Czy warto zaczynać ?

Witam serdecznie. Mam parę pytań odnośnie gry :slight_smile:
Czy warto zaczynać grać w GW2 ?
Dużo ludzi jeszcze gra ?
Jak wygląda pvp ? są jakieś areny/battlegroundy jak w wowie ?
Jest co robić w endgame ?

Pewnie, że warto zacząć grac w GW2 bo w przeciwieństwie do WoWa to nieważne kiedy zaczniesz to nadal masz szanse wszystko nadrobić.
Ludzi gra multum i nie słuchaj hejterów co biadolą, że “uu gra martwa blablabla”. Przejdziesz się raz na Dragon’s Stand to będziesz mieć 10 fpsów od natłoku ludzi.
PvP to masz WvWvW (takie niby open PvP ale na specjalnych mapkach, ludzie biegają samopasem, zajmuje sie forty, buduje machiny oblężnicze. Są to walki między serwerami) są Areny podobne do Arathi Basin, przejmuje się punkty.

Co do endgame to jest w cholerę rzeczy do roboty, ale musisz mieć zakupione oba dodatki. One dodają praktycznie only endgame content, z pewnością jest bardziej różnorodny niż ten z WoWa gdzie klepiesz tylko dungeony i raidy. Tutaj także masz dungeony (Fractale) i Raidy (ale one są trudne wiec na początku nie zaprzątuj sobie nimi głowy), ale oprócz nich masz World Bossy, dynamiczne eventy, meta eventy z map HoT, Living Story (Takie kampanie singleplayerowe albo scenariusze co kiedyś były w WoWie), Bounty z map PoF. Możesz także farmić golda by wymieniać go na gemy (waluta IS) i kupować tam sobie ubranka (uznał to za “transmodyfikacje”). Ogólnie pod tym względem jest bardzo różnorodnie i stary content nie idzie w zapomnienie jak w takim WoWie.

3lajki

Dzięki wielkie za odpowiedź :slight_smile: jaki serwer polecasz ?

obojetnie jaki, bo wszedzie sa laczone procz WvW

Za “polski” serwer uchodzi Blacktide, swego czasu jednak był to serwer martwy, więc na WvWvW został połączony z innym serwerem (Seafarer’s Rest) i radzi sobie teraz nienagannie. Dużo polskich gildii jest na tym serwerze więc jeśli interesuje cie WvWvW to w sumie powinieneś go wybrać.
A tak to obojętne gdzie pójdziesz bo gildia może być na innym serwerze a ty i tak możesz do niej należeć, tyle, że właśnie w walkach WvWvW nie będziesz mógł uczestniczyć.

Tu możesz zobaczyć ranking serwerów WvWvW - https://leaderboards.guildwars2.com/en/eu/wvwmain

Wiem też, że na Gandara trochę polaków jest i są tam chyba też jakieś gildie, ale głównie pod WvWvW bo ten serwer jest Top 2.

Do całej reszty wybór serwera nie ma znaczenia bo są tzw. Megaserwery czyli możesz grać z każdym, na mapach także spotykasz ludzi z innych serwerów.

1lajk

Oczywiscie ze warto. Bardzo dobry mmorpg. Cos nowego w tym gatunku. A jeszcze bardzo fajnie ze wiele contentu jest za darmo. Ja np gralem przez pewien czas free to play i gra mi sie bardzo spodobala i ja zakupilem. Swietna historia. Bardzo ciekawy gameplay. Ciekawe questy w ktorych nie zawsze chodzi o zabicie x potorow.

Populacja jak zobaczyłem to to mi kopara opadła ile ludzi na wvw jest https://www.youtube.com/watch?v=9ESkiymQFAg
Ogólnie sie zalogowałem do gry to i tak sporo ludzi jest moge spokojnie powiedzieć że więcej niz w BDO XD