Czy warto?

Jak wszystkim wiadomo gra przechodzi w przyszlym miesiacu na f2p. W zwiazku z tym pobralem ja juz w celu sprawdzenia czy w ogole warto zaczynac w to grac i zaglebiac sie w dalsza rozgrywke. Jestem swiezo po przeczytaniu artykulu na temat TERY ze strony glownej po ktorym jedyna mysl jaka mnie naszla to 'raiderZ z ladniejsza oprawa graficzna + battlegroundy, insty itp'. Gralem w raiderZ kilka dni, wbilem 21 lvl po czym zdalem sobie sprawe, ze ta gra polega tylko na przejsciu z punktu A do punktu B gdzie co jakis czas pojawi sie jakis boss ktorego ubicie, no powiedzmy, prezentuje sie ciekawie, no i w zasadzie to by bylo tam juz wszystko. Po zrezygnowaniu z tamtej gry ogolnie bardzo urzekl mnie system non target i tutaj doszedlem do TERY ktora jeszcze, w trakcie jak szukalem, nie miala zadnej wzmianki o przejsciu na f2p. Czytalem o niej, ze przez ten system platnosci jest niedoceniana, ze bardzo fajnie prezentuje sie w niej system ekonomii, ze swiat jest otwarty itp itd no ogolnie same pochwaly tylko ten jeden minus - platna.

Teraz po przeczytaniu artykulu i tych kilku komentarzy jestem w kropce. Czy warto w ogole zaczynac grac? Czy bedzie to kolejny raiderz? Czy jest tam cos co moze przyciagnac czego nie ma w innych mmo? Prosilbym o jakas opinie graczy ZADOWOLONYCH z tej gry, potrzebuje jakiegos bodzca no i mysle, ze nie jestem jedyna osoba ktorej by sie to przydalo. HELP!

Powiem ci tak gra oferuje o wiele więcej niż raiderz jest gathering craftowanie dużo ras,klas efektywne skille i przede wszystkim piękne otoczenie którego nie zobaczysz w Raiderz jedyne co lepsze w raiderz to wizualnie lepsze skille i szybsza akcja chociaż jeżeli zrobić warriora to tez można szybko atakować :) według mnie obie gry są warte uwagi lecz jeżeli miałbym wybierać TERA czy raiderz to oczywiście wybiorę Tere-otwarty świat idziesz gdzie chcesz-coś pięknego.Pozdrawiam

gram w obie i powiem tak RaiderZ walke ma o wiele lepsza system class tez fajny jedyny aspekt na korzysc Tery to wiekszy Content... W RaiderZa pobawisz sie max 2-3 tygodnie i max lvl cap + za***isty gear zeby byl z 60 lvl cap wiecej miast dungow itp to nie gral bym w tere

Powiem ci tak gra oferuje o wiele więcej niż raiderz jest gathering craftowanie dużo ras,klas efektywne skille i przede wszystkim piękne otoczenie którego nie zobaczysz w Raiderz jedyne co lepsze w raiderz to wizualnie lepsze skille i szybsza akcja chociaż jeżeli zrobić warriora to tez można szybko atakować według mnie obie gry są warte uwagi lecz jeżeli miałbym wybierać TERA czy raiderz to oczywiście wybiorę Tere-otwarty świat idziesz gdzie chcesz-coś pięknego.Pozdrawiam

chyba zartujesz, RaiderZ nie dorasla TERZE do piet, to ultra uproszczony, ultra prostacki non-target MMO, wszystko okrojone do minimum

