Cześć, chciałbym zakupić black desert ale z tego co słyszałem w grze jest strasznie ogromny grind, a niezbyt przepadam nad takimi rzeczami, dlatego pytanie do weteranów tej gry. Czy ta gra jest naprawdę grindem 24/7?
Czy warto zagrać?
Nie,nie musisz tylko grindowac, lecz inaczej lvla nie wbijesz xD
Moja postać ma obecnie 54 lvl wbity od 30 tylko i wyłącznie na afk fishingu, mam znajomych co mają powbijane na postaciach lvle 55 na getheringu czy cookingu ale to goły lvl bez skillpointów itd.
Mój sorc na 54 ma 110 skill pointów więc z czym do ludzi... na nic mu nie starcza.
Ludzie siadają, wbijają 60 i zapominają co to jest grind, bawią się qustami i zarabiają na LifeSkillach, czyli zbieranie crafcenie handlowanie i inne. Tak zarabiają pieniądze i dzięki temu mają na gear.
Cześć, chciałbym zakupić black desert ale z tego co słyszałem w grze jest strasznie ogromny grind, a niezbyt przepadam nad takimi rzeczami, dlatego pytanie do weteranów tej gry. Czy ta gra jest naprawdę grindem 24/7?
Ta gra to jest taki nowy ładniejszy metin2, wbijasz na spota, zabijasz mobki, jak ktoś przyjdzie to chce Ci zabrać spota więc bijecie się o niego.
Tak jak dredzik pisał możesz na life skillach wbić level ale co z tego jak nie będziesz skill pointów na nic ,a potem te skill pointy ciężko wbić i wychodzi jeszcze więcej grindu. Ta gra to Sandbox taki jak skyrim.
No dobra, to jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakiś kontent PVE później w grze oprócz samego grindu? (Raidy, dungeony np)
Nie.
Widzę wyżej bardzo złożoną odpowiedź na Twoje pytanie wraz z wieloma argumentami, które potwierdzają dlaczego nie warto zagrać w Black Desert(Ironia dla tych co nie załapali), więc postaram się Ci pomóc.
Szczerze, masz darmowego triala na 7dni. Zagraj, sprawdź, oceń. Jest wiele innych aktywności oprócz samego Grindu. Jak lubisz złożony crafting i rozwijanie swojego "imperium" i zarabiania na tym kasy to dla Ciebie raj.
Jednak jeśli interesuje Cię PVP to jednak trzbea bić ten lvl. Ale nawet expiąc godzinkę dziennie splając dzienne 200% jesteś w stanie powolutku wbić ten 58... 59 gdzie już ten PVP się zaczyna.
W każdym razie, dla mnie warto chociaż spróbować. Jeśli Ci się nie spodoba, szukaj czegoś innego. Proste ;-)
No dobra, to jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakiś kontent PVE później w grze oprócz samego grindu? (Raidy, dungeony np)
Nie, niei znajdziesz w tej grze typowych rajdów rodem z WoWa czy innych gierek z podziałem na role lub podobne. Twórcy kompletnie zrezygnowali z takiego typu rozgrywki, że siedzisz i klepiesz tonę trashu by iść do bossa i dostać jakiś loot. To wszystko przenieśli do open worldu, dodali field bossy world bossy po to by zdobywać gear.
Ale nie do końca zapominają o pve, w Kamsilvie v2 dodali już spoty gdzie loot mam 5 osób w pt, dodali "Tower Defense" zabawę dla 10 osób, także powoli spełniają obietnicę związaną z rozwijaniem kontentu grupowego pve. Jednocześnie zapowiedzieli, że nigdy nie znajdziemy w BDO instancji rodem z innych znanych gier.
Witam nie chcę robić nowego posta a gra mi się spodobała po tych 7 dniach jaka wersje kupić tą za 30 euro czy jednak lepiej samą podstawkę za 10
Jeśli masz dużo $$ to wersja za 30 euro naprawdę jest spoko, wartość itemków z tego pakietu wynosi coś ponad 4000 perełek a to przenosi się na 40 euro (1000 pereł = 10 ojro). Lecz jeśli nie posiadasz pieniędzy aby też dokupić pety to polecał bym kupić tą wersję za 10 euro i dokupić sobie pety.
Jest jeszcze jedna możliwa opcja, dogadaj się z kimś, że kupi Ci gift code i będziesz miał BDO za 10-20zł lub za darmo (poszukaj na reddit jbc.) tylko nie jestem pewien czy nie będziesz wtedy musiał zaczynać na nowym koncie no i jest sprawa wbicia tego 30lv, żeby ktoś kto podaruje Ci konto dostał te 1k perełek lub peta.
I Niku, odpowiedziałem na pytanie czy w tej grze jest jakiś content pve poza grindem.
Warto! Gra jest naprawdę świetna. Najpierw zagraj na 7 dniowym trialu i jak na pewno będziesz chciał pograć dłużej i mieć ułatwiony start to polecam najdroższą wersje gry lub wersje najtańszą w przypadku gdybyś nie był pewny co do gry lub tego czy będziesz grał dłużej.
Gra jest dobra, ale wymaga straszne ilości czasu. BDO teraz a BDO z czasów headstartu,. to dwie różne gry jeśli chodzi o dopracowanie. Aktualnie BDO to gra dla casuali i carebearsów, ponieważ system kar z PK jest tak drastyczny, że ludzie na spocie dają sobie duela i walczą o spot, natomiast kiedyś po prostu odpalało się PK. Dla przykładu taka ix kohorta to była wszędzie bita na spotach, aż w końcu się rozpadła
Ilość wymagane XP została znacznie zmniejszona na konkretne poziomy, a już niedługo "soft cap" będzie na poziomie 60, ponieważ europejskie carebearsy płaczą, że trzeba za dużo czasu na wbicie lv 60;
Najlepiej zagraj sobie na trialu i przekonaj się sam, ponieważ co innego gdy zobaczysz gre na własne oczy niż opinie innych graczy a w szczególności Fanboyów takich jak Dredzik, których obiektywność jest równa 1%. Chloapk ma wiedzę na temat gry, ale niestety nie widzi istotnych wad.
No nie wiem, u mnie w gildii ci mocniejsi zabijają wszystkich intruzów na spocie jak leci więc coś musi się nie zgadzać w Twojej teorii. A co do soft capu to nie zwiększa się go przez płacz tylko przez dodanie nowego regionu więc znowu coś się nie zgadza...
Gra jest dobra, ale wymaga straszne ilości czasu. BDO teraz a BDO z czasów headstartu,. to dwie różne gry jeśli chodzi o dopracowanie. Aktualnie BDO to gra dla casuali i carebearsów, ponieważ system kar z PK jest tak drastyczny, że ludzie na spocie dają sobie duela i walczą o spot, natomiast kiedyś po prostu odpalało się PK. Dla przykładu taka ix kohorta to była wszędzie bita na spotach, aż w końcu się rozpadła Ilość wymagane XP została znacznie zmniejszona na konkretne poziomy, a już niedługo "soft cap" będzie na poziomie 60, ponieważ europejskie carebearsy płaczą, że trzeba za dużo czasu na wbicie lv 60; Najlepiej zagraj sobie na trialu i przekonaj się sam, ponieważ co innego gdy zobaczysz gre na własne oczy niż opinie innych graczy a w szczególności Fanboyów takich jak Dredzik, których obiektywność jest równa 1%. Chloapk ma wiedzę na temat gry, ale niestety nie widzi istotnych wad.
Nie wiem po co przytaczasz tutaj IX Kohorte, ich zakończenie z grą nie miało kompletnie nic wspólnego z jakimkolwiek PK, nie przypominam sobie by przez te 7 miesięcy kohorta miała problemy na spotach z PK.. a lani byli wszyscy przez topowe gildie, głównie za sprawa czarnej magii ;]
Nie wiem o co ci chodzi, nikt nie jest obiektywny choć się stara, osoba która skończyła grę nie jest i osoba która gra nie jest, a osoba która nie gra to w ogóle nie jest... nie mówię tutaj o zawodowcach w tej dziedzinie, bo być obiektywnym to trzeba umieć. Co innego też znać wady gry i je akceptować a co innego na siłę starać się je wywlec czy zmienić. Powtarzałem niejednokrotnie na forum, że gra nie jest idealna i ma swoje wady, które albo się zaakceptuje i gra się dalej albo kończy przygodę... jednakże nie są one powodem do wylewania potoku płaczu na forum jakie to jest wszystko złe, felerne i p2w :P. Wiele innych gier mam za sobą a w BDO obecnie gram najdłużej, przebiłem już poprzedniego króla - SilkRoad Online.
Gra nie stała się bardziej casualowa niż wcześniej i bardziej carebearsowa niż wcześniej, aczkolwiek zmiana w karmie jest drastyczna i jeszcze nie pasuję do naszej wersji gry i nie powinni tego jeszcze zmieniać, na KR się to sprawdza u nas niestety jest za duże zaludnienie na metr kwadratowy, jest bardzo dużo osób, bardzo dużo gildii, którym nie da się wypowiedzieć wojny i niestety zwiększenie karmy napsuło sporo. Zmiany w systemie zdobywania lvla też idą tak jak w sumie w większości gier.. i powiem nawet dobrze, jak pójdą dalej z lvlem to nie wyobrażam sobie by ludzie z chęcią chcieli wbijać lvl powyżej 61, nawet obecny zabieg w KR z softem na 60, który początkowo zjechałem jak burą sucz... to stwierdziłem po dłuższej analizie, że to dość dobry zabieg, ponieważ każda praktycznie klasa na AW ma wszystko w pełni na 60 - skille na 61 i 62 to tylko rozwój skilla a nie kompletna zmiana - a co niektórym 59 już ciężko się wbija, szczególnie ludzie co kochają life skille i to jest ich źródło fanu i zarobku.
PS: rodzynek ty w ogóle jeszcze grasz?
Witam nie chcę robić nowego posta a gra mi się spodobała po tych 7 dniach jaka wersje kupić tą za 30 euro czy jednak lepiej samą podstawkę za 10
Zawsze proponuje za 10€ niezależnie od zależności... już mówię dlaczego. Głównym powodem jest fakt iż jednak 7 dni może być tylko czasem w którym jesteśmy przepełnieni optymizmem i wszystko się nam podoba. Wydanie 10€ to nie majątek a jeśli po tych 2 dodatkowych tygodniach jesteśmy dalej utwierdzeni w przekonaniu, że gra jest OK i się w niej odnajdujemy i chcemy coś wydać to albo samemu możemy wydać € na IS albo zakupić UpDate konta do wyższej paczki za obniżoną cenę o podstawkę.. Przez ten czas powinieneś zacząć dostrzegać wady gry i pewne ograniczenia, to one sprawią czy zostaniesz czy uciekniesz... te wady i ograniczenia trzeba zaakceptować, by nasza dalsza gra była po prostu przyjemna... a najważniejsze nie szukać na siłę w BDO tego co są obecne w dzisiejszych wielu grach MMO.
No nie wiem, u mnie w gildii ci mocniejsi zabijają wszystkich intruzów na spocie jak leci więc coś musi się nie zgadzać w Twojej teorii. A co do soft capu to nie zwiększa się go przez płacz tylko przez dodanie nowego regionu więc znowu coś się nie zgadza...
Domyślam się iż Rodzynek już od dawien dawna nie gra w BDO i interpretuje informacje tak jak mu pasuje, nie ma co się dziwić.
W sumie tym co klepali ludzi na spotach i latali na ujemnej karmie to wszystko jedno czy tracili 60k czy 120k.. ;]
A softa podnieśli w KR i nie wiadomo kiedy podniosą u nas... myślę że z kamą v1 albo trochę po kamie... w sumie to liczę na to, że dzięki temu część ludzi doklepie lvl i przestanie marudzić, że nie ma lvlu na nodwary :P.
Co macie na myśli słabo leci lvl po 60 ja akurat grałem dużo metnia2 i jak leciało mi za spota 0,02% byłem szczęśliwy
Co macie na myśli słabo leci lvl po 60 ja akurat grałem dużo metnia2 i jak leciało mi za spota 0,02% byłem szczęśliwy
jaki był lvl cap i ile Ci to zajmowało ;]
Max to był 99 jakieś 35h na lvl
Max to był 99 jakieś 35h na lvl
tutaj maxa nie ma, by wbic 61 trza średnio 250h z bardzo dużą ilością boostów do expa.
To aby nie tworzyć nowego tematu podepnę się jeszcze tutaj z rozwinięciem pytania- czy warto grac- pod kątem tego w jakim kierunku idą twórcy, mam tutaj na myśli przyszły content, myślicie że utrzymaja takie tempo dodawania nowych klas? I czy po kamasylvii II dodawanie nowej zawartosci nie zwolni ? Po updateach widac ze czesto sa rebalansowane skille i duzo nowych rzeczy do item shopa.. Czekam na opinię osoby które są na bieżąco Z góry dzięki