Witam, po raz kolejny zakładam temat na tym forum gdzie tylko i wyłącznie o coś pytam. Niestety ale nie mogę nic dla siebie znaleźć i grzebię wszędzie gdzie się da. Z racji tego, że WoW jest najpopularniejszym MMO, mam nadzieję, że uzyskam tu w miarę szybko interesujące mnie informacje.
Jestem graczem, który lubi wczuć się w klimat, dlatego dużym plusem była by gra, która by mi na to po prostu pozwoliła. Często mam tak, że przeczytam książkę jakąś, a później mam fazę na "odgrywanie" roli w grze. Czy WoW mi na to pozwoli?
Pisałem już w innych tematach m.in o tym, że do WoWa startowałem już kilka razy, i zawsze się zniechęcałem dosyć szybko, nie grając zbyt długo. Dlatego jeśli tym razem spróbuję to chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy.
1. Czy WoW wymaga od gracza poświęcenia dużej ilości czasu? Nie mogę poświęcic wielu godzin dziennie na grę. Dlatego zastanawiam się, czy przy małej ilości czasu da się dobrze bawić.
2. Świat Wowa bardzo mi odpowiada pod względem rasowości. Tak szczerze powiedziawszy to jest to są to moje ulubione realia fantasy. Pytanie tylko czy da się poczuć ten klimat jaki występuje w tej grze podczas przemieszczania się po mapie, odkrywania nowych miejsc.
3. Czy walka daje satysfakcję? Czy można wczuć się w tą postać, rozkoszować się animacjami walki, jej wyglądem, pokonaniem wymagającego przeciwnika? Czy raczej walka to raczej schematyczne naparzanie w hotkeye w wyćwiczonej kolejności. Atakuje się masowo jak najwięcej i aby odbębnić i do kolejnej walki.
4. Jak wygląda end game? Wiem, że WoW jest mega rozbudowany (domyślam się, że jest tam do roboty za dużo aby to opisać) ale czy robi się coś innego niż tylko instancje i pvp? Chodzi mi o jakieś zajęcia poboczne jak łowienie rybek i rozwijanie tych umiejętności, zajmowanie się domkiem, uprawa ziemi czy inne zajęcia, które nie są walką.
5. Czy community WoWa jest przyjazne, jak wygląda społeczność na serwerach? Da się pogadać na lokalnym czasie swobodnie stojąc w mieście na ciekawsze tematy?
6. Jeśli bym zaczynał to o czym muszę wiedzieć aby nie zniechęcić się po raz kolejny? (I jaki server wybrać).
Pozdrawiam