Czym grozi obrażanie innych użytkowników forum na tle prawa polskiego

Witam wszystkich jestem tutaj nowy więc się przedstawię

Mateusz jestem tegorocznym Aplikantem Prawa w Kielcach.

Przeglądam to forum bardzo często i widzę jak jeden użytkownik obraża drugiego i teraz dam przestrogę wam przed tego typu działaniami

Zgodnie z art 216, KK

Art. 216. Znieważanie osoby
§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Osoba znieważona może roszczyć odszkodowania bądź publicznego przeproszenia. Już nie na jednym portalu społecznościowym bądź takim jak ten osoby obrażone zgłosiły ten fakt na Policje.

Portal na którym zostało w/w wykroczenie popełnione ma obowiązek udostępnić organom ścigania dane adresowe bądź adres IP komputera z którego została wysłana ta wiadomość i tutaj chce was przestrzec że podaje się nie 1 adres IP a wszystkie adresy jakie były wykorzystane do logowania na na konto o którym jest mowa. I nie pomogą wam tutaj bramki proxy ani nic.

Więc

Zanim obrazisz kogoś publicznie zastanów się cy warto. Pisze to dlatego ponieważ wielu użytkowników tego forum nie jest osobami pełnoletnimi. Wówczas odpowiedzialność za wasze słowa ponoszą wasi opiekunowie.

Wyjątkiem jest skończenie 16 lat i obrażenie kogoś publicznie i ktoś udowodni wam to że zrobiliście to umyślnie wówczas mimo wieku 16 lat jesteście sądzeni jak osoby dorosłe.

Jeśli osoba zgłaszająca sprawę wygra , osoba do której toczyło się postępowania ponosi dodatkowo koszty postępowania .

W najlepszym przypadku przy rozprawie elektronicznej 1 dniowej jest to kwota oscylująca w granicach 500 zł

Nie chodzi o to żeby z każdym obrażaniem latać na policje chodzi o to aby przestrzec przed nadmiernym obrażaniem użytkowników forum publicznego ponieważ jeśli ktoś się uprze przyjdzie ci do domu wezwanie do sądu bądź jeśli osoba która cie posądzi o znieważenie ma mocne dowody ( wystarczy screan potwierdzony prze administratora forum /strony ) sprawa odbywa się w formie sądu elektronicznego i koleś dostaje wyrok od którego ma 14 dni na odwołanie się bądź nie.

Wszystko wtedy leży od osoby która mogła się poczuć znieważona. Jeśli będzie OK zgłosi to modowi lub oleje ale jeśli będzie chciała wam zaszkodzić zgłosi na policje w/w artykuł i macie 100% przegraną.

Gdyby ktoś z was potrzebował porady zapraszam na PW udzielę pełnego wsparcia prawnego dla użytkowników na tym forum w dowolnej kwesti.

Pozzdrawiam

Ty tak na serio? To jest internet! Poza tym , mamy regulamin i te wszystkie rzeczy które mają przeciwdziałać tego typu zachowaniom.

wiem o co ci chodzi ale ludzie mają na to wywalone bo sorry nazwie mnie ktoś idiota czy wyzwie od najgorszym i mam z tym iść do sadu po co??,,,po prostu zgłosić go modowi i po kłopocie.

@UP @Misiael to ze to jest internet nie robi cie anonimowy i pozwala nie wiadomo na co...jak dobrze wiemy po wielu wypowiedziach tutaj na forum czy innych komentarza ze ludzie nadal uważają ze są w Internecie wiec są bezkarni...

świetny pomysł, biegajmy wszyscy po sądach bo ktoś w internetach nas nazwał debilem...

Każdy serwis posiada regulamin który reguluje pracę takiego portalu jednak jeśli ktoś występuje z konkretnym wnioskiem do orgnów ścigania wówczas regulamin serwisu tutaj nic nie zmienia. Bo jeśli poczułeś się obrażony możesz zgłosić to administratorom / moderatorom strony bądź możesz wystąpić na drogę sądową.

Jeśli kogoś publicznie obrazisz kogoś to tylko w geście tej osoby leży czy da ci fory i zgłosi to modowi czy poczuje się bardzo znieważona i zgłosi to do odpowiednich organów.

" Powiem tak jeśli ktoś w bardo brutalny sposób znieważy cię publicznie możesz dostać potężne odszkodowanie w tej sprawie "

Nie chodzi o to żeby z każdym obrażaniem latać na policje chodzi o to aby przestrzec przed nadmiernym obrażaniem użytkowników forum publicznego ponieważ jeśli ktoś się uprze przyjdzie ci do domu wezwanie do sądu bądź jeśli osoba która cie posądzi o znieważenie ma mocne dowody ( wystarczy screan potwierdzony prze administratora forum /strony ) sprawa odbywa się w formie sądu elektronicznego i koleś dostaje wyrok od którego ma 14 dni na odwołanie się bądź nie.

Kiedy jest ten moment do śmiania się?

...

...

...

...

...

...

...

Już?

Koleś, zluzuj gacie -.-

PS: Tylko nie zgłaszaj mnie do prokuratury za tego "kolesia", plisss.

Ojej, ktoś obraził mnie w INTERNECIE. IDZIEMY NA POLICJE!

Nie popadajmy w skrajność. Świata tym nie zbawisz.

@mati a komu się będzie chciało na tym forum jeszcze w jakieś prawa i sądy bawić? :D, tu że ktoś kogoś obrazi moim zdaniem nie za bardzo się tym przejmie bo ponieważ nie podaje się tu prawdziwych danych więc czym tu się przejmować że ktoś kogoś powyzywa od homosiów, debili, głupków itp. :P tu jest w pełni anonimowe forum więc mi zwisa czy jakieś dziecko mnie powyzywa to ja je też i na tyle się tym skończy co najwyżej, nie chcę mi się w jakieś sądy bawić tylko dla tego że jakiś forumowicz mnie powyzywał ;p

@mati3464 spoko rozumiem to co piszesz ale po prostu tak jak pisalem zglaszanie kogos do sadu bo nazwal mnie idiota jest bezsensu po to sa tutaj ci wszyscy moderatorzy, odpowiednie miejsca na zglaszanie takich uzytkownikow itp.

@Misiael ok to mamy tutaj ewidentny przypadek osoby która sadzi ze jest anonimowa w Internecie :]

@VampirX4 ty to już dawno dożywocie powinieneś mieć za ten twój sposób pisania postów :]

Dla przykłądu podam wam przykład z ostaniach 2 tyg.

Pewien fanpage napisał w komentarzu pod swoim postem " twoja inteligencja jest poniżej świni "

Użytkownik podał to jako zniewagę publiczną sprawa zakończyła się po 2 rozprawach użytkownik dostał od firmy 10tyś zł odszkodowania oraz publiczne przeprosiny.

Nie namawiam tutaj nikogo żeby latali na policje tylko zanim na kogoś coś napiszesz co może go znieważyć zastanów się 3 razy czy warto.

bo mod da ci bana /bloka /warna a facet może ci zrobić takiego bigosu że zapamiętasz do końca życia, a potem będziesz się zastanawiał czy warto było.

Nie, nie sądzę tak. Anonimowy to ja mogę być na /b na 4chanie ale nie tutaj. Po prostu nie rozumiem , jak można się przejąć opinią jakiegoś randomowego ścierwa?

Dla przykłądu podam wam przykład z ostaniach 2 tyg. Pewien fanpage napisał w komentarzu pod swoim postem " twoja inteligencja jest poniżej świni " Użytkownik podał to jako zniewagę publiczną sprawa zakończyła się po 2 rozprawach użytkownik dostał od firmy 10tyś zł odszkodowania oraz publiczne przeprosiny.

Fan page gdzie jest na face(z)booku lub na twiterze gdzie się podaje swoje imię i nazwisko to jest co innego, jak by ktoś tam mnie zjechał to wtedy bym pewnie poszedł z tym na Policje ale na takim forum gdzie nie ma mojego ani realnego zdjęcia pokazującą moją facjatę ani nie ma imienia i nazwiska to po co z tego robić cyrk?

Fan page gdzie jest na face(z)booku lub na twiterze gdzie się podaje swoje imię i nazwisko to jest co innego, jak by ktoś tam mnie zjechał to wtedy bym pewnie poszedł z tym na Policje ale na takim forum gdzie nie ma mojego ani realnego zdjęcia pokazującą moją facjatę ani nie ma imienia i nazwiska to po co z tego robić cyrk?

I tutaj się mylisz. Tutaj masz podane swój adres IP to wystarczy żeby cię zidentyfikować i nie pomogą proxy czy inne badziewia.

To że nie podajesz tutaj realnych danych to nie znaczy żę jesteś anonimowy. Jeśli ktoś się uprze to zrobi ci takiego bigosu że zapamiętasz na długo.

@Aero to jak rozumiem to na przykład na FB jesteś normalną osobą bo jest twoje imię podane itp a tutaj nie bo czujesz się anonimowy przez to ze nie ma twoje imienia zdjęcia itp...pięknie właśnie się ukazała nam przyczyna tylu trolli

Trzeba napisać wniosek do administracji forum by wprowadziła nakaz używania imienia i nazwiska oraz swoje facjaty jako avatara i tak będziemy mieli święty spokój na forum :]

popo.gif

Weźcie usuńcie ten temat bo ludzie naprawdę będą chodzić na policje. :lol:

Mówisz, że ktoś dostał 10 tysięcy? Kurcze, guru może sporo zarobić!

Weźcie usuńcie ten temat bo ludzie naprawdę będą chodzić na policje. Mówisz, że ktoś dostał 10 tysięcy? Kurcze, guru może sporo zarobić!

I tutaj masz racje :) Jakby guru się uparł to połowę forum by podał do sądu :))

A co do 10 tyś. W kancelarii w której mam aplikacje właśnie taka sprawa była, sam nie wierzyłem że tak się stało a jednak.

Fanpage się odwołał od decyzji ma 14 dni na udowodnienie , bądź mediacje z naszym klientem.

No dobra jest moje ip w logach serwera tego forum, ale nadal to wszystko zmierza że forumowicz i tak administracje tego serwisu musiał by prosić o tego typu dane jak i dać administracji screena jako dowód że obraziłem tego użytkownika, ale nadal nie rozumiem po co? tylko dla tego że obraził mnie jakiś random użytkownik który nawet nie ma imienia i nazwiska jak i realnego zdjęcia? tak samo jak Ja?, czym tu się przejmować w takim razie jak moje imie i nazwisko nie zostało obrażone tylko Ja użytkownik..., jak by tak każdy z innych forów robili to by Policja jak i Sąd byli zasypani takimi raportami że na poważniejsze sprawy chyba im już nie starczyło czasu xD

No dobra jest moje ip w logach serwera tego forum, ale nadal to wszystko zmierza że forumowicz i tak administracje tego serwisu musiał by prosić o tego typu dane jak i dać administracji screena jako dowód że obraziłem tego użytkownika, ale nadal nie rozumiem po co? tylko dla tego że obraził mnie jakiś random użytkownik który nawet nie ma imienia i nazwiska jak i realnego zdjęcia? tak samo jak Ja?, czym tu się przejmować w takim razie jak moje imie i nazwisko nie zostało obrażone tylko Ja użytkownik..., jak by tak każdy z innych forów robili to by Policja jak i Sąd byli zasypani takimi raportami że na poważniejsze sprawy chyba im już nie starczyło czasu xD

Jaki czas ? Zgłaszasz sprawę dalej wszystko się toczy samo. Ty jako dowód dostarczasz np: screana tak jak zrobił nasz klient , organy ścigania skontaktowały się z FB i potwierdziły autentyczność > sprawa poszła do sądu i koniec, Pozamiatane.

A po co to napisałem . Żeby przestrzec niektórych na tym forum bo może się to dla nich skończyć nie warnem, nie banem a sprawą w sądzie jak ktoś się uprze.

Moim zdaniem taka reakcja na to jak mówi mati czyli pójście na policje,

jakiś gówniarz myśli że nic mu się nie stanie jak w necie będzie każdego obrażał ??

Jedna taka przygoda i już się ogranie.

Temat jest ok tylko ze tutaj wielu użytkownik nie potrafi pojąc twojego zamysłu @mati3464 stad tez uważa ze ty namawiasz wszystkich by poszli do sadu i uważa ze temat ten jest śmieszny.