Czy z moim sprzętem opłaca się kupić monitor 144hz?

Zastanawiam się czy warto kupić monitor 144hz przy moim sprzęcie , bo jeśli chodzi o gry to całkiem się przyda( gram głównie w FPS-y i RTS-y)

Ale do rzeczy mój sprzet prezentuję się następująco :

Karta graficzna : NVIDIA GEFORCE GTX 770 2GB

Procesor: Intel Core i5-4440, 3.1GHz

RAM: 8192MB

Ciekawe skąd ma ktoś ci odpowiedzieć na twoje pytanie ... 144 mhz odwieżanie jest tylko zauważalne jeżeli twój komputer generuje więcej niż 120 klatek ... w grach w które grasz .(skilla w grze to ci nie poprawi )

A jaką ty tam gry grasz ... i czy generujesz tyle klatek nie mam pojęcia ...

ludzie są audiofilami , fps oglądają ... zamiast skupić się na rozgrywce i gre ukończyć.

przeskok z 60 ma 144 jest jak z 30 na 60 zupełnie nowa dynamika. Jeśli chcesz go to warto, jak nie to nie. I zapewne, aby uzyskać fpsy będziesz musiał zejść z ustawień graficznych... jeśli nie jest to problemem, to dlaczego nie

ja sam się zastanawiałem nad monitorkiem z tym że chodzi mi o proporcje 21:9, ale na razie się wstrzymam, bo nowy rower to sprawa pilniejsza =D

Okej rozumiem czyli jeśli gry w które gram nie generują 144 klatek na sekundę nie ma najmniejszego sensu kupować takiego monitora ?

Dokładnie. Na monitorze 60hz nawet jeśli w grze masz 200 fps to i tak zobaczysz 60 klatek - fizyki nie pokonasz. Więc jeśli nie masz odpowiedniej ilości klatek to nie ma sensu kupować monitora z wyższym taktowaniem.

Jeżeli twoje gry nie generują wiecej niż 60 klatek to jest bezsensu ...

Jeżeli poziom klatek masz pomiedzy 70 a 144 bez tragicznych spadków do 40 to może jest w tym sens

Inaczej, jeżeli gry w które grywasz dają ci tak z 90fps+ to moze sie nawet opłacać. Ale bardziej bym celowal w monitor 120hz.

Prawda. Najlepiej powiedz w jakie gry grasz i na jakich fpsach oscylujesz. Jeśli masz w cs 90-100 fpsów, to na monitorze 120Hz, będziesz odczuwał i tak dużą różnicę.

Same te Hz to po prostu limit, nic więcej.

Zastanawiam się czy warto kupić monitor 144hz przy moim sprzęcie , bo jeśli chodzi o gry to całkiem się przyda( gram głównie w FPS-y i RTS-y)

Ale do rzeczy mój sprzet prezentuję się następująco :

Karta graficzna : NVIDIA GEFORCE GTX 770 2GB

Procesor: Intel Core i5-4440, 3.1GHz

RAM: 8192MB