leveli +/- oraz brak blokad jakichkolwiek spowodowanych levelem członków drużyny.

6. Mamy polską gildię (ToS Polska) przyjmującą każdego (jeśli potrafi zachować kulturę osobistą), więc znajdą się ludzie na każdych poziomach, a do tego:

Może nie będę w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania (nie gram PvP/GvG), ale przypominam o istnieniu naszego Discorda dla polskiej społeczności, gdzie możecie śmiało zadawać wszelkie pytania odnośnie gry i ktoś prędzej czy później na nie odpowie: https://mmorpg.org.pl/forum/topic/92458-dla-graczy-szukających-drużynygildii/

Jak by byla ekipa ( stała ekipa ) ktora gralaby od zera to bym sie pisal. Mam przegrane jakies 500h + :)

Ja mam przegrane około 400 godzin, również być może bym się skusił na grę od początku (stare konto mam oczywiście)

natomiast co mnie najbardziej boli to ten handel ... który praktycznie nie istniał, jak jest teraz?

Tez sie pisze jesli znajda sie ludzie

Jak sytuacja z handlem? Nadal trzeba mieć premium, by móc handlować?

To ja podepnę się trochę do tematu i dodam coś od siebie. Właśnie wróciłem do gry żeby z ciekawości sprawdzić i doświadczyłem przykrego uczucia, że jest bardzo mało graczy. Miasta wcześniej pełne handlarzy i biegających poszukiwaczy przygód teraz wypełnia pustka (tylko 3,4 handlarzy przy centrum miasta). I stąd pytanie do grających: czy sytuacja zmienia się na wyższych poziomach/innych serwerach?

natomiast co mnie najbardziej boli to ten handel ... który praktycznie nie istniał, jak jest teraz?

Handel istnieje normalnie przez dom aukcyjny, wiele dodatkowych przedmiotów może być teraz wymieniane zarówno w ten sposób jak również i na trade pomiędzy graczami. Przykładowo są to gemy potworów, karty (które teraz dają efekt jak te znane z Ragnarok Online), czy nawet kostiumy z cash shopu, które dzięki temu możemy zdobyć po prostu grając.

Jak sytuacja z handlem? Nadal trzeba mieć premium, by móc handlować?

Sprawa AH nie zmieniła się pod tym względem znacznie, jednak nie trzeba już tyle czekać na otrzymanie zapłaty. Jeśli chodzi o handel "na trade"i to jest teraz dostępny w każdym momencie, ale w przypadku nieaktywnego tokena przedmiot staje się niewymienialny pomiędzy graczami. Silver można teraz również przenosić między postaciami za pomocą team storage.

To ja podepnę się trochę do tematu i dodam coś od siebie. Właśnie wróciłem do gry żeby z ciekawości sprawdzić i doświadczyłem przykrego uczucia, że jest bardzo mało graczy. Miasta wcześniej pełne handlarzy i biegających poszukiwaczy przygód teraz wypełnia pustka (tylko 3,4 handlarzy przy centrum miasta). I stąd pytanie do grających: czy sytuacja zmienia się na wyższych poziomach/innych serwerach?

Może byłeś po prostu na innym kanale niż pierwszy (ch1)? Fakt, że nie ma ich w którymś z miast może się wiązać po prostu z tym, że są zajęci faktyczną grą. Co prawda na wiele dungeonów i specyficznych instancji trzeba shoutować by w miarę szybko znaleźć drużynę, ale z drugiej strony można ją skompletować zwykle o każdej sensownej porze dnia.

Czyli jest taka sama bida z handlem jak była = brak handlu :/ wrzucanie czegoś na AH powoduje utratę wytrzymałości.

A dodać do tego że zostało może z 25% graczy z czasu kiedy ja grałem to faktycznie jest bida.

Czyli jest taka sama bida z handlem jak była = brak handlu :/ wrzucanie czegoś na AH powoduje utratę wytrzymałości.

A dodać do tego że zostało może z 25% graczy z czasu kiedy ja grałem to faktycznie jest bida.

Nie powoduje. Usprawnione, jak większość rzeczy. A kwestię "nie grania graczy" naprawia się graniem graczy :D

Nie? hmm, to może i bym wrócił. No wiesz jak to się mówi 'jedna jaskółka wiosny nie czyni' bez zastrzyku graczy spowodowanego tym nowym eventem to gra powoli niestety wymiera - a szkoda bo to świetna gra.
Słaby marketing i kilka bardzo specyficznych rozwiązań (jak własnie ten handel) trochę cierpi na tym gra.

ale jak coś to spróbuje od 0 - dodajcie na steam

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<p>
		<a href="http://steamcommunity.com/id/rilisek/" rel="external nofollow">http://steamcommunity.com/id/rilisek/</a>
	</p>
</div>

Ale zeby dzialal team storage trzeba miec tokenka. I po ptaszkach.

Mam wrażenie, że mała populacja mimo, że gierka jest dobra to dość częsty problem. Przynajmniej mnie łapie dylemat 'czy warto?' Tym razem chyba dam grze szanse. Dzięki ^^

Mam wrażenie, że mała populacja mimo, że gierka jest dobra to dość częsty problem. Przynajmniej mnie łapie dylemat 'czy warto?' Tym razem chyba dam grze szanse. Dzięki ^^

Ja zacząłem kilka dni temu, gra się przyjemnie, na niskich lokacjach idzie spotkać ludzi, ale faktycznie jest ich mało.

Tyle że grając przez lata w RO- na prywatnych serwach czy globalu mi to nie przeszkadzało.

Wszystko to kwestia ekipy, czy i jaką się znajdzie podczas grania.

Jeżeli ktoś zacznie grać to proszę o PW :)

Cześć!

Jako wieloletni fan Ragnaroka, jak i graniu podczas CB i wczesnego platnego startu, zastanawiam sie mocno nad powrotrm do gry. Ostatnio skonczylem po 60h, lagow, spadajacych fpsow,bugow i wszedzie latajacych botow.

Przechodzac do sedna:

1. Czytalem na forum ze sytuacja z FPSami sie poprawila, czy to oznacza ze na porządnym sprzecie 60 fpsow jest stałe?

2. Jak wyglada pvp,gvg na obecna chwilę? W RO byly WoE ktore byly esencja tej gry.

3. Czy hlvlowe dungi, bossy sa wymagające?

4. Czy jest co robic w endgame?

5. Czy jestem w stanie dogonic przeciętnych hlvl graczy i bic sie jak rowny z rownym grajac ok 2-4h dziennie + w weekend wiadomo wiecej?

6. Czy znajda sie jakies chetne osoby na low lvl do grania ?

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.