TERA oferuje 100x wiecej contentu, chociaz wciaz jest schematyczna i po kolejnym quest-grindzie moze sie znudzicm, na szczescie, gierke ratuje open-pvp oraz instancje

tak tak open pvp i instancje są ok, i tutaj znowu po raz drugi wżyciu przyznam racje guru ze RaiderZ nie dorasta TERZE do piet :]...druga sprawa w każdej grze questy w pewnym momencie się powtarza...obojętnie czy to WoW, Aion, Ragnarok, GW2 itp i przewaznie sa to questy typu idź zabij przynieś bądź idź zabij pozbieraj :]

gram w obie i powiem tak RaiderZ walke ma o wiele lepsza system class tez fajny jedyny aspekt na korzysc Tery to wiekszy Content... W RaiderZa pobawisz sie max 2-3 tygodnie i max lvl cap + za***isty gear zeby byl z 60 lvl cap wiecej miast dungow itp to nie gral bym w tere

Wystarczylo mi kilka dni zeby przekonac sie jaka ta 'okrojona' jest. W ogole juz na starcie, 4 klasy bez wyboru ras przy czym kazdy w grze wyglada praktycznie tak samo to jakis zart.

tak tak open pvp i instancje są ok, i tutaj znowu po raz drugi wżyciu przyznam racje guru ze RaiderZ nie dorasta TERZE do piet :]...druga sprawa w każdej grze questy w pewnym momencie się powtarza...obojętnie czy to WoW, Aion, Ragnarok, GW2 itp i przewaznie sa to questy typu idź zabij przynieś bądź idź zabij pozbieraj :]

No masz racje, questy sa wszedzie powtarzalne, z tym, ze, raz jeszcze odniose sie do RaiderZ, tam z questa na quest miales idealnie wyznaczona trase gdzie masz isc, co zmuszalo Cie do zwiedzenia kazdej mapki, po czym ostatni quest na niej kierowal Cie na nastepna i tak za kazdym razem przy czym nie miales potem po co sie cofac bo wiedziales, ze nic nowego Cie tam nie spotka. W WoW zalozmy, w ktorego obecnie gram, sprawa jest na tyle fajniejsza, ze nikt nie zmusza Cie do questowania bo i bez tego dasz sobie rade oraz map na ktorych mozesz expic na danym lvlu jest kilka, tak wiec zapoznanie sie z calym swiatem wymaga troche czasu gdzie wlasnie w raiderz zajmowalo to no przy odrobinie determinacji smieszny kawalek czasu. I tego wlasnie chcialbym uniknac w TERZE, tej cholernej powtarzalnosci, tego schematu ktory mowi nam gdzie masz isc, jaki armor masz zalozyc. Gdzie po prostu znasz swoj kolejny krok bo wszystko masz podane na tacy. Ten raiderz mi az cisnienie podniosl.

Po poszperaniu troche w necie na temat TERY po swiecie spodziewalem sie wlasnie cos abrdziej ala WoW badz L2 (czasy C3).

Nie chce po prostu kolejnej gry gdzie sama gra prowadzi Cie za raczke przez cala rozgrywke i tak naprawde nie masz wiekszego wplywu na swoj los bo skonczysz jak kazda inna postac.

ja bym porównał wowa do tery w sumie, grałem w wowa pare lat, w TERA zaczynam przygode dopiero, jednak w Terze sie przyjemniej leveluje moim zdaniem, jednak ten non target robi znaczna roznice, grindowanie jest fajne, questy sa różne przynies podaj pozamiataj jak wszędzie, jedynie w wowie jest wiekszy content. Zróżnicowanie klas jest zawaliste i podoba mi sie to ze jak zroisz rase human powiedzmy warriora i zrobisz rase high elf warrior to w tych samych armorach inaczej wygladaja. Nie rozumiem troche porównywania RaiderZ do TERA, w to pierwsze grałem na eu i us i mam pare postaci na max lvlach ktory robi sie 2 dni jak wiesz co i jak i masz troche czasu, nic poza tym, gra jest nudna, walka czy jest lepsza to nie wiem, moim zdaniem w raiderz jest ciulowa animacja ruchów w porównianiu do tery, mniejszy content, mało klas, niezbalansowanie i wiekszosci armorach wyglada sie tak samo tylko zmieniaja kolory lub dodaja jakas mala pierdolke.

chyba zartujesz, RaiderZ nie dorasla TERZE do piet, to ultra uproszczony, ultra prostacki non-target MMO, wszystko okrojone do minimumTERA oferuje 100x wiecej contentu, chociaz wciaz jest schematyczna i po kolejnym quest-grindzie moze sie znudzicm, na szczescie, gierke ratuje open-pvp oraz instancje

Przecież mowie ze tera Jest lepsza...oj guru guru...

Jeżeli TERA dożyje tylu lat co WoW to na pewno będzie w co grać na dłużej. Daj Boże :)

prawda w raiderz walka jest powolna

Moim zdaniem RaiderZ jest strasznie upośledzony w stosunku do TERA, jeszcze zanim była OBT w RaiderZ, strasznie się napalałem, myślałem, że to będzie gra, która przyciągnie mnie na dłużej, po tygodniu gry, wbiciu max lvl stwierdziłem, że gra jest kiepska, zabugowana i po prostu nudna. Najbardziej denerwującym dla mnie w RaiderZ jest pseudo ładna grafika, niby ładnie to wygląda, ale tekstury są strasznie ubogie, nawet na full detalach widać pixele.

Co do contentu nie zapominajmy, że taki WoW czy L2 maja po 9 lat a TERA ma dopiero roczek [nawet nie caly]

Heh , jaka Tera teraz dobra jak na f2p przechodzi :D , nie porównujcie gry płatnej która przechodzi na inny model płatności do gry która od początku byla f2p. Raiderz to jest /była uboga wersja Tery bez abonamentu . Widać zawsze gołym okiem która gra byla p2p wcześniej a która f2p , przykład Aion-a który też zresztą jak był p2p to był fe,be itd a jak jest f2p to super gierka.

RaiderZ to taka Tera dla ubogich z upośledzoną fizyką :) i kiepską optymalizacją.

Najlepsze w Terz'e jest to, że czuć w niej dużo z L2.

RaiderZ to taka Tera dla ubogich z upośledzoną fizyką i kiepską optymalizacją.Najlepsze w Terz'e jest to, że czuć w niej dużo z L2.

Dokładnie :)

Jak wszystkim wiadomo gra przechodzi w przyszlym miesiacu na f2p. W zwiazku z tym pobralem ja juz w celu sprawdzenia czy w ogole warto zaczynac w to grac i zaglebiac sie w dalsza rozgrywke. Jestem swiezo po przeczytaniu artykulu na temat TERY ze strony glownej po ktorym jedyna mysl jaka mnie naszla to 'raiderZ z ladniejsza oprawa graficzna + battlegroundy, insty itp'. Gralem w raiderZ kilka dni, wbilem 21 lvl po czym zdalem sobie sprawe, ze ta gra polega tylko na przejsciu z punktu A do punktu B gdzie co jakis czas pojawi sie jakis boss ktorego ubicie, no powiedzmy, prezentuje sie ciekawie, no i w zasadzie to by bylo tam juz wszystko. Po zrezygnowaniu z tamtej gry ogolnie bardzo urzekl mnie system non target i tutaj doszedlem do TERY ktora jeszcze, w trakcie jak szukalem, nie miala zadnej wzmianki o przejsciu na f2p. Czytalem o niej, ze przez ten system platnosci jest niedoceniana, ze bardzo fajnie prezentuje sie w niej system ekonomii, ze swiat jest otwarty itp itd no ogolnie same pochwaly tylko ten jeden minus - platna.

Teraz po przeczytaniu artykulu i tych kilku komentarzy jestem w kropce. Czy warto w ogole zaczynac grac? Czy bedzie to kolejny raiderz? Czy jest tam cos co moze przyciagnac czego nie ma w innych mmo? Prosilbym o jakas opinie graczy ZADOWOLONYCH z tej gry, potrzebuje jakiegos bodzca no i mysle, ze nie jestem jedyna osoba ktorej by sie to przydalo. HELP